גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנתיים אחרי שכספי החוסכים בסלייס נעלמו, רשות שוק ההון מנסה לסגור את הפירצות בחוק

רשות שוק ההון פרסמה תקנות לפיקוח על קופות גמל בניהול אישי, מהסוג שפעל בחברת הגמל סלייס שקרסה ● בין היתר נקבע כי רק מי שמקבל פנסיה חודשית יורשה להצטרף לקופה, וקרן שתשקיע את הכספים בחו"ל תהיה חייבת להיות סחירה ● האם המהלך ימנע את ההונאה הבאה?

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ
עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

כשנתיים אחרי שחברת הגמל סלייס קרסה ברעש גדול, ובעוד שמאות מיליוני שקלים שנעלמו מכספי החוסכים טרם הושבו להם, רשות שוק ההון בראשותו של עמית גל פרסמה היום (ד') טיוטת תקנות שנועדו לסתום את הפירצות בתקנות המסדירות את קופות הגמל בניהול אישי (IRA) - פירצות שתרמו לאחת הפרשות החמורות בתולדות שוק ההון הישראלי.

השינוי מגיע שנה וחצי אחרי שהרשות מינתה את רו"ח אפי סנדרוב למנהל המורשה של סלייס, בעקבות היעלמותם של כ-890 מיליון שקל. הכספים הושקעו בקופות גמל בניהול אישי, ומשם נוידו לקרנות השקעה אלטרנטיביות בחו"ל שזכו לכינוי המפוקפק "קרנות אדומות" - ונעלמו.

בית המשפט העליון מחמיר את הענישה על פרוטקשן
בית הדין הארצי לעבודה הפך את הפסיקה הדרמטית בנושא ועדי עובדים

קופת IRA מאפשרת לחוסך לנהל את השקעותיו באופן אישי או באמצעות מנהל השקעות מטעמו. זאת, בשונה מחיסכון באמצעות קופת גמל רגילה, המנוהלת על-ידי גוף מוסדי כחלק מתיק נכסים של חוסכים נוספים ובהכוונתה של ועדת השקעות.

הניהול האישי מאפשר לחוסך גמישות ומוזיל את דמי הניהול. מנגד, התנהלות עצמאית בשוק ההון חושפת את החוסך לסיכונים גדולים יותר. פרשת סלייס הוכיחה כי הסיכונים האלה עלולים להתברר כהרי-אסון כאשר לא מדובר במשקיעים מתוחכמים בעלי ממון רב או ניסיון בהשקעות, אלא בעובדים שכירים ובפנסיונרים מן השורה.

כ-7,500 חוסכים כאלה איבדו כך את כספם בסלייס. רו"ח סנדרוב מצא לדוגמה כי אשכול הקרנות שניהל גיא שנצר גייס 100 מיליון דולר מהעמיתים, מתוכם נעלמו, לכאורה, 25 מיליון דולר. סנדרוב הגיש תביעה נגד שנצר. אשכול הקרנות שניהל ליעם ישראל גייס 34 מיליון דולר, ובאחרונה התחייב ישראל להחזיר 25 מיליון דולר, אחרי שעשרות מיליונים כבר הוחזרו לעמיתים במסגרת הלוואות שקיבלו.

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של חברת סלייס / צילום: באדיבות מגדל

לא לסכן את החיסכון

השינויים שמקדמת כעת רשות שוק ההון נועדו להבטיח כי עובדים שכירים לא יוכלו לסכן את כספי החיסכון שלהם בקופות בניהול אישי ולפקח טוב יותר על ניתוב הכספים מהקופות הללו ל"קרנות חוץ", הפועלות מעבר לים.

בראש ובראשונה, הרשות מציעה כי קופות ה-IRA לא יוכלו לשמש כאפיק החיסכון המרכזי לפרישה. לקופות יורשו להצטרף רק חוסכים שכבר מקבלים גמלה לפנסיה בגובה של כ-10,000 שקל (פי שניים מסכום הקצבה המזערי) או שצברו כ-3 מיליון שקל בחיסכון הפנסיוני. אסור יהיה גם להפקיד חיסכון הוני הניתן למשיכה בפרישה, שכן במקרים רבים מדובר במקור ההכנסה היחיד של החוסך לפנסיה. ההגבלות לא יחולו על קרנות השתלמות בניהול אישי, שכן אלה אינן מסכנות את הפנסיה.

עו"ד ד"ר לאה פסרמן-יוזפוב, מרצה לדיני תאגידים ורגולציה פיננסית בקריה האקדמית אונו, סבורה כי השינוי מרחיק לכת. "התיקון פטרנליסטי מדי", היא אומרת. "צריך לאפשר הצטרפות ל-IRA למי שיש לו מומחיות בשוק ההון ויודע לאזן את הסיכון, גם אם עדיין לא צבר מספיק לפנסיה".

לגבי קרנות החוץ, כאשר תקנות ה-IRA נחקקו לראשונה ב-2017, נשמטה מהן ההגבלה שחייבה כי קרנות כאלה יבצעו רק השקעות סולידיות, כגון מעקב אחר מדדים. קרנות חוץ אף כפופות לפיקוח רופף למדי בישראל, והרגולטורים בישראל סומכים בעיקר על הפיקוח המוטל עליהן בחו"ל.

בפרשת סלייס, חלק מהקרנות האלטרנטיביות בחו"ל אומנם לא עמדו בהגדרה הבסיסית של קרן חוץ לפי החוק, אך ייתכן כי אם התקנות היו מפקחות טוב יותר על השימוש בקרנות הללו, חלק מהנזק היה נמנע.

לפי הטיוטה, קרנות החוץ יהפכו לסחירות על בסיס יומי - כלומר, למוצר השקעה המזכיר מוצרים "רגילים" ושקופים. לפחות 75% מהנכסים שבהם תשקיע הקרן יהיו חייבים להיות סחירים גם הם, ובכך תוגבל ל-25% השקעה בנכסים אלטרנטיביים ומסוכנים יותר, דוגמת נדל"ן, אשראי, פרייבט אקוויטי והון סיכון.

ברשות שוק ההון שואפים לכך שקרנות החוץ יהפכו להיות דומות ככל הניתן לקרן נאמנות הפועלת בישראל ומפוקחת על-ידי רשות ניירות ערך. חברה מנהלת מסוגה של סלייס, שהשקיעה בקרנות חוץ כדין (כאמור, זה לא היה בהכרח המצב לגבי חלק מהקופות האדומות), תוכל להוסיף ולהחזיק בהן למשך שנתיים.

הכרה של המדינה בכשל

בהתאם לכך, מוצע גם לבטל את האפשרות להשקיע ב"שוק מוסדר" - כלומר, במערכות למסחר בניירות ערך, באופציות או בחוזים עתידיים, הפועלות בחו"ל. קופה שכבר השקיעה באפיק, תוכל לעשות זאת למשך שלושה חודשים נוספים. קופות IRA לא יורשו גם להשקיע במוצר מובנה. מדובר בנכס שאינו סחיר, ואשר בנקים ובתי השקעות מציעים לרוב כאפיק השקעה מורכב.

הטיוטה מהווה הכרה מסוימת מצד המדינה באחריותה לכשלים ברגולציה שאפשרו את פרשת סלייס. מעודד לראות שהרגולטור פועל לסתום את הפירצות כדי למנוע את הישנות המקרה. עם זאת, ספק אם יש בדברים כדי לעודד את אלפי החוסכים שכבר נכוו קשות בפרשה ושעדיין מייחלים לכספם. עבורם, הטיוטה עלולה להיות בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי.

פירצה נוספת שהתגלתה בפרשה נוגעת להלוואות שקיבלו העמיתים מהקרנות האדומות, בהיקף של כ-30% מההשקעה ובתנאים נוחים. התקנות הקיימות אומנם אוסרות על החברה המנהלת עצמה להעניק הלוואות לעמיתים, אך ניתן לעקוף זאת באמצעות הלוואה מידי גוף חיצוני - כפי שאירע על-ידי הקרנות האדומות בסלייס. הקשחת הכללים לגבי קרנות חוץ אמורה להבטיח כי קרנות כאלה לא יוכלו עוד להציע הלוואות.

באחרונה אישרה השופטת סיגל יעקבי מבית המשפט הכלכלי בתל אביב את רוב העקרונות שגיבש סנדרוב להסדר חוב בסלייס. לפי העקרונות, העמיתים שלא קיבלו הלוואות, כלומר שכל כספם נעלם, יזכו לעדיפות בהחזר הכספים.

עוד כתבות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד