רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל
ליעם ישראל, אחד ממארגני הקרנות המרכזיים שהיו מעורבים בהיעלמות כספי העמיתים מחברת הגמל סלייס, הגיע הערב (ג') להסכם עם המנהל המורשה של סלייס, רו"ח אפי סנדרוב, לגבי השבת כספים שגייס.
לפני כחודש פורסם כי השניים מנהלים משא-ומתן על הסכם שבו יתחייב ישראל להשיב לעמיתים כ-25 מיליון דולר (כ-90 מיליון שקל), והערב הצדדים הגיעו להסכמות. ההסכם יובא לאישורה של שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, סיגל יעקבי.
● שנתיים אחרי פרשת סלייס: רשות שוק ההון מפיקה לקחים
● סלייס: קרנות אדומות העניקו הלוואות צולבות לחוסכים בקרנות אחרות
אשכול הקרנות של ישראל גייס 34 מיליון דולר (כ-120 מיליון שקל) מהעמיתים בסלייס. מדובר בחוסכים אשר השקיעו בקופות גמל בניהול אישי (IRA), ואז כספם נויד לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל - ונעלם.
סכום ההחזר הצפוי מצד ישראל מבטא הפחתה של סכומים שהועברו לעמיתים במסגרת הלוואות. לפי מסמך שהגיש בשעתו סנדרוב לבית המשפט, הקרנות של ישראל החזירו כ-54 מיליון שקל לעמיתים במסגרת הלוואות.
ההסכם עם ישראל מגיע אחרי שבדצמבר 2024 ביקש סנדרוב מהשופטת יעקבי לשלוח את ישראל ל-45 ימי מאסר בגין ביזיון בית המשפט. זאת, לאחר שישראל לא שיתף פעולה, לדברי סנדרוב, עם החקירה שמוביל המנהל המורשה ולא סיפק מידע לגבי הכספים שגייס מעמיתי סלייס שביצע איתם באמצעות 50 קרנות שפעלו בארה"ב.
520 מיליון שקל מתוך 890 אותרו: מי יקבל את כספו חזרה?
עד כה איתר סנדרוב כ-520 מיליון שקל מתוך כ-890 מיליון שקל שנעלמו אחרי שגויסו מעמיתי סלייס לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל. קרנות אלה זכו לכינוי "קרנות אדומות". כ-134 מיליון שקל מצויים בחשבונות המעבר של סלייס, וצפויים להיות מוחזרים לעמיתים בחודשים הקרובים.
באחרונה אישרה השופטת יעקבי את רוב העקרונות שגיבש סנדרוב למתווה בדבר הסדר חוב בסלייס. לפי העקרונות, העמיתים שלא קיבלו הלוואות, כלומר שכל כספם נעלם, יזכו לעדיפות בהחזר הכספים. המתווה מחלק את הקרנות שגייסו את הכספים ל"אשכולות" בהתאם למארגנים שעמדו מאחוריהן, כולל האשכול של ליעם ישראל.
סנדרוב הגיש בדצמבר האחרון תביעה נגד מארגן קרנות נוסף, גיא שנצר. התביעה, בגובה 320 מיליון שקל, מתבססת על כך שלפי המתווה להסדר החוב, כרמל-ארגמן השקעות, שבבעלות שנצר, גייסה 100 מיליון דולר מעמיתי סלייס עבור קרנות השקעה שהתאגדו בחו"ל. מתוך סכום זה נעלמו, לכאורה, 25 מיליון דולר.
לפי ההסכם, ישראל ישיב את הכספים בתוספת 2% מעבר לפדיון המלא. הכספים יועברו למנהל המורשה בנאמנות, וזאת בשלוש פעימות - ביוני, באוגוסט ובנובמבר 2025. ההסכם חל אף על אנסטסיה קוטייבה, בת זוגו של ישראל, אשר לפי סנדרוב, מילאה תפקיד מרכזי בחלק מהחברות שקיבלו את כספי העמיתים.