גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפרופסור שהתפטר מהוועדה המוניטרית: "החשש הכי גדול הוא בריחת מוחות שתהרוס את המדינה לעשרות שנים"

פרופ' משה חזן התפטר מתפקידו בבנק ישראל כדי שיוכל להתריע בקול על "פגיעה חמורה בכלכלה הישראלית בשל הרפורמה המשפטית הצפויה" ● הוא מזהיר מפני הקטנת השקעות בהייטק, הורדת דירוג אשראי ובריחת מוחות ● "אנשים צריכים לצאת לרחוב ולהגיד 'לא מוכנים'"

פרופ' משה חזן / צילום: שחר שחר, דוברות אוניברסיטת תל אביב
פרופ' משה חזן / צילום: שחר שחר, דוברות אוניברסיטת תל אביב

בין מאות הכלכלנים שחתמו השבוע על "קריאת חירום", המתריעה מפני "פגיעה חמורה בכלכלה הישראלית בשל הרפורמה המשפטית הצפויה", אפשר היה למצוא גם את שמו של פרופ' משה חזן מאוניברסיטת תל אביב. מוקדם יותר השבוע חזן הודיע על התפטרותו מהוועדה המוניטרית של בנק ישראל, על רקע רצונו להשתתף במחאה נגד מדיניות הממשלה הנוכחית. 

האם נתניהו כבר רואה הורדת דירוג באופק? | אורי פסובסקי, פרשנות
ברקע המחאה: בממשלה שוקלים לרכך את רפורמת המשפט 
"קליפה חלולה של דמוקרטיה": המומחית למשפט חוקתי שמזהירה מפני העתיד שישראל צועדת אליו | ראיון
פרופ' דניאל כהנמן לגלובס: "הרפורמה המשפטית היא חורבן, יהיו לה תוצאות מוחשיות בכלכלה ובמעמד המדיני" 
נגיד בנק ישראל לנתניהו: הרפורמה המשפטית עשויה להשפיע על דירוג האשראי של ישראל 

יום אחרי התפטרותו התפנה חזן לשיחה עם גלובס, שבה הוא מבקש להבהיר כי "אין שום מחלוקת ביני לבין הבנק בנוגע למדיניות המוניטרית, וההתפטרות שלי לא קשורה בשום צורה לניהול המדיניות. אני סומך שניהול המדיניות יימשך כפי שהיה עד היום".

למה התפטרת?
"הכללים של הוועדה המוניטרית הם שחברי הוועדה לא מזדהים פוליטית, לא משתתפים בהפגנות, הם ממלכתיים. בהינתן מה שהממשלה מנסה לעשות, חשבתי שעדיף להתפטר מהוועדה ולאפשר לעצמי להגיד בדיוק מה אני חושב שיהיו ההשלכות הכלכליות של הרפורמה המשפטית".

 

מה החשש שלך ככלכלן ממהלכי הממשלה?
"מה שמטריד אותי הוא הניסיון של הרפורמה המשפטית לחסל בפועל כל יכולת של הרשות השופטת לרסן את הממשלה. בישראל אין ממשלה בלי רוב בכנסת, ולכן יש איזושהי זהות בין הרשות המחוקקת למבצעת. מי שנשאר לשמור על המהלכים של הרשות המבצעת הם הרשות השופטת והיועצים המשפטיים במשרדי הממשלה, שהם יועצים משפטיים מקצועיים שאחראים לוודא כי המדיניות של כל משרד עקבית עם החוק.

"ברגע שתאפשר יועצים משפטיים במשרדי הממשלה שהם אנשי שלומנו, הם יתפתלו ויאשרו כל דבר כמעט שהפוליטיקאים רוצים. ברור שזה יגדיל את השוחד, את השחיתות - תקרא לזה איך שתרצה - במשרדי הממשלה.

"אחר-כך כשתגיע לבתי המשפט, תהיה לפוליטיקאים בלעדיות על היכולת לקבוע מי השופטים ואיך הם מתקדמים. ברור שכל שופט אומר לעצמו: אני בשלום ורוצה להתקדם למחוזי. או אני במחוזי רוצה להתקדם לעליון. ובעליון אולי אין סניוריטי, אני רוצה להיות הנשיא. ככה כולם הופכים נתונים לחסדי הפוליטיקאים, והפוליטיקאים עושים מה שהם רוצים. וכשהם עושים מה שהם רוצים, כל המערכת הכלכלית לאט-לאט קורסת".

"כשתהליכים יתחילו - זה עלול לקרות מהר"

החשש שעליו מדבר חזן נטוע בממצאים מחקריים. אלה הנושאים בהם עוסקים אנדריי שלייפר ודארון אסמוגלו, שניים מהכלכלנים המצוטטים בעולם בעשורים האחרונים, שהראו כי "אלה הדברים החשובים ביותר שמסבירים הבדלים בין מדינות שמתפקדות טוב מבחינה כלכלית, לבין מדינות שלא מצליחות לתת לאזרחים שלהן רמת חיים נאותה".

"כשאסמוגלו ושותפיו אומרים מוסדות", אומר חזן, "הם בעיקר מתייחסים למשתנה אחד: כמה מגבלות יש בפועל על הרשות המבצעת. אתה תאפשר לשר כזה או אחר לתת חוזים לבן-דוד שלו, או לחברים שלו, או לפעילי המרכז שאחר-כך בוחרים בו בפריימריז - ומה שתקבל זה רפובליקת בננות".

נכון לעכשיו הכלכלה פה במצב טוב: עם יחס חוב-תוצר טוב, הבטחות לתקציב מאוזן, לפי הערכות בנק ישראל האינפלציה בדרך לרדת. התרחיש הכלכלי שאתה מזהיר ממנו לא נראה באופק.
"כל מה שאתה רואה היום נשען על היסטוריה של הרבה שנים של מדיניות אחראית. וחייבים להגיד גם שבנימין נתניהו היה פה ראש ממשלה 12 שנים ב-20 השנה האחרונות, ולפני שהיו נגדו כתבי האישום, המדינה והכלכלה תפקדו כמו שצריך. אנחנו מסתכלים קדימה, על מה יכול לקרות כתוצאה משינויים מאוד דרסטיים. וזה לא יקרה ביום. כשתהליכים מתחילים, הם לא בהכרח יקרו באופן לינארי - זה יכול להיות בהתחלה לאט ואז נורא מהר".

הסיכונים: "היחלשות ההייטק, הורדת דירוג"

בין החששות הקונקרטיים שמזכיר חזן אפשר למצוא את הסכנה להשקעות בהייטק, אותה מציפים בכירי הענף בשבועות האחרונים. "השקעות בהייטק הן השקעות לטווח ארוך", אומר חזן. "אתה נכנס לעסקה לטווח ארוך, ואתה רוצה לדעת שיש בית משפט שיכבד את ההשקעה שלך, שיש פה מי ששומר על זכויות הקניין".

חשש אחר נוגע להורדת דירוג האשראי של ישראל. "רגע לפני משבר הקורונה הכניסו את אגרות החוב של ממשלת ישראל למדד אג"ח עולמי שנקרא WGBY. יכול להיות שמספיקה הורדת רמה אחת או שתיים בדירוג כדי שתצא משם, ואז באופן אוטומטי כל מי שעוקב באופן פסיבי אחרי האינדקס ייצא. ויש לא מעט כספים שהגיעו למשק הישראלי ככה".

אם להתעכב על ההחלטה להתפטר מהוועדה. בכל זאת הוועדה המוניטית היא אחד הגופים המשפיעים ביותר על הכלכלה הישראלית.
"אבל להעלות ריבית ברבע אחוז, חצי אחוז, להוריד אחוז, לקנות ולמכור מט"ח או אגרות חוב - זה הכול מסדר שני. כל המערכת הכלכלית יושבת על זה שכללי המשחק נאכפים כמו שצריך. זה לא משנה איפה אתה מבחינה כלכלית, אם אין כללי משחק ברורים, שמבטיחים את הזכויות של כולם לפי ההתקשרויות החוזיות, מדיניות מוניטרית לא תעזור. מדיניות מוניטרית עובדת טוב במשק שיש בו אמון גבוה".

האם חלק מהעניין הוא גם חוסר רצון שלך להיות בוועדה המוניטרית כשזו תידרש לסייע לממשלה, כשתתחיל להיכנס לקשיים כלכליים?
"אם לתמוך בממשלה כי המעשים של הממשלה הם אלה שגורמים למצב להידרדר, בוודאי שאני לא רוצה להיות שם. אני רוצה לצאת ולהגיד אל תעשו את זה - אל תביאו אותנו לשם. אנשים מוטרדים מ-150 שקל בתשלום החודשי שלהם אחרי שהעלינו ריביות בבנק ישראל כדי להוריד את האינפלציה. אתה יכול לדמיין מה יקרה אם יהיה פה משבר פיננסי? יעלו את הריבית ב-400 או 600 נקודות בסיס. אתה יודע כמה אז התשלום החודשי שלהם יעלה? אנשים צריכים להבין את זה וצריכים לצאת לרחוב ולהגיד 'לא מוכנים'".

מה הסיכוי לתרחיש הזה?
"אני לא יודע. יכול להיות שהורדת דירוג, ועוד כמה דברים - ויש לך בריחת הון (מהמדינה). אלו לא דברים בהסתברות אפס. אני לא יכול להגיד לך שזה לא יקרה".

הפחד הכי גדול: "בריחת מוחות"

ואם אבקש לסכם את המסר שלך?
"לא דיברנו על הדבר הכי חשוב - בריחת מוחות. זה הפחד הכי גדול והסכנה הכי גדולה. יש לא מעט אנשים שיש להם אפשרויות אחרות. גם ככה בישראל הרבה אנשים שגרים פה מרגישים שהם עושים ויתור, כי הם רוצים להיות ליד המשפחה. אתה מסתכל לדוגמה על מועמדים שאתה רוצה לשכור באוניברסיטה, ואתה רואה שהרצון לחזור לישראל הוא לא כמו שהיה לפני 20 שנה. הדבר האחרון שאתה רוצה זה לעשות לאנשים הרעת תנאים.

"זה לא חייב להיות משבר פיננסי או הורדת דירוג. אבל קצת פחות השקעות, וההייטק יהיה פחות אטרקטיבי, וקצת הגבלה של זכויות הפרט ויהיה פחות מגניב לגור פה. ואנשים יכולים להצביע ברגליים. וברגע שאנשים מצביעים ברגליים, זה לא דבר שאתה יכול להפוך אותו בשנה, שנתיים או חמש. זה דבר שיכול להרוס מדינה לעשרות שנים.

"ואלה שיש להם יכולת יותר גדולה לזוז מפה הם אלה שיותר יצרנים, משלמים יותר מסים ומממנים את המערכת פה - ואני חושב שעכשיו הם כולם רותחים שהם צריכים לממן את הדבר הזה".

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"