גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהדחת היועמ"שית ועד הרפורמה בתקשורת: העימותים במערכת המשפט מתחדשים

הדחת היועצת המשפטית לממשלה, מינוי מועמד נתניהו לראש השב"כ וחקיקה בנושא התקשורת הם רק חלק מהמהלכים שקידמה הממשלה ערב המלחמה עם איראן - ואשר ישובו כעת לשולחן ● גלובס ממפה את העימותים הצפויים בתקופה הקרובה - שרבים מהם יוכרעו בבג"ץ

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט
נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ"שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

ערב המלחמה עם איראן עמדה על הפרק שורת מהלכים שיזמה הממשלה בתחום מערכת המשפט ואכיפת החוק.

חלק מאותם מהלכים אומנם המשיכו להתקדם בזמן המלחמה (לדוגמה, קידום מינוי האלוף דוד זיני לראש השב"כ, בניגוד לעמדת היועצת המשפטית לממשלה) אך הצעות חוק חדשות כמעט לא קודמו. רוב הדיונים בבג"ץ ובבתי המשפט הושעו, והקשב הציבורי נדד באופן טבעי אל סדר היום הביטחוני.

כעת, עם ההכרזה על הפסקת האש, צפויים להתחדש רבים מהמהלכים הללו, ואיתם העימותים בין הממשלה לצמרת מערכת המשפט. גלובס ממפה את העימותים המרכזיים.

היועמ"שית על הגבלת תקציב לשכת עורכי הדין: חוק פוליטי שיפגע בעצמאותה
היועמ"שית: צפויות פעולות חקירה משמעותיות בקטארגייט, התנהלות נתניהו במינוי זיני "פגומה מן היסוד"

הדחת היועצת המשפטית

הממשלה מוסיפה לקדם את פיטוריה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. השבוע צפויה הממשלה להגיש לבג"ץ את תגובתה לעתירות נגד הליך ההדחה שיזם שר המשפטים יריב לוין, ושנועד לעקוף את הצורך בכינוס ועדת האיתור בראשות נשיא בית המשפט העליון לשעבר, אשר גרוניס.

הממשלה צפויה להגן בבג"ץ על עמדתה, שלפיה ניתן להדיח את היועמ"שית באמצעות ועדת השרים הייעודית שהקימה לצורך כך בראשות השר עמיחי שיקלי.

הוועדה כבר זימנה את היועמ"שית לשימוע לפני פיטורים - שנדחה אף הוא בגלל המלחמה, וצפוי כעת להיקבע מחדש. בהרב-מיארה עשויה לבחור שלא להתייצב לשימוע, שכן תוצאותיו ידועות מראש, כך שההכרעה תתגלגל לפתחו של בג"ץ.

מינוי זיני לראש השב"כ

ראש הממשלה בנימין נתניהו נחוש למנות מחליף לרונן בר. זאת, בניגוד לקביעת היועמ"שית שאסרה על נתניהו לעסוק במינוי ראש השב"כ, לנוכח ניגודי העניינים שבהם הוא מצוי בשל מעורבות השב"כ בחקירות נגד יועציו הקרובים סביב הדלפת המסמכים המסווגים ופרשת קטארגייט.

היועמ"שית קבעה כי על נתניהו להעביר את סמכות המינוי לאחד משרי הממשלה, אך ראש הממשלה הבהיר לבג"ץ כי הוא עומד על זכותו לבצע את המינוי.

נתניהו אף דורש כי ועדת גרוניס למינויים בכירים תקדם את אישור המינוי של זיני. בינתיים, מינויו של סגן ראש השב"כ, ש', לממלא-מקום ראש השירות, צפוי להסתיים בשבועות הקרובים, כך שגם כאן יידרשו שופטי בג"ץ להכריע כיצד ימונה ראש השירות הקבוע.

עצמאות גופי התקשורת

שר התקשורת שלמה קרעי מוביל שורה של רפורמות, חלקן בתמיכתו הפעילה בהצעות חוק פרטיות, שנטען כלפיהן שמטרתן לצמצם את חופש העיתונות ולאפשר פוליטיזציה של גופי תקשורת.

בראש ובראשונה, רפורמת הדגל של קרעי בדמות חוק השידורים צפויה כעת לשוב, כדי לאפשר את סגירת הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין והחלפתן בגוף המאפשר התערבות פוליטית.

הייעוץ המשפטי לממשלה כבר חיווה את דעתו נגד הרפורמה, ואף עמד על הצורך בהתייעצות עם רשות האסדרה לפני שתקודם, אך קרעי הדף את חוות-הדעת.

בנוסף, חידוש פעילותה של ועדת השרים לחקיקה יביא לקידומן של הצעות חוק לסגירת חטיבת החדשות בתאגיד השידור הציבורי "כאן" ולהתערבות בשוק הפרסום לטובת ערוצי השידור הנחשבים קטנים ושממעטים לקנות בהם זמן שידור, כדוגמת ערוץ 14.

מינוי נציב שירות המדינה

אחרי שבג"ץ פסל את הליך המינוי שהציעה הממשלה לקביעת מחליפו של נציב שירות המדינה פרופ' דניאל הרשקוביץ', הליך שלפיו ראש הממשלה היה רשאי לבחור מועמד מטעמו ללא צורך במכרז או בהליך תחרותי שינוהל על-ידי ועדת איתור, הכנסת צפויה לאשר בקריאה טרומית את הצעת החוק שנועדה לעקוף את פסק הדין.

לפי ההצעה, שהגישו חברי הכנסת עמית הלוי ואופיר כץ, ראש הממשלה יהיה רשאי למנות את הנציב ללא מכרז וללא הליך תחרותי. ככל שההצעה תאושר, צפויות עתירות נגדה לבג"ץ.

בינתיים, נתניהו הסכים, אחרי שהתנגד תחילה, למנות את הרשקוביץ' לממלא-מקום הנציב לשלושה חודשים, אך הוא צפוי להתעקש על מינוי מועמד מטעמו בהמשך.

זאת, אחרי שמספר מועמדים שביקש למנות לתפקיד ממלא מקום הנציב נפסלו על-ידי היועמ"שית, ובג"ץ אף קבע כי רואי כחלון, ששימש באופן זמני בתפקיד, לא יוכל להמשיך ולמלאו לנוכח הבדיקה המשמעתית המתקיימת בעניינו.

סמכויות נשיא העליון

בהתאם לקו שמכתיב שר המשפטים לוין, הממשלה אינה מכירה בכהונתו של יצחק עמית כנשיא בית המשפט העליון ומסרבת לשתף איתו פעולה.

בינתיים, יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, מציע להפקיע מעמית את הסמכות לקבוע את הרכבי השופטים הדנים בתיקים בעליון (רוטמן מציע כי הדבר ייעשה באופן שרירותי על-ידי תוכנת מחשב) ואת הסמכות לאשר דיון נוסף בפסק דין של העליון (מוצע כי כל שופטי העליון יכריעו בנושא). קידום ההצעה, שההצבעה עליה בקריאה טרומית נדחתה, צפוי להתחדש בקרוב.

פיצול תפקיד היועמ"ש

לצד הניסיון להדיח את היועמ"שית, מונחות על שולחן הכנסת שתי הצעות חוק פרטיות שנועדו להחליש דרמטית את מוסד היועץ. ח"כ מישל בוסקילה מציע לבטל את סמכות היועמ"ש לפתוח בחקירה פלילית או להעמיד לדין את ראש הממשלה, את השרים ואת חברי הכנסת, ולהעבירה לפרקליט המדינה ולאישור ועדה בהשתתפות נציג מטעם שר המשפטים.

ח"כ חנוך מילביצקי מציע לבטל את כובע היועץ המשפטי לממשלה כמי שעומד בראש התביעה הכללית, האחראית גם על הליכים נגד אישי ציבור, ובמקומו למנות תובע כללי שייבחר על-ידי שר המשפטים.

הצעות החוק צפויות לעבור בקרוב בקריאה טרומית.

עוד כתבות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת הבנייה בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

עד 450 דולר ליום: דיון בכנסת לפיצוי מי שנתקעו בחו"ל במלחמה

ועדת הכלכלה תדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● בנוסף: מתגבש מתווה מטעמם של משרד הכלכלה והתחבורה, שיכלול גם את ההוצאות שהתווספו על הטיסה חזרה לישראל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

לידר מעריכים: הריבית עשויה לרדת כבר מחר

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

מחנה אוהלים בח'אן יונס / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

ראש המיליציה העזתית: "אין מניעה מעימות עם חמאס וממלחמת אחים"

טיסת רה"מ לארצות הברית נדחתה לשעה 17:00, לפני העלייה למטוס נתניהו צפוי לשאת דברים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מדד ת"א-בנייה זינק בחודש האחרון, וכעת רכישת צמח המרמן בסכנה

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים