גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקופה של דומיננטיות אמריקאית מוחלטת על פני סין בתחום הצוללות מסתיימת

צוללות סיניות חדשות וחיישנים לזיהוי צוללות אמריקאיות ישנו את מאזן הכוחות

צוללת סינית חדשה / צילום: ap, Mark Schiefelbein
צוללת סינית חדשה / צילום: ap, Mark Schiefelbein

במשך עשרות שנים, ארה"ב לא הייתה צריכה לחשוש יותר מדי לגבי הצוללות הסיניות. הן היו רועשות והיה קל לעקוב אחריהן. הצבא הסיני, בינתיים, התקשה לאתר את הצוללות האמריקאיות השקטות מאוד.

WSJ| ביידן עסוק בישראל ובאוקראינה, וזה עשוי לעלות לו בנשיאות
פרשנות| מה כתב הנשיא ביידן על מדיניות החוץ האמריקאית ומה לא קראו רוב הישראלים
האמן הסיני הנודע התבטא נגד ישראל, ופתיחת התערוכה נדחתה

כעת, סין מצמצמת את אחד הפערים הגדולים ביותר המבדילים בין צבאות ארה"ב וסין כשהיא מתקדמת בטכנולוגיית צוללות ויכולות זיהוי תת־ימיות, ויש לכך השלכות גדולות על התכנון הצבאי של ארה"ב לגבי האפשרות של סכסוך עם טאיוואן.

סין השיקה צוללת גרעינית שקטה   

מוקדם יותר השנה, הכניסה סין למים צוללת גרעינית עם מנוע סילון שאיבה במקום פרופלור, כך ניתן ללמוד מצילומי לוויין. זו הייתה הפעם הראשונה בה טכנולוגיה לצמצום רעש הנמצאת בצוללות האמריקאיות החדשות ביותר, נראתה על צוללת סינית.

כמה חודשים קודם לכן, צילומי לווין של בסיס הייצור הסיני לצוללות גרעיניות בעיר הצפון־מזרחית, הולודאו, הראו חלקי מעטפת מונחים בקומפלקס מבנים שהיו גדולים מהמעטפת של כל צוללת סינית קיימת. הקמתו של אולם בנייה חדש ומודרני במפעל הסתיימה ב־2021, מה שנותן אינדיקציה על תוכניות להגביר את התפוקה.

סין פועלת לבצע מודרניזציה בצי הצוללות נושאות הטילים הבליסטיים שלה, לאחר עשורים בהם פיגרה אחרי ארה"ב, בניסיון לחזק את יכולות ההרתעה הגרעינית שלה. הוול סטריט ג'ורנל, ערך השוואה בין ציי הצוללות וטכנולוגיית הטילים הנישאים בבטנן.

במקביל, החלק המערבי של האוקיינוס השקט הופך ליותר עוין לצוללות אמריקאיות. בייג'ינג בנתה, או כמעט סיימה לבנות כמה מערכות חיישנים תת ימיים, המוכרים כ"חומה הסינית התת־ימית" בים סין הדרומי ובאיזורים אחרים סביב החופים של סין. הרשתות נותנות לסינים יכולת הרבה יותר טובה לזהות צוללות אויב, על פי הצבא הסיני וטקסטים אקדמיים.

צבא שחרור העם, השם הרשמי של הצבא הסיני, משתפר במציאת צוללות אויב על ידי הוספת מטוסי ביון ומסוקים שמלקטים נתונים מסונרים שמפוזרים על מצופים בתוך הים. לרוב הצי הסיני יש כיום יכולת להפעיל מכשירי האזנה תת־ימיים הקרויים הידרופונים (hydrophones), על כבלים שנגררים מסירות או צוללות.

באוגוסט, סין ניהלה תרגיל מצוד אחר צוללות שנמשך יותר מ־40 שעות בים סין הדרומי, וכלל עשרות מטוסי סיור נגד צוללות מסוג Y-8. כמה שבועות אחר כך, הציים הסיני והרוסי, עשו תרגיל משותף המדמה לוחמה נגד צוללות בים ברינג, מול חופי אלסקה.

משמעות ההתפתחויות האלה היא שהתקופה של דומיננטיות אמריקאית ללא עוררין עמוק במים סביב סין מגיעה לקיצה.

צי הספינות הסיני מתעלה על הצי האמריקאי

בשנים האחרונות, סין גם הרחיבה במהירות את צי הספינות שלה. כיום, יש בצי הסיני יותר ספינות בהשוואה לאמריקאי, אם כי ספינות המלחמה הסיניות לרוב קטנות יותר ופחות מתוחכמות. בתגובה, אחוז גדול יותר מהצי האמריקאי שט במימי האוקיינוס השקט, כולל כמה מהספינות והמטוסים המתקדמים ביותר של ארה"ב.ארה"ב גם הגבירה את קצב הפעולות הימיות באיזור והעמיקה את שיתוף הפעולה והאימונים עם ציים של מדינות בנות ברית, כמו יפן.

ארה"ב צריכה גם אסטרטגיות חדשות מתחת למים, כדי להתמודד עם יריב בעל יכולת גבוהה, אמר כריסטופר קרלסון, קצין לשעבר בצי האמריקאי. ארה"ב זקוקה להרבה יותר משאבים, כמו מטוסי תדלוק וצוללות תקיפה, כדי לאתר, לעקוב ואולי לפגוע בדור חדש של צוללות סיניות קטנות. "ההשלכות מבחינת ארה"ב ובני הברית שלנו באוקיינוס השקט יהיה עמוקות", אמר.

סימולציות של פלישה סינית לטאיוואן שביצעו אנליסטים של צבא ארה"ב, מניחות לעתים קרובות שהצוללות האמריקאיות ינסו להטביע ספינות, בצי הסיני התוקף. השמדה של ספינות סיניות יכולה להקהות את המתקפה ולאפשר לטאיוואן להתגונן טוב יותר, על פי חלק מהסימולציות, אבל איום גדול יותר על הצוללות האמריקאיות עלול לסבך משימה כזו.

אפילו להתקרב למיצרי טאיוואן יכול להיות יותר מסוכן. צוללות התקיפה המונעות בכוח גרעיני של הסינים, עלולות לקבל תפקיד לצוד ולהשמיד צוללות של ארה"ב או בנות בריתה ממזרח לטאיוואן, אמר ברנט סדלר, קצין צוללות אמריקאי לשעבר וכיום עמית מחקר בכיר בקרן הריטג', מכון מחקר היושב בוושינגטון, מחוז קולומביה.

יהיה קשה לצוד את הצוללת הסינית השקטה

אחת האינדיקציות לסיכון הגובר בהתמודדות עם צי הצוללות הסיני הייתה במרץ, כשהגנרל אנתוני קוטון, מפקד הפיקוד האסטרטגי של ארה"ב, אמר בשימוע בקונגרס שסין הטעינה את בטן הצוללות שלה בטילים חדשים שיכולים לפגוע במטרות בעומק ארה"ב, בזמן שהצוללות נשארות קרובות לסין.

מעקב אחר הצוללות הסיניות האלה הוא אחד התפקידים העיקריים של הצי האמריקאי וצוללות התקיפה שלו במחוז אסיה והאוקיינוס השקט.

ספר שפורסם על ידי קצין לשעבר בצבא הסיני ב־2020 רומז שבצוללות התקיפה הסיניות החדשות, המנועים יהיו מותקנים על משטחים סופגי זעזועים כדי לעמעם ויברציות. סין עובדת על טכנולוגיות השקטה אחרות לצוללות, כמו חומרי מעטפת חדשים וכורים גרעיניים יותר יעילים להנעה, כך מראים מחקרים אקדמיים.

על בסיס המידע הזמין, קרלסון, קצין הצי האמריקאי לשעבר, צופה שצוללות סיניות חדשות יהיו שקטות כמו צוללות תקיפה רוסיות מסוג אקולה Iקלאס שנבנו בשנות ה־90, דגם שעדיין נמצא בשימוש היום והיווה קפיצת מדרגה מבחינת חמקנות ומהירות, לעומת צוללות רוסיות קודמות. "מציאת כלי שיט כל כך שקט הולכת להיות מאוד קשה", אמר.

הרבה מהטכנולוגיה של צוללות סיניות כיום, מגיעות מהנדסה לאחור של צוללות עם מנועי דיזל שנקנו מרוסיה, לאחר קריסת ברית המועצות. קשרים צבאיים קרובים יותר בין מוסקבה ובייג'ינג, לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה עוררו חששות שרוסיה אולי תהיה מוכנה לשתף את סין בחלק מטכנולוגיית הצוללות המתקדמת שלה, אבל לא היו אינדיקציות ברורות להעברות ידע כאלה.

כמובן, דור חדש של צוללות גרעיניות סיניות עוד רחוק שנים רבות מפעילות מבצעית, ואין הבטחה שתהיה התקדמות משמעותית בתוכנית הזו. צוללות לעתים קרובות עוברות כמה שלבי אבטיפוס בתקופה של שנים לפני שמגיעים לתוכניות הסופיות.

ייתכן שצוללות התקיפה החדשות שהפעילה סין השנה הן דגם מבחן שלא מיועד לשימוש מבצעי. לעתים מסיימים פרויקטים שלמים מסיבות טכניות, כלכליות או פוליטיות. תוכנית הצוללות מסוג Seawolf של ארה"ב נזנחה ב־1995 בגלל עלויות גבוהות.

ישנו גם סיכוי קטן שסין תדביק את ארה"ב בטכנולוגיית צוללות בזמן הקרוב. צוללות התקיפה החדשות ביותר, מסדרת Virginia וצוללות הטילים הבליסטיים מסדרת Columbia, מתקדמות בדור שלהם מהצוללות הסיניות מבחינת טכנולוגיה להפחתת רעש, הנעה, מערכות נשק ותחומים נוספים, כך אומרים אנליסטים צבאיים.

אבל סין לאו דווקא צריכה להדביק את היכולות של ארה"ב. על ידי ייצור צוללות שקשה יותר לזהות וייצורן בכמויות גדולות, היא יכולה להכביד על המשאבים שהצי האמריקאי צריך להקדיש למעקב אחר כולן. וכל מלחמה צפויה להיערך בחצר האחורית של סין, איזור שהיא מכירה טוב מכולם.

החומה הסינית התת-ימית 

כדי לסייר באיזור, ארה"ב עושה רוטציה בין טייסות של מטוסי P-8 הממריאים ונוחתים בבסיס באוקינאווה , יפן. קצין בצבא ארה"ב בלוחמה נגד צוללות שפרש לאחרונה אמר, שאם לא יהיו מטוסי סיור נגד צוללות שבסיסם הקבוע באיזור האוקיינוס השקט, ארה"ב תהיה מוגבלת."אנחנו יודעים איפה הצוללות שלהם היום", אמר. "אבל להמשיך לדעת תלוי בכך שיהיו לנו הנכסים שעוקבים אחריהן".

ב־2017, ממשלת סין אישרה תוכנית בת חמש שנים, לבניית רשתות חיישנים בים סין הדרומי ובים סין המזרחי, שם נמצאת טאיוואן, כדי לפקח על האיזורים האלה בזמן אמת.

רשתות החיישנים הסיניות דומות ל־Sound Surveillance System, או Sosus, שארה"ב פיתחה בזמן המלחמה הקרה, כדי לזהות צוללות גרעיניות סובייטיות דרך רשת הידרופונים שהיו מקובעים לקרקעית הים.

לפני כמה שנים,  סין הניחה מכשירי האזנה על קרקעית הים קרוב לאי גואם, שם נמצא בסיס צוללות אמריקאי גדול.

המשמעות של התפתחות רשתות החיישנים התת־ימיים הסיניים, היא שהצוללות של ארה"ב כבר לא יכולות להסתמך רק על יכולות החמקנות שלהן כדי להימנע מגילוי בים סין הדרומי ואיזורים אחרים הקרובים ליבשה הסינית, אמר בריאן קלארק, לשעבר קצין בצי והיום עמית בכיר במכון הדסון, מכון מחקר מוושינגטון.

קלארק אמר, שארה"ב זקוקה לאסטרטגיה חדשה כדי לבלבל או לדכא את החיישנים התת־ימיים של הסינים, על ידי שימוש בכלים תת־ימיים לא מאויישים שיכולים לשבש את מערכות המעקב, לשמש כפתיונות או להשמיד את החיישנים.

סין נמצאת תחת לחץ לשפר את יכולות ציד הצוללות שלה בעת שארה"ב פועלת עם בנות בריתה לחזק את היתרון שלה מתחת למים. ב־2021, ארה"ב ובריטניה אמרו שיעזרו לאוסטרליה לבנות את הצוללות הגרעיניות הראשונות שלה.

הצוללות האוסטרליות לא אמורות להיות מבצעיות לפני העשור של 2040, אז כצעד ביניים, ארה"ב הסכימה השנה למכור חמש צוללות גרעיניות מסדרת Virginia לאוסטרליה בעשור של 2030. כמו כן הבטיחה ארה"ב לעשות רוטציה של צוללות תקיפה דרך בסיס במערב אוסטרליה עד 2027 כדי לעזור לצבא האוסטרלי להתאמן על תחזוקה של צוללת גרעינית.

דובר ממשלת סין אמר במרץ, שהתוכניות לחזק את היכולות של אוסטרליה יובילו "למסלול של שגיאות וסכנות".

ארה"ב מפגרת בלוח הזמנים

ההתקדמויות האחרונות של סין, מדגישות גם את החסרונות שיש לארה"ב בצי הצוללות שלה. הצי החל להעביר יותר צוללות לאיזור אסיה והאוקיינוס השקט ואומר שהוא זקוק ל־66 צוללות תקיפה גרעיניות, למילוי כל המשימות בעולם. לארה"ב 67 צוללות גרעיניות, אך רק 49 מתוכן הן צוללות תקיפה, תולדה של ירידה בייצור לאחר סיום המלחמה הקרה.

צי צוללות התקיפה האמריקאי ,צפוי לרדת ל-46 כלים עד 2030, כשכמה צוללות ישנות ייצאו משימוש, לפני שיעלה ל־50 ב־2036, אם יושג קצב בנייה של שתי צוללות בשנה, עלייה לעומת קצב הייצור הנוכחי שעומד על 1.2. בתסריט האופטימי ביותר של חיל הים, יהיו בידיו 66 צוללות תקיפה ב-2049.

כיום, יש בידי סין שש צוללות תקיפה גרעיניות. קרלסון, קצין חיל הים האמריקאי לשעבר, צופה שברגע שסין תחליט על תוכניות סופיות היא תוכל לשלש את קצב הייצור השנתי של ארה"ב כיום. בהערכה שנתית של צבא סין שפרסם החודש הפנטגון, צופים שלסין יהיה צי של 80 צוללות תקיפה עד 2035, לעומת 60 בסוף שנה שעברה.

בסיס הצוללות העיקרי של הסינים נמצא באי הדרומי, האינאן. כדי להכיל יותר צוללות, בנתה סין בבסיס עוד שני מזחים, בנוסף לארבעה הקיימים. בכל אחד כזה יכולת לעגון שתי צוללות.

האינאן נמצא בקצה הצפוני של ים סין הדרומי, איזור בו בנתה סין בסיסי צבא רבים על איים מלאכותיים ושם היא מחזיקה את ציוד ההאזנות הרב ביותר שבידיה, מעל ומתחת לפני הים.

סדלר, קצין הצוללות האמריקאי לשעבר, אמר שהפיתוח הסיני של צוללות יותר מתקדמות הוסיף לסבירות של עימות צבאי מול ארה"ב בעשור הקרוב.

"ללא קשר לכך, לכוח הצוללות האמריקאי בהחלט תהיה יותר דרישה לעומת כל תקופה בעבר בכל רחבי האוקיינוס השקט", אמר. "וזה כששולי היתרון לגבי היריב העיקרי מצטמצמים".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע