גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מצאה את עצמה צעירה בת 28 במרכז הקריסה הפיננסית שמטלטלת את העולם

כמנכ"לית אלמידה, היה לאליסון תפקיד מוביל בקידום אימפריית FTX של סם בנקמן־פריד ● מיהי הצעירה המסתורית שקודמה אשתקד לנהל את חברת המסחר שנקלעה לסחרור, ואיך הכירה את בנקמן-פריד ונשאבה למסע הרס תחת רעיונות של "אלטרואיזם יעיל" והצלת חברות קורסות

קרוליין אליסון / איור: גיל ג'יבלי
קרוליין אליסון / איור: גיל ג'יבלי

בשיחת וידאו בתחילת נובמבר, עובדים ב־Alameda Research ביקשו להבין מה גורלה של חברת המסחר בקריפטו, שהתנדנדה על פי תהום. היה זה תפקידה של קרוליין אליסון לבשר את החדשות הרעות. אלמידה הייתה בלב הקריסה של אימפריית FTX שבנה סם בנקמן־פריד. אליסון, שבדיוק חגגה 28, הייתה הלב של אלמידה.

בורסת הקריפטו FTX רכשה להוריו של המייסד נדל"ן יוקרה בשווי 121 מיליון דולר 
המשבר של בורסת FTX לא קשור לשוק הקריפטו אלא לתאוות־בצע | פרשנות 
לראשונה מאז הנפקתה: בורסת הקריפטו הגדולה בארה"ב שווה מתחת ל-10 מיליארד דולר 
נפילה של 60% מהשיא: דנאל הייתה חביבת המשקיעים, ואז הגיעו הצרות | בדיקת גלובס

אלמידה ובורסת הקריפטו FTX היו שתיהן יציר כפיו של ידידה של אליסון, בנקמן־פריד, והוא בחר בה לעזור בהובלת אלמידה שנה קודם לכן. לתקופה מסוימת הם רכבו על גל הקריפטו יחד, ו־FTX הגיעה בשיאה להערכת שווי מסחררת של 32 מיליארד דולר. החודש, הכל התרסק תוך ימים בודדים.

לקוחות החלו לחשוש לגבי הבריאות הפיננסית של החברה, ומשכו את כספם מ־FTX בתקופה קצרה. תוך זמן קצר הגישו החברות בקשה לפשיטת רגל, ובנקמן־פריד עצמו התפטר מתפקיד מנכ"ל FTX.

במהלך הסחרור, אליסון פוטרה לצד גארי וואנג ונישאד סינג, ששימשו כסגניו הבכירים של בנקמן־פריד.

לפני ההתרסקות, בעת שבנקמן־פריד נמשך לאור הזרקורים וקידם את תחום הקריפטו בוושינגטון, אליסון נשארה מאחור בחדר המנועים. המטרה של אלמידה הייתה אחת - לעשות כסף, ואליסון קיבלה את המשימה לגרום למכונה להמשיך לעבוד.

בגיל 8 כבר ניתחה מחירי בובות

בכמה פודקאסטים והופעות ציבוריות אחרות, אליסון הגדירה את העלייה המהירה שלה לתפקיד בכיר כמקרית כמעט. היא הצטרפה לוול סטריט הישר מסיום הלימודים בסטנפורד ב־2016, עם תואר במתמטיקה. במשרה הראשונה שלה, בחברת המסחר Jane Street Capital, פגשה עוד סוחר בן 20 ומשהו, בנקמן־פריד. גם הוא בן של אקדמאים ודיבר גבוהה־גבוהה על "אלטרואיזם יעיל" ושאר רעיונות של לעשות כסף גדול כדי לתרום אותו.

כשבנקמן־פריד עזב כדי להקים את אלמידה, אליסון הלכה בעקבותיו כעיוורת, כך סיפרה בפודקאסט של FTX ב־2020.

קרוליין אליסון גדלה בפרברי בוסטון, בת לשני כלכלנים מ־MIT. בגיל 5, הקריאה לעצמה את הספר השני בסדרת הארי פוטר, כך סיפרה בפודקאסט. בגיל 8 כתבה ניתוח של מחירי בובות של חיות, כך כתבו עליה בפורבס.

היא, בנקמן־פריד, וואנג וסינג היו הדירקטוריון של מה שקראו לו "קרן העתיד", שמטרתה הייתה לתת תרומות לעמותות ולהשקיע ב"חברות בעלות השפעה חברתית". מבקרי היוזמה אומרים שתפיסת העולם של אלטרואיזם יעיל עלולה לעודד לקיחת סיכונים מוגזמים - כשהבטחות לרווחים גדולים יותר יובילו לתרומות גדולות יותר.

כל הארבעה היו בעלי מניות בלפחות חלק מהחברות של FTX, כפי שגילתה הבקשה לפשיטת רגל שהגיש המנכ"ל החדש.

בתקופות שונות, בנקמן־פריד ואליסון היו בקשר רומנטי, כך דווח בעבר על ידי הוול סטריט ג'ורנל.

כשאליסון הגיעה לאלמידה, הופתעה איך הפעילות בחברה גרמה אפילו ל־Jane Street להיראות איטית. "זה היה כאילו, וואו, התהליך בו דברים קורים זה שמישהו מציע משהו ומישהו כותב לזה את הקוד ומשחרר את זה", אמרה בפודקאסט של FTX, "ושעה אחר כך זה כבר קרה".

עובדים ברחבי העולם, וסמים בהישג יד

נראה שכל דבר במסלול של בנקמן־פריד זז במהירות דומה. הוא השיק את החברה האחות לאלמידה, FTX, ב־2019, שתוך כמה שנים הפכה לאחת מבורסות הקריפטו הגדולות ביותר בעולם.

גם שימוש בסמים ממריצים היה מקובל בסביבתו. "אין כמו שימוש שגרתי באמפטמין כדי לגרום לך להעריך כמה טיפשית הרבה מהחוויה האנושית הרגילה, ללא תרופות", צייצה אליסון עצמה בשנה שעברה.

אלמידה ו־FTX החזיקו עובדים גם בהונג קונג ובבהאמס, משם עבדו השניים לאחרונה לפי אדם המכיר את הנושא.

אחת מאסטרטגיות המסחר של אלמידה הייתה ארביטראז' - קניית מטבע במקום אחד ומכירתו במקום אחר עבור יותר כסף. FTX, בינתיים, התחזקה כשוק מפתח למשקיעים גדולים וקטנים לקנות ולמכור קריפטו. וגם אלמידה השתמשה לעתים קרובות בפלטפורמה של FTX.

בסביבות 2020, החלה אלמידה לעשות "חוואות תשואה" (yield farming), השקעה במטבעות שמניבים תשואה כמו ריבית. בהתחלה, אליסון התנגדה מתוך חשש באשר למידת הסיכון הכרוכה בכך, אך לדבריה בהמשך "הפסדתי בוויכוח הזה".

לאורך זמן, אסטרטגיות המסחר האגרסיביות של אלמידה נסמכו יותר על אינטואיציה ואינדיקטורים כמו פוסטים ברשתות חברתיות של אילון מאסק, כפי שצייץ ב־2021 סם טרבוקו, מהכוכבים העולים אז באלמידה.

סם בנקמן-פריד, מייסד ומנכ''ל בורסת הקריפטו FTX / צילום: Reuters, CNBC

עד סתיו 2021, מחירי הקריפטו התקרבו לשיא של כל הזמנים וב־FTX חגגו ובנקמן־פריד מינה את אליסון וטרבוקו כמנכ"לים משותפים של אלמידה, על 25 עובדיה, כדי שיוכל להתרכז בעצמו ב־FTX.

למרות שבנקמן־פריד כבר לא היה המנכ"ל, אלמידה עדיין הייתה גם החברה שלו. על פי בקשות פשיטת הרגל של FTX, 90% מהחברה נמצאים בבעלותו, ו־10% הנותרים בבעלות וואנג.

התנצלה על כך ש"אכזבה את הצוות"

עד תחילת 2022, מטבעות דיגיטליים כבר היו בצניחה חופשית. הרבה מההשקעות הגדולות ביותר בתעשייה ורבות מהחברות נותנות ההלוואות החלו להיסדק. כשהפניקה חלחלה גם לעולם הקריפטו, ביקש בנקמן־פריד להיות המושיע וקנה חלק מהחברות שהיו בצרות ונתן אשראי לאחרות במטרה לייצב את השוק.

אבל מאחורי הקלעים גם אלמידה הייתה פגיעה לזעזועים האלה. והזרקור שבנקמן־פריד כל כך נהה לעברו החל להאיר על הבעייתיות בחברה שלו. דוח של CoinDesk העלה חששות לגבי היציבות הפיננסית של אלמידה ו־FTX. אז גם צ'אנגפנג ז'או, ראש הבורסה המתחרה בייננס, צייץ שהחברה שלו תיפטר מהחזקותיה במטבע FTT שהנפיקה FTX כצעד של ניהול סיכונים.

בניסיון להרגיע את המצב כתבה אליסון בטוויטר: "אם אתם רוצים לצמצם את ההשפעה על השוק של מכירת FTT שלכם, אלמידה תקנה מכם בשמחה הכול היום ב־22 דולר", ותייגה את ז'או. כמה דקות קודם לכן, נסחר ה־FTT ב־22.15 דולר על פי CoinDesk. בייננס פנתה לאליסון לגבי ההצעה אבל לא קיבלה ממנה שום תגובה, כך דווח בג'ורנל.

בסופו של דבר, הקשרים הקרובים בין אלמידה ו־FTX היו מה שפגע בחברות. FTX השתמשה בכספי לקוחותיה כדי להעניק הלוואות בגובה מיליארדי דולרים לאלמידה למסחר בסיכון גבוה ולהשקעות, כך דווח בעבר על ידי הג'ורנל. בעסקים פיננסיים מסורתיים, הרגולטורים דורשים מברוקרים להפריד בין כסף ששייך ללקוחות, לבין ההון שבו הם משתמשים למסחר.

וחזרה לפגישת הווידאו בתחילת נובמבר, אליסון הסבירה אז לעובדים ש־FTX השתמשה בכספי הלקוחות כדי לעזור לאלמידה לעמוד בהתחייבויות שלה, כך דווח בעבר בג'ורנל. היא התנצלה באומרה כי אכזבה את הצוות. אליסון הודתה בפני העובדים כי היא, בנקמן־פריד, וואנג וסינג היו מודעים להחלטה להזרים כסף של הלקוחות לאלמידה. יום אחר כך עובדים רבים של אלמידה התפטרו, כפי שדווח אז בג'ורנל. 

דייב מייקלס, אלכסנדר אוסיפוביץ', אליין יו ומארק מרמונט השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום