גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חחיאשוילי: הבנקים יחויבו להראות ריביות גם לעתיד, חברות כרטיסי האשראי יציעו פיקדונות

המפקח על הבנקים פירט את החזון שלו למערכת הבנקאית ● הוא עדכן כי בקרוב יפרסמו בפיקוח על הבנקים הוראות לפיהן המידע על הפיקדונות לא יראה רק את העבר אלא גם ציטוטים לעתיד ● בנק ישראל יציע רישיון בנקאי מדורג כדי להכניס עוד שחקנים לשוק

דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים, בכנס בפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: חן גלילי
דני חחיאשוילי, המפקח על הבנקים, בכנס בפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: חן גלילי

המפקח על הבנקים, דני חחיאשוילי, ממשיך לקדם את החזון שלו לחזק את תפקידן של חברות כרטיסי האשראי בשוק האשראי, כגורם שיכול להציע תחרות למערכת הבנקאית. "אנחנו מאוד רוצים לראות שחקנים חדשים נכנסים לתחום, ולכן ניתן רגולציה מקלה יותר לשחקנים, בהתאם לרמת הסיכון שלהם", אמר חחישאוילי. 

תתרחקו מכרטיסי אשראי: ביטול עסקת הראל־ישראכרט הוא מסר לענף הביטוח?
התוכנית של המפקח החדש נחשפת: חיזוק חברות האשראי על חשבון הבנקים

"ניתן מדרג של רישוי (בניגוד לרישיון בנקאי מלא שקיים כיום, ר"ו). חברות כרטיסי האשראי יוכלו לגייס פיקדונות ולהיות חלק מהעולם התחרותי", ציין המפקח על הבנקים. עם זאת, הוא הוסיף כי "לא יכול להיות מצב שבו גופים כן ירצו לפעול בעולם הבנקאי בלי לקבל רישיון בנקאי. אבל אנחנו בהחלט מתכוונים לפתוח את העולם הזה ומתכוונים להרחיב את מגוון הפעילויות גם לבנקים יותר מסורתיים", הוא הוסיף בכנס "הרגולטורים הפיננסיים" של הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, שנערך על־ידי מכון ספרא לבנקאות ותיווך פיננסי ומכון הורביץ לניהול אסטרטגי בפקולטה. 

מאחורי הסירוב לעסקת ישראכרט-הראל

נציין כי כפי שפורסם בגלובס, המפקח על הבנקים ציין בעבר כי הוא מאמין ביכולת של חברות כרטיסי האשראי להגדיל את התחרות לבנקים, וזאת בין היתר בעקבות ביקור שלו בדרום קוריאה. בנוסף, בנק ישראל אישר את מכירת חברת כרטיסי האשראי ישראכרט לידי חברת הביטוח הראל, בדיוק מהטיעון הזה, כפי שעשתה גם רשות שוק ההון, אך רשות התחרות התנגדה למהלך, והעסקה נפלה.

באותו כנס אמרה הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, כי זו לא החלטה שלה, כיוון שהיא מנועה באופן אישי מלעסוק בה. "אני יודעת שיש מי שלא מסכימים עם ההחלטה. אבל זה מיזוג שבו אנחנו בצורה מעמיקה עסקנו בסוגיה של המידע. השימוש במידע גם כדי לקבל יתרונות הוא בעייתי מבחינה תחרותית. זו הסוגיה שעמדה על הפרק. הרשות הגיעה למסקנות ספציפיות לעסקה הזו, אבל הסוגיה של מידע זה משהו שקורה בכל המשק. המידע עלינו שווה המון כסף, וכולם יודעים שבמשך שנים משלמים לגוגל ולפייסבוק על מידע. המידע הוא התשומה הכי חיונית כיום בשוק". 

באשר לעולם התחרות, חחישאוילי אמר כי הוא מאמין שצריך לפעול ולחשוב לטווח הארוך ולקדם את התחרות במבט כזה, ולא ליפול למלכודת של דברים קטנים כמו נושא התמחור. "אסור לנו לבוא מתפיסה שיש כשל שוק שאי־אפשר לטפל בו. הדברים יגיעו לשם, ותהיה תחרות", הוא אמר והוסיף כי ככל שמדברים על בנקאות פתוחה, רואים זינוק של מספר ההסכמות של לקוחות שנתנו לגופים אחרים שאינם הבנק האישי שלהם להיכנס לחשבונות שלהם, וכי יש כבר 180 אלף לקוחות שנתנו אישור כזה. 

להראות ציטוטים לעתיד

בכל הנודע לפיקדונות בבנקים, חחישאוילי ציין כי הפיקוח על הבנקים יוציא בקרוב הוראה לחייב את הבנקים לא רק להציג את המידע מהעבר, אלא גם להראות ציטוטים לעתיד, בין היתר באשר לגובה הריבית שהם מציעים ללקוחות. הוא התייחס לתזוזה בכספי העו"ש, והסביר כי לפני תחילת העלאות הריבית כ-57% מכספי הציבור בבנקים היו בחשבונות עו"ש שאינם נושאים ריבית, והיום השיעור עומד על 35%, כך שהציבור התחיל להזיז את הכסף גם לפיקדונות נושאי ריבית וגם לקרנות כספיות ולמק"מים. עם זאת, בשנים רחוקות יותר הכספים בעו"ש עמדו על 10% בלבד.

"יחד עם העולם של הבנקאות הפתוחה, והחיבור של הדברים האלה (ריבית עתידית על הפיקדונות), זה יכול לתת כוח תחרותי לשחקנים בשוק".

עם זאת, הוא אמר גם כי גם מי שחשב שהבנקים בדרך להעלם, יודע היום שהבנקים פה כדי להישאר. "זאת בגלל שיש להם שני יתרונות משמעותיים. הראשון הוא הקשר עם הלקוחות גם בעולם הדיגיטלי. השני הוא האמון של הלקוחות במערכת. במשברים האחרונים האמון הזה הוכיח את עצמו, הן בקורונה והן עכשיו במלחמה". 

"היה נכון לפתוח את הבורסה ב-8 באוקטובר"

לדברי ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, "היה מהלך נכון לפתוח את הבורסה ב-8 באוקטובר. זה מהלך שמשדר אמון, ושהמערכת יכולה להמשיך לתפקד. העובדה שהבורסה עבדה באותם תנאים היא מסר מרכזי לכך שהמערכת הזו יציבה. בימים הראשונים של המלחמה קיימנו סבב שיחות עם השוק, חלק מהשיחות יותר פורמליות וחלק פחות, כדי להבין מה המצב של הגופים". 

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך, בכנס בפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב / צילום: חן גלילי

מה לגבי הפרסומים על זה שחמאס עשה שורטים?
"זה חייב אותנו לתגובה מהירה. אירוע כזה - יש פה משמעות לשוק ההון. זה אומר שהשוק שלנו לא מפוקח. אם זה קורה לנו מתחת לאף' אז יש לנו בעיה. לכן היה חשוב לנו להסביר שכבר שבוע אחרי תחילת המלחמה נתנו הנחייה למחלקת החקירות לראות מה קרה ביום שאחרי. גם כשהכתבות התפרסמו, היה חשוב לנו לעשות שוב בדק בית ולבדוק את הדברים שוב ולהראות שלדברים אין ממש. גם זה מסר שנועד לשדר מסר של אמון ויציבות של המערכת. 

"רגולטור של כל השוק" 

לדברי הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן: "אנחנו רגולטור של כל השוק. אנחנו מסתכלים על כל השוק. השוק הפיננסי נמצא במרכז, וכמובן שאי־אפשר בלי לדבר על שוק ההון. בתחילת המלחמה, מעבר להלם הראשוני שהיינו בו כשקמנו כואבים והמומים, אחרי מחשבה ממש ראשונית בתוך הימים הראשונים, גם אנחנו ברשות התחרות אמרנו שום דבר לא אמור להשתנות. (בגלל מלחמה) הקרטלים לא יפסיקו להיות קרטלים, המונופולים לא יתנהגו אחרת. מה שבשגרה צריך להבטיח שהיה גם במלחמה.

"נתקלנו בתופעה שעסקים הפסיקו לפעול. ידענו שיש לנו חברים שעומדים על המשמר בכל אחד מהגזרות של השוק הפיננסי (השורט של חמאס). ברשתות השיווק היו מדפים ריקים, והדבר הראשון היה לשים לב שמי שמקבל כוח שוק רגעי מזה שמתחרים נעלמו, לא מנצלים את הדבר הזה לרעה. עקבנו אחרי הדברים האלה וחיפשנו את המקומות האלה כדי להבטיח שעסקים לא ינצלו את מצוקת הצרכן. לא זיהינו הפרות כאלה, וגם עכשיו ממשיכים לעקוב אחרי מה שקורה בשוק בזמן המלחמה.

"בכל מקום שיש הפרה שלחוק התחרות, בוודאי שאנחנו נבדוק. אבל מי ששומר על החוק לא נעסוק בו, גם אם הוא לא נחמד".

לגבי עסקת רכישת ישראכרט על־ידי הראל, לה מתנגדת רשות התחרות, הסבירה כהן כי זו לא החלטה שלה כיוון שהיא מנועה באופן אישי מלעסוק בה. "אני יודעת שיש מי שלא מסכימים עם ההחלטה. אבל זה מיזוג שבו אנחנו בצורה מעמיקה עסקנו בסוגיה של המידע. השימוש במידע גם כדי לקבל יתרונות, בעייתי מבחינה תחרותית. זו הסוגיה שעמדה על הפרק. הרשות הגיעה למסקנות ספציפיות לעסקה הזו, אבל הסוגיה של מידע זה משהו שקורה בכל המשק. המידע עלינו שווה המון כסף, וכולם יודעים שבמשך שנים משלמים לגוגל ולפייסבוק על מידע. המידע הוא התשומה הכי חיונית כיום בשוק". 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם