גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוק העמלות נכנס לתוקף, אך בינתיים בבנקים מצאו דרכים יצירתיות לעקוף אותו

חוק העמלות המחייב את הבנקים לדווח על היקף העמלה שנגבתה מהלקוח, נכנס לתוקף החל מה־1 בינואר ● עד כה, רק שני בנקים יישמו אותו, אך באופן חלקי ● בדיסקונט לא מפרטים את הסכומים שנגבו, ובבינלאומי לא ציינו את עמלות כרטיסי אשראי ללקוחות ● מה קורה בשאר הגופים?

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי שלא הצליחו לדחות את מועד כניסתו לתוקף של החוק שמחייב אותם לעדכן מדי תחילת חודש את הלקוחות בסך העמלות שאלו שילמו, פחות מרבע מהבנקים, כלומר שניים בלבד, שלחו בימים האחרונים מסרונים ללקוחות בנושא. מדובר בבנק הבינלאומי שהיה הראשון לעשות זאת, ולאחריו שלח מסרון ללקוחות גם בנק דיסקונט.

10 המניות המומלצות של המגזין הכלכלי בארונ'ס 
הבנקאי שצופה התאוששות בהנפקות בוול סטריט, אך לא של חברות מישראל 
מחנן מור ועד הרץ: מה החביאו הדוחות שפורסמו ברגע האחרון 

מבדיקת גלובס עולה כי שלושה בנקים נוספים - לאומי, מזרחי טפחות (שם הסבירו כי חלק מהלקוחות כבר קיבלו הודעות) ו־וואן זירו, צפויים להצטרף אליהם עוד השבוע ולעדכן את הלקוחות על סך העמלות שנגבו. באשר ליתר הבנקים, כאן פרק הזמן לשליחת המסרון כמתחייב בחוק עומד על בין ימים ספורים כפי שציינו לדוגמה בבנק הפועלים, לבין חודש פברואר, אותו ציינו בבנק ירושלים כמועד בו ישלח הבנק את כל הדיווחים בנושא עמלות שנגבו מהלקוחות החל מה־1 בינואר, בהתאם לדרישת החוק. בבנק יהב הסבירו כי הם נערכים למשלוח הודעות ללקוחות כמחוייב על פי דין.

 

עם זאת, שני בנקים ששלחו עדכון, לא עשו זאת באופן מלא כמתחייב. בהודעה שנשלחה ללקוחות דיסקונט לא פורט סך העמלות שנגבה מהלקוח בחודש הקודם, אלא הלקוח עודכן כי עליו להיכנס לאתר הבנק או לאפליקציה ושם יוכל לצפות בפירוט. כאן נשאלת השאלה אם מדובר בהפרת החוק, שם צוין כי המידע צריך לעבור ללקוח בהודעה נגישה ואם אין בידיו אמצעים דיגיטליים המידע יימסר לו בדואר. בדיסקונט מפרשים את העברת הלקוח לאתר הבית של הבנק כאמצעי נגיש, פרשנות שיתכן שתתעדכן בהמשך.

"המטרה היא לייצר מודעות אצל הלקוח"

"משרד האוצר הדגיש בחוק ההסדרים האחרון את נושא השקיפות וחייב את הבנקים מדי חודש לידע בסמס או בהודעה נגישה את הלקוח לגבי סיכום העמלות שלו", אומר משה קאשי, מנהל תחום פיננסי בלובי 99. "יבוא השואל וישאל אם גם כך הציבור מקבל מהבנק דוח חודשי, רבעוני ושנתי, במה יועיל המסרון. משרד האוצר הסביר שאת כל המסמכים האלה שהבנקים שולחים הציבור לא פותח, אבל כשאדם מקבל מסרון שבו כתוב ששילם 300 או 400 שקל או אפילו 10 שקלים בחודש, כלומר 120 שקל בשנה, הוא יפנה לבנק שלו וישאל על מה הוא משלם. כלומר המטרה היא לייצר ברמה התודעתית מודעות אצל הלקוח".

לכן לדבריו מדובר על סמס בעייתי, ועל כך שמדובר ביישור קו שיש לבצע עכשיו, גם כהכנה לחלק השני של החוק שייכנס לתוקפו בחודש יוני, אז הבנקים יחויבו לדווח ללקוחות גם על הריבית שנגבתה מהם בחודש הקודם (וכן על העמלות והריביות בתחום המשכנתאות).

"לא מעט חיים באוברדראפט, שזו הלוואה לזמן בלתי מוגבל. אנשים לא מודעים שהם משלמים ריבית דו ספרתית. אם הם יקבלו הודעה שתראה להם כמה ריבית הם משלמים מדי חודש - בסבירות גבוהה זה יניע אותם לפעולה".

באשר להודעת הבינלאומי, שם אמנם המחישו ללקוח את הסכום הכולל של העמלות בהודעות הסמס (כולל קישור ישירות לעמוד הפירוט באתר), אך לא נכללו בהן עמלות כרטיסי האשראי של הלקוחות, כשאלו צפויות להיכלל בהמשך.

הח"כים התגברו על תמיכת האוצר

הבנקים כאמור ביקשו לדחות את מועד כניסתו לתוקף, כשעל שולחן ועדת הכלכלה של הכנסת אף הוגשה הצעת חוק לדחות את החוק בשלושה חודשים. "עקב המלחמה וגיוס המילואים הרחב נוצר מחסור בעובדים במערכת הבנקאית.

כמו כן, ובהתאם להנחיית בנק ישראל, הסיטה המערכת הבנקאית את משאביה לטיפול במקרים דחופים. מציאות זו משפיעה, בין השאר, על היערכותם של התאגידים הבנקאיים ליישום ההוראות", הוסבר בהצעת החוק.

במהלך הדיון לא הושגה הסכמה בין חברי הכנסת. ח"כ בועז טופורבסקי לדוגמה ציין כי המצב של התחרות בבנקים רחוק שנות אור ממה שהוא היה צריך להיות בשנת 2024. ההכרעה בעניין נדחתה, ויו"ר הוועדה ביטן הודיע כי יכנס את חברי הכנסת בלשכתו, בניסיון להשיג הסכמה. אולם, הסכמה כזו לא גובשה והצעת הדחייה נמשכה.

"נוסח החוק הוא גמיש ואומר שהמידע ישלח בתחילת החודש ללקוחות", מציין גורם המכיר את השתלשלות העניינים. "אז הבנקים ישלחו מסרון, אבל השאלה היא באיזו איכות והאם הם יעמדו בעומס של כל מי שיתקשר וירצה לשאול על פערים בסכום העמלות אל מול מה שכתוב בחוזים מול הבנק. בימים האלו (בשל גיוס המילואים הנרחב נוצר מחסור בעובדים, ר"ו), הבנקים פחות ערוכים למענה הזה ולעצם החלוקה של העמלות, ולכן השירות עשוי שלא להיות ברמה המספיקה".

מבנק ישראל נמסר כי "תיקון 35 לחוק הבנקאות (שירות ללקוח) הינו חוק חשוב שנועד להגביר את מודעות הלקוחות לסכומים שהם משלמים לבנקים מדי חודש. הפיקוח ער לקשיים האובייקטיביים בהם נתקלה המערכת הבנקאית בתהליך ההיערכות ליישום החוק. מתוך הבנה הגיש משרד האוצר הצעה לדחיית מועד תחילת החוק בשלושה חודשים, הצעה שלצערנו לא הבשילה. כתוצאה מכך, ייתכנו תקלות בשלבי יישום החוק הראשונים".

"ההודעות נמסרות לעיתים במובלע"

הדיון הסוער סביב שליחת המסרונים, בנושא העמלות עשוי לחזור על עצמו ביום שלישי הבא בוועדה למיזמים ציבוריים של הכנסת. הפעם הדיון ייסוב סביב נושא יידוע הלקוח בגין סיום הטבה שניתנה לו על ידי הבנק או חברת כרטיסי אשראי, שאמנם נקבעו הוראות לגביה בנוהל בנקאי תקין אולם בכנסת סבורים שאין די בכך.

"ההודעות נמסרות לעיתים במובלע, במסגרת הודעה שבה כמה נושאים, או נמסרות באופן שאינו מיידי ונגיש, ובשל כך לקוחות רבים אינם ערים לסיום ההטבה ונושאים בתשלומים שיכלו להימנע מהם אם היו מקבלים הודעה מספקת מראש", הסבירו מגישי ההצעה חברי הכנסת יונתן משרקי, ינון אזולאי, יצחק פינדרוס, אלי דלל וחאמד עמר.

הם מציעים בין היתר להרחיב את טווח ההודעה מראש משבועיים לשלושה, לחייב את התאגיד הבנקאי לציין בהודעה את הדרך לסיום ההתקשרות בעניין כרטיס החיוב ולשלוח הודעה קולית למי שלא מקבל הודעות טקסט.

קאשי מסביר מצדו את הצורך בחקיקה: "ישראלים רבים מחזיקים 3־4 כרטיסי אשראי שהיו בפטור מעמלות, לדוגמה למשך שנה. עוד טקטיקה ידועה של הבנקים היא לתת פטור מעמלות לתקופה מוגבלת תחת השם הטבה. אולם אחרי שמועד ההטבה הסתיים, המחיר עשוי לקפוץ ויכול להיות גם גבוה ממה שהוא שילם טרם קיבל את ההטבה. בהצעת החוק מדברים על עדכון בגין סיום הטבה ואילו לדעתנו אין בכך מספיק וצריך ליידע את הלקוח גם על שינוי בהטבה, למשל אם במקום מתן שירות בחינם מתחילים לגבות מהלקוח שלושה שקלים לחודש ולא את המקסימום הניתן, לדוגמה 7 שקלים".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספר תווי החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; טבע מזנקת ב-6%, אלוני חץ יורדת בכ-4%

מדד ת"א 35 קופץ ב-1.2% ● השקל מזנק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים