גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באוצר הציעו 20 מיליארד שקל לתמיכתה באגרות הגודש. השרה רגב רוצה עוד

הסכום שהציעו באוצר לשרת התחבורה בתמורה להסרת התנגדותה לרפורמה כולל פרויקטי תשתית עתידיים רבים וכן תוספות של קווים ותדירויות באוטובוסים ● ואולם גורמים בענף מדגישים שהמכשול העיקרי הוא רצונה של רגב בהישגים מידיים שיבשילו בעודה מכהנת

עומס תנועה בנתיבי איילון / צילום: איל יצהר
עומס תנועה בנתיבי איילון / צילום: איל יצהר

תג המחיר שהציעו במשרד האוצר לשרת התחבורה, מירי רגב, בתמורה להסרת התנגדותה לרפורמת אגרות הגודש מוערך ב-20 מיליארד שקלים. הסכום כולל גם פרויקטי תשתית עתידיים רבים וכן תוספות של קווים ותדירויות באוטובוסים. בשני המשרדים מתעקשים שאין סיכום על דיל, אבל גורמים בענף טוענים שהאוצר לא היה מפרסם מכרז על אגרות הגודש ללא תיאום עם רגב ואנשיה, וכי ההכנות לעבודות על מסילת קריית שמונה כלולות ומתואמות בדיל שנרקם.

בלעדי | חולדאי נגד חניון חנה וסע במחלף מורשה בת"א: "פיל לבן שייזכר לדראון עולם"
יזנק בקרוב? מס הקנייה על רכבים חשמליים הפך לקלף מיקוח פוליטי

אולם, נראה שהמכשול העיקרי בדרך לרפורמה הוא רצונה של השרה רגב לגזור סרטים. גורמים בענף מדגישים שהשרה צפויה לדרוש גם הישגים מידיים ולא רק פרויקטים עתידיים שאמנם יתוקצבו בתקופתה, אך ספק אם יבשילו בעודה מכהנת.

בשבוע שעבר החשב הכללי במשרד האוצר פרסם מכרז להקמת השערים ותפעול רפורמת אגרות הגודש בכניסות לגוש דן. הרפורמה, שעברה בחוק ההסדרים של הממשלה הקודמת בשנת 2021, עמדה בלב המחלוקת בין משרדי התחבורה והאוצר. עוד טרם כניסתה לתפקיד, רגב התנגדה לה נחרצות, ולאחר מינויה הורתה לחברת נתיבי איילון, הכפופה למשרד התחבורה, לבטל את ההליך המכרזי. כעת, הכנסות אגרות הגודש שנאמדות בכ־1.3 מיליארד שקלים נכנסו לנורמרטור - תוכנית התקציב התלת שנתית כבר ב־2027 כהכנסות מדינה ממיסוי.

 

המחלוקות והתקציב שסיים את הסאגה

לפי החוק, הכנסות אגרת הגודש מופנות לקידום התחבורה הציבורית כאשר 700 מיליון שקלים מופנים לתקצוב המטרו, פרויקט להקמת רכבת תחתית בגוש דן. ליתר ההכנסות אין ייעוד שנקבע בחוק מלבד קידום התחב"צ והוא יכול לשמש תקציב חוץ לפרויקטים שרגב חפצה בהם.

עם זאת, כשהחוק הוצג, הוסבר שתקציב התחבורה הציבורית מיועד להשבחתה במטרופולין שבו יגבו כסף מנהגים, ואילו את רגב מעניינים פרויקטים בצפונה ובדרומה של המדינה.

בין המשרדים עומדת מחלוקת נוספת, והיא על הקמת רכבות לקריית שמונה ולאילת. באוצר התנגדו למיזם, ורגב בתגובה הקפיאה את ההכנות לקידום המטרו. בסופו של דבר הוסטו 2.4 מיליארד שקלים מתקציב משרד התחבורה לקידום התכנון והסאגה לכאורה הסתיימה.

במסגרת הדיל המתגבש בין המשרדים, הצעות האוצר לרגב יכולות לסיים את שתי המחלוקות גם יחד. התקציב יכלול את הקמת קו רכבת לקריית שמונה שעלותה כ־18 מיליארד שקלים, כך נודע לגלובס. במשרדי הממשלה מכחישים שמדובר בעסקה שגובשה, יחד עם זאת המכרז כאמור פורסם והסבירות לפי גורמים בענף שפירסומו לא תואם מול רגב ואנשיה היא אפסית.

המהלך בדרום שעשוי לקרוץ לשרה רגב

רגב צפויה להתנגד למהלך פומבית, אבל משעה שמשרד האוצר מקדם אותו וכשיש חוק שמורה להחיל את הרפורמה משנת 2026, השפעתה לכאורה חלקית בלבד. במקביל מנכ"ל חברת נתיבי ישראל ניסים פרץ, החברה שאמונה על קידום הקו, אמר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהעבודות מתחילות כבר בשנה הבאה. במשרד האוצר הדגישו בכנס שעבודות אלו הם לקידום זמינות הקרקע בלבד ומתוך תקציב התכנון שהוקצה לשם כך.

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

קו הרכבת לקריית שמונה עשוי להיות הישג משמעותי של שרת התחבורה רגב וזאת נוכח העובדה ששרי תחבורה בעבר הבטיחו לקדמו וכשלו. עיקר הסיבות לחוסר ההצלחה: התנגדות האוצר בשל בדיקות כדאיות כלכלית שהוכיחו שהקו לא נדרש לתקצוב בעדיפות גבוהה. הישגה של רגב, מתכתב עם דרישתה לרשת את ישראל ברכבות מצפון ועד דרום. אלא שבשונה מישראל כץ שכיהן במשרד עשור וזכה לחתוך סרטים מעל פרויקטים שהשיג, רגב ככל הנראה לא תהיה במשרד כשהקו יושלם בעוד שנים.

עוד במסגרת הדיל המתגבש הארכת כביש 6 דרומה ועד לנבטים. המהלך יכול לקרוץ לרגב בשל התעקשותו של ראש עיריית דימונה להביא לסלילתו וכן של ראשי רשויות נוספים בדרום. בשונה ממרכז הכביש וצפונו - בדרום אין התכנות כלכלית לבניית כביש אגרה באמצעות זכיין ולכן כל המימון אמור להיות מטעם המדינה והוא עומד על כ־800 מיליון שקלים.

הפרויקט השנוי במחלוקת שכלול גם בדיל

גם פרויקט הרכבל השנוי במחלוקת בירושלים צפוי להכנס לאותה עסקה בעלות של 200 מיליון שקלים. הרכבל לכותל הוא מיזם שעיריית ירושלים מקדמת באגן העיר העתיקה בירושלים שנועד לאפשר גישה קלה לאזור הכותל ועיר דוד. בשנת 2017 הממשלה אישרה את המיזם לאחר שעורר התנגדויות רבות מצד גופים סביבתיים, אדריכלים ומתכננים וכן העדה החרדית וקהילת היהדות הקראית. המתנגדים סברו כי הרכבל לא יקל על התנועה והוא יפגע בנוף האגן ההיסטורי ובתושבים שמתגוררים תחתיו. במענה לעתירה שהוגשה לבג"ץ, שרת התחבורה דאז, מרב מיכאלי, הודיעה על התנגדות לפרויקט אך בג"ץ דחה את ההתנגדויות והחלו הפקעת קרקעות מתושבי סילוואן שעליהן יוקמו עמודי הרכבל.

בנוסף, הדיל צפוי לכלול גם כ־200 מיליון שקלים לתוספות שירות באוטובוסים, כלומר לתוספות קווים ותדירויות שנמצאים כדרך קבע במחסור.

השרה רגב כאמור, דורשת גם הישגים מידיים. אלא שבתחום התחבורה קשה למצוא פרויקטים או מהלכים שיש להם השפעה מיידית וסביר שהרשימה שהוצגה כאן היא רק קצה הקרחון והיא מהווה אומדן של פרויקטים שתקציבם נוטה להתנפח.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק