גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופטימיות אבל עם נורת אזהרה: 4 הערות על החלטת הדירוג של פיץ' לישראל

חברת הדירוג הודיעה כי היא מותירה את דירוג האשראי והתחזית של ישראל ללא שינוי ● נתוני המאקרו החזקים והגישה המקלה יחסית של פיץ' מסבירים את האופטימיות בדוח, אך ההשלכות של החקיקה המשפטית והמחלוקות סביבה עוד עלולות להעכיר את התמונה

צילום: Shutterstock, חברת הדירוג פיץ'
צילום: Shutterstock, חברת הדירוג פיץ'

חברת הדירוג פיץ' הודיעה כי היא מותירה את דירוג האשראי של ישראל ברמה גבוהה יחסית של A+, והתחזית נותרה יציבה - והביאה לאנחת רווחה גדולה בשווקים. אפילו הציפייה המוקדמת לדוח חריף על המצב בישראל התבדתה, ובלא מעט פרמטרים כלכלני פיץ' אפילו נקטו עמדה אופטימית יותר מזו שמציגים בבנק ישראל או במשרד האוצר. אומנם הקונצנזוס בשוק היה שפיץ' לא תפגע בתחזית או בדירוג של ישראל, אך בימים האחרונים אפילו הגורמים האופטימיים ביותר הודו שאין ספק כי הסיכון עלה.

בינתיים בצמרת הכלכלית של ישראל יכולים לסמן וי על המבחן הראשון מבין שלושה. בחודשיים הקרובים יהיו אלו מודי'ס ואחריה S&P שיפרסמו תחזית מעודכנת, ושם ניתן להעריך בזהירות כי האתגר צפוי להיות מסובך אפילו יותר.

מנתוני המאקרו החזקים, דרך הגישה המקלה יחסית של פיץ' ועד לחששות מהשלכות הרפורמה המשפטית, אלו השיקולים שהובילו להחלטה. 

 

1 פחות קשוחה מהחברות האחרות

גורם בשוק שנפגש עם אנשי פיץ' טרם פרסום ההחלטה סיפר לגלובס כי כלל אינו הופתע. לדבריו, ניתן היה להבין כבר אז שהשינויים שמקדמת הממשלה במערכת המשפט מטרידים פחות את האנליסטים של חברת הדירוג. הם לא רואים פגיעה במוסדות שתשפיע על הכלכלה לרעה, לפחות בטווח הזמן הנראה לעין.

גם בהודעה שפרסמה החברה ניתן למצוא דברים ברוח דומה: "החברה מאמינה שלשינויים עשויה להיות השפעה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל אם היחלשות האיזונים והבלמים של המוסדות תוביל לתוצאות מדיניות גרועות יותר או לסנטימנט שלילי מתמשך של המשקיעים או תחליש את מדדי הממשל".

בנוסף לכך, בחברה מציינים את העובדה שעלו מספר הצעות על ידי חברי כנסת ושרים לפגיעה בעצמאותו של בנק ישראל, אך אף אחת מהן לא קודמה. בשורה התחתונה, בחברה מציינים כי ההשפעה של הרפורמה המשפטית אינה ברורה, והם לא מודאגים מהשלכותיה בעתיד הנראה לעין. אותו גורם שנפגש עמם מספר כי פגיעה במורל הציבורי כתוצאה מהמשבר הפנימי, שתוביל לירידה בצריכה הפרטית או בהשקעות, הדאיגה יותר את פיץ'. לפחות בינתיים, החששות לא התממשו.

למרות העובדה שבפיץ' הורידו לאחרונה במפתיע את דירוג האשראי המושלם של ארה"ב, האנליסטים של פיץ' נחשבים לפחות "קשוחים" מאלו של מודי'ס למשל. שם הורידו את תחזית הדירוג של ישראל בסיבוב הקודם ל"יציבה" ועוד קודם לכן פרסמו דוח חריג מאוד על המצב בישראל כתוצאה מהשינויים שמקדמת הממשלה במערכת המשפט. רק לפני שלושה שבועות במודי'ס פרסמו דוח חריג נוסף על המצב בישראל, לאחר האישור בכנסת של צמצום עילת הסבירות ובו כתבו כי ישנו סיכון משמעותי להשלכות שליליות על מצבה הכלכלי של ישראל. זמן קצר לאחר מכן גם ב-S&P הוציאו דוח מיוחד, עם כי מעט פחות תקיף. בפיץ', בניגוד לשתיים האחרות, חיכו להודעה הרשמית בלבד כדי לספק התייחסות.

2 קשה להתווכח עם נתוני המאקרו

הכלכלנים של פיץ' הציגו הערכות אופטימיות באופן יחסי לנתוני המאקרו של ישראל. בין היתר מציינים בפיץ' כי הגירעון הממשלתי צפוי להסתכם השנה ב-1.6% ובשנה הבאה ב-2.8%. רק לאחרונה גורמים בשוק המקומי העריכו בפנינו כי בצל הירידה החדה בהכנסות המדינה ממסים, המדינה תצטרך להכריע בין קיצוץ משמעותי לבין גירעון שיכול להגיע למעל 4%. בנוסף לכך, בפיץ' צופים השנה צמיחה של 3.1% ו-3% בשנה הבאה. לשם השוואה, בבנק ישראל צופים השנה צמיחה של 3%, ב-S&P חוזים 1.5%, ובסיטי 2.8%.

נתון מאקרו נוסף שפועל לטובת ישראל הוא יחס החוב-תוצר. "החברה צופה שיחס החוב הממשלתי לתוצר יתייצב סביב 59% מסוף 2023 לאור התרחבות הגירעון, לאחר ירידה מ-60.7% בסוף 2022. החברה מציינת כי מדינת ישראל שומרת על יכולת מימון חזקה הבאה לידי ביטוי בביקושים הגבוהים לאג"ח ממשלתי ממשקיעים מקומיים, בסיס משקיעים בינלאומי מגוון וארגון הבונדס נותר פעיל", נכתב בדוח של פיץ'. עם זאת, הם מזהירים כי "הרחבה מבנית של הגירעון התקציבי מעבר ל-2024 עלולה לגרום למגמת עלייה בחוב". גם שוק העבודה ההדוק בישראל, כפי שבא לידי ביטוי בנתוני התעסוקה האחרונים - אבטלה של 3.4% - פעל לטובת ישראל.

בשורה התחתונה, למרות שרואים הידרדרות פיסקלית מסוימת, והגירעון השנה צפוי להיות קצת יותר גבוה מהתחזיות המוקדמות, עם נתוני מאקרו כאלו קשה מאוד לפגוע בדירוג האשראי של ישראל. בסופו של דבר, הדירוג הזה מסמן את יכולתה של המדינה לעמוד בחובותיה לפני כל דבר אחר. אם אפילו בשנה כזו יחס החוב-תוצר של ישראל בירידה, זה אומר דרשני.

אך בצד הפחות אופטימי, עם נתוני מאקרו כאלו ניתן היה לצפות כי בפיץ' אפילו יודיעו על העלאת תחזית הדירוג של ישראל לחיובית לקראת שיפור הדירוג עצמו. אלא שגם בחברה עצמה אמרו לאחרונה כי המחלוקת סביב הרפורמה המשפטית מקשה על כך. 

3מה באמת פגע בהייטק המקומי?

סקטור נוסף שזכה להתייחסות בהודעה של פיץ' הוא ההייטק הישראלי. בניגוד להערכות וניתוחים שונים, בחברה מסבירים את הירידה בהיקף ההשקעות בעיקר באירועים גלובליים ופחות במתיחות המקומית סביב הרפורמה המשפטית.

"להערכת החברה, אי-הוודאות שנוצרה בעקבות השינויים במערכת המשפט מסבירה רק חלק מכך, כאשר מגמות גלובליות מהוות חלק גדול יותר, שכן ההשקעה בחציון הראשון של שנת 2023 במקומות מתחרים ירדה. הגיוון והבשלות של סקטור ההייטק מספקים עמידות מהותית לזעזועים, אם כי סביר שחלקים מסוימים יסבלו מאפשרויות מימון מוגבלות יותר", נכתב בדוח. עוד הם מציינים כי לא סביר שהצעדים הנוכחיים שמקדמת הממשלה במערכת המשפט יגרמו ליציאה מהותית של כישרונות והון במגזר ההייטק.

4 הרמז בדוח שעשוי להדליק נורת אזהרה

אומנם הדוח של פיץ' משקף בסך-הכול תמונה אופטימית ביחס לכלכלה הישראלית, ומחבריו נזהרים מנקיטת עמדה חד-משמעית בנוגע להשלכות החקיקה המשפטית, אך בכל זאת ישנם מספר משפטים שכדאי לשים אליהם לב.

"כמה מדינות שהעבירו צעדים מהותיים לצמצום האיזונים והבלמים של המוסדות, ראו היחלשות משמעותית של מדדי הממשל של הבנק העולמי (WBGI), המשתנה בעל המשקל הגבוה ביותר במודל הדירוג הריבוני של החברה, לפעמים לאורך זמן. ההשלכות על מדדי הממשל של ישראל אינן ברורות". בפיץ' לא אומרים בפירוש את השמות פולין או הונגריה, אך נראה כי ההפניה ברורה.

במילים פשוטות, אם יתברר כי הרפורמה המשפטית תוביל לפגיעה שבחברה לא רואים בינתיים, הם לא יהססו לשנות גישה. בהמשך הדוח שלהם נכתב כי "פעולת דירוג שלילית עלולה להתרחש אם ייפגע החוסן המוסדי כתוצאה מרפורמה אשר תחליש את פיקוח המערכת המשפטית ותביא להשפעה שלילית על המדדים הכלכליים והפיסקליים, או לירידה משמעותית במדדי ה-WBGI".

גם ביחס לנתוני המאקרו מזהירים שם כי חריגה עלולה להביא לחישוב מסלול מחדש. "אם תירשם עלייה קבועה ביחס החוב הממשלתי לתוצר, הנגרם לדוגמה מהגדלה מתמשכת של הגירעון או צמיחה כלכלית נמוכה מהצפוי. כמו כן, התממשות סיכונים אשר יגרמו להשפעה מתמשכת ורצינית על הכלכלה והמסגרת הפיסקלית עלולה גם להביא לפעולה שלילית", נכתב בדוח.

גם התגובה של השווקים להודעת פיץ' לא שידרה אופטימיות מוגזמת. תחילה נרשמו עליות של כחצי אחוז במדדים המובילים, אך כעבור כשעתיים הן התמתנו, וחלקן אף נמחקו. גם שער הדולר-שקל המשיך לעלות ונסחר סביב 3.73 שקלים - קרוב מאוד לרמת השיא מחודש יוני שעמדה על 3.75 שקלים.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

כמה מדינות אירופיות צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • שר החוץ של האיחוד האירופי: "כמה מדינות באיחוד צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף מאי" • עדכונים בולטים