גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הראל הודיעה: מוותרת על רכישת ישראכרט

ההתנגדות של רשות התחרות לביצוע העסקה הביאה את חברת הביטוח להודיע כי היא יורדת מרכישת חברת כרטיסי האשראי ● בכך הראל מוותרת על זכותה לפנות לבית הדין ולקבל ארכה של שנה למיצוי ההליך המשפטי ● בן המבורגר: "מאוכזבים עמוקות מהחלטת רשות התחרות, הליך משפטי צפוי להימשך שנה-שנה וחצי אשר במהלכם לא נוכל להשתמש בכספי ההשקעה"

סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות, בן המבורגר, ומנכ''ל קבוצת ישראכרט, רן עוז / צילום: יח''צ, תמי בר שי
סגן יו''ר דירקטוריון הראל השקעות, בן המבורגר, ומנכ''ל קבוצת ישראכרט, רן עוז / צילום: יח''צ, תמי בר שי

עסקת הראל-ישראכרט ירדה סופית מהשולחן. חברת הביטוח הודיעה לישראכרט כי היא לא מתכוונת להמשיך לפעול לאישור עסקת רכישת חברת כרטיסי האשראי, במה שלמעשה סותם את הגולל על העסקה.

שנה וחצי אחרי שברקת פרש: הוקמה ועדה לאיתור ממונה של שוק ההון 
מתווה ההסדר שנועד להקטין את חובות חנן מור ביותר מ-2 מיליארד שקל 

כזכור, בשבוע שעבר הודיעה רשות התחרות לשני הצדדים שהיא מתנגדת לעסקה. כעת עדכנה הראל כי דירקטוריון החברה החליט שלא לעשות שימוש בזכות של החברה להאריך את המועד האחרון להתקיימות התנאים המתלים למיזוג עם ישראכרט, כלומר היא בחרה שלא להגיש ערר על החלטת רשות התחרות.

בהראל הסבירו את ההחלטה בפרק הזמן הארוך אשר צפוי לקחת הליך הערר בבית הדין לתחרות, זאת בנוסף לשנה שכבר חלפה ממועד החתימה על העסקה ועד למועד פסילתה ע"י רשות התחרות. הם מתבססים בין היתר על הליך הערר במיזוג בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות שארך שנה וחצי.

"האמנו בעסקת ישראכרט ודבקנו בה גם לאחר שפרצה המלחמה", אמר עם קבלת ההחלטה סגן יו"ר הראל, בן המבורגר. "שניים משלושת הרגולטורים אישרו ובירכו על העסקה ואנו מודים להם על האמון בקבוצה. לצערנו, רשות התחרות החליטה להתנגד לעסקה זמן לא רב לאחר שאישרה את מיזוג כלל-מקס, עסקה דומה במהותה. אנו מאוכזבים עמוקות מהחלטת רשות התחרות. האמנו כי המיזוג בין החברות הינו לטובת הראל ובעלי מניותיה וכמובן יעניק יתרונות לצרכנים, יחולל תחרות מול הבנקים ובכך יסייע להפחתת יוקר המחיה בישראל. לצערנו רשות התחרות התעלמה מהיתרונות המובהקים לציבור בעסקה והתמקדה בסיכונים תיאורטיים בלבד אשר הובילו אותה לקבל החלטה שגויה מהיסוד".

בהתייחסו להחלטה שלא להגיש ערר, אמר המבורגר: "לאחר התלבטות ממושכת החלטנו שלא להגיש ערר על ההחלטה. אנו סבורים כי לו היינו מציגים את עמדתנו באופן מלא בפני בית הדין, היה בית הדין משתכנע בצדקתנו. עם זאת, הליך משפטי שכזה צפוי להימשך שנה-שנה וחצי אשר במהלכם לא נוכל להשתמש בכספי ההשקעה שיועדו לישראכרט לביצוע השקעות אחרות. לכן, החלטנו בכאב לוותר על הערר ולהפנות את משאבינו לכיוונים חדשים״. בהראל מתכוונים להשתמש ביתרת הנזילות שהתפנתה בחברת האחזקות - 3.2 מיליארד שקל - לביצוע השקעות אחרות.

"הראל כיום היא קבוצת הביטוח והפיננסים הנזילה ביותר, בפער אדיר ממתחרותיה, עם יתרות נזילות פנויות להשקעה בחברת האחזקות בסך של כ-3.2 מיליארד שקל. נזילות זו תאפשר לנו לנצל הזדמנויות בשוק ההון בשנה הקרובה ולבצע השקעות ערך בארץ ובעולם שיגוונו את מקורות הרווח של הקבוצה".

האם הפניקס או מנורה מבטחים יקפצו על המציאה?

הסיבה המרכזית בה נקבו ברשות היא דומיננטיות של הראל בשני מוצרי ביטוח בריאות וחשש כי מידע שהיא מחזיקה בנושא יעבור לידי ישראכרט ולהפך.

על פניו, עצם ההמלצה של הרשות לא הפתיע לאחר שהודיעה בעבר שבכוונתה להתנגד לעסקה ואף ערכו שימוע לבכירי הראל וישראכרט. בשני הגופים לא הצליחו לשכנע את רשות התחרות בנושא העברת המידע, למרות שרשות שוק ההון, הרגולטור האחראי על תחום הביטוח, הציב שורה של מגבלות שנועדה להבטיח שימוש לא ראוי במידע.

כך, נראה שהדומיננטיות של הראל, באופן ספציפי, היא הבעיה של רשות התחרות, ויתכן כי אישור יינתן לחברת ביטוח אחרת. זאת כמובן לאור האישור שניתן לכלל ביטוח לרכוש את מקס, וכן ההחלטה של שר האוצר לאפשר לגופים מוסדיים לרכוש את חברת כרטיסי האשראי השלישית - כאל, ישירות מידיו של בנק דיסקונט.

כעת, כשהראל יצאה מהתמונה, שתי רוכשות פוטנציאליות, אם העסקה לא תצא לפועל, הן המתחרות שלה בענף הביטוח - מנורה מבטחים והפניקס. השתיים שמחכות להתפתחויות בעניין, כבר מעורבות עמוק בתחום האשראי, שהפך למנוע הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי, בעיקר כשההכנסות מפעילות הליבה של אותן חברות, הסליקה והנפקות הכרטיסים, במגמת קיטון.

מישראכרט נמסר: "קיבלנו הבוקר את הודעת הראל על החלטתה שלא להאריך את תקופת ההסכם. מבחינתנו אין שינוי בתוכניות, לרבות אסטרטגית הצמיחה אשר מיושמת בהצלחה בשנה האחרונה. פנינו להמשך יצירת ערך עבור כלל מחזיקי העניין שלנו, כפי שעשינו עד כה".

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספר תווי החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב"ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו