גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרז שהצליח יותר מדי: השאלות בפרשת תחנת הכוח באשכול

מאז שהתברר כי הקבוצה הזוכה במכרז להקמת תחנת הכוח לא הצליחה להשיג מימון מלא להצעתה, התעוררו לא מעט שאלות משפטיות ● החברה ביקשה להפחית את הצעתה המקורית, ועוררה התנגדות מצד מתחרתה ● האם ניתן לשנות הצעה בתום ההליך, ומהן ההשלכות?

תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול באשדוד / צילום: חברת החשמל

חברת החשמל עומדת בימים אלה בפני דילמה האם לאפשר לזוכה במכרז להקמת תחנת הכוח באשכול, חברת דליה אנרגיה, לשנות את הצעתה, לאחר שזו הפחיתה אותה בתום ההליך. מחד, המחיר הגבוה ביותר במכרז שהציעה דליה אנרגיה צפוי להוביל להפחתת מחירי החשמל, ומאידך עומד ערך השוויון הבסיסי בדיני מכרזים כלפי יתר המתחרות.

רשות החשמל במסר לחברת החשמל: מתחילים בתהליך להוזלת תעריף החשמל בעקבות מכרז אשכול
מכרז אשכול: חברת החשמל דחתה את מועד פקיעת הערבות של דליה 
מה גרם לדליה אנרגיה להציע מחיר "משוגע" על רכישת תחנת הכוח אשכול

המצב החריג מעלה שאלות משפטיות מורכבות: האם ניתן לאפשר לזוכה לשנות את ההצעה לטובת השגת המחיר הגבוה ביותר, האם נכון בכלל לפתוח אותו, ואיך צעד כזה עשוי להשפיע על שוק המכרזים?

מה העמדה של כל צד בהליך?

בחודש שעבר חברת דליה אנרגיה הוכרזה כזוכה במכרז, לאחר שהציעה סכום חסר תקדים של 12.4 מיליארד שקל. אלא שהחברה לא הצליחה להשיג מימון מלא למימוש הצעתה, וביקשה לשנות אותה ל־9 מיליארד שקל ותשלום נוסף לאחר הקמת תחנת כוח אשכול 2. במקביל, היא הצליחה לקבל דחייה של עשרה ימים מחברת החשמל לתשלום הערבות הנוספת בגובה של 100 מיליון שקל.

 

קבוצת OPC־קרן נוי, שהציעה 7.1 מיליארד שקל, הגיעה למקום השני במכרז. לעמדתה, לא ניתן לפתוח אותו למשא־ומתן, ולכן היא מאיימת בפנייה לבית המשפט.

עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי פנה לוועדת המכרזים מטעם OPC־קרן נוי, בטענה כי כללי המכרז, דיני המכרזים ודיני ההגינות וטוהר המידות מחייבים את פסילת הצעתה החדשה של קבוצת דליה אנרגיה, ויש להכריז על OPC־קרן נוי כזוכה. "ככל שהמכרז יותר חשוב, כך צריך לוודא עוד יותר את עמידתו בגבולות הדין ובחובת השוויון שבין הצדדים", אומר עו"ד רובין. "ואילו שינוי מאוחר במחיר, אחרי שמשחק ההצעות כבר נגמר, הוא צחוק מעבודה ומהמכרז".

בדליה אנרגיה רואים את הדברים אחרת. בשבוע שעבר אמר לגלובס עו"ד אהרון מיכאלי ממשרד גולדפרב זליגמן, המייצג את דליה אנרגיה, כי בחברה מבקשים לקיים משא־ומתן ש"תכליתו להעניק תמורה גבוהה יותר מזו שמוצעת בהצעה השנייה. האינטרס הציבורי מחייב את מיצוי המאמצים להתקשר בהצעה הגבוהה ביותר". לדבריו, "יש חשיבות כפולה ומכופלת להשיג מהמכרז את התמורה האופטימלית ביותר, וחברת החשמל רשאית להפעיל את סמכותה ולשרת את האינטרס הציבורי".

האם אפשר לתת למציעה לשנות את הסכום?

לדברי עו"ד גיא לייכטר, מומחה לדיני מכרזים ממשרד ש. פרידמן אברמזון, "לרוב, ההצעה הראשונה שהוגשה במכרז היא היחידה, וכזו היא סופית, בלתי חוזרת ומחייבת את המציע. קל וחומר כשההצעה כבר התקבלה, והמציע כבר הוכרז כזוכה. סטייה מהוראות המכרז או שינוי שלהן לרוב אינם אפשריים, ובתי המשפט במדינת ישראל פסקו באופן עקבי, כי ערך השוויון במכרז גובר על יתר הערכים".

אבנר ארד, מנכ''ל משק אנרגיה (המחזיקה כ־40% ממניות דליה אנרגיה) / צילום: יח''צ

עם זאת, עו"ד לייכטר מוסיף כי "חשוב לזכור שלא כל יום נמכרת תחנת הכוח הגדולה בישראל, ולפיכך מדובר במכרז די ייחודי. בתי המשפט יכולים לוקחים בחשבון גם אינטרסים כמו השלכות כלכליות או הקניית מירב היתרונות לעורך המכרז, בייחוד כשלתוצאות ישנה השפעה ישירה על הציבור".

גם לדברי עו"ד אורית וינר, מנהלת מחלקת מכרזים במשרד גדעון פישר, "העמדה המשפטית הברורה היא שלא ניתן לאפשר שינוי בהצעה הכספית במכרז". עם זאת, עו"ד וינר מדגישה כי "לא ניתן להתעלם מהנימוקים הכלכליים הברורים: גם הצעתה הנוכחית של דליה אנרגיה טובה מההצעה של הצד השני; בחירה בהצעה השנייה עלולה לפגוע לא רק בכיסה של חברת החשמל, אלא בכיסו של הציבור כולו, שכן כל הכנסה מעבר ל־7 מיליארד שקל הייתה אמורה להפחית מחירים".

כאמור, דליה אנרגיה קיבלה דחייה מחברת החשמל לתשלום הערבות הנוספת בגובה של 100 מיליון שקל. ישנה תמימות־דעים בין עו"ד וינר לעו"ד לייכטר כי ניתן היה לעשות זאת אם מדובר בשינוי יחיד. "עצם הדחייה במועד הגדלת הערבות מהווה פגיעה בעיקרון השוויון ושינוי בתנאי המכרז, אלא אם היא התאפשרה על־פי תנאי המכרז", אומרת וינר. "אם זה השינוי היחיד בהצעה, ודליה אנרגיה הייתה מקיימת את הצעתה למכרז במחיר ובתנאים שהוצעו בה, ניתן כנראה היה לקבל אותו".

גם עו"ד לייכטר אומר כי "ככל שמדובר בהארכה טכנית במהותה, הרי שאין פגיעה בשוויון, ובתי המשפט ייטו שלא להתערב בה. עם זאת, דחיית תשלום הערבות עשויה להיכרך בהצעה מחודשת של חברת דליה אנרגיה. ככל שמדובר בהארכה שתכליתה לאפשר למציע 'לשפר עמדות' ולעמוד בתנאים שהוא לא עמד בהם במועד המקורי, יש בכך פגיעה בשוויון בין המציעים, והסיכוי שבית המשפט יקבע כי ההחלטה פסולה גדל".

האם סבב הצעות חדש יפתור את סוגיית השוויון?

בשלב זה לא ידוע אם חברת החשמל תפתח את המכרז להצעות חדשות ותאפשר גם ל־OPC־קרן נוי לשפר את הצעתה. "ככל שההחלטה לערוך הליך תיחור נוסף תיעשה ביחס לכלל המשתתפים במכרז, הפגיעה בשוויון תפחת, שכן תינתן גם להם ההזדמנות נוספת לזכות בהליך", מציין לייכטר. "עם זאת, ייתכן שגם בכך אין די, שכן ברגע שהצעות המחיר נפתחו, והמחירים ידועים לכל, יחסי הכוחות בין המציעים אינם שווים - דליה אנרגיה יודעת בדיוק מה הרף התחתון אליו היא יכולה לרדת ועדיין להישאר ההצעה הזולה ביותר, לעומת OPC־קרן נוי שכעת צריכה לגייס מקורות כסף נוספים כדי להישאר במשחק.

"בנוסף, בתי המשפט בוחנים את השוויון במובנו הרחב ולוקחים בחשבון לא רק את המציעים שהגישו הצעה במכרז, אלא גם מציעים פוטנציאלים שכלל לא השתתפו במכרז".

מהן ההשלכות לבחירה במחיר החדש?

הסוגיה מעלה גם שאלה לגבי השפעתה על מכרזים אחרים. "בתי המשפט פסקו פעם אחר פעם כי במכרזים יש חשיבות מכרעת לוודאות ולהסתמכות", אומרת עו"ד וינר. "חריגה מהכללים במקרה הנוכחי, הגם שברור מדוע יש אינטרס לעשות זאת, תשפיע על כל מכרז ומכרז שיפורסם בישראל בעתיד. הן משום שמשתתפים עלולים שלא להגיש כלל הצעות בשל אי־הוודאות שהמכרז אכן יתנהל בתנאים שנקבעו בו, והן משום שכל זוכה במכרז יגיש הצעה טובה רק כדי לזכות, ואז יטען כי יש לאפשר לו לשנות את ההצעה".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

המכירות של אפל צנחו בשיעור היסטורי, אז למה המשקיעים מרוצים

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?