הרכבת הקלה | בלעדי

מסמך רשמי חושף: אין תקציב להארכת הקו האדום לראשל"צ

במשרד התחבורה ובעיריית ראשון לציון התעקשו פעם אחר פעם שהארכת הקו האדום של הרכבת הקלה לעיר תצא לפועל, אך קרוב לשנתיים לאחר חשיפת גלובס - גם במשרד מודים כעת כי אין לכך תקציב • בעירייה מזהירים: "תוכניות עתידיות מותנות בכך, בטוחים שהשרה רגב תעמוד בהתחייבות"

שלטים של חברת נת''ע על הקמת הקו האדום בראשל''צ / צילום: איריס מושקוביץ
שלטים של חברת נת''ע על הקמת הקו האדום בראשל''צ / צילום: איריס מושקוביץ

במסמך רשמי מודים במשרד התחבורה שאין להם תקציב להארכת הקו האדום של הרכבת הקלה לראשון לציון. נזכיר, כי כבר לפני קרוב לשנתיים פורסם בגלובס שתקציב הביצוע של הארכת הקו מבת ים לראשון לציון, בעלות של מיליארד שקל, הועבר במהלך דיוני התקציב לתוכנית לסלילת כבישים, בהתאם להחלטת שרת התחבורה מירי רגב. המטרה של הסטת הכספים הייתה להציג את תוכנית הכבישים הגדולה אי פעם, גדולה יותר מזו של השר לשעבר ישראל כץ, שתוכניתו זיכתה אותו בדימוי ציבורי של "בולדוזר".

מחקר חדש מבטיח ירידה של 26% במחירי הדירות, אם יעשו את הצעד הזה
המשטרה מתרשלת: מה עומד מאחורי הנתון המפתיע על הפצועים קל בתאונות דרכים  
במכתב ששלח ראש מנהל התשתיות במשרד אבנר פלור לראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך, הוא טען שהפרסום בגלובס "שקרי" ואף שהוקצה תקציב להמשך תכנון הקו, ולאחר התכנון הקו יתוקצב. זאת בשעה שקווים אחרים כמו הקו הכחול והקו החום בגוש דן דווקא תוקצבו לביצוע עוד במהלך התכנון, בפרקטיקה מקובלת שנועדה להבטיח ודאות בקידום הפרויקט כך שהתוכניות לא יישארו רק על הנייר אלא גם יבוצעו בשטח עם תקציב מוגדר מראש לשם כך.

ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי
 ראש עיריית ראשל''צ, רז קינסטליך / צילום: תמר מצפי

השילוט הוצב, אך אין תקציב לעבודות

יומיים לפני הבחירות המקומיות הציבה נת"ע, החברה הממשלתית המבצעת את הקמת הרכבת הקלה, שילוט בראשון לציון ובו מצוין ש"הקלה בדרך לראשון לציון! הקו האדום יגיע גם לכאן". לאחר הצבת השילוט, במקומונים דווח שבניגוד לפרסומים שטענו שהקו לא יוארך, הדבר אכן יקרה בעקבות "עבודה מאומצת" של ראש העירייה. אלא שמאחורי השילוט לא מתקיימות שום עבודות כי לא הוקצה לשם כך תקציב.

במסגרת הסיכום התקציבי שנחתם בין משרד האוצר והתחבורה לקראת תקציב 2025 שעדיין לא עבר בכנסת, נכתב כי "הצדדים יפעלו לצורך מציאת מקור תקציבי מתוך מקורות משרד התחבורה לצורך תקצוב הארכת הקו האדום לראשון לציון". על אותו מסמך אגב חתום בכיר המשרד אבנר פלור, שהכחיש את הפרסום בדבר העובדה שהתקציב שכבר שוריין - נלקח.

גם הפעם, במסגרת תקציב המדינה החדש ההבטחות נותרו על נייר, חמש שנים לאחר שרגב ביקרה בראשון לציון בקדנציה הקודמת שלה והבטיחה את הארכת הקו האדום. במקום לשריין תקציב להקמת הקו, נחתמה אמירה כללית בדבר הצורך למצוא לו תקציב - וגם אלו יהיו מתוך מקורות משרד התחבורה. כלומר, כדי להקימו יצטרכו לצמצם או לבטל פרויקטים אחרים.

במשרדי הממשלה עדיין מחפשים את הכסף

הקו האדום הוא קו הרכבת הקלה הראשון שפועל בגוש דן, והוא מסיע מדי יום כמאה אלף נוסעים. הקו, שנמתח מפתח תקווה דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב ומסתיים בבת ים, אמור היה להיות מוארך כאמור עד למתחם האלף בראשון לציון. משרד התחבורה אישר בעבר הקצאת 100 מיליון שקל לתכנון המפורט של הארכת הקו והקמתן של ארבע תחנות נוספות לאורך ההארכה.

התחנה הסופית אמורה לקום בסמוך לתחנת הרכבת משה דיין במערב העיר, ובמקום מתוכנן האב תחבורתי שיחבר את רכבת ישראל עם הקו האדום המוארך, עם הקו הירוק שיפעל בסמוך ועם הקו החום שמתוכנן כמערכת הדומה למטרונית בחיפה, מרמלה ולוד ועד לראשון לציון. כל אלו יתווספו למערכת המטרו המתוכננת במטרופולין.

בענף מעריכים שהפרויקט יוקם בסופו של דבר, אבל ההחלטה לקחת את התקצוב הוודאי מהפרויקט כדי לממן כבישים הסירה את הוודאות ממנו, שגם שלטי חוצות לא יוכלו לתת. והנה, גם בתקציב המדינה הקרוב התקציב להקמתו עדיין לא שוריין ובמשרדי הממשלה עדיין מחפשים את הכסף.

עיריית ראשון לציון: "יש התחייבות ברורה"; משרד התחבורה: "המשרד נערך לתקצב את הפרויקט"

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה כי "ישנה התחייבות ברורה וכתובה של משרד התחבורה לראש העירייה רז קינסטליך כי הקו האדום יושלם. העירייה אף התנתה זאת בבנייה ותוכניות עתידיות שלא יוכלו להתממש אלמלא הארכת הקו האדום. אנו סמוכים ובטוחים שהשרה רגב ומנכ"ל משרדה, מכבדים הסכמות ויעמדו בהתחייבות שנתנו".

ממשרד התחבורה נמסר: "בניגוד לפרסום, כפי שהובטח לפני קרוב לשנתיים, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים נערך לתקצב את פרויקט הארכת 'הקו האדום' לראשון לציון מיד עם סיום תכנון הפרויקט כך שאין כל עיכוב בביצוע הפרויקט.

"בניגוד לנטען, הארכת הקו לראשון לציון לא תוקצבה בשנת 2023, מאחר שתכנון הפרויקט טרם הסתיים אז, ולפיכך נדרש היה לנצל את התקציב לפרויקטים רכבתיים חשובים שתכנונם הסתיים והיו מוכנים לביצוע מיידי.

"עתה, משהפרויקט הגיע לרמת בשלות גבוהה יותר משרדי התחבורה והאוצר פועלים בימים אלה להקצאת מקורות תקציביים להשלמת התכנון והביצוע של הפרויקט".