גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטראוס מעלה מחירים ברבע ממוצריה ומפטרת 150 עובדים

קבוצת שטראוס הודיעה על העלאת מחירים בשורה של מוצרים החל מ-1 בפברואר ● בין היתר, מחיר שמן הזית יעלה ב-25%, מחיר השוקולית והקקאו יקפוץ ב-10%, והקפה יתייקר בכ-12% ● ההחלטה, כך לפי החברה, מגיעה בעקבות עלייה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הגלם בשנה האחרונה ● בנוסף הודיעה שטראוס על התייעלות ופיטורי עובדים בשכבות הניהוליות

המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman
המרכז הלוגיסטי של שטראוס בשוהם / צילום: Shutterstock, Igal Vaisman

גל ההתייקרויות במשק לא עוצר: קבוצת שטראוס  הודיעה על העלאת מחירים ברבע ממוצריה. כך, החל מ-1 בפברואר יעלה מחיר שמן הזית ב-25%, מחיר טבלאות השוקולד יעלה ב-12%-14%, מחיר חטיפי שוקולד יעלה בכ-4%-9%, מחיר השוקולית והקקאו יעלה ב-10%, הקפה יתייקר בכ-12%, מחיר החומוס יעלה ב-3%-6%, הטחינה תתייקר ב-5%; מחיר התפוצ'יפס, שגם הוא נכלל בהעלאות המחיר שבוצעו בשנה שעברה, יתייקר שוב בעד 6%; חטיפי הדוריטוס יתייקרו בעד 9.6%; הצ'יטוס יתייקר גם הוא בעד 9%.

מחירי הסחורות יורדים והשקל התחזק. אז למה ספקיות המזון מעלות מחירים?
יצרניות המזון בונות על המלחמה שתשאיר את הצרכנים שקטים
בדרך לגל התייקרויות? שסטוביץ מודיעה על העלאת מחירים של עד 15%

לפי הודעת שטראוס, ההחלטה על העלאת המחירים מגיעה בעקבות עלייה של עשרות אחוזים במחירי חומרי הגלם בשנה האחרונה. עוד פירטו בחברה כי מחירי חמאת ועיסת קקאו עלו בכ-88%, מחיר הטחינה עלה ב-30%, ומחירי הסוכר ושמן הזית עלו בכ-60%. עוד לדברי שטראוס, השפעת ההתייקרויות האלה עליה מוערכת ביותר מ-100 מיליון שקל. לדברי החברה, מדובר בהעלאת מחירים בשיעור ממוצע של 1.7%.

בשטראוס הדגישו כי מוצרי המחלבה, הקפה הטורקי, הקפסולות, הקפה הנמס, דבש יד מרדכי, מוצרי "טעם הטבע" וסלטי הירקות הטריים לא יתייקרו. 

 

תפטר עובדים מהשכבה הניהולית

עוד דיווחה שטראוס כי הדירקטוריון אישר מהלך התייעלות ארגונית בהמשך למספר מהלכי התייעלות שבוצעו בשנה האחרונה. "מטרת התוכנית היא המשך התייעלות וחיסכון תוך התאמת המבנה הארגוני של הפעילות בישראל לאסטרטגיה של הקבוצה ולסביבה המאקרו-כלכלית", צוין.

במסגרת אותה התייעלות יפוטרו כ-150 עובדים, בעיקר בשכבות הניהוליות. המהלך לא יכלול עובדים שפונו מבתיהם או כאלה המשרתים במילואים. להערכת החברה, יישום התוכנית צפוי להביא לחיסכון שנתי המוערך בכ-45 עד כ-55 מיליון שקל. 

העלאת מחיר רביעית

מדובר על העלאת מחיר רביעית של הקבוצה בשנה וחודש האחרונות. במאי האחרון העלתה שטראוס מחירים של חלק מהמוצרים אשר נכללים גם בהתייקרות הנוכחית, ביניהם חטיפים מתוקים, חטיפים מלוחים ושמן זית יד מרדכי. גם אז ציינה החברה כי הרקע להתייקרות נעשה על רקע עליות בחומרי הגלם, האריזות ותשומות לתעשייה. קודם לכן באותו החודש ייקרה שטראוס את מוצרי המחלבה בכ-2.33% בעקבות החלטת הממשלה לעדכן את תעריפי מוצרי החלב שבפיקוח, יחד עם תנובה, טרה ומחלבות גד.

בדצמבר 2022 הודיעה שטראוס על התייקרות של 2.9% בממוצע בחלק ממוצריה, כאשר אז היקף ההשפעה של העליות במחירי חומרי הגלם הוערך בכ-300 מיליון שקל.

נושא התשומות הוא מוטיב חוזר בהעלאות המחירים של כל הספקיות. בתקופה זו אפשר להצביע על השלכות המלחמה, ביניהן הפגיעה בתוצרת החקלאות בעוטף עזה ובגבול לבנון. כך למשל נפגע גידול תפוחי האדמה שמשמשים את שטראוס בין היתר בייצור חטיף התפוצ'יפס - מה שהוביל ליבוא מוגבר.

התייקרות שמן הזית בעשרות אחוזים בשנה האחרונה נתמכת בבצורת שהתחוללה בספרד. גם היבול הדל יחסית בישראל השנה הוביל לעליית המחיר הנוכחית, שתוחל בשיעור גבוה יחסית.

"אנחנו מודעים למצב המורכב, ולכן העלאות המחירים הן המינימליות ההכרחיות במציאות העסקית הנוכחית", מסר נשיא ומנכ"ל קבוצת שטראוס, שי באב"ד. "מהלכי המיקוד וההתייעלות בתוך החברה יאפשרו לנו להביא להמשך השקעה בתשתיות ובצמיחה עתידית. בשנת 2023 השקענו מאות מיליוני שקלים, בכלל המפעלים ובשרשרת האספקה שלנו בכל רחבי הארץ, ונמשיך כך גם השנה, מתוך מחויבות לייצר ביטחון תזונתי ככלל ובזמן מלחמה בפרט". 

"אירוע דרמטי"

שטראוס אינה הראשונה שמודיעה על התייקרויות בתקופה זו, וסביר להניח שאינה האחרונה. בתחילת ינואר הודיעו כמה חברות על העלאות מחירים: שסטוביץ, שמייבאת מותגים כמו קולגייט ופסטה ברילה; סוגת, שמספקת אורז, סוכר וקמחים; יכין, שמייצרת קופסאות שימורים; ובית השיטה, גם היא באותו התחום. 

גל ההתייקרויות יסתכם בשיעורים של בין 5% ל־40%. שטראוס היא יצרנית המזון הגדולה הראשונה שהצטרפה לגל. אולם ברגע שספקית משמעותית מודיעה על העלאת מחירים, הדבר מהווה סנונית ראשונה לחברות אחרות שילכו בעקבותיה.

כל העלאות המחיר האלה מגיעות בתקופה קשה כלכלית ובזמן שהציבור מוטרד ועסוק בעיקר במצב הביטחוני.

גורם באחת מרשתות השיווק אמר לגלובס בתגובה להודעה כי "זה אירוע דרמטי. לא ציפינו משטראוס שתעלה מחירים באמצע מלחמה. מדובר במוצרים שנמצאים בכל בית ישראלי, ורשתות השיווק לא יוכלו לספוג את הכול".

עוד הוסיף הגורם: "נבחן את הנתונים של המתרחש בעולם, נבדוק אם יש היגיון בהתייקרויות ונשב למשא-ומתן, אבל הם יצטרכו להגיד מה הם כן יתנו לצרכנים שלנו. בלתי אפשרי גם לייקר וגם להוריד המון מבצעים. חלק יצטרך להיות מגולגל לציבור, שיצטרך להחליט אם הוא מוכן לשלם או לא. תמיד, ובכל מוצר, יש אלטרנטיבות במחירים זולים יותר, בין היתר בשוקולד ובטחינה, ויש כמעט לכולם גם מותגים פרטיים וספקים קטנים יותר. את המאבק הזה יצטרכו לנהל הממשלה והצרכנים ביחד".

בתחזית לא אופטימית לעתיד לבוא, הוא מנבא כי "אין ספק שאחרי היום, תנובה ואסם מעלים את רמת הכוננות". גם מאבק של הקמעונאיות נגד היצרניות והיבואניות שמעלות מחירים לא צפוי להיראות הפעם, מלקחי המאבק שהתחולל לפני שנה. אז התנהל קרב מתוקשר במסגרתו רשתות השיווק סירבו להעלאות המחירים, ולא קיבלו חלק מהמוצרים.

האחרונה להתנגד הייתה שופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בארץ, שנאלצה גם היא להיכנס למשא-ומתן ולהעלות חלק מהמחירים לאחר שמדפיה ומקרריה נותרו ריקים. 

לובי 99: לפרק את המגה-מונופולים 

"לצערנו אנו שוב עדים איך תאגיד ענק בוחר להעלות מחירים דווקא בשעת מלחמה כדי לנסות להקטין את הזעם הציבורי", נמסר מלובי 99. "ענקית המזון שטראוס-עלית הכריזה ש'אין מנוס' אלא להעלות מחירים באחוזים יפים כתוצאה מהתייקרות חומרי הגלם. מרגע ששסטוביץ יצאו ראשונים עם ההעלאה המתוכננת, ספרנו לאחור. בדיוק שבועיים. מה ששטראוס שכחו להודיע הוא שהמחירים של המוצרים שהם בחרו לא לייקר עלו לפני פחות משנה".

בלובי 99 עוקבים אחר מחירי חומרי הגלם וטוענים כי אין הצדקה להעלות מחירים לכל-כך הרבה מוצרים. "בניגוד לטענת החברה, מחיר הסוכר - הרכיב המרכזי ברוב מוצרי שטראוס - כלל לא עלה בשנה האחרונה. מחירי הקקאו אכן עלו, אבל לעומת זאת השקל התחזק, וכך גם מחירי השינוע נמצאו כבעלי השפעה זניחה על מחירי מוצרי מזון.

"אנחנו חיים בשוק המזון הריכוזי ביותר ב-OECD בו המחירים הולכים רק בכיוון אחד - למעלה. יש רק פתרון אחד, שיכול להביא להקלה ביוקר המחיה בשוק המזון והמצרכים - פירוק המגה-מונופולים. כל עוד חמש חברות מחזיקות פה את השוק, לעולם לא תהיה תחרות, ואנחנו נמשיך להיחנק מהעלאות מחירים אפילו בעת מלחמה".

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד