גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי שנת שיא: אלו האתגרים איתם יתמודד שוק הרכב ב-2024

כ־18% מכלל כלי הרכב שנמכרו בישראל ב־2023 היו חשמליים, אך בשנה החדשה הצמיחה עשויה להיבלם בחסות העלאת מס הקנייה ● השאלה הגדולה: האם היבואנים והיצרנים יספגו עליות מחירים של אלפי שקלים כדי לא "להרוג את הביקוש", כפי שקרה החודש בגרמניה

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock
נקודת טעינה חשמלית ברמת גן / צילום: Shutterstock

פלח הרכב החשמלי היה אחד מסיפורי ההצלחה הבולטים של שוק הרכב הישראלי בשנה החולפת. ב־2023 נמסרו בפלח כ־50 אלף כלי רכב, שהיוו כ־17.7% מכלל המכירות.

זוהי צמיחה של כ־80% לעומת 2022, שבאה ישירות על חשבון רכבי בנזין ולא בשל התרחבות השוק. זהו גם הישג מכובד ברמה הבין־לאומית. לשם השוואה, בשנה החולפת שיעור החדירה של הרכב החשמלי באיחוד־האירופי "הירוק", שנחשב מוביל בחקיקה להפחתת פליטות הפחמן מתחבורה, עמד על כ־14.2% בלבד. בארה"ב שיעור החדירה היה נמוך מ־9%.

טסלה מעלה מחירים בעשרות אלפי שקלים. כמה יעלה דגם הבסיס?
עלויות המלחמה יתגלגלו גם למחירי הרכב והחלפים המיובאים מהמזרח
שוק הרכב יפתח את 2024 עם עליות מחירים
מבחן דרכים | טויוטה C-HR הייבריד 2024 החסכונית שהתייקרה

תיאורטית, הצמיחה של הפלח בישראל אמורה הייתה להימשך בקצב דומה גם ב־2024. התחזית העדכנית של משרד האנרגיה, שפורסמה בספטמבר, העריכה כי שיעור החדירה של הרכב החשמלי מכלל מכירות כלי הרכב החדשים יגדל עד כ־26% בסוף 2025. אלא שבפועל השוק צועד כיום לתוך מסלול מכשולים, שעשוי לבלום את מגמת הצמיחה או לכל הפחות להאט אותה משמעותית. חלק מהמכשולים נובעים מהרגולציה המקומית ואחרים הם חלק מטרנדים כלל עולמיים.

 

תקדים מגרמניה: יצרנים נכנסו לנעלי הממשלה

המכשול המיידי שניצב בפני צמיחת השוק ב־2024 הוא הקטנת הטבות המס על רכב חשמלי בתחילת ינואר. הפלח אמנם ימשיך ליהנות ממס קנייה של 35% לעומת 83% ברכבי בנזין, דיזל, הייבריד ופלאג־אין. אבל עדיין מדובר בפוטנציאל להתייקרות לא מבוטלת, שעיקר השפעתה תורגש החל מהרבעון השני כאשר יתרוקנו המלאים ששוחררו במס קנייה מופחת.

אז מה יקרה למחירים בפועל? התרחיש הראשון הוא שעם תום המלאים "הישנים" עליית המס תגולגל במלואה למחיר לצרכן. בכלי רכב חשמליים "עממיים" בטווח המחיר של 140־175 אלף שקל, דוגמת דגמי קרוס־אובר סינים, שתפסו בשנה החולפת כמעט 50% מכלל המכירות בפלח החשמלי, המשמעות היא התייקרות שיכולה להגיע ל־12 אלף שקל לרכב.

ייתכן שהתחזקות נוספת של השקל ביחס לדולר והורדת הריבית במשק ימתנו את עוצמת ההתייקרות, אך עדיין מדובר במכשול משמעותי.

התרחיש שני הוא שההתייקרות תהיה מינורית כי היצרנים ו/או היבואנים יספגו חלק ניכר מעליית המס. זה נראה תרחיש דמיוני לאור העובדה שבשנים האחרונות תעשיית הרכב ניצלה כל זעזוע גלובלי כדי להגדיל רווחיות. אבל יש לכך גם תקדים עכשווי.

במהלך דצמבר הודיעה ממשלת גרמניה, אחת המדינות "הירוקות" באירופה, כי היא מבטלת לאלתר את כל הסבסוד הממשלתי לרכב חשמלי פרטי, בהיקף של אלפי אירו לרכב. כתוצאה, רוב כלי הרכב החשמליים הנמכרים בגרמניה היו אמורים להתייקר בתחילת ינואר. אבל הפלא ופלא: במקביל להודעה הממשלתית הודיעו רוב יצרני ומשווקי הרכב החשמלי הגדולים בגרמניה כי הם "נכנסים לנעלי הממשלה" וממשיכים להעניק על חשבונם את הסובסידיה שבוטלה לפחות בחודשים הקרובים וזאת "כדי למנוע זעזועים בשוק".

מהסיפור הזה ניתן להסיק שליצרני הרכב יש מספיק שולי רווח ברכב חשמלי כדי לספוג עליות מחיר של כמה אלפי אירו לטובת ייצוב השוק. לחלופין, הם יכולים להרשות לעצמם להפסיד כסף על כל רכב חשמלי שהם מוכרים כדי לשמור על נתח השוק שלהם ולגרוף את הבונוסים מעליית המניה שלהם בשוק ההון.

השוק הישראלי אמנם רחוק מהשוק הגרמני הענק, שבו נמכרים מיליוני כלי רכב בשנה. אך ספק אם היצרנים יכולים להתעלם משוק של 50 אלף מכירות בשנה עם קצב צמיחה דו־ספרתי גבוה. יתר על כן, עיקר ההשקעה של יצרני הרכב בשנים הבאות תהיה בדגמים חשמליים, כך שיבואנים ישראלים שמסתכלים קדימה לא יכולים להרשות לעצמם "להרוג את הביקוש" עם העלאת מחירים חדה ולצאת מהפלח.

לפיכך סביר שנראה פעילות משולבת של יבואני הרכב ויצרני הרכב לייצוב מחירי הרכב החשמלי בישראל בתחילת 2024 סביב רמה דומה לזו שלפני עליית המס, בכפוף לשערי מטבע נוחים.

פלח הפרמיום: טסלה עדיין מורת דרך

בתת־הפלח היוקרתי יותר של כלי הרכב החשמליים, שמחירם נע מסביבות 200 אלף שקל עד 300 אלף שקל פלוס, המצב יותר מורכב. השחקנית הדומיננטית היא עדיין טסלה, שמחזיקה בנפח של כ־14% מכלל שוק הרכב החשמלי ובנתח של מעל 40% מהפלח של כלים מעל 200 אלף שקל. מדיניות התמחור שלה הייתה ועודנה נקודת ייחוס לתמחור בשוק וכנראה שכך גם יהיה ב־2024.

התמחור של טסלה בישראל מושפע הן מאירועים מקומיים והן ממדיניות התמחור הגלובלית של היצרנית. במישור המקומי טסלה נוהגת להפריד בין מרכיב הרכב למרכיב המס ולכן מגלגלת ישירות למחירון שינויי מס.

מצד שני, המחירון של טסלה מושפע גם מהחלטות הגלובליות של החברה לייקר או להוזיל את כלי הרכב במתואם בכל העולם. טסלה ישראל "החמיצה" לפני המלחמה הורדת מחיר משמעותית שהייתה מתוכננת. ייתכן שעובדה זו, ביחד עם התחזקות השקל ביחס לדולר, תאפשר לה "לספוג" את עליית המס המקומית באמצעות הוזלה (נוספת) של מחיר המכוניות לפני מס.

מה שבטוח הוא שאם החברה תחליט "לספוג" ולא לייקר את המחירים של הגרסאות הנפוצות של מודל 3 ומודל Y, גם רוב המתחרים ירסנו את ההתייקרות. אם טסלה תקפיץ את המחירים תהיה לכך השפעה של העלאת מחיר רוחבית. נצטרך לחכות כמה ימים כדי לראות כיצד היא תתמחר את המכוניות.

מחירי המשומשות: אי ודאות שולטת

עוד מכשול שיעיב על שוק הרכב החשמלי ב־2024, הוא אי הוודאות סביב ערכי הגרט של הרכב החשמלי המשומש. השנה יתחילו "להבשיל" כמויות משמעותיות של כלי רכב חשמליים, שימלאו להם שנתיים־שלוש וחלקם כבר עברו יותר מ־100 אלף קילומטרים על הכבישים.

תיאורטית, שתי העלאות האחרונות של מס הקנייה אמורות לשמש בתור גורם מייצב, שימתן את אובדן הערך בפלח. אבל שמירת הערך של רכב חשמלי משומש שונה מזו של רכב בנזין ומושפעת משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שהסוללה, שמהווה מרכיב מאד משמעותי במחיר הרכב, היא מרכיב מתכלה שהקיבולת שלו הולכת ופוחתת עם הזמן.

קצב ההתכלות אינו קבוע ומשתנה בהתאם לאופי השימוש, כמו תדירות השימוש בטעינה מהירה. מצב הסוללה הוא גורם של אי ודאות שמשפיע על ערך הרכב, וזו אחת הסיבות שסוחרים מתקשים למכור רכב חשמלי עם 100 אלף ק"מ. הסיבה השנייה היא ההתקדמות הטכנולוגית המהירה.

כלומר, דגמים שזכו לפופולריות לפני שנתיים־שלוש, נמצאים כיום במרחק של דור אחד או שניים לאחור בכל הנוגע לטכנולוגיית הסוללות, קצב הטעינה, היעילות האנרגטית ועוד. כל זה משפיע על ערך היד השנייה שלהם. בשורה התחתונה, הפלח החשמלי, שהיווה מנוע צמיחה של כל השוק ב־2023, עשוי "ללחוץ על הבלמים" ב־2024.

עוד כתבות

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עולה ב-6%, אלוני חץ יורדת ב-4.5%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.1% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

ירידות בוול סטריט; איליי לילי מזנקת ב-7%, טסלה יורדת ב-3%

מגמה מעורבת באירופה ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● אמזון תפרסם את תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש משרטט את גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו ע"י המוכרים - או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

"אינתיפאדה עולמית" מתפשטת בקמפוסים של ארה"ב, אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנאם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל