גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע הרובוטים שהבטיחו מהפכה בניקוי פאנלים סולאריים לא נקלטו בבורסה

לאחר שהסבו למשקיעים בהנפקתן הפסדים של עד 90% והן נדרשות כיום להתייעל, בחברות אקופיה, בלייד ריינג'ר ואיירטאץ' בטוחים שטרם נאמרה המילה האחרונה: "עברו הרבה שנים מאז שאמא הייתה מנקה עם מגב וסמרטוט. היום מנקים עם שואב אבק רובוטי, וזה מה שיקרה בסולאר"

רובוט של חברת Ecoppia אקופיה - ניקוי פאנלים סולאריים / צילום: יח''צ
רובוט של חברת Ecoppia אקופיה - ניקוי פאנלים סולאריים / צילום: יח''צ

כמעט שנתיים חלפו מאז נחשפו המשקיעים לתחום פעילות אקזוטי של פיתוח וייצור רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים, באמצעות לא פחות משלוש חברות שהונפקו בזו אחר זו בבורסה בת"א.

המשקיעים תוהים כמה זמן יימשך הריבאונד הנוכחי במניות ההייטק הגדולות
שבבים בפנים, ומה בחוץ? השינויים בתיק ההחזקות של באפט
השווי התכווץ והמשקיעים הפסידו מעל 90%: הטרנד החם של 2021 מתפוגג | ניתוח

הימים היו שלהי פרוץ מגפת הקורונה, הבורסה בת"א זינקה - בחסות הריביות האפסיות והזמן הפנוי של הציבור בתקופות הסגרים - ושוק ההנפקות המקומי חווה שגשוג חסר תקדים. עוד ועוד חברות הפועלות בתחומי האנרגיה המתחדשת והטכנולוגיה עשו את דרכן להיכנס לבורסה, גם אם עדיין לא הציגו הכנסות משמעותיות ומודל המעבר שלהן לרווח עדיין לא היה ברור.

מכאן שחברות ששילבו בין שני הטרנדים הלוהטים התקבלו בזרועות פתוחות. אותן שלוש החברות המדוברות - אקופיה סיינטיפיק, בלייד ריינג'ר ואיירטאצ' סולאר - הציעו פיתוח חדשני של ניקוי פאנלים סולאריים באמצעות רובוטים הפועלים באופן אוטונומי, במטרה לייעל את פעולת הפאנלים ולחסוך לחברות הסולאריות כסף משמעותי בשדות גדולים.

 

גם היום בשדות הסולאריים פועלים בדרך כלל בשיטות של פעם: שולחים פועל עם דלי וסמרטוט שישטוף את הפאנלים לאחר שאלה צוברים אבק, שפוגע ביעילותם לאורך זמן. בזמנים שבהם כל משק בית יכול לקנות רובוט שואב אבק, הטכנולוגיה לפתרון אוטונומי לניקוי הפאנלים באמצעות מברשות מיוחדות וללא מים היא מתבקשת.

"מאז אמצע 2021 אנחנו רואים הרבה יותר תחרות"

אלא שחלומות לחוד ומציאות לחוד. מאז הונפקו, מתקשות חברות ניקוי הפאנלים הסולאריים שהונפקו בת"א לממש את ההבטחה, מייצרות הכנסות מועטות ומציגות הפסדים. לכך מצטרפת התתפוגגות ההייפ הטכנולוגי בשווקים, ושני הדברים הסבו למשקיעים בחברות אלו הפסדים ניכרים של עד 90% מהשקעתם, ויחס לשוויין בשיא מחקו השלוש כ־2 מיליארד שקל.

טל לאופר, מנכ"ל איירטאץ' סולאר  מאז יוני האחרון, מאמין שלמרות אכזבת המשקיעים, הענף שבו פועלות החברות צפוי להתפתח והביקוש לשירותיהן יצמח: "עברו הרבה שנים מאז שאמא היתה מנקה את הבית עם מגב וסמרטוט. היום הציבור מנקה את הבית עם שואב אבק רובוטי, וזה מה שיקרה בשוק הסולארי.

הרובוט שפיתחה איירטאצ' סולאר / צילום: באדיבות איירטאצ'

"מה שקורה מאז סוף המחצית הראשונה של 2021 הוא שרואים יותר ויותר מתחרים. מבחינתנו זה משהו פוזיטיבי, משום שזה מעיד על השוק ועל הצרכים שלו. יש שחקנים ישראלים, סינים והודים. בסופו של דבר, הרובוט הזה הוא מכונה שמייצרת כסף לבעל השדה הסולארי".

אקופיה: חיתוך בהוצאות ופיטורי עובדים

השבוע הודיעה אקופיה , הגדולה מבין שלוש החברות, על תוכנית קיצוצים נרחבת בהוצאותיה. למרות שלחברה יש קופת מזומנים דשנה יחסית, הודות לגיוס הון עצום של כ-280 מיליון שקל שביצעה בבורסה בדצמבר 2020, עדכנה אקופיה כי בכוונתה לחתוך בהוצאות המחקר והפיתוח, כמו גם בהוצאות תפעוליות נוספות, כולל פיטורי עובדים בארץ ובחו"ל, ולהאט את קצב הפיתוחים של מוצרים עתידיים. את המחצית הראשונה של 2022 סיכמה החברה עם צניחה חדה של 58% בהכנסותיה שעמדו על 1.7 מיליון דולר בלבד, בעוד שהפסדיה בתקופה זו העמיקו ל-8.1 מיליון דולר. בכוונת אקופיה, כך עלה מהדיווח לבורסה, להמשיך ולשפר את ביצועי מוצריה הקיימים, ולפתח, אם כי בקצב איטי יותר, פתרונות נוספים ומשלימים.

רובוט של חברת Ecoppia אקופיה - ניקוי פאנלים סולאריים / צילום: יח''צ

כמו כן, בכוונת החברה להאט את קצב הקמת מוקדי המכירות שלה בשוקי היעד. היא מוסיפה כי ביוני האחרון היא התקשרה עם בנק השקעות "לצורכי בחינת חלופות אפשריות למכירה או מיזוג של החברה או של פעילותה… למועד הדוח, לא הוצגה בפני החברה הצעה קונקרטית בקשר עם האמור לעיל".

אקופיה, המנוהלת על ידי ז'אן סממה, הונפקה כשהיא נישאת על גלי החלומות לכיבוש שוק ענק וחדש, ובהתאם לתמחור הבועתי שהוענק באותה עת לחברות חלום מסוגה הגיעה החברה לשווי שוק של 1.5 מיליארד שקל בשבוע המסחר הראשון שלה בדצמבר 2020.

בעלת המניות הגדולה באקופיה היא חברת הנדל"ן CIM, שפועלת בארה"ב ונמצאת בשליטת הישראלים לשעבר אבי שמש ושאול קובה. עם בין בעלי המניות בחברה נמצאים הראל ביטוח וליאון רקנאטי. הללו סופרים נכון להיום הפסדים כבדים על השקעתם, שכן לאחר נפילה של 90% במניותיה מההנפקה נסחרת החברה בשווי 159 מיליון שקל בלבד.

"הקמנו 'חברת ניקיון' ואנחנו עולים על הגגות"

שבועות ספורים לאחר הנפקתה של אקופיה הגיע תורה של בלייד ריינג'ר  לנחות בבורסה בת"א, כשבין בעלי המניות שלה נמצאת חברת הון הטבע (21.3%), שמתרכזת בהשקעות "ביוזמות טכנולוגיות ייחודיות, חדשניות ופורצות דרך בתחום הקיימות ושינוי האקלים". בלייד ריינג'ר גייסה 22 מיליון שקל, לפי שווי של 90 מיליון שקל, וחודש וחצי לאחר מכן, לקראת סוף ינואר, שווייה כבר נסק ל-262 מיליון שקל. מאז הנפקתה נפלה המניה ביותר מ-60% ומחירה משקף לחברה שווי זניח של פחות מ-40 מיליון שקל.

רובוט של בלייד ריינג'ר לניקוי פאנלים סולאריים / צילום: מצגת החברה

בדומה לאקופיה, גם בלייד ריינג'ר, המתמקדת בניקוי פאנלים סולאריים על גגות מסחריים, החליפה לאחרונה מנכ"ל, ולתפקיד מונה עודד פרוכטמן, שהגיע מניהול חברה שפיתחה טכנולוגיה לאיתור נזילות מים.

בלייד ריינג'ר הודיעה השבוע כי היא רוכשת חברת תוכנה בשם רייקטאצ', שמפתחת מערכת לניהול מיטבי של השדה הסולארי. בעסקה תשלם בלייד ריינג'ר חצי מיליון דולר, בתוספת הקצאה של 400 אלף מניות. ההודעה הקפיצה את המניה בשמי ימי המסחר שלאחריה בשיעור דו-ספרתי.

לדברי פרוכטמן, "כשהגעתי לבלייד ריינג'ר ראיתי רובוט שעוד לא פגש גג אמיתי. המשימה הראשונה הייתה להפעיל את הרובוט על גגות, ללקוחות בטא שמשלמים על זה. הקמנו 'חברת ניקיון' תוצרת בית, ומאז אנחנו עולים מדי בוקר על הגגות. אנחנו מכינים את הרובוט שלנו ליציאה לשוק, ואני מאמין שבחודשים הקרובים יתחילו המכירות".

בדיעבד ההנפקה נעשתה בשלב מוקדם מדי?
"חברות בורסאיות ברמה ההיסטורית הן בדרך כלל בשלות יותר ומעסיקות עשרות או מאות עובדים. הייתה בתחום הזה אנומליה וגם הזדמנות (לחברות שהנפיקו, ח' ש'). יחד עם זאת, השוק הזה יהפוך לענקי, ולפי ההערכות שאני מכיר הוא צומח בקצב של 20% מדי שנה".

ההייפ סביב האנרגיה הסולארית לא דעך?
"לחלוטין לא. אנו רואים שהמלחמות נוגעות למשאבי אנרגיה. המלחמה בין רוסיה לאוקראינה חידדה את הצורך באנרגיה נקייה, משום ששמש יש לכולם. ממשל ביידן ממשיך לקדם רפורמות שייטיבו עם אנרגיה ירוקה, וזה שמניות של החברות ירדו לא אומר כלום אם בסופו של דבר השוק גדל בקצב מהיר".

"הקורונה פגעה בפריסת שדות סולאריים"

החברה השלישית שנסחרת בת"א, איירטאץ' סולאר, שהוקמה על ידי יניר אלוש (31%) וקיבוץ רביבים (26.2%), הצליחה אף היא להלהיב את המשקיעים בעת הנפקתה במרץ 2021. ביקושים ערים הובילו אותה לגייס 61 מיליון שקל, לפי שווי של מעל ל-400 מיליון שקל (אחרי הכסף). מאז נחבטה המניה קשות, והחברה, שהציגה במחצית 2022 הכנסות של כ-10 מיליון שקל (והפסד), נסחרת בפחות מעשירית מהשווי שלפיו הונפקה.

גורם בענף ניקוי הפאנלים הסולאריים תולה את האשם באי הצלחתן לפי שעה בקורונה, ש"עשתה שמות בקצב פריסת השדות הסולאריים. למשל הודו, שהייתה בין השווקים הגדולים, 'חטפה', וזה האט את פריסת השדות. אבל השדות מוקמים, ויקר מאוד להשתמש במים לניקוי פאנלים (הרובוטים לא צורכים מים, ח' ש'). גם כוח האדם מתייקר, כך שבמדינות כמו הודו, צ'ילה ודרום אמריקה יגיעו לשימוש במערכות רובוטיות. בסופו של דבר יהיה כאן שוק אמיתי וגדול, ומי שתציע פתרון טוב יהיה לה מקום בו".

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו