גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה האירו מתחזק ואיך אפשר להרוויח מזה?

מדוע השקל נחלש לאחרונה מול המטבעות המרכזיים בעולם, וכיצד ניתן להגדיל את חשיפת תיק ההשקעות למט"ח באמצעות מניות, אג"ח, סחורות ואופציות, דרך מכשירים הנסחרים בת"א ● סמנכ"ל בבורסה: "יש היצע עצום של מכשירים פסיביים להשקיע בכמעט כל מקום על הגלובוס; חלקם אפשר לקנות בשקלים, ולא נדרש להמיר למטבע זר"

איך אפשר להרוויח מהתחזקות האירו? / צילום: Reuters, Dado Ruvic
איך אפשר להרוויח מהתחזקות האירו? / צילום: Reuters, Dado Ruvic

במהלך ימי חול המועד בשבוע שעבר נחלש השקל בצורה משמעותית במסחר מול המטבעות הזרים. בעוד שהכותרות התמקדו כמובן בהתחזקותו של הדולר, השקל הציג חולשה גוברת מול מטבעות מרכזיים באירופה - האירו, הלירה שטרלינג (ליש"ט) והפרנק השוויצרי. ברקע מתחוללות דרמות במישור הגיאו־פוליטי שמחלישות את המטבע האמריקאי למול המטבעות האירופיים.

שפל כזה לא ראינו הרבה זמן: מאחורי הקלעים של הדרמה בשוק המט"ח
כולם כבר הספידו את המטבע הזה, ואז הוא קפץ ב-10% מול הדולר בתוך חצי שנה
הפרוטוקולים של הפד: "שיא הריבית עוד לפנינו, גם המיתון"

נזכיר שבספטמבר האחרון, לנוכח הטלטלות בבריטניה בימי ממשלתה קצרת המועד של ליז טראס, צנחה הליש"ט לרמה של 3.77 שקלים בלבד. מאז זינק המטבע הבריטי מול השקל בשיעור מדהים של כמעט 20%.

בתקופה של שלושה וחצי חודשים התחזק הדולר מול השקל ב־4%, האירו זינק ב־7%, הליש"ט ב־6% והפרנק השוויצרי ב־5%, כשחולשת השקל מוסברת בין היתר בקידום הרפורמה במערכת המשפט והחששות מהשלכותיה על הכלכלה המקומית.

 

את המסחר ביום חמישי האחרון פתח הדולר בהתחזקות של כ־1% ביחס לשקל, לשער של 3.65 שקלים. זאת לאחר שבמהלך ימי החג זינק במסחר הרציף במעל ל־1.6%. האירו והפרנק השוויצרי, שהתחזקו באותם ימים מול הדולר, זינקו מול המטבע הישראלי בכ־2%, לרמה של מעל 4 שקלים, בעוד שהליש"ט התחזקה במעל ל־1.5% לשער של 4.5 שקלים.

הגיאו־פוליטיקה העולמית משפיעה על הדולר

באשר לדולר, מה שהאיץ את היחלשותו מול המטבעות האירופיים בשבוע האחרון היו נתוני אינפלציה טובים יחסית שהתפרסמו בארה"ב, המלמדים על המשך הריסון בקצב התייקרות המחירים.

השווקים מעריכים שהעלאות הריבית בארה"ב, שחיזקו את הדולר כל עוד נהנה מפערי ריביות מול מטבעות אחרים, מתקרבות למיצוי, מה שפוגע באטרקטיביות שלו. זאת בזמן שבאירופה עליות הריבית צפויות להימשך ולהשפיע לחיוב על הביקושים לאירו, הליש"ט ומטבעות נוספים ביבשת.

מעבר לכך, התמונה הגיאו־פוליטית מתערערת מבחינת הממשל האמריקאי ותורמת להיחלשות המטבע. גורם בכיר בשוק הפיננסי אמר כי "בבת אחת שמענו בשבוע האחרון קולות מדאיגים מכמה זירות גיאוגרפיות שונות ובהן מתיחות גוברת בין צפון קוריאה ליפן - הדברים הללו מדאיגים מאוד ומתבטאים מיד בשערי המטבע. ובזווית המקומית, שוררת לאחרונה מתיחות ביטחונית שמשפיעה על שער השקל".

עם זאת, אותו גורם מייחס את היחלשות השקל במהלך ימי החג לסיבות טכניות: "הייתה בעיקר פעילות של זרים, ועם נזילות דלה מאוד. בימי שגרה, עושי שוק עיקריים בגזרת המטבע הם לרוב בחדרי העסקאות במט"ח של הבנקים המקומיים. כשהם לא במשחק, לרגל חופשת החג, אין בעצם נפחים גדולים במסחר במטבעות. כל העסקאות שנעשות מבוצעות מתוך הכרח. בכל מקרה, הנזילות מאוד נמוכה, ולכן קשה לקבל ממנה אינדיקציה אמיתית לגבי מצבו של השקל מול המטבעות הזרים".

ספקולציה שעלתה במהלך ימי החג קישרה בין היחלשות השקל לדוח של חברת מודי'ס בנוגע לדירוג האשראי של ישראל. ביום שישי בלילה הודיעה חברת הדירוג כי היא מורידה את התחזית של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה".

"למרות הזעזועים שעוברים על המערכת הפוליטית, ישראל עדיין כלכלה יציבה", אמר גורם שמעורה בשוק . "עם נתונים בסיסיים מאוד חזקים: עדיין מציגה עודף בחשבון השוטף; סקטור ההייטק, למרות המכות שספג, עדיין כאן, ההכנסות מהגז הטבעי מגיעות; שיעור האבטלה נמוך וכן הלאה. עם כל ההתרחשויות בשבועות האחרונים, לא קרה משהו ששינה את תמונת המאקרו הזאת".

"הפסיביות מאפשרות חשיפה למדדים זרים"

משקיע שתיק ההשקעות שלו מוטה שוק מקומי ושירצה להגן על עצמו מפני התחזקות של שערי המט"ח לעומת השקל, יכול לעשות זאת במגוון דרכים. יניב פגוט, סמנכ"ל בכיר ומנהל מחלקת מסחר, נגזרים ומדדים בבורסה בת"א, טוען כי "הפתרונות הקיימים בבורסה מאפשרים לציבור לייצר לעצמו תיק השקעות גלובלי. יש היצע עצום של מכשירים פסיביים להשקיע באמצעותם בכמעט כל מקום על הגלובוס, גם באג"ח וגם במניות".

 

לדבריו, "יש מכשירים פסיביים שמאפשרים להיחשף לאג"ח בחו"ל: קונצרניות או ממשלתיות. בעולם המניות, יש מוצרים שמציעים חשיפה לכמעט 'כל העולם'. יש מכשרים שעוקבים אחרי מדדי מניות נרחבים באירופה כמו סטוקס 600 או יורו־סטוקס 50. או מדדים בבורסות של מדינות כמו גרמניה, צרפת, או מדינות רבות באסיה בהן הודו, יפן ואחרות.

"ישנם גם מכשירים סקטוריאליים בארה"ב, כמו כאלה שעוקבים אחרי מדדי ראסל (מניות בסדרי גודל בינוני). יש גם חשיפה למדדי MSCI שמאפשרים בלחיצת כפתור לקנות מדד מניות עולמי, ויש מכשירים נישתיים שצמודים למחירי הסחורות.

"בחלק ניכר מהמוצרים האלה", מסביר פגוט, "אתה קונה את המכשיר בשקלים, ולא נדרש להמיר את הכסף למטבע זר. כך שבסיכומו של דבר התעשייה הפסיבית מאפשרת חשיפות לאג"ח בחו"ל או למדדי מניות זרים".

פגוט מציין גם את שוק הנגזרים, שמאפשר לרכוש אופציות על הדולר או על האירו. כל אופציה מעניקה תשואה ששקולה ל־10,000 דולר או 10,000 אירו. כך שבסכומים קטנים יחסית ניתן לגדר את התיק, או למעשה להשקיע במטבעות הזרים הללו.

מיליארדי שקלים זרמו לקרנות כספיות דולריות

דרך ההשקעה הפופולרית ביותר בקרב הציבור בישראל היא באמצעות קרנות נאמנות, שם כבר מתרחשות בחודשים האחרונים תזוזות משמעותיות עם הזרמת מיליארדי שקלים לקרנות כספיות שקליות ודולריות (שהן יותר מוצר חיסכון ממכשיר השקעה), לצד קרנות שמשקיעות במדדים וניירות ערך זרים. זאת על חשבון קרנות נאמנות מסורתיות שמשקיעות במניות ואג"ח של חברות הנסחרות בת"א.

מי שרוצה להגדיל חשיפה למט"ח, יכול דרך קרנות כספיות להשקיע בקרנות הרוכשות ני"ע סולידיים הנקובים בדולר אמריקאי. מכיוון שהריבית בארה"ב גבוהה מהריבית בישראל, הן גם מציעות ריבית גבוהה יותר מאשר הריבית בקרנות הכספיות השקליות, ובנוסף הן נהנו גם מהתחזקות הדולר על פני השקל, כך שהתשואה שלהן זינקה אשתקד. במישור המנייתי, יש אפשרות להיחשף לעשרות רבות של קרנות סל פסיביות, מחקות או עוקבות, על מדדי מניות ואג"ח בחו"ל.

באמצעות קרנות הנאמנות הפסיביות העוקבות אחר מדדי מניות, אג"ח או נכסי בסיס אחרים, נחשף המשקיע גם למטבעות האירופיים שבהם הללו נסחרים. אפשר להיחשף בדרך זו הן למדדי מניות מובילים ביבשת כגון היורו־סטוקס או למדדי מניות של בורסה ספציפית, שכמו הדקס הגרמני, שם המסחר הוא באירו, ואחרים. תשואות חלק מהמדדים האירופיים מתחילת 2023 הן דו־ספרתיות ונעות בין 16% ל־18%.

באשר להשקעה במניות, לנוכח ההתאוששות במדדי מניות הטכנולוגיה בוול סטריט ובעולם מתחילת השנה, חלק מקרנות הנאמנות שמתמקדות בהשקעות במניות, מדדי מניות או שמציעות מסחר ממונף על מדדים אלה, רשמו תשואות דו־ספרתיות בשנת 2023.

השיאנית היא קרן הסל הממונפת של מגדל (MTF) על מדד נאסד"ק 100, שעלתה ב־68% מתחילת השנה. אגב, מעל ל־10% מכל קרנות הנאמנות בבורסה (כ־250 קרנות) רשמו תשואה דו־ספרתית מתחילת השנה, כאשר ביניהן מתבלטות קרנות שמחקות מדדי מניות זרים, בדגש על תחומי הטכנולוגיה.

נציין כי למשקיעים מקומיים יש אפשרות לבצע גם להשקעה ישירה במניות ובאיגרות חוב בעולם, עם רכישה ישירה דרך הבנק של נתח בני"ע של חברות זרות הנסחרות ופועלות בסביבות מטבע אחרות.

אפיקים סולידיים יותר עם חשיפה למטבעות זרים אפשריים באמצעות קרנות נאמנות שסוחרות באג"ח הנקובות במטבעות זרים. רוב קרנות האג"ח האלה רוכשות אג"ח דולריות, אך ישנן גם קרנות שסוחרות באג"ח זרות באופן כללי, או בכאלה שנקובות באירו.

בקרב 69 קרנות הנאמנות של אג"ח חו"ל אפשר היה לקבל תשואה חד־ספרתית של עד 5.4% מתחילת השנה, כאשר אין קרן נאמנות אחת מסוג זה שרשמה תשואה שלילית בפרק הזמן הזה. בין אלו בלטה למשל הראל אג"ח חו"ל יורו, שרשמה תשואה של 6.3% מתחילת השנה על רקע התחזקות המטבע האירופי. ישנן עוד קרנות אג"ח בתחום שצמודות לאירו או באופן כללי לאג"ח זרות.

אפשרות חשיפה נוספת למטבע זר היא דרך האג"ח הקונצרניות המקומיות. ישנן 26 אג"ח הנסחרות בת"א שצמודות למטבע זר, ושהונפקו על ידי חברות ישראליות מגוונות, מחברת הציוד הביטחוני אלביט מערכות, דרך בתי זיקוק (בזן), חברות האנרגיה (תמר פטרוליום וישראמקו) ואחרות. לצד אלו ישנן לא מעט חברות הנסחרות בת"א ושחלק ניכר מפעילותן מתבצעת מעבר לים, קרי עיקר הכנסותיהן מתקבלות במטבע זר, ומכאן גם חשיפה משמעותית לשינויים החלים באותו מטבע. בין אלו ניתן להזכיר חברות מתחומי הנדל"ן (אלוני חץ, סאמיט, ג'י סיטי), התעשייה (דלתא, איי.סי.אל, מיטרוניקס, שטראוס, טבע), תיירות (אל על), אנרגיה (אורמת, קבוצת דלק) ועוד.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים