יזנק בקרוב? מס הקנייה על רכבים חשמליים הפך לקלף מיקוח פוליטי

ועדת הכספים האריכה את מס הקנייה המופחת של 45% על כלי רכב חשמליים לשבועיים בלבד • אם לא יחול שינוי של הרגע האחרון, המס יטפס ל־83% • ברקע: מתיחות מתמשכת בין החרדים לאוצר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו''ר ועדת הכספים משה גפני / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), איל יצהר
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ויו''ר ועדת הכספים משה גפני / צילום: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), איל יצהר

ועדת הכספים של הכנסת החליטה השבוע להאריך בשבועיים בלבד את מס הקנייה ה"מופחת" על רכבים חשמליים, שעומד כעת על 45%. המשמעות היא שהמס בשיעור הקיים יישאר בתוקף עד ה-13 במרץ 2025, ולא עד סוף השנה כפי שביקש משרד האוצר. בתום התקופה תידרש הוועדה לדון שוב בנושא.

בלי אף דגם סיני: באיזה מכוניות ייסעו רב הסרנים של צה"ל
באוצר בוחנים: קיצוץ שכר משמעותי לרופאים ולמורים בשירות המדינה  

ההחלטה מהווה למעשה פשרה זמנית במאבק המתמשך סביב מיסוי הרכב החשמלי בישראל. בסוף שנת 2024, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם על צו שקבע את מס הקנייה על רכבים חשמליים על 45% - עלייה מ־35% שהיה קודם לכן, אך הרבה פחות מהעלייה הדרמטית ל־83% שהייתה אמורה להיכנס לתוקף עם תחילת השנה הנוכחית.

אלא שהצו של סמוטריץ' דורש את אישור ועדת הכספים של הכנסת תוך חודשיים מיום פרסומו ברשומות. המועד האחרון לאישור הצו הוא בעוד פחות משבוע. ללא אישור הוועדה, המס היה עולה אוטומטית ל־83%, בהתאם לברירת המחדל שנקבעה, ומשתווה למיסוי על כלי רכב קונבנציונאליים בעלי מנוע מזהם. הצפי היה שהוועדה תתקף את הצו לחודשיים, עד סוף אפריל, אך לבסוף הוחלט על שבועיים בלבד.

בנוסף, לבקשת חברי הוועדה, בדיון הקרוב יתייחס האוצר לאפשרות להוריד את המיסוי לרכב מסחרי חשמלי ל-35%. כמו כן, רשות המיסים מציעה שינוי במתווה המיסוי הירוק לכלי רכב, כך שדרגת הזיהום הגבוהה ביותר - דרגה 15 - תפוצל ל-3 דרגות שונות. כיום, לפי נתוני הרשות, קבוצה זו שמחייבת במיסוי הגבוה, היא רחבה ביותר וכוללת כ-20% מכלי הרכב המיובאים.

המהלך של גפני לאישור התקציב

המתיחות בין ועדת הכספים למשרד האוצר אינה חדשה. מאז תחילת השנה, כמעט חודשיים אחרי תחילת שנת התקציב, החקיקה של תוכניות תקציב המדינה לשנת 2025 עדיין מתקדמת בעצלתיים בוועדה. זאת כחודש בלבד לפני המועד הסופי להעברת התקציב בסוף מרץ, שאם לא יעבור עד אז, הכנסת תתפזר וישראל תצא לבחירות.

יושב ראש ועדת הכספים, ח"כ משה גפני מיהדות התורה, וחבר הוועדה שניהל את הדיון היום, ח"כ ינון אזולאי ממפלגת ש"ס, אינם ממהרים לאשר את בקשות האוצר, ובתוך כך גם את הצו של סמוטריץ' להמשכת המס המופחת עד סוף השנה. מאחורי הקלעים מתנהלים בחודשים האחרונים מאבקים מתמשכים בין נציגי המפלגות החרדיות בוועדת הכספים לבין אנשי משרד האוצר. המאבקים אינם קשורים ישירות לנושא מיסוי הרכבים, שמשמש כקלף מיקוח במשא ומתן על סוגיות משמעותיות יותר - חוק הגיוס, תקציבים למוסדות החינוך החרדיים וחלוקת הכספים הקואליציוניים.

ההחלטה להאריך את המס המופחת בשבועיים בלבד, ולא עד סוף השנה כפי שביקש משרד האוצר או אפילו לחודשיים בהתאם לפשרה שהסתמנה במהלך היום, מהווה מעין מהלך טקטי של ועדת הכספים. היא מכריחה את האוצר לחזור ולבקש את אישור הוועדה במהרה, זמן קצר לפני המועד שבו אמור תקציב המדינה לעבור בכנסת.

באופן אירוני, אם ועדת הכספים בדרך כלל יכולה לאיים על משרד האוצר שלא תעביר תוכניות שאמורות לחסוך לקופת המדינה, במקרה הנוכחי המצב הפוך. אם הוועדה לא תאשר את הצו של סמוטריץ', קופת המדינה דווקא תתעשר כתוצאה ממיסוי גבוה יותר (83% במקום 45%).

"כפל קנס" על ציבור הנהגים

אף שהעלאת המס ל־83% עשויה להגדיל את הכנסות המדינה, במשרד האוצר כבר לא ממהרים לעשות זאת. בתחילת השנה העלה המשרד את המיסוי הירוק על כל כלי הרכב, באופן שאמור לספק מקור תקציבי ולכסות על ההפרש שנוצר בין המס של 45% למס של 83% על רכבים חשמליים. כלומר, אם בסוף כן יוחל מס קנייה מלא על רכב חשמלי, המשמעות תהיה למעשה "כפל קנס" על ציבור הנהגים - הכבדת יוקר המחייה על רוכשי רכב חשמלי ורכב מזהם כאחד.

בתעשיית הרכב לוחצים להארכת מס הקנייה של 45% עד סוף השנה. שוק הרכב כבר התארגן בהתאם למס של 45%, והעלאתו הפתאומית ל-83% הייתה גורמת לזעזוע משמעותי בענף ולעליית מחירים חדה לצרכנים. עם זאת, יש לציין שחוסר הוודאות בנושא הביאה כבר לגל רכישות של מכוניות חשמליות לפני תחילת השנה, ולהתמתנות בפעילות עם תחילת השנה.

גורמים בענף הרכב מעריכים כי גם אם המס יעלה ל-83%, בהיעדר אישורה של ועדת הכספים לא ניתן יהיה לגבות אותו רטרואקטיבית מיבואנים שכבר ייבאו עשרות אלפי כלי רכב חשמליים ברבעון הראשון במס קנייה של 45%.