הממשלה זימנה את היועמ"שית בהרב-מיארה לשימוע לפני הדחה

הליך השימוע, שנקבע ליום שלישי הבא, נועד להתקיים כשלב לפני ההחלטה הצפויה של ועדת השרים להמליץ על הדחת היועמ"שית - המלצה שאותה צפויה לאמץ הממשלה • הסיבה להדחה, לפי מכתב הזימון לשימוע: "התנהלות בלתי הולמת וחילוקי דעות מהותיים וממושכים עם הממשלה, שיוצרים מצב שמונע שיתוף-פעולה יעיל"

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

ועדת השרים שהוקמה לפי הצעתו של שר המשפטים יריב לוין, ואשר הוסמכה לדון בהדחתה של היועצת המשפטית לממשלה, זימנה את עו"ד גלי בהרב-מיארה לשימוע ביום שלישי הבא.

בניגוד לעמדת היועמ"שית: הממשלה תקדם את הדחת בהרב-מיארה תוך עקיפת הוועדה המייעצת
פיטורי היועמ"שית: ממה מורכב תיק הראיות של יריב לוין?

הליך השימוע נועד להתקיים כשלב לפני ההחלטה הצפויה של ועדת השרים להמליץ על הדחת היועמ"שית - המלצה שאותה צפויה לאמץ מליאת הממשלה.

בראש ועדת השרים שהקימה הממשלה עומד שר התפוצות עמיחי שיקלי. עוד חברים בוועדה השרים בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית), איתמר בן גביר (עוצמה יהודית), גילה גמליאל (ליכוד) ומיכאל מלכיאלי (ש"ס).

ההליך מחליף את פעילותה של ועדת האיתור לתפקיד היועמ"ש, בראשותו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס, אשר הממשלה לא מצליחה מזה זמן לאייש את ההרכב שלה בשני מינויים חסרים. על רקע זה, הממשלה אישרה אתמול (א') את הצעת לוין להסמיך ועדת שרים שתקבל החלטה בעניין.

עוד עולה מהצעתו של לוין כי להדחת היועמ"שית יידרש רוב של 75% מקרב שרי הממשלה. בפועל, כל השרים תומכים בהדחה, כך שמדובר בהליך סמלי בלבד.

לפני שהממשלה אישרה את הצעת לוין, שיגרה היועמ"שית חוות-דעת בה קבעה כי המהלך אינו חוקי ויוביל לפוליטיזציה של תפקיד היועץ המשפטי לממשלה.

השימוע נקבע ליום שלישי הבא ב-11:00, והוא צפוי להתקיים במזכירות הממשלה שבמשרד ראש הממשלה.

"התנהלות בלתי הולמת וחילוקי דעות"

במכתב הזימון לשימוע ששיגר שיקלי לבהרב-מיארה נכתב כי הממשלה שוקלת את פיטוריה לנוכח "התנהלות בלתי הולמת וחילוקי דעות מהותיים וממושכים בין הממשלה ובינה, שיוצרים מצב שמונע שיתוף-פעולה יעיל".

בכך חוזרים בממשלה על הטיעון שאותו מקדם לוין מזה זמן, ולפיה ניתן לפטר את היועמ"שית בהסתמך לעילה בחוק הנוגעת לחילוקי דעות בינה לבין הממשלה. עם זאת, אותו חוק מחייב התייעצות עם ועדת האיתור.

עוד כתב שיקלי לבהרב-מיארה כי מדובר ב"שימוע לפני פיטורים", וכי "תינתן לך האפשרות לפרוס את טענותייך, ככל שישנן, נגד כוונת הממשלה".

למכתב אף צורפו הדוגמאות שאסף לוין בחודש מרץ האחרון לגבי "חילוקי הדעות" עם היועמ"שית, ונכתב כי במקרה שקיים קושי עם מועד השימוע, על בהרב-מיארה לתאם מועד חלופי לא יאוחר מ-19 ביוני.

המהלך להדחת היועמ"שית צפויה להיתקל בעתירות לבג"ץ, וזה יידרש להכריע האם להקפיא אותו עד למתן החלטה.