גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין קריסת SVB למשבר בענף: כך הגיע שוק קרנות ההלוואה בהייטק לנקודת רתיחה

ענקית ההשקעות בלקרוק רכשה את קרן קראוס הישראלית-בריטית, במטרה להכנס לתחום ההלוואות בסטארט־אפים ● מאז קריסת SVB, התחרות בין הבנקים הישראליים לגופים החוץ־בנקאיים על קופת חברות ההייטק צוברת תאוצה ● ובשוק מעריכים: זו רק ההתחלה

לארי פינק מנכ''ל בלקרוק, ראול שטיין שותף מייסד בקראוס / צילומים: בלקרוק, Greg Polios, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
לארי פינק מנכ''ל בלקרוק, ראול שטיין שותף מייסד בקראוס / צילומים: בלקרוק, Greg Polios, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בית ההשקעות הגדול בעולם, בלקרוק, נכנס ביום חמישי בסערה לשוק בנקאות ההייטק הישראלי עם רכישת קרן קראוס קפיטל בתמורה ל־300-350 מיליון דולר, על פי ההערכות. הקרן הישראלית־בריטית פועלת בישראל מעל לשני עשורים ועומדת מאחורי הלוואות שניתנו בעבר לחברות כמו סולאראדג', ריסקיפייד וזרטו.

בלקרוק היא המוסד הפיננסי השני שנכנס לשוק הלוואות ההייטק הישראלי בחודשים שלאחר התמוטטות סיליקון ואלי בנק (SVB) במרץ השנה. זאת לאחר ש־HSBC, הבנק השמיני בגודלו בעולם, נכנס בחודש שעבר גם הוא לשוק הישראלי עם שכירתם של דוד כהן, גדי משה ובכירים נוספים שעבדו בנציגות המקומית של SVB. מסתמן כי למרות המשבר הכלכלי וקריסת הבנקים, מתן הלוואות לחברות הייטק מעולם לא היה מוצר כה מבוקש.

דוח ה-OECD על כלכלת ישראל: "מאטה אך נשארת איתנה. המחלוקת הפוליטית עלולה להגדיל את הסיכון"
כך מתפוררת צמרת הרגולציה הפיננסית של ישראל תחת שר האוצר
אחרי שהשווי קפץ: אינטל מכרה מניות מובילאיי ב-1.6 מיליארד דולר 

שני הדברים קשורים זה בזה במידת מה: הירידה הדרמטית של כ־75% בהשקעות הון סיכון בסטארט־אפים וחברות הייטק בוגרות והעלייה במחיר הכסף של הקרנות, הביא את יזמי ההייטק לחפש אלטרנטיבות מימון אחרות כשהפופולריות שבהן היא הלוואות הון סיכון.

אמנם מדובר בהלוואה, אך כזו שמוחזרת במודל המערב מזומן, אופציות ולעיתים גם מניות לאורך זמן. בדרך זו יזמים נהנים ממזומן בטווח הקצר ללא דילול מיידי של מניותיהם, אלא בהיקף נמוך יותר ולאורך שנים, בהנחה והחברה ממשיכה לצמוח.

מספר השחקנים הלך וגדל

בשנה האחרונה, מאז החלו הירידות בשווקים, הבנקים ובתי ההשקעות גילו עניין בביקוש הגואה להלוואות ואשראי מצד חברות הייטק, ולראות בנישה כמנוע צמיחה חדש.

היזמים, מצדם, גילו עוד לפני המשבר את ההלוואות כמכשיר המאפשר להם להצמיח את החברה או להוריד מחירים כדי לחדור ליותר שווקים.

שנת 2021, שהיתה שנת שיא הן במונחים גיוסי הון בתמורה למניות והן בגיוסי חוב בהייטק, עם סך הלוואות עולמי בהיקף של 345 מיליארד דולר (מאז הנתון ירד מאז בכ-29% ל-245 מיליארד).

בלקרוק תגביר את החשיפה של קראוס

למעשה, בישראל פעילות שלוש קרנות הלוואת הון סיכון גדולות - כאשר קראוס היא הגדולה שבהן עם כ־750 מיליון דולר שגייסה לקרן האחרונה שלה. קראוס נוטה להקצות בין 25% ל־30% מהונה לחברות ישראליות.

לצידה, פועלת גם ויולה קרדיט (לשעבר פלנוס) של קבוצת ויולה, בהובלת רותי שמחה, שלקרן האחרונה שלה 700 מיליון דולר עבור בחברות ישראליות; בנוסף, לישראל נכנסה בשנים האחרונות גם ליקווידיטי של רון דניאל - שבין משקיעיה שלה גם קבוצת מיצובישי (MUFG) היפנית וכן משקיעים מאיחוד האמירויות. הקרנות האחרונות שגייסה מנהלות יחד 500 מיליון דולר, מתוך סך נכסים של 2.5 מיליארד דולר תחת ניהולה.

בעוד ויולה קרדיט ופלנוס חולקות בדרך כלל את השלב המוקדם ושלב הביניים במחזור החיים של החברות, ליקווידיטי נוהגת לרשום צ'קים של עשרות מיליוני דולרים ומתמקדת בחדי הקרן. הבנקים הישראלים - הפועלים, לאומי, מזרחי ודיסקונט - שותפים לעתים להלוואות של הגופים החוץ בנקאיים, ובדרך כלל מעדיפים לעבוד עם חברות שמחזיקות אצלן את חשבון העו"ש והפקדונות.

הרכישה של קראוס תאפשר למשקיעים בבלקרוק (BlackRock), שכבר מנהלים כיום השקעות בחוב פרטי בהיקף 79 מיליארד דולר, לקבל גם חשיפה להלוואות בשוק ההייטק ומדעי החיים ולבזר את תיק ההשקעות שלהם מבלי לפנות בנפרד לאחת מקרנות ההלוואה הקיימות בשוק.

בלקרוק לא רכשה את תיק ההלוואות של קראוס או את קרנות ההשקעה שלה - היא התמקדה ברכישת חברת הניהול על שותפיה המנהלים והצוות המונה 45 עובדים בישראל, בריטניה, שבדיה וגרמניה. אלה יישכרו על ידה וינהלו עבורה את תיק ההשקעות בהלוואות הייטק.

בין השותפים בקרן הוא אחד ממייסדיה, הישראלי ראול שטיין, שפעיל בה מאז 1998 לצד השותף הצעיר אורי גלאי. קראוס גייסה עד כה שבע קרנות וכל עסקאות ההלוואה שביצעו עד כה יישארו בידיה. "רכישת קראוס על ידי בלקרוק היא הבעת אמון של מנהל הנכסים המוביל בעולם בחוזק וחשיבות מגזר החדשנות והטכנולוגיה", מסר שטיין בהודעה.

"ההייטק חייב לצמוח כי הביקוש גדל כל הזמן"

אחת הסיבות המרכזיות לביקוש הרב בשוק החוב, היא, כמובן, ירידת ההשקעות הדרמטית של קרנות ההון סיכון שמשקיעות בהייטק (בתמורה למניות החברה, א"ג) בתקופה האחרונה. לתופעה זו שלל סיבות: "סביבה של אינפלציה גבוהה, ריבית עולה, המשבר החברתי־פוליטי בישראל, שינוי מבני בהייטק הישראלי וגם תחרות מול בירות הייטק אחרות בעולם", מסבירה מיכל קיסוס־הרצוג, מנכ"לית פועלים הייטק.

"כל אלו מייצרים את הסערה המושלמת שבתוכה חיים היום היזמים הישראלים, ושהביאה להתייבשות שוק האקוויטי - הון תמורת מניות".

לדבריה, "כאשר שוק ההון סיכון מתייבש, פונים יותר לחוב, כי ההייטק הרי חייב להמשיך ולצמוח והביקוש לטכנולוגיה גדל כל הזמן".

קיסוס־הרצוג רואה בעסקה כהבעת אמון בהייטק ואף מציינת כי הביקוש לחוב עולה על ההצע בשוק הישראלי, אך מציינת כי לכניסה הולכת וגדלה של גופים זרים להייטק הישראלי בימים אלה עלולה להיות השלכה ארוכת טווח על התעשייה.

"ההון סיכון נמצא כרגע בעצירה מוחלטת"

רון דניאל, מנכ"ל ליקווידיטי, קרן הלוואות ישראלית הפועלת גם באיחוד האמירויות, אסיה ואירופה מספר כי עליית ריבית הפריים הבנקאים מצמצמת את פער הריביות הקיים בין הלוואות בנקאיות לאלה של הקרנות הפרטיות, זאת על אף רמת התמחור הגבוהה שלהן.

תמחור גופי ההלוואה החוץ בנקאיים עשוי להגיע עד לריבית שנעה בין 9% ל־15%. "יחד עם זאת, צריך לזכור שהבנקים משעבדים את המזומן בקופת החברות, ולכן מאפשרים מרחב תמרון צר יותר ליזמים", אומר דניאל.

לטענתו, הצמא להון הוא כל כך גדול, עד שהרבה גופים מתחרים עשויים לבנות הלוואות משותפות ללקוחות - פעמים רבות יחד עם הבנקים.

"ההון סיכון נמצא כרגע בעצירה מוחלטת", מסביר דניאל. "וכאשר זה המצב, חברות נאלצות להפחית בשווי של עצמן כדי לגייס הון".

לשיטת מנכ"ל ליקווידטי, בתקופה של צמיחה בשווקים, כאשר ברור שכמעט לא ניתן לייצר צמיחה או עלייה ברווח ה-EBITDA, רבים רואים במודל האשראי פתרון - גם בתמורה למניות או אופציות בעתיד.

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה, נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי