גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ברקליס ישראל: "חברה שמתכוונת להנפיק בפעם הראשונה תצטרך להתפשר"

על רקע דעיכת שוק ההנפקות בוול סטריט, טען מנכ"ל ברקליס ישראל בכנס בנושא כי "יהיו 'חלונות' של הזדמנויות, ואם לא תהיו מוכנים - השוק שוב ייסגר" ● בכיר ב־AllianceBernstein: "הימים של 'נדאג לרווח בעתיד' כבר מאחורינו - ולא יחזרו בקרוב"

ממשתתפי הכנס של פירמת הרצוג / צילום: יח''צ
ממשתתפי הכנס של פירמת הרצוג / צילום: יח''צ

השנתיים האחרונות היו מאוד שונות זו מזו בכל הנוגע להנפקות ראשוניות (IPO) בוול סטריט. בעוד ש-2021 הייתה שנת שיא, עם מאות הנפקות, שכללו גם מספר דו-ספרתי של חברות מישראל, ב-2022 - על רקע השינויים המאקרו-כלכליים ומצב השווקים - המספר התכווץ משמעותית, והגיע לשפל של שנים.

המשקיעים בורחים, כדאיות המיזוגים פוחתת, ומאות חברות SPAC מרימות ידיים
הדוח שהקפיץ את המניות של חברות השבבים: האם השוק בדרך לתיקון?
מה באמת משפיע על שער השקל? תסתכלו על מה שקורה בוול סטריט

בהתאם, מישראל לא יצאו אשתקד כמעט חברות להנפקות בארה"ב, אם כי דווקא מובילאיי  הישראלית (שנרכשה בידי אינטל ) הפכה להנפקת הטכנולוגיה הגדולה של השנה החולפת בשוק האמריקאי.

מה צפוי ב-2023? האם חלון ההנפקות עשוי להיפתח שוב, ומה צריכות לעשות חברות שמבקשות להפוך לציבוריות? בכנס שערך השבוע משרד הרצוג פוקס נאמן, בשיתוף בנק ברקליס ומשרד עוה"ד האמריקאי Davis Polk, ניסו לענות על השאלות הללו.

 

מנכ"ל ברקליס ישראל, אילן פז, הציג תחילה סקירה של מצב השווקים. לדבריו, ישנה אנומליה מסוימת: "הפד (הבנק המרכזי האמריקאי, ש'ח'ו') רוצה שנאמין ששיעורי הריבית יישארו גבוהים לאורך זמן, בעוד שבנקי ההשקעות מעריכים שהריביות יירדו מהמחצית השנייה של 2023".

בנוגע להעלאות הריבית, אמר פז כי "הזיכרון שלנו קצר. אנחנו רואים את העלייה מ-0% ליותר מ-4%, ואומרים 'וואו, זה מטורף, ממש גבוה', אבל היסטורית - הריביות היו הרבה יותר גבוהות. זה לא סוף העולם".

פז ציין שבשל מצב הכלכלה, הצמיחה שמציגות חברות בהכנסות וברווח ירדה. להערכתו, מכפילי הרווח שלפיהם נסחרות החברות עוד לא הגיעו לתחתית, אף שירדו מ-23 בשנה שעברה לכשבעה כיום. הוא הזכיר את המעבר של המשקיעים ממניות צמיחה למניות ערך, וציין שבישראל החברות מאוד מוטות-צמיחה, כך שהן סבלו מכך מאוד.

הוא הוסיף ש-2023 נפתחה עם יותר אופטימיות, אך העריך שהמחצית הראשונה תהיה חלשה בשוקי המניות. "חברות שרוצות לצאת לשוק הציבורי צריכות להראות רווחיות, או להראות שהן קרובות מאוד לרווחיות. הן צריכות להיות בגודל משמעותי, והן יצטרכו להתפשר על השווי", אמר. "המחצית השנייה של 2023 תלויה בכלכלה ובשיעורי הריבית של הפד. אם תהיה הקלה, השוק ייפתח. אם לא - זה ייקח עוד זמן".

"עדיף להתחיל להתכונן כשלא ממהרים"

בדיון על הנפקות IPO "רגילות" נשאלו משתתפי הפאנל, על רקע חולשת השוק, כמה מוקדם כדאי לחברות להתחיל להתכונן להנפקה. עו"ד רון בן-מנחם, שותף במחלקת שוק ההון במשרד הרצוג, הדגיש כי "החברות החכמות לא מחכות שהשוק ייפתח, להיפך - עדיף להתחיל להתכונן כשלא ממהרים". הוא הוסיף שהוא ממליץ ללקוחותיו להתחיל להכין תשקיף, לבנות את הממשל התאגידי ולדון עם בנקאים, כדי להיות מוכנים מראש.

ניקול ברוקשייר מדיוויס פולק ציינה את חשיבות ההגעה המוקדמת לשוק ופגישות עם משקיעים פוטנציאליים, גם לצורך קבלת פידבק על איך החברה נתפסת וגם לבניית אמינות בשוק.

פז הצביע על השינוי בדרך ל-IPO: "לפני 10-15 שנים, חברה הייתה עושה רוד-שואו ונפגשת עם כל משקיע חצי שעה. היום משקיעים רוצים להיפגש הרבה פעמים לפני ההנפקה, ללמוד את הסיפור, להסתכל להנהלה בעיניים.

"התהליך צריך להתחיל שנה ויותר לפני ההנפקה. יהיו 'חלונות' של הזדמנויות, ואם לא תהיו מוכנים - לא תוכלו לקפוץ פנימה, והשוק שוב ייסגר". הוא הדגיש שוב שהחברות הראשונות שייצאו עם פתיחת חלון ההנפקות ייאלצו להתפשר על השווי, אך יוכלו להרוויח בטווח הארוך; "אם אתם לא מוכנים לדיסקאונט, אל תצאו להנפקה, וחכו לשוק אחר. 2021 לא חוזרת מחר".

בהקשר של הנפקות חברות תוכנה, אמר מארק מורדלר מחברת ניהול ההשקעות AllianceBernstein, בדיון אחר, כי "בתחום התוכנה והענן השוויים עלו מאוד ב-2019-2020. כשהקורונה הגיעה והעולם נסגר, התוכנה נראתה חסינה; משקיעים שקודם לא ידעו לאיית את המילה Software התקשרו אליי להשקיע. ב-2021-2022 השוויים ירדו לרמות של 2019, ובהמשך ירדו משמעותית, ולהערכתי יישארו כך, במיוחד אם נראה האטה או מיתון לאורך זמן.

"בעבר למשקיעים לא היה אכפת אם חברה צומחת מהר ושורפת כסף; מתחילת 2022 זה השתנה. שולי הרווח חשובים, ואי אפשר לצאת להנפקה בלי תזרים חופשי חיובי. הימים של 'נדאג לרווח בעתיד' מאחורינו, ולא יחזרו בקרוב".

"מופתעים ש־SPAC עולה יותר מהנפקה"

דיון נוסף בכנס עסק בדרכים "לא מסורתיות" להפוך לחברות ציבוריות - לדוגמה, מיזוג ל-SPAC (טרנד שדעך משמעותית אשתקד), רישום ישיר למסחר ואף הנפקה בבורסה בת"א.

לי הוכבאום מדיוויס פולק סקר את היתרונות והחסרונות של SPAC לעומת IPO, ולדבריו יתרון אחד הוא שאין צורך לחכות לקביעת התמחור לסוף התהליך, והוא נקבע בשלב מוקדם. כמו כן יש יותר גמישות בשיווק - יכולת להציג את ציפיות החברה לעתיד. יתרון אחר הוא חיבור ליזמי ה-SPAC שמגיעים עם היכרות עם השוק, מה שלפעמים חסר ליזמי החברות המתמזגות.

מנגד, הוא הזכיר את העובדה שמשקיעי ה-SPAC יכולים לפדות את ההשקעה ולא להשתתף במיזוג, כך שאומנם השווי "נעול", אך לא ידוע כמה כסף יתקבל במיזוג. חסרונות נוספים הם היעדר כיסוי אנליסטים (בניגוד ל-IPO, שם הבנקים החתמים מתחילים לסקר את המניה לאחר ההנפקה), ועלויות התהליך: "לקוחות רבים מופתעים ש-SPAC עולה יותר מהנפקה".

ניר דאש, מנהל משותף מחלקת חברות וני"ע בהרצוג, הוסיף כי "בישראל הרבה חושבים שזה תהליך קל וזול יותר. יש חברות שנסחרות בת"א שמקבלות הצעות מספאקים בשוויים הרבה יותר גבוהים מהשווי שהן נסחרות בו.

"חושבים כאילו השוק הישראלי מתמחר בחסר, ואולי זה נכון, אבל לחשוב שהשוק האמריקאי יסכים לשלם פי ארבעה - זו טעות". דאש לא ציין שמות של חברות, אך נזכיר לדוגמה שהאב סקיוריטי  תשלים בקרוב מיזוג ל-SPAC בשווי כ-1.3 מיליארד דולר, בעוד שבבורסה בת"א שווייה הוא 645 מיליון שקל בלבד.

"שוק ה-SPAC נחלש, אך עדיין אפשרי להגיע דרכו לבורסה", אמר הוכבאום, והוסיף שהרבה חברות SPAC מתקרבות לדדליין שבו ייאלצו להחזיר כסף למשקיעים, מה שנותן יתרון במו"מ לחברות הפרטיות שרוצות להתמזג.

דאש הזהיר, כי "בעסקת SPAC לפעמים היזם של החברה הפרטית רוצה את השווי הכי גבוה, אבל אף אחד לא רוצה להתחיל להיסחר ב-5 מיליארד דולר, ולהגיע תוך כמה חודשים ל-200 מיליון דולר. השוק האמריקאי שונה מהישראלי - אולי המכפילים טובים יותר, השוק בוגר יותר, אבל הוא חסר רחמים: אם חברה מאבדת אמינות, הרבה יותר קשה להשיג אותה".

"לא חשבנו שנקבל שם סיקור, אז הנפקנו בת"א"

מיכאל (מייקי) גלאי, היועץ המשפטי של חברת הפינטק הדואלית נאייקס , סיפר על הדרך של החברה, שביצעה הנפקה בינלאומית בת"א ב-2021, וב-2022 נרשמה למסחר גם בנאסד"ק.

הנהלת נאייקס בתחילת המסחר במניה בנאסד''ק, ספטמבר 2022 / צילום: נאסד''ק

לדבריו, ב-2021 נאייקס כיוונה לשווי של מיליארד דולר, שהוא "נמוך יחסית לשוק האמריקאי, ולא חשבנו שנקבל שם מספיק סיקור, לכן התאים לנו לבצע הנפקה בינלאומית בת"א, כפי שעשו לפנינו הבורסה עצמה ומקס סטוק. היה תהליך מאוד מעניין, הבורסה עזרה מאוד והשגנו הרבה משקיעים טובים - 60% מארה"ב ו-40% מישראל".

בהמשך לדבריו חשבה החברה לעשות הנפקה בארה"ב, אך לבסוף נרשמה ברישום ישיר למסחר - החלטה שהתבררה לדבריו כטובה: "אין לנו עדיין כיסוי אנליסטים, אבל יש לנו חברת קשרי משקיעים מקומית בארה"ב, ואנחנו מדברים עם משקיעים בקביעות", אמר גלאי. "השוק היום רע, וזו דווקא הזדמנות טובה לספר את הסיפור שלנו".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל