גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי קרפור: שופרסל יוצאת מהסכם SPAR. יצחק מירילשוילי מחליף אותה

במקום קמעונאית המזון שופרסל, ייכנס יצחק מירילשוילי, בעלי ערוץ 14, כשותף של עמית זאב בהשקת SPAR בארץ ● ב־SPAR מצהירים כי יפתחו סניף ראשון בתחילת 2024 ● במקביל נפתח מו"מ עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים

אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ
אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ

קבוצת שופרסל החליטה שלא להשלים את העסקה להשקת פעילות SPAR על־ידי הקמת חברה משותפת עם עמית זאב - זאת לפי דיווח שיצא לבורסה, שבו נכתב כי "על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות לצורך מתן אישורה להתקשרות, ולאחר בחינה נוספת של הנתונים שהתקבלו בידי החברה בתקופה שלאחר חתימת ההסכם", החליטה שופרסל שלא להמשיך לפעול לקיום ההסכם, שיבוא לסיומו בסוף החודש. 

במסגרת ההסכם המקורי, שנחתם במרץ האחרון, החברה המשותפת הייתה אמורה להיות מוחזקת ב־19.9% על-ידי שופרסל וב־80.1% על-ידי עמית זאב, ולקבל את הזיכיון להפעלת חנויות תחת מותג SPAR וכן ליבוא ושיווק בלעדיים של מוצרי המותג בישראל.

ראיון | הבנקאי שמשקיע את הונם של המיליונרים מאמין: זה מה שכדאי לעשות עם הכסף
קוסטקו האמריקאית החלה למכור מטילי זהב, והם נחטפים  

שעות לאחר פרסום הדיווח נודע כי יצחק מירילשוילי, איש העסקים ובין היתר בעל השליטה בערוץ 14 וברוטשטיין נדל"ן, נכנס בשבועות האחרונים כמשקיע בספאר ישראל, והוא יחזיק כ-20% ממניות החברה. שופרסל הייתה אמורה להחזיק ב-19.9%, ועוד טרם הודיעה על יציאתה מההסכם, הגיעו זאב ומירילשוילי להסכמות. כעת 80% יישארו בידי זאב, והוא נמצא במגעים עם שותפים נוספים.

אין זו הפעם הראשונה שמירילשוילי מגלה עניין בקמעונאות מזון: הוא שותף ברשת הסופרמרקטים תלם, הפעילה באזור השרון, ולה חמישה סניפים בקדימה־צורן, בבית יצחק, בתל יצחק, בבצרה ובנתניה. בעבר תכנן להכנס כשותף ברשת סופרמרקטים בשם "אחד" ,שמטרתה הייתה למכור מזון במחירים נמוכים, אך סגרה את פעילותה לאחר זמן קצר.

מה עומד מאחורי ההחלטה של שופרסל? לפי המנכ"ל, אורי וטרמן, "העסקה להשקת SPAR בישראל נועדה להגביר את התחרות, על-ידי יבוא מוצרים מוזלים למען הצרכן הישראלי. בהתאם לתנאי שוק משתנים ודרישות רגולטוריות, ובהתאם לאומדנים שביצענו במהלך התקופה מחתימת ההסכם ועד קבלת האישור המותנה מרשות התחרות לאחרונה, החברה החליטה שלא להשלים את העסקה".

וטרמן הוסיף כי "שופרסל רואה במותג הפרטי נכס אסטרטגי ואלטרנטיבה צרכנית איכותית במענה ליוקר המחיה בישראל, ותמשיך להרחיב את סל המוצרים במגוון קטגוריות".

מספאר ישראל נמסר כי החברה "ממשיכה בהכנותיה כמתוכנן ובמלוא המרץ לקראת פתיחת רשת החנויות בישראל בפריסה ארצית. הסניף הראשון ייפתח בכפר סבא בתחילת 2024. ספאר תביא עמה חוויית קנייה, מוצרים, מחירים ושירות שהצרכן הישראלי הכיר עד כה רק בחו"ל".

כעת נשאר לראות האם גם ללא השותפות עם שופרסל תצליח ספאר לקיים את ההבטחה שגם קרפור הבטיחה.

מגבלת חמש השנים ועלויות היבוא

בדצמבר שעבר הודיעה שופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדולה בישראל, כי חברה לעמית זאב בכדי להביא לארץ את ענקית המזון ההולנדית ספאר. ארבעה חודשים לאחר מכן נחתם הסכם להשקת ספאר ישראל באמצעות חברה משותפת שזאב יכהן כמנכ"ל שלה.

בזמן שקבלת אישור רשות התחרות להסכם עם שופרסל התעכבה, זאב התקדם בתוכניות לפתיחת הרשת בארץ בנפרד מהבאת המוצרים לסניפי שופרסל. מלבד הסניף בכפר סבא, נפתח משא־ומתן עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים ברחבי הארץ.

בדיווח לבורסה ציינה שופרסל כאמור כי החליטה לא להמשיך עם ההסכם על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות. אלא שרוב הנקודות הבעייתיות מול הרשות היו ידועות מלכתחילה, לאור המצב הנפיץ שבו קמעונאית המזון הגדולה בארץ חוברת למעשה למי שעלול להוות עבורה תחרות בהמשך.

עם זאת, מבחינת שופרסל הנקודה הבעייתית ביותר הייתה מגבלת הזמן של חמש שנים שהרשות קבעה, במהלכן אפשר יהיה לבחון כיצד השוק יושפע מההסכם. על־פי החלטת רשות התחרות, בסיום חמש השנים יכולות להתקיים שתי אפשרויות: הארכת הזמן של שיתוף־הפעולה בין הצדדים או "הארד סטופ", מה שיאלץ את שופרסל למכור את מניותיה בחברה המשותפת בתוך 60 יום.

הסיכון מבחינת שופרסל - השקעה בסיוע בבניית מותג שלא בטוח שתקבל אישור להמשיך ליהנות ממנו לאורך זמן - היווה נדבך נוסף בהחלטה לא להמשיך עם השותפות.

שיקול נוסף היה העלויות של יבוא המוצרים לארץ. גורמים המעורים בפרטי העסקה אומרים כי האתגרים והעלויות שעומדים בפני קרפור בהליכי יבוא מוצרי המזון לישראל לימדו את שופרסל שיעור.

ברשת הישראלית הבינו שלאחר היבוא, המכסים והעלויות הנוספות, יהיה מאתגר להציע את המוצרים במחירים זולים משמעותית ולמלא את המדפים במוצרי ספאר בתוך פרק זמן שיאפשר לה לרשום רווחים שיצדיקו את ההשקעה.

המעמד החזק של המותג הפרטי

נתח המותג הפרטי של שופרסל עמד בחציון הראשון של השנה על 27.5%, וחלקו מיובא מחו"ל. שאלת הכנסת מותג בינלאומי שייתכן שיפגע במותג הפרטי של שופרסל ריחפה באוויר מאז הודיעה על ההסכם עם ספאר. כעת החליטו ברשת להמשיך להשקיע במותג הפרטי שלהם, במקום להכניס לסניפים מותג בינלאומי שעשוי לפגוע בנתח שלו.

"בחודשים האחרונים ככל הנראה הבינו בשופרסל שקרפור לא מהווה עליה איום עסקי אמיתי", אומר גורם בכיר בענף. "מצד שני, אחוזי החדירה המאוד גדולים של המותג הפרטי בכל הקטגוריות של קרפור, כמו למשל נתח הקפה של קרפור שהשתלט על 70%-80% ממותגי הקפה על המדף, ערערו אותם. החשש הוא שהמוצרים של ספאר ינגסו בנתח של המותג הפרטי של שופרסל.

"זה ישנה את כל המקרר, ואפילו ייתכן שיוריד להם את הפדיון (מחירי המותג הפרטי זולים יותר מהמותגים המוכרים, ש"ס). גם ככה זו עסקה בעייתית שגורמת להם לגדל מפלצת. וברמה העובדתית, בקרפור מוצרי המותג הפרטי חותכים את הקטגוריה ברגע שמביאים אופציה זולה משמעותית.

"כשהם יצאו לדרך, הם היו מאוימים מאוד מקרפור. כעת, המאזן כולו הוביל אותם ככל הנראה לוותר על ההסכם, כשההגבלה של רשות התחרות היא לאו דווקא הסיבה המשמעותית ביותר בהחלטה".

ספאר היא קמעונאית בינלאומית שמקורה בהולנד וכיום פועלת בכ־50 מדינות במודל של שותפים מקומיים. היא כוללת כ־14 אלף חנויות ברחבי העולם, המשרתות כ־15 מיליון לקוחות מדי יום. מחזור המכירות השנתי עמד ב־2022 על כ־43.5 מיליארד אירו.

קצב הצמיחה השנתי של SPAR עומד בממוצע של כ־5.6%, ועל־פי התחזיות שלה, היא צפויה להגיע למחזור מכירות של 50 מיליארד אירו בשנת 2025. 

עוד כתבות

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח