תשלום בכניסה לגוש דן: המכרז ההיסטורי יוצא לדרך. כך זה יעבוד

החשב הכללי יפרסם היום את המכרז להפעלת אגרות הגודש בגוש דן • הפרויקט אמור לצאת לדרך עפ"י החוק בשנת 2026 וככל הנראה יידחה בשנה אחת • מס הגודש צפוי להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, אשר יממנו פרויקטים של תחבורה ציבורית וכן את פרויקט המטרו

פקקים בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock
פקקים בנתיבי איילון / צילום: Shutterstock

החשב הכללי יהלי רוטנברג יפרסם היום (ג') את המכרז להפעלת אגרות הגודש בגוש דן. המכרז יכלול את תכנון, הקמה, הפעלה ותחזוקה של פרויקט מס הגודש בגוש דן, שאמור לצאת לדרך על-פי החוק בשנת 2026 וככל הנראה יידחה בשנה אחת. 

אגרת גודש בגוש דן: פתרון חדשני או מס שיטיל נטל על הציבור?
בלעדי | מסמך רשמי חושף: אין תקציב להארכת הקו האדום לראשון לציון

תכולת הפרויקט שלגביו יפורסם המכרז כוללת את האתרים שבהם יוצבו שערי החיוב, העבודות הקבלניות הכרוכות בהקמה, הבטחת פעילות מערכת הגבייה, תחזוקת התשתיות והמערכות והפעלת מוקד שירות לקוחות לעניין גביית המס, כאשר תקופת ההתקשרות היא ל-22 שנים, והגשת ההצעות תהיה במחצית השניה של השנה. 

דיל עם מירי רגב 

כזכור, הרפורמה להחלת מס הגודש עברה בחוק ההסדרים של הממשלה הקודמת בשנת 2021. לאחר מינויה של מירי רגב לשרת התחבורה בתחילת 2023, היא הקפיאה את המכרז שהוציאה בהתאם לחוק חברת נתיבי איילון הממשלתית, ומאז נקלעה לעימות מתמשך ומתוקשר מול משרד האוצר על החלת הרפורמה וקיום החוק.

אלא שבחודשים האחרונים מסתמנת רגיעה בין הצדדים. משרד האוצר הוא שמפרסם הפעם את המכרז כדי שרגב לא תוכל לבטלו, ואילו היא מצדה תקבל, כך על-פי גורמים בענף, חבילת פיצויים מרשימה דוגמת מימון ותקצוב פרויקט הרכבת לקריית שמונה וכן פרויקטים נוספים.

במשרדי הממשלה הכחישו את הדיל המדובר אשר פורסם בגלובס כבר לפני חודשים, אבל הלכה למעשה פרויקט אגרות הגודש מניע, וגם הפרויקט להקמת הרכבת לקריית שמונה, כשניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, הבטיח בכנס "תשתית לעתיד" של גלובס החודש שהעבודות יתחילו כבר השנה. 

1.3 מיליארד שקל בשנה 

פרסום מכרז אגרות הגודש הוא עוד אבן-דרך מרכזית בדרך להטמעת מס הגודש בישראל, שיניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, אשר יממנו פרויקטים של תחבורה ציבורית וכן את פרויקט המטרו. ככל הנראה, באוצר הציעו לרגב לממן את הרכבת לאילת מאותם תקבולים של אגרות הגודש.

במסגרת החוק, נזכיר, נקבעו שלוש טבעות בגוש דן - פנימית, אמצעית וחיצונית, כשאגרת הגודש תחול על מעבר ביניהן בין השעות 6:30-10:00. כשכיוון הנסיעה הוא למוקד הגודש, התשלום בטבעות האמצעית והפנימית יעמוד על 10 שקלים (כל אחת), ואילו בטבעת החיצונית התשלום יעמוד על 5 שקלים. בשעות 15:00-19:00 לשני הכיוונים התעריף יעמוד על 5 שקלים בטבעות האמצעית והפנימית ועל 2.5 שקלים בטבעת החיצונית.

כן צוין כי בעתיד רשות המסים תעדכן את התעריפים לאור בדיקה של מהירות הנסיעה לפי מפתח מסוים, כאשר האחריות לקביעת מדדי המהירות תהיה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. השימוש בפרמטר המהירות נועד לבחון את יעילות מס הגודש בהקטנת העומסים. 

מי יקבל פטור? 

במהלך הדיונים על הצעת החוק בוועדת הכספים של הכנסת הוחלט לפטור ממס הגודש אופנועים ורכבי חירום והצלה. אחרי ויכוחים רבים בנוגע למוניות הוחלט כי הן ישלמו 50% מהתעריף, ונהגי משאיות, כך הוחלט, ישלמו תעריף כפול.

אגרות הגודש נכנסו בתחילת השנה לתוקף בניו יורק, שהצטרפה ללונדון, לסטוקהולם ולערים נוספות. אלה חוללו מהפך בתחבורה. במטרופולין האמריקאי נרשמה ירידה של 7.5% בתנועה, כאשר זמני הנסיעה במעברים מרכזיים כמו מנהרות הולנד ולינקולן צנחו ביותר מ-40% בשעות הבוקר. בגשר וויליאמסבורג חלה ירידה של כ-35%, ובגשר ברוקלין ירידה של 21%.