גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי קרפור: שופרסל יוצאת מהסכם SPAR. יצחק מירילשוילי מחליף אותה

במקום קמעונאית המזון שופרסל, ייכנס יצחק מירילשוילי, בעלי ערוץ 14, כשותף של עמית זאב בהשקת SPAR בארץ ● ב־SPAR מצהירים כי יפתחו סניף ראשון בתחילת 2024 ● במקביל נפתח מו"מ עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים

אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ
אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ

קבוצת שופרסל החליטה שלא להשלים את העסקה להשקת פעילות SPAR על־ידי הקמת חברה משותפת עם עמית זאב - זאת לפי דיווח שיצא לבורסה, שבו נכתב כי "על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות לצורך מתן אישורה להתקשרות, ולאחר בחינה נוספת של הנתונים שהתקבלו בידי החברה בתקופה שלאחר חתימת ההסכם", החליטה שופרסל שלא להמשיך לפעול לקיום ההסכם, שיבוא לסיומו בסוף החודש.

במסגרת ההסכם המקורי, שנחתם במרץ האחרון, החברה המשותפת הייתה אמורה להיות מוחזקת ב־19.9% על-ידי שופרסל וב־80.1% על-ידי עמית זאב, ולקבל את הזיכיון להפעלת חנויות תחת מותג SPAR וכן ליבוא ושיווק בלעדיים של מוצרי המותג בישראל.

ראיון | הבנקאי שמשקיע את הונם של המיליונרים מאמין: זה מה שכדאי לעשות עם הכסף
קוסטקו האמריקאית החלה למכור מטילי זהב, והם נחטפים

שעות לאחר פרסום הדיווח נודע כי יצחק מירילשוילי, איש העסקים ובין היתר בעל השליטה בערוץ 14 וברוטשטיין נדל"ן, נכנס בשבועות האחרונים כמשקיע בספאר ישראל, והוא יחזיק כ-20% ממניות החברה. שופרסל הייתה אמורה להחזיק ב-19.9%, ועוד טרם הודיעה על יציאתה מההסכם, הגיעו זאב ומירילשוילי להסכמות. כעת 80% יישארו בידי זאב, והוא נמצא במגעים עם שותפים נוספים.

אין זו הפעם הראשונה שמירילשוילי מגלה עניין בקמעונאות מזון: הוא שותף ברשת הסופרמרקטים תלם, הפעילה באזור השרון, ולה חמישה סניפים בקדימה־צורן, בבית יצחק, בתל יצחק, בבצרה ובנתניה. בעבר תכנן להכנס כשותף ברשת סופרמרקטים בשם "אחד" ,שמטרתה הייתה למכור מזון במחירים נמוכים, אך סגרה את פעילותה לאחר זמן קצר.

מה עומד מאחורי ההחלטה של שופרסל? לפי המנכ"ל, אורי וטרמן, "העסקה להשקת SPAR בישראל נועדה להגביר את התחרות, על-ידי יבוא מוצרים מוזלים למען הצרכן הישראלי. בהתאם לתנאי שוק משתנים ודרישות רגולטוריות, ובהתאם לאומדנים שביצענו במהלך התקופה מחתימת ההסכם ועד קבלת האישור המותנה מרשות התחרות לאחרונה, החברה החליטה שלא להשלים את העסקה".

וטרמן הוסיף כי "שופרסל רואה במותג הפרטי נכס אסטרטגי ואלטרנטיבה צרכנית איכותית במענה ליוקר המחיה בישראל, ותמשיך להרחיב את סל המוצרים במגוון קטגוריות".

מספאר ישראל נמסר כי החברה "ממשיכה בהכנותיה כמתוכנן ובמלוא המרץ לקראת פתיחת רשת החנויות בישראל בפריסה ארצית. הסניף הראשון ייפתח בכפר סבא בתחילת 2024. ספאר תביא עמה חוויית קנייה, מוצרים, מחירים ושירות שהצרכן הישראלי הכיר עד כה רק בחו"ל".

כעת נשאר לראות האם גם ללא השותפות עם שופרסל תצליח ספאר לקיים את ההבטחה שגם קרפור הבטיחה.

מגבלת חמש השנים ועלויות היבוא

בדצמבר שעבר הודיעה שופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדולה בישראל, כי חברה לעמית זאב בכדי להביא לארץ את ענקית המזון ההולנדית ספאר. ארבעה חודשים לאחר מכן נחתם הסכם להשקת ספאר ישראל באמצעות חברה משותפת שזאב יכהן כמנכ"ל שלה.

בזמן שקבלת אישור רשות התחרות להסכם עם שופרסל התעכבה, זאב התקדם בתוכניות לפתיחת הרשת בארץ בנפרד מהבאת המוצרים לסניפי שופרסל. מלבד הסניף בכפר סבא, נפתח משא־ומתן עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים ברחבי הארץ.

בדיווח לבורסה ציינה שופרסל כאמור כי החליטה לא להמשיך עם ההסכם על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות. אלא שרוב הנקודות הבעייתיות מול הרשות היו ידועות מלכתחילה, לאור המצב הנפיץ שבו קמעונאית המזון הגדולה בארץ חוברת למעשה למי שעלול להוות עבורה תחרות בהמשך.

עם זאת, מבחינת שופרסל הנקודה הבעייתית ביותר הייתה מגבלת הזמן של חמש שנים שהרשות קבעה, במהלכן אפשר יהיה לבחון כיצד השוק יושפע מההסכם. על־פי החלטת רשות התחרות, בסיום חמש השנים יכולות להתקיים שתי אפשרויות: הארכת הזמן של שיתוף־הפעולה בין הצדדים או "הארד סטופ", מה שיאלץ את שופרסל למכור את מניותיה בחברה המשותפת בתוך 60 יום.

הסיכון מבחינת שופרסל - השקעה בסיוע בבניית מותג שלא בטוח שתקבל אישור להמשיך ליהנות ממנו לאורך זמן - היווה נדבך נוסף בהחלטה לא להמשיך עם השותפות.

שיקול נוסף היה העלויות של יבוא המוצרים לארץ. גורמים המעורים בפרטי העסקה אומרים כי האתגרים והעלויות שעומדים בפני קרפור בהליכי יבוא מוצרי המזון לישראל לימדו את שופרסל שיעור.

ברשת הישראלית הבינו שלאחר היבוא, המכסים והעלויות הנוספות, יהיה מאתגר להציע את המוצרים במחירים זולים משמעותית ולמלא את המדפים במוצרי ספאר בתוך פרק זמן שיאפשר לה לרשום רווחים שיצדיקו את ההשקעה.

המעמד החזק של המותג הפרטי

נתח המותג הפרטי של שופרסל עמד בחציון הראשון של השנה על 27.5%, וחלקו מיובא מחו"ל. שאלת הכנסת מותג בינלאומי שייתכן שיפגע במותג הפרטי של שופרסל ריחפה באוויר מאז הודיעה על ההסכם עם ספאר. כעת החליטו ברשת להמשיך להשקיע במותג הפרטי שלהם, במקום להכניס לסניפים מותג בינלאומי שעשוי לפגוע בנתח שלו.

"בחודשים האחרונים ככל הנראה הבינו בשופרסל שקרפור לא מהווה עליה איום עסקי אמיתי", אומר גורם בכיר בענף. "מצד שני, אחוזי החדירה המאוד גדולים של המותג הפרטי בכל הקטגוריות של קרפור, כמו למשל נתח הקפה של קרפור שהשתלט על 70%-80% ממותגי הקפה על המדף, ערערו אותם. החשש הוא שהמוצרים של ספאר ינגסו בנתח של המותג הפרטי של שופרסל.

"זה ישנה את כל המקרר, ואפילו ייתכן שיוריד להם את הפדיון (מחירי המותג הפרטי זולים יותר מהמותגים המוכרים, ש"ס). גם ככה זו עסקה בעייתית שגורמת להם לגדל מפלצת. וברמה העובדתית, בקרפור מוצרי המותג הפרטי חותכים את הקטגוריה ברגע שמביאים אופציה זולה משמעותית.

"כשהם יצאו לדרך, הם היו מאוימים מאוד מקרפור. כעת, המאזן כולו הוביל אותם ככל הנראה לוותר על ההסכם, כשההגבלה של רשות התחרות היא לאו דווקא הסיבה המשמעותית ביותר בהחלטה".

ספאר היא קמעונאית בינלאומית שמקורה בהולנד וכיום פועלת בכ־50 מדינות במודל של שותפים מקומיים. היא כוללת כ־14 אלף חנויות ברחבי העולם, המשרתות כ־15 מיליון לקוחות מדי יום. מחזור המכירות השנתי עמד ב־2022 על כ־43.5 מיליארד אירו.

קצב הצמיחה השנתי של SPAR עומד בממוצע של כ־5.6%, ועל־פי התחזיות שלה, היא צפויה להגיע למחזור מכירות של 50 מיליארד אירו בשנת 2025.

עוד כתבות

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות ציבוריות יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, רשות ני"ע בוחנת החלה של המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצונחת וגוררת איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נופלות היום בבורסה

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך