גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2 השקלים והסערה: האם הצרכנים ירוויחו מהמאבק בין וולט לתן ביס?

אפליקציית המשלוחים וולט הודיעה על תוספת "דמי תפעול", הלקוחות נרעשו, והמתחרה תן ביס הציעה בתגובה הנחות ● 2 השקלים שתפסו את הזרקור בימים של גל התייקרויות חסר תקדים

שליח תן ביס ושליח WOLT / צילום: שלומי יוסף
שליח תן ביס ושליח WOLT / צילום: שלומי יוסף

תנובה, טרה, שטראוס, אסם ושסטוביץ הן רק חלק מהחברות בשוק המזון והקמעונאות הישראלי שהודיעו לאחרונה על העלאות מחירים, ולא נחסך מהן כעס ציבורי. אבל נראה כי דווקא אפליקציית המשלוחים וולט "הצליחה" לעורר את הצרכנים אולי יותר מכולם, כשהודיעה השבוע ללקוחותיה על הוספה של דמי תפעול בסך 2 שקלים לכל הזמנת משלוח.

"רק בוולט": צמד המילים שסידר לחברת המשלוחים עיצום כספי של 8.5 מיליון שקל 
מחירו של קודקס ששון הוערך בעד 50 מיליון דולר. בכמה הוא נרכש?

ההודעה שהופיעה ללקוחות שפתחו את האפליקציה עוררה גל תגובות נזעמות ברשתות החברתיות. "שימו לב שמהיום וולט גובים על כל הזמנה 'דמי שירות' - כדי שנעזור להם לפתח את האפליקציה שלהם, זה כמובן בנוסף לדמי המשלוח שלכם. מחקתי את האפליקציה", כתב גולש אחד.

בוולט הסבירו כי דמי התפעול נועדו לפיתוח המוצר הטכנולוגי והאופרטיבי, שהעלויות המושקעות בו גדלו והתייקרו גלובלית. בהודעה ללקוחות נכתב כי המטרה היא "השקעה בפיתוח המוצר, כדי שנוכל להמשיך לשדרג את חוויית השימוש שלך בוולט".

"למה אני צריכה לשלם על תפעול האפליקציה?", אמרה לגלובס אחת המשתמשות. "זו חברה רווחית, שישקיעו מהרווחים שלהם, למה להפיל את זה על הצרכן? בפרט כשגם דמי המשלוח שלהם יקרים מלכתחילה".

חשוב להזכיר כי למרות הצמיחה האדירה של חברות המשלוחים בכל העולם, הן מתקשות להציג רווחים ולכסות על גירעונות ענקיים. המודל שצריך לפרנס את המסעדות, את חברת המשלוחים ואת השליחים עצמם עדיין לא הוכיח שהוא בר-קיימא.

המתחרה מזהה שעת כושר

מי שהזדרזה לקפוץ על ההזדמנות ושלחה עקיצה למתחרה הפופולרית, היא חברת השליחויות תן ביס. שעות ספורות אחרי ההודעה של וולט ביום רביעי, פרסמו בתן ביס הודעה באותה שפה שיווקית, בעיצוב זהה כולל אימוג'י הלב (שהפך אצל תן ביס מכחול לכתום בהתאם לצבעי המותג). בהודעה החברה בישרה ללקוחות כי מהתאריך בו וולט תתחיל לגבות 2 שקלים דמי תפעול, בתן ביס הוסיפו עד 25% הנחה למסעדות שוות. העקיצה נמשכה כשבתן ביס חתמו את ההודעה שלהם באופן זהה לזו של וולט, שקיבלה פה משמעות לועגת - "נמשיך לעבוד קשה כדי לספק לך את החוויה הטובה ביותר", עם אימוג'י של ידיים צמודות.

המהלך הצליח, לפחות מבחינת התגובות ברשתות החברתיות. "ביי ביי וולט, הי תן ביס", כתבו גולשים בפייסבוק. "עבודה יפה של תן ביס מול העלאת המחיר של וולט", נכתב עוד.

ביום חמישי וולט שלחה לכמה אלפי לקוחות הודעה כי היא מעניקה להם 20 שקל במתנה להזמנות בחנויות שעובדות עם האפליקציה. לדברי החברה, לא מדובר בתגובה למהלך של תן ביס אלא בקמפיין מודעות, כשמשתמשים שלא הזמינו בחנויות אלא רק במסעדות קיבלו הטבה כדי לפתות אותם להזמין גם בנישה זו.

האם הלקוחות ינטשו? 

האם הביקורת תבוא לידי ביטוי בהשלכות כספיות? וולט אולי נפגעת תדמיתית לזמן הקצר, אבל ספק אם התוצאה של המהלך תוביל אחוז גדול מהמשתמשים להחרים את האפליקציה. לאורך זמן - ואת זה בוולט ככל הנראה לקחו בחשבון - הישראלים לא מצטיינים בחרמות על חברות שמעלות מחירים.

כנראה שבימים הקרובים הביקורת תימשך, אבל סביר שהמודל העסקי של וולט לטווח הרחוק יהפוך להיות חזק יותר בזכות התוספת הזו. מבחינתה, היא עשתה את הדבר הנכון. בוולט גם הדגישו כי מדובר במהלך גלובלי, ודמי התפעול קיימים גם בשאר המדינות בהן פועלת וולט העולמית - בין היתר פינלנד, שבדיה, דנמרק וגרמניה.

האם הצרכנים צפויים להרוויח מהמלחמה בין החברות? כלל לא בטוח. הרעש ברשת אולי יגרום לחלק מהלקוחות למחוק את האפליקציה, אבל בסופו של דבר כנראה שחלק גדול מהם יחזרו.

בתן ביס יודעים ככל הנראה שוולט הוא מותג חזק יותר, והמהלך זיכה אותם במחיאות כפיים סוערות. אבל גורם בכיר בשוק לא צופה שאנשים ינהרו לתן ביס על חשבון המתחרה: "צריך להפריד בין סימפטיה לבין תרגום עסקי. בסופו של דבר, מי שנדפק מכל האירוע זה הצרכנים".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר