גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקחי קרפור: שופרסל יוצאת מהסכם SPAR. יצחק מירילשוילי מחליף אותה

במקום קמעונאית המזון שופרסל, ייכנס יצחק מירילשוילי, בעלי ערוץ 14, כשותף של עמית זאב בהשקת SPAR בארץ ● ב־SPAR מצהירים כי יפתחו סניף ראשון בתחילת 2024 ● במקביל נפתח מו"מ עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים

אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ
אורי וטרמן, מנכ''ל קבוצת שופרסל, ועמית זאב / צילום: יח''צ

קבוצת שופרסל החליטה שלא להשלים את העסקה להשקת פעילות SPAR על־ידי הקמת חברה משותפת עם עמית זאב - זאת לפי דיווח שיצא לבורסה, שבו נכתב כי "על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות לצורך מתן אישורה להתקשרות, ולאחר בחינה נוספת של הנתונים שהתקבלו בידי החברה בתקופה שלאחר חתימת ההסכם", החליטה שופרסל שלא להמשיך לפעול לקיום ההסכם, שיבוא לסיומו בסוף החודש. 

במסגרת ההסכם המקורי, שנחתם במרץ האחרון, החברה המשותפת הייתה אמורה להיות מוחזקת ב־19.9% על-ידי שופרסל וב־80.1% על-ידי עמית זאב, ולקבל את הזיכיון להפעלת חנויות תחת מותג SPAR וכן ליבוא ושיווק בלעדיים של מוצרי המותג בישראל.

ראיון | הבנקאי שמשקיע את הונם של המיליונרים מאמין: זה מה שכדאי לעשות עם הכסף
קוסטקו האמריקאית החלה למכור מטילי זהב, והם נחטפים  

שעות לאחר פרסום הדיווח נודע כי יצחק מירילשוילי, איש העסקים ובין היתר בעל השליטה בערוץ 14 וברוטשטיין נדל"ן, נכנס בשבועות האחרונים כמשקיע בספאר ישראל, והוא יחזיק כ-20% ממניות החברה. שופרסל הייתה אמורה להחזיק ב-19.9%, ועוד טרם הודיעה על יציאתה מההסכם, הגיעו זאב ומירילשוילי להסכמות. כעת 80% יישארו בידי זאב, והוא נמצא במגעים עם שותפים נוספים.

אין זו הפעם הראשונה שמירילשוילי מגלה עניין בקמעונאות מזון: הוא שותף ברשת הסופרמרקטים תלם, הפעילה באזור השרון, ולה חמישה סניפים בקדימה־צורן, בבית יצחק, בתל יצחק, בבצרה ובנתניה. בעבר תכנן להכנס כשותף ברשת סופרמרקטים בשם "אחד" ,שמטרתה הייתה למכור מזון במחירים נמוכים, אך סגרה את פעילותה לאחר זמן קצר.

מה עומד מאחורי ההחלטה של שופרסל? לפי המנכ"ל, אורי וטרמן, "העסקה להשקת SPAR בישראל נועדה להגביר את התחרות, על-ידי יבוא מוצרים מוזלים למען הצרכן הישראלי. בהתאם לתנאי שוק משתנים ודרישות רגולטוריות, ובהתאם לאומדנים שביצענו במהלך התקופה מחתימת ההסכם ועד קבלת האישור המותנה מרשות התחרות לאחרונה, החברה החליטה שלא להשלים את העסקה".

וטרמן הוסיף כי "שופרסל רואה במותג הפרטי נכס אסטרטגי ואלטרנטיבה צרכנית איכותית במענה ליוקר המחיה בישראל, ותמשיך להרחיב את סל המוצרים במגוון קטגוריות".

מספאר ישראל נמסר כי החברה "ממשיכה בהכנותיה כמתוכנן ובמלוא המרץ לקראת פתיחת רשת החנויות בישראל בפריסה ארצית. הסניף הראשון ייפתח בכפר סבא בתחילת 2024. ספאר תביא עמה חוויית קנייה, מוצרים, מחירים ושירות שהצרכן הישראלי הכיר עד כה רק בחו"ל".

כעת נשאר לראות האם גם ללא השותפות עם שופרסל תצליח ספאר לקיים את ההבטחה שגם קרפור הבטיחה.

מגבלת חמש השנים ועלויות היבוא

בדצמבר שעבר הודיעה שופרסל, רשת קמעונאות המזון הגדולה בישראל, כי חברה לעמית זאב בכדי להביא לארץ את ענקית המזון ההולנדית ספאר. ארבעה חודשים לאחר מכן נחתם הסכם להשקת ספאר ישראל באמצעות חברה משותפת שזאב יכהן כמנכ"ל שלה.

בזמן שקבלת אישור רשות התחרות להסכם עם שופרסל התעכבה, זאב התקדם בתוכניות לפתיחת הרשת בארץ בנפרד מהבאת המוצרים לסניפי שופרסל. מלבד הסניף בכפר סבא, נפתח משא־ומתן עם גופי נדל"ן גדולים על מיקומים נוספים ברחבי הארץ.

בדיווח לבורסה ציינה שופרסל כאמור כי החליטה לא להמשיך עם ההסכם על רקע המגבלות שקבעה רשות התחרות. אלא שרוב הנקודות הבעייתיות מול הרשות היו ידועות מלכתחילה, לאור המצב הנפיץ שבו קמעונאית המזון הגדולה בארץ חוברת למעשה למי שעלול להוות עבורה תחרות בהמשך.

עם זאת, מבחינת שופרסל הנקודה הבעייתית ביותר הייתה מגבלת הזמן של חמש שנים שהרשות קבעה, במהלכן אפשר יהיה לבחון כיצד השוק יושפע מההסכם. על־פי החלטת רשות התחרות, בסיום חמש השנים יכולות להתקיים שתי אפשרויות: הארכת הזמן של שיתוף־הפעולה בין הצדדים או "הארד סטופ", מה שיאלץ את שופרסל למכור את מניותיה בחברה המשותפת בתוך 60 יום.

הסיכון מבחינת שופרסל - השקעה בסיוע בבניית מותג שלא בטוח שתקבל אישור להמשיך ליהנות ממנו לאורך זמן - היווה נדבך נוסף בהחלטה לא להמשיך עם השותפות.

שיקול נוסף היה העלויות של יבוא המוצרים לארץ. גורמים המעורים בפרטי העסקה אומרים כי האתגרים והעלויות שעומדים בפני קרפור בהליכי יבוא מוצרי המזון לישראל לימדו את שופרסל שיעור.

ברשת הישראלית הבינו שלאחר היבוא, המכסים והעלויות הנוספות, יהיה מאתגר להציע את המוצרים במחירים זולים משמעותית ולמלא את המדפים במוצרי ספאר בתוך פרק זמן שיאפשר לה לרשום רווחים שיצדיקו את ההשקעה.

המעמד החזק של המותג הפרטי

נתח המותג הפרטי של שופרסל עמד בחציון הראשון של השנה על 27.5%, וחלקו מיובא מחו"ל. שאלת הכנסת מותג בינלאומי שייתכן שיפגע במותג הפרטי של שופרסל ריחפה באוויר מאז הודיעה על ההסכם עם ספאר. כעת החליטו ברשת להמשיך להשקיע במותג הפרטי שלהם, במקום להכניס לסניפים מותג בינלאומי שעשוי לפגוע בנתח שלו.

"בחודשים האחרונים ככל הנראה הבינו בשופרסל שקרפור לא מהווה עליה איום עסקי אמיתי", אומר גורם בכיר בענף. "מצד שני, אחוזי החדירה המאוד גדולים של המותג הפרטי בכל הקטגוריות של קרפור, כמו למשל נתח הקפה של קרפור שהשתלט על 70%-80% ממותגי הקפה על המדף, ערערו אותם. החשש הוא שהמוצרים של ספאר ינגסו בנתח של המותג הפרטי של שופרסל.

"זה ישנה את כל המקרר, ואפילו ייתכן שיוריד להם את הפדיון (מחירי המותג הפרטי זולים יותר מהמותגים המוכרים, ש"ס). גם ככה זו עסקה בעייתית שגורמת להם לגדל מפלצת. וברמה העובדתית, בקרפור מוצרי המותג הפרטי חותכים את הקטגוריה ברגע שמביאים אופציה זולה משמעותית.

"כשהם יצאו לדרך, הם היו מאוימים מאוד מקרפור. כעת, המאזן כולו הוביל אותם ככל הנראה לוותר על ההסכם, כשההגבלה של רשות התחרות היא לאו דווקא הסיבה המשמעותית ביותר בהחלטה".

ספאר היא קמעונאית בינלאומית שמקורה בהולנד וכיום פועלת בכ־50 מדינות במודל של שותפים מקומיים. היא כוללת כ־14 אלף חנויות ברחבי העולם, המשרתות כ־15 מיליון לקוחות מדי יום. מחזור המכירות השנתי עמד ב־2022 על כ־43.5 מיליארד אירו.

קצב הצמיחה השנתי של SPAR עומד בממוצע של כ־5.6%, ועל־פי התחזיות שלה, היא צפויה להגיע למחזור מכירות של 50 מיליארד אירו בשנת 2025. 

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות ההתחממות בדרום ובצפון, הבורסה נפתחה בירידות

ת"א 35 יורד ב-0.6% ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה