גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשעת ארי הרו גילתה כיצד הפרקליטות ממשיכה להתעמר בחפים מפשע

באיחור של שמונה שנים סגרה הפרקליטות את תיק החקירה נגד עו"ד הראל ארנון ● הדבר קרה לאחר שביהמ"ש הרשיע את ארי הרו במרמה והפרת אמונים - תהליך שלקח גם הוא שנים, כדי שיעיד קודם בתיקי האלפים ● צריך להיות תמים כדי לחשוב שאין קשר בין שני המקרים ● דעה

עו''ד ד''ר הראל ארנון וארי הרו, מנכ"ל לשכת נתניהו לשעבר ולימים עד מדינה בתיקי האלפים / איורים: גיל ג'יבלי
עו''ד ד''ר הראל ארנון וארי הרו, מנכ"ל לשכת נתניהו לשעבר ולימים עד מדינה בתיקי האלפים / איורים: גיל ג'יבלי

באיחור קל, קל מאוד, פרקליטות המדינה סגרה את תיק החקירה נגד עו"ד ד"ר הראל ארנון. מאז פתיחת החקירה חלפו להן רק שמונה וחצי שנים, כך שכנראה אין עשרה אנשים במדינה שבכלל זוכרים במה הוא נחשד מלכתחילה בלי ריענון ותזכורת של גוגל. אז במה נחשד ארנון, ומדוע התיק נסחב זמן רב כל־כך?

הרשויות המקומיות הפכו כר פורה לאי סדרים. חוקרים מציעים פתרונות
הלקח הקנדי: הממשלה לא מינתה שופטים, ובית המשפט נתן לה קריאת השכמה

ובכן, הפרשה היא פרשת 3H, בה נחשד ארי הרו, לימים עד המדינה בפרשת 2000 (שיחות נתניהו־מוזס). הרו שימש מינואר 2014 ועד לינואר 2015 כראש הסגל בלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו. כתנאי לכניסתו לתפקיד, התבקש הרו להסדיר את נושא ניגוד העניינים, ולשם כך למכור את החזקותיו ולנתק את זיקותיו עם חברת 3H Global.

הרו מכר את החברה במכירה פיקטיבית למראית־עין, כך שבפועל תישמר זיקתו לחברה. לפני עריכת הסדר ניגוד העניינים, הרו המציא ליועמ"שית משרד ראש הממשלה את הסכם המכירה, ממנו עולה מצג לפיו הוא ינתק כל זיקה לחברה.

הרו הודה במסגרת הסכם עד המדינה כי ביצע פעולות בניגוד עניינים בקשר לפגישה שהתקיימה בין ראש הממשלה לבין נשיא מדגסקר. הרו סייע בתיאום הפגישה למרות שהיה לו בה אינטרס אישי כבעל זיקה לחברת 3H - שהייתה קשורה בפגישה.

ובכן, היכן נכנס עו"ד ארנון לסיפור? הוא ערך את החוזה בין הרו לבין ג'רי פלאט מניו יורק, כאשר הוא ייצג את שני הצדדים בעסקת מכירת החזקותיו של הרו בחברה.

החקירה נפתחה במחצית 2015, והמשטרה המליצה להעמיד לדין את הרו ואת ארנון בפברואר 2017 (לפני 7 שנים!). כאשר הרו הבין שהוא הסתבך עד צוואר, הוא מיהר לנהל משא־ומתן לשם חתימה על הסכם עד מדינה, שאכן נחתם בסופו של דבר. ארנון טען בתוקף כי הוא לא היה שותף לשום קנוניה, ומבחינתו העסקה הייתה כשרה וכנה לחלוטין.

כאמור, המשטרה לא השתכנעה מגרסת ארנון והמליצה להעמידו לדין. הפרקליטות לא עשתה דבר וחצי דבר עם המלצת המשטרה במשך שלוש וחצי שנים (!). רק באמצע אוגוסט 2020 (!!), כאשר הוגש נגד הרו כתב האישום במסגרת הסכם עד המדינה עליו חתם, הודיעה הפרקליטות כי זימנה בנוסף לכך את ארנון לשימוע לפני הגשת כתב אישום בחשד של סיוע לקבלת דבר במרמה והלבנת הון. השימוע נערך בסמוך לכך, ורק כעת, שלוש וחצי שנים (!!!) לאחר מכן, מסרה הפרקליטות לארנון כי הוחלט לסגור נגדו את תיק החקירה.

כשל לוגי

השערורייה של לוח הזמנים היא לא השערורייה היחידה. עסקה פיקטיבית למראית־עין יכולה להתקיים בשני אופנים: 1. שני הצדדים לעסקה שיתפו את עורך דינם שמדובר בעסקה פיקטיבית, והוא שיתף עימם פעולה. 2. שני הצדדים לעסקה פעלו מאחורי גבו של עורך דינם ולא גילו לו שמדובר בעסקה פיקטיבית.

הפרקליטות טענה בכתב החשדות נגד ארנון את האפשרות הראשונה - הצדדים שיתפו אותו כי מדובר בעסקה למראית־עין בלבד כדי לרמות את הייעוץ המשפטי במשרד ראש הממשלה. אלא מה? במשטרה בזמן אמת גבו עדות מהקונה האמריקאי, ג'רי פלאט, באמצעות חיקור דין בחו"ל. לפני שפלאט נחקר, בפרקליטות הפקידו בידי עורכי דינו מסמך האומר כי הוא, רוכש החברה, לא חשוד בדבר, וכי בכל מקרה תעמוד לו חסינות בפני העמדה לדין.

לא קשה להבין שמדובר בכשל לוגי: הרי אם הרו מכר את החברה לפלאט למראית־עין בלבד, ואפילו עורך הדין של שני הצדדים היה שותף לפי הטענה לתרמית - כיצד ייתכן שהקונה עצמו לא היה שותף ל"קנוניה"?! אין פליק־פלאק יותר מביך מזה.

כאשר פרסמתי בתחילת מאי ב"כאן 11" על הסחבת בעניינו של ארנון, הפרקליטות מסרה בתגובה כי "לאחר בחינת הראיות שנאספו בעניינו של עו"ד הראל ארנון... זומן לשימוע שנערך במהלך חודש אוגוסט 2020. בשימוע העלו באי־כוחו טענות הגנה שונות, וביניהן טענה שהובילה לדין ודברים ממושך בין הפרקליטות לבין באי־כוחו של עו"ד ארנון. בחינת הטענות כללה בין היתר פנייה בבקשה לסיוע משפטי ממדינה זרה. בחודשים האחרונים הועברה פנייה כאמור, ועם קבלת המענה תבחן הפרקליטות את כלל הטענות ותגבש את עמדתה".

מה עומד מאחורי הסיפור המוזר של הפרקליטות? סנגורו של ארנון, עו"ד ירון קוסטליץ, טען בשימוע כי יש בידי לקוחו הודעות מייל עם פלאט הקונה, המוכיחות כי מבחינת ארנון העסקה הייתה כנה, וכי לא הייתה לו שום מודעות לקנוניה, אם הייתה כזו. קוסטליץ אמר שארנון לא יכול להציג את ההודעות בשל חיסיון עורך דין־לקוח, על רקע העובדה שפלאט לא נחשד בפרשה, וביקש מהפרקליטות לתפוס את ההודעות הללו דרך פלאט או לבקש שיוותר על חסיונו ויאפשר לארנון לחשוף את התכתובות. טענה זו הועלתה עוד בשימוע ב־2020. הפרקליטות לא עשתה שום דבר כזה.

רק ב־2023 הפרקליטות נזכרה שיש צורך בחיקור דין, ולטענתה פנתה לסיוע המשפטי של מדינת ניו יורק כדי לקבל את הודעות המייל של פלאט. בזהירות המתבקשת אציין כי ככל הנראה פלאט לא קיבל שום פנייה כזו. ב־14 לפברואר מסר פרקליט מחוז מיסוי וכלכלה, עו"ד יוני תדמור, כי "לאחר בחינת הטענות שהועלו בשימוע ומכלול נסיבות העניין, החלטתי לסגור את התיק". מה קרה פתאום? ובכן, ב־31 בינואר 2024 בית המשפט הרשיע את הרו במסגרת הסכם עד המדינה.

לא נאה מקיימת

מדוע הרו - שחתם על הסכם עד המדינה כבר לפני שנים, במסגרתו הסכים להודות בכתב האישום ולרצות חצי שנת עבודות שירות - הורשע רק כעת? ובכן, על־פי ההסכם, הרו היה צריך קודם כל למלא את חובתו ולהעיד במסגרת תיק האלפים נגד נתניהו. בכל הזמן הזה, ארנון הוחזק כמעין "בן־ערובה".

צריך להיות תמים מאוד מאוד גדול כדי לחשוב שארנון זומן לשימוע במקרה גמור באותו יום שבו הוגש כתב האישום נגד הרו באוגוסט 2020, וצריך להיות עוד יותר תמים כדי לחשוב שהתיק נגד ארנון נסגר במקרה בדיוק לאחר שבית המשפט הרשיע את הרו ב־31 בינואר 2024.

הזילות וקלות־הדעת שבה הפרקליטות נוהגת בחפות בני אדם, ומשאירה אותם תלויים בחסדיה, משיקולים מאוד לא ענייניים - היא שערורייה שאסור להסכים לה ואסור לשתוק מולה. לפני כמה שנים שמענו את אביחי מנדלבליט, היועמ"ש לשעבר, אומר עד כמה הוא מוטרד מכך שטרם הוחלט סופית בעניינו מה עילת סגירת התיק נגדו בפרשת הרפז. מנדלבליט הדגיש כי מחזיקים אותו בגרון. אותו מנדלבליט, שנכווה בצוננים, החליט שלא מעניין אותו שאחרים ייכוו ברותחים.

למעשה, זו הבעיה הכי גדולה במשרד המשפטים - מודעות עצמית. יורשתו בתפקיד לא טובה ממנו בנקודה זו. עו"ד גלי בהרב־מיארה מיעטה מאוד להתראיין. ב־2016 היא ענתה לשאלת גלובס "מה השינוי הדרוש לשנה הבאה". תשובתה הייתה הסחבת. לדבריה, יש לכך חשיבות בנושא שימור אמון הציבור במערכת המשפט. יפה דורשת, לא נאה מקיימת.

ומה לגבי האמון? אין יותר מדי מה לשמר. ארנון סירב להגיב לדברים ורק מסר כך: "אכן הקלה גדולה, על אף שידעתי כל העת שאין בתיק נגדי מאומה. אני שמח שהפרקליטות הגיעה למסקנה זו. אני מודה לעורכי הדין ירון קוסטליץ ואביעד שאולזון על ייצוג מופתי".

מהפרקליטות נמסר כי "אכן, לאחרונה נמסרה הודעה לבא־כוחו של עו"ד ארנון על סגירת התיק בעניינו. לעו"ד ארנון נערך שימוע במהלך חודש אוגוסט 2020 במסגרת תיק 3H גלובל, זאת לאחר בחינת הראיות שעלו בעניינו בחקירה. בשימוע העלו באי־כוחו טענות הגנה שונות, וביניהן טענה שהובילה לדין ודברים ממושך בין הפרקליטות לבין באי־כוחו של עו"ד ארנון. בחינת הטענות כללה, בין היתר, פנייה בבקשה לסיוע משפטי ממדינה זרה, והמענה מהמדינה הזרה ניתן בסוף שנת 2023. לאחר מכן בחנה הפרקליטות את המענה ואת כלל הטענות, וגיבשה את עמדתה בנוגע אליהן. לאחרונה כאמור נמסרה הודעה לעו"ד ארנון, כמקובל".

עוד כתבות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?