גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גפני בדיון על יוקר המחיה: "יכול להיות שרשתות השיווק לא באו כי פחדו שתהיה ביקורת?"

יו"ר ועדת הכספים משה גפני הביע פליאה שנציגי רשתות השיווק לא נכחו בדיון הוועדה בנושא עליות המחירים בענפי המשק השונים והשפעתם על יוקר המחייה ● וקרא לממשלה להקפיא את מחירי החשמל "גורם מכריע בעניין עליות המחירים"

ועדת הכספים בראשות משה גפני / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת
ועדת הכספים בראשות משה גפני / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת הכספים התכנסה היום (ב'), לדיון בנושא עליות המחירים בענפי המשק השונים והשפעתם על יוקר המחייה. יו"ר הוועדה משה גפני הביע פליאה שנציגי רשתות השיווק לא נכחו, הודיע כי בכוונתו להזמין את הרשתות לדיון נוסף והזהיר כי אם לא יגיעו, הן לא יזומנו יותר לוועדת הכספים גם כשיצטרכו אותה.

"למה רשתות השיווק שמקבלות מוצר בשלושה שקלים, מוכרות אותו ב-20 שקלים", שאל גפני. "יש הרבה מרכיבים לעליית המחירים, שאף אחד מהן לא מובן. אנחנו לא נפסיק את הדיון בעניין עד שהמחירים יירדו".

"אנחנו תקועים בפקק ויש בכביש מסלול ריק": מירי רגב יוצאת נגד נתיבי התחבורה הציבורית. ומה היא חושבת על המטרו?
מנכ"ל משרד התקשורת המיועד: לוביסט שתומך בהפרטה, בן 36 בלבד
ועדת הכספים קוראת לשר האוצר לדחות בשנה את העלאת המס על רכב חשמלי

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים ונציג היצרנים בדיון, התעקש כי ליצרניות המזון אין קשר למחירים שמשלם הצרכן, כי אם לרשתות השיווק בלבד. "יש פער בין המחיר בו היצרנים מוכרים לרשתות השיווק, ולמחיר בו הרשתות מוכרות לציבור, וחשוב שכולם יידעו, חוק המזון מונע מהיצרנים לקבוע את המחיר. הם קובעים את המחיר לקמעונאי, הקמעונאי מחליט מה המחיר לצרכן".

"יכול להיות שרשתות השיווק לא באו לדיון הזה כי פחדו שתהיה ביקורת?", שאל גפני. "אני לא רוצה לדבר בשמם", ענה תומר, והוסיף "אני רק יכול להגיד להגיד שבעשור הקודם, כשמחירי המזון של היצרנים ירדו ב-7%, ההוזלה לא הגיעה לציבור. למה? אני לא יודע לענות, אסור ליצרנים להתערב במחיר לצרכן".

"אבל אתם יודעים שיש מוצרים שהעלות שלהם היא מספר שקלים בודדים ובסוף  המחירים בחנויות גבוהים?", הקשה גפני. "יותר מזה", ענה תומר, "אם מוצר של יצרן מוביל עולה ב-14 שקל ומוצר של מותג פרטי נמכר ב-11 שקל, תאר לך מה יקרה כשמחיר המותג המוביל יירד בשלושה שקלים. המותג הפרטי יירד גם, לא בטוח שזה באינטרס של כולם. שלנו כן, לא שלהם".

תומר המשיך, ואמר כי "צריך להבין שהרבה פעמים שמים את היצרנים על המוקד שלא לצורך. אם ניקח את חומרי הגלם, מאז ינואר 2020, תירס עלה ב-63%, חיטה עלתה ב-30%, פולי סויה עלו ב-55%, סוכר עלה ב-55%. מצד שני, עלויות החשמל בשלוש השנים האחרונות עלו ב-19.1%, המים עלו ב-5.14%, הארנונה עלתה בכמעט 5%.

"במשך שנתיים ומשהו היצרנים לא העלו מחירים. זה היה בגלל התחשבות בקורונה, וגם כי המחאה החברתית הפחידה אותם, זה נכון. אבל פחד הוא לא גורם ממתן מחירים כי בסוף כשהכל רותח והדברים עולים יש גבול לכמות הפחד. המטרה שלנו שהמחירים לא יעלו וצריך לפתור את הבעיות המבניות האחרות במשק. מדד המזון של האו"ם אמנם ירד בחמשת החודשים האחרונים בכ-20%, אבל עלה קודם בכמעט 70%, מדובר על עלייה של כמעט 40% במצטבר. גם ההובלות שירדו לאחרונה ועדיין עלו ב-15% מתחילת 2020".

סמנכ"לית באיגוד לשכות המסחר: "הבעיה גם אצל התעשיינים"

"יש רשתות מהגדולות ביותר שבאו ואמרו ליצרנים שהן לא מוכנות למכור את הסחורה שלהם כשביקשו להעלות מחירים", אמרה ישראלה מני, סמנכ"לית כלכלה ומסים באיגוד לשכות המסחר. "צריך גם לזכור שצריכת החשמל שלהן היא כל היום, המקררים והמזגנים צריכים לעבוד כל הזמן. באו התעשיינים ואמרו שלדעתם הבעיה היא אצל הרשתות. אני יכולה להגיד שלדעתנו יכול להיות שיש בעיה גם אצל התעשיינים, ולכן אני לא חושבת שנכון להכנס לדיון הזה. אנחנו לא נכנסים להסכמים שיתכן ויש בין רשתות ליצרנים, זה נושא שאסור לנו להכנס אליו".

בתגובה, ציין תומר שוב כי לא היצרנים קובעים את המחירים לצרכן כי אם רשתות המזון. "גם אתם קובעים", ענתה מני. "עובדה שהרשתות לא מוכנות למכור חלק מהמוצרים של חלק מהיצרנים אצלכם בגלל המחירים שרצו להעלות".

"להבנתנו, הסיבה שהמחירים עולים זה לא בגלל העלויות אלא כי מדובר פה בשוק ריכוזי ולא תחרותי", ציינה עו"ד רחל גור, מנהלת תחום הממשלה בלובי 99, שביקשה מגפני להכנס לעובי הקורה ולשאול את השאלות הקשות. "הם מעלים את המחירים - כי הם יכולים. אנחנו במהלך 2022 הובלנו יחד עם 'הצינור' מחאת צרכנים שהצליחה לבלום במידה רבה את העלאות המחירים, אבל הגענו לגבול היכולת שלנו. בסופו של דבר יש 4-5 חברות שהן מגה מונופול בתחום המזון. למה שאותה חברה תשלוט גם בבשר, גם בחלב, גם בירקות הקפואים, גם ברטבים? כי בסופו של דבר כשאין תחרות אין צורך להוזיל את המחירים לצרכנים".

גפני סיים בקריאה לממשלה להקפיא את מחירי החשמל. "זה גורם מכריע בעניין עליות המחיר עם תגובות השרשרת של הארנונה, המים וכל הנלווה לעניין. יוקר המחיה הגיע לממדים שלא הורגלנו להם בעבר. היו בעבר עליות מחירים, וידעו להתמודד עם זה, אנחנו כאן בוועדה לא נרפה מהעניין. אני קורא לאופוזיציה ולקואליציה לעשות כל מאבק וכל אפשרות להוזיל את יוקר המחיה".

שר הכלכלה והתעשייה הנכנס ניר ברקת אמר כי שוחח הבוקר עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וכי הם מעוניינים למצוא פתרון לטווח הקצר לבעיית יוקר המחיה. "אין ויכוח שצריך להתמודד בצורה חכמה ורצינית עם הריכוזיות, יש צורך בהרחבת התחרות שזה מרכיב ראשון שיוריד את יוקר המחיה. המרכיב השני הוא נושא הרגולציה. זה כמו סרטן. אם אנחנו לא נדע להוריד את הרגולציה המיותרת בהשוואה ל- OECD ולמה שמקובל בעולם, אנחנו נשלם מחירים כבדים מאוד".

עוד כתבות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת