5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
10:45
בנק הפועלים מתחיל לסקר את מניית קמטק בהמלצת "תשואת יתר" (סיכון גבוה) במחיר יעד של 117 דולר, שמשקף פרמיה של 22.5% על מחיר המניה בנאסד"ק. האנליסט שי זיגלמן מציין שקמטק פועלת בליבת שרשרת הערך של תעשיית השבבים, בשלב קריטי בתהליך האריזה המתקדמת. העלייה בביקוש ליישומים עתירי-ביצועים כמו AI, מחשוב עתיר־ביצועים (HPC) ורכב חכם, מעודדת מעבר לאריזות מתקדמות שבו קמטק בולטת.
לדברי זיגלמן, קמטק מוכרת כ-100 מערכות ברבעון ויש לה ביזור לקוחות רחב, שמאפשר הקטנת תלות והתמודדות עם שינויים בשוק בצורה גמישה. בין לקוחות העוגן, הוא מזכיר את TSMC , אינטל , סמסונג , מיקרון ועוד. בבנק הפועלים מעריכים שב-2025-2029, קמטק תצמח בממוצע שנתי של 13% בהכנסות ו-11% ברווח למניה. עם זאת, זיגלמן מדגיש שהחברה פועלת בענף מחזורי המאופיין בתנודתיות.
8:40
1. שוקי המניות
היום יצוין ט' באב לזכר חורבן בתי המקדש, לכן לא יתקיים מסחר בבורסה בתל אביב. המשקיעים חוזרים לשבוע חלש יחסית, עם מספר נתוני מאקרו פחות מרכזיים בארץ ובחו"ל. אבל עונת הדוחות הכספיים בארץ ובוול סטריט הולכת ומתחממת, כך שבהחלט ייתכנו התפתחויות שימקדו את תשומת הלב.
אחרי שבועות ארוכים של עליות חדות, השבוע החולף היה בסימן הורדת הילוך בבורסה התל אביבית. לכך, הצטרפו המגעים הלא נגמרים לעסקה להשבת חטופים, ונראה כי ביקור הבזק של השליח האמריקאי וויטקוף לקראת סוף השבוע, לא הצליח להפיח אופטימיות מחודשת בקרב המשקיעים, בכל הנוגע לעסקה. לאחר ראלי עוצמתי ביוני ובחלק מיולי, נראה היה השבוע שלמדדים המובילים בבורסה "נגמר קצת הסוס". מדד ת"א 35 ירד בשיעור קל מתחילת השבוע של 0.6%, ומדד ת"א ביטוח, הכוכב התורן מזה כמה חודשים בין מדדי הבורסה, איבד גובה וירד בכ־5.5% באותו פרק זמן. נזכיר כי שני המדדים עלו בהתאמה בכ־26% וביותר מ־90% מתחילת השנה.
החדשות הגדולות של שוק ההון הגיעו דווקא מחו"ל הפעם. ביום רביעי, נמכרה סייברארק לפאלו אלטו באקזיט השני בגודלו בתולדות המשק הישראלי, תמורת 25 מיליארד דולר. רכיב המזומן בעסקה קטן (10%).
השבוע למדנו גם כי יו.אם.אי (UMI), שהייתה מוכרת בעבר כיבואנית רכבי שברולט וקאדילק, וכיום גם מחזיקה בנתח מחברת הסיעוד וכוח האדם דנאל, וכן שליטה בחברת שירות האבטחה והניקיון ג'י וואן - מעוניינת להנפיק בבורסה המקומית לפי שווי של 3.7 מיליארד שקל (לפני הכסף). החברה שבשליטת משפחת עיני וחיים דנון, מציעה למשקיעים עסקים מבוססים ויציבים, ופחות חלומות טכנולוגיים. את החלום הטכנולוגי משאירים בתל אביב לרוב להנפקות בתחום הביטחוני.
בישראל, יפרסמו כמה חברות חשובות את תוצאותיהן לרבעון השני: יצרנית השבבים טאואר ביום שני, חברת האנרגיה ניו־מד אנרג'י והבורסה לניירות ערך ביום שלישי, ואיי.סי.אל , אנלייט אנרגיה ובזק ביום רביעי. גם חברות הציוד לשבבים יפרסמו תוצאות: קמטק (בשני) ונובה (בחמישי).
בוול סטריט, נרשם סוף שבוע סוער במיוחד, כאשר דוח תעסוקה חלש לחודש יולי והודעה חדשה על מכסים של הנשיא טראמפ העיבה על המדדים המרכזיים. בתוך כך, דאו ג'ונס ננעל בירידה של 1.2%, S&P 500 ירד ב-1.6% ונאסד"ק ננעל בירידה של 2.2%.
בכל הנוגע לדוח התעסוקה, לפי הנתונים שפורסמו, בחודש יולי נוספו בארה"ב 73 אלף משרות חדשות, כאשר הצפי עמד על 110 אלף משרות חדשות. בחודש יוני, תוספת המשרות עמדה על 147 אלף. שיעור האבטלה עמד על 4.2%, בהתאם לצפי, עלייה קטנה לעומת 4.1% ביוני.
לצד הנתונים החלשים, התפתחויות חדשות במלחמת הסחר העיבו על סנטימנט המשקיעים, כאשר הנשיא האמריקאי הכריז על סדרת מכסים חדשים, כולל מס מינימום עולמי של 10% ומכסים של 15% או יותר על מדינות שיש להן עודף סחר מול ארה"ב, כחלק מהמאמץ הסוער שלו לעצב מחדש את המסחר הבין־לאומי. שאלות לגבי ההשפעה על הצמיחה והאינפלציה מתחילות להעיב על האופטימיות סביב הבינה המלאכותית.
ישראל, בניגוד להערכות המוקדמות בירושלים, תהיה כפופה למכס של 15%. בצד הישראלי העריכו או לפחות קיוו, ששיעור המכס יעמוד על 10% בלבד, כגובה המכס הזמני שכבר הוטל לפני מספר חודשים.
בגזרת עונת הדוחות בוול סטריט, כ-66% מחברות מדד ה-S&P 500 דיווחו עד כה על תוצאותיהן הכספיות של רבעון השני של 2025. מבין חברות אלו, 82% דיווחו על רווח למניה שעקף את התחזיות, כך לפי אתר Factset. מדובר באחוז שעקף את הממוצע של חמש השנים האחרונות, אז כ-78% מכלל החברות עקפו את התחזיות. הממוצע של 10 שנים האחרונות עמד על 75%. במידה שהמגמה תימשך, זה יסמן את האחוז הגדול ביותר של חברות S&P 500 שדיווחו על הפתעה חיובית ברווח למניה לרבעון, מאז הרבעון השלישי של 2021.
2. שוקי האג"ח
החדשות הטובות שנוגעות לשוק ההון מסתתרות דווקא מעבר לים. פרמיית הסיכון של ישראל הולכת ויורדת - כלומר, ישראל מתומחרת על ידי המשקיעים כיותר בטוחה. היא טרם חזרה לרמה של ערב המלחמה, אבל כבר נמוכה בעשרות אחוזים משיא הבהלה. כיום עומדת פרמיית הסיכון על 106.9 נקודות (CDS לאג"ח ממשלת ישראל הדולריות לעשר שנים ביחס למקבילות בארה"ב), לעומת סביב 85 לפני המלחמה.
שוק החוב עצמו גילה בשבוע החולף סימנים של עייפות, בדומה לשוק המניות. מדד תל גוב־כללי ירד ב־0.2% מתחילת השבוע שעבר, אך עדיין עלה בכמעט 3% מתחילת השנה. התשואה לפדיון הגלומה באותו מדד עומדת על 3.42%.
אג"ח ממשלת ישראל (השקלית) לעשר שנים, שתיפרע במאי 2035, ירדה מתחילת השבוע החולף בכמחצית האחוז, אך עדיין עלתה ביותר מ־4% מתחילת השנה. התשואה לפדיון של אותה איגרת עומדת על 4.28% - זו נפלה מרמה שהתקרבה ל־4%, בשיא האופטימיות לאחר מבצע "עם כלביא", מוקדם יותר ביולי. אך יצויין כי ביולי אשתקד, ברגעי בהלה מהמצב, היא כבר ביקרה אזור ה־5.2% - מה ששיקף הערכת סיכון רבה יותר מצד המשקיעים לכושר פירעון החוב של ממשלת ישראל.
3. שוקי הסחורות והמטבעות
הדולר, שיולי היה החודש הטוב ביותר שלו השנה, ממשיך להתאושש מול השקל. זאת, כחלק מהמגמה שלו מול המטבעות המובילים בעולם, וכן לנוכח הגעת ארה"ב להסכם מכסים עם האיחוד האירופאי. נזכיר כי הדולר התדרדר לרמה של 3.30 שקלים ב־10 ליולי, ומאז עלה המטבע האמריקאי המטבע בכ־2.7% לרמתו הנוכחית (סביב 3.4 שקל לדולר). ועדיין, ביחס לתחילת השנה, הוא נמוך בכ־7%.
מייקל הרטנט, האסטרטג העולמי של בנק אוף אמריקה מעריך דווקא שהמשקיעים צפויים בקרוב למכור דולרים: "ביולי, הדולר הצליח לעצור את הירידה החדה שלו מתחילת השנה וחווה התאוששות מסוימת. לקראת סוף החודש, מדד הדולר פרץ כלפי מעלה דרך הממוצע הנע של 50 יום, ועלה בחזרה ב-3% בתהליך", הסביר. עוד ציין כי בסקר מנהלי הקרנות של יוני, בנק אוף אמריקה הדגיש כי המשקיעים היו בתת-משקל הגבוה ביותר של הדולר מזה שני עשורים.
מוקדם יותר השבוע, אנליסטים של מט"ח הבחינו כי הדולר פרץ כלפי מעלה דרך הממוצע הנע של 50 יום שלו - אינדיקטור טכני חשוב המצביע על פריצה פוטנציאלית. עם זאת, הרטנט מאמין שהעולם עדיין סובל מעודף משקל יתר לנכסים אמריקאיים וכי עד שארה"ב תטפל בחששות החוב שלה, משקיעים בין־לאומיים יגדרו את חשיפתם לדולר או יפחיתו אותה לחלוטין. אם מדד הדולר יתאושש מול סל המטבעות לממוצע של 200 הימים האחרונים, העומד על 103, בנק אוף אמריקה הודיע כי ימליץ למכור שוב את הדולר.
האם החל קאמבק של הנפט? בשבוע החולף, התאושש מחירו וזינק לאזור 70 דולרים לחבית (בחמישי). הרמה הגבוהה ביותר מזה כחודש, מאז מבצע "עם כלביא". אז, כזכור, הסוחרים בעולם הביעו חשש מפגיעה ביצוא הנפט מהמפרץ הפרסי.
ביחס לרמת השפל האחרונה שלו בחודש מאי השנה (57 דולר לחבית), השלים הנפט זינוק של מעל ל־20%. בכלי התקשורת הזרה מעריכים כי מלחמת הסחר של הנשיא טראמפ תורמת להקפצת מחיר הנפט, במיוחד בשל האולטימטום שהעמיד לרוסיה בנוגע למלחמה באוקראינה. הנשיא איים השבוע להטיל סנקציות כבדות על מי שייסחר מול רוסיה, אחת מספקיות הנפט העיקריות בעולם.
4. מאקרו
למרות מכבש הלחצים שהפעיל הנשיא טראמפ, הנגיד האמריקאי פאוול לא הפחית את הריבית על הדולר השבוע והותיר אותה ברמה של 4.25%־4.5%, אך לראשונה מ־1993 שני חברים (מתוך 11 בוועדה) התנגדו ותמכו בהפחתת ריבית מיידית.
בדיסקונט מציינות נירה שמיר, הכלכלנית הראשית, ועינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים כי "הפד שם דגש על המצב הטוב בשוק העבודה וציין כי תנודות ביבוא, בעקבות הטלת המכסים, משפיעות על הנתונים הכלכליים, קצב הצמיחה התמתן במחצית הראשונה של השנה, אולם האבטלה נותרה נמוכה ושוק העבודה יציב, האינפלציה נותרה גבוהה במידה מסוימת במקביל לאי ודאות גבוהה".
עוד הן מציינות כי הנגיד אמריקאי אמר כי "הריבית הנוכחית מעט מרסנת, אולם, לא ניכרת השפעת הריסון על הכלכלה, ולכן הפד יכול להמתין ולא למהר להפחית ריבית". לפי ההסתברות המגולמת בשוק, הן מציינות כי הסיכוי "להפחתת ריבית בספטמבר ירד מ־68% לפני ההודעה ל־44%, וציפיות הריבית לסוף 2025 עלו ל־4%, פחות משתי הפחתות ריבית".
כאמור, השבוע צפוי להיות פחות עמוס מהשבועות האחרונים בגזרת נתוני המאקרו. ביום שלישי, יתפרסמו מדד מנהלי הרכש בארה"ב, באיחוד האירופי, בגרמניה ובבריטניה. ביום חמישי, יפורסמו בארה"ב נתוני התביעות הראשוניות והחוזרות לדמי אבטלה, בסין יפורסמו נתוני היצוא והיבוא, ובבריטניה תפורסם החלטה הריבית לחודש אוגוסט.
5. תחזית
בנק אוף אמריקה מסמן שלוש מניות שהוא מאמין שיש להן פוטנציאל משמעותי לאפסייד, בעקבות התוצאות הרבעוניות שפרסמו:
דלתא איירליינס - האנליסט אנדרו דידורה אישש את עמדתו השורית כלפי המניה, וציין את החוזקה של חברת התעופה בגזרת מחלקות הפרימיום. בעוד שההכנסות מהמחלקות הרגילות ירדו ב-5.5% ב-2025, ההכנסות ממחלקות הפרימיום וממחלקות העסקים צמחו ב-4.7%. "דלתא ממשיכה להראות חוזקה משמעותית בשירותי הפרימיום שלה, על אף סביבה צרכנית חסרת־ודאות", ציין דידורה. האנליסט העלה את מחיר היעד של המניה מ-60 דולר ל-67 דולר, והמליץ למשקיעים לרכוש את המניה במחירה הנוכחי, שעומד נכון לנעילה ביום שישי האחרון על כ-51 דולר. המניה ירדה מתחילת השנה בכ-15%.
מיקרוסופט - עוד לפני פרסום הדוחות, שעקפו את תחזיות האנליסטים, האווירה בוול סטריט הייתה חיובית כלפי מיקרוסופט: כ-20 אנליסטים שעקבו אחר המניה המליצו עליה ב"החזק" או "קנייה", עם מחיר יעד ממוצע של 580 דולר, גבוה ב-13% ממחיר המניה ביום שלפני הדוחות.
אנליסטים צופים למיקרוסופט צמיחה דו־ספרתית נמוכה בטווח של 3-5 השנים הבאות. בנק אוף אמריקה ציין לחיוב את האימוץ ההולך וגובר של פלטפורמת הענן של החברה, Azure, את השימוש הנרחב בתוכנית אופיס 365 בקרב ארגונים, וכן את הרווחיות ההולכת וגדלה שלה מ-Game Pass, הפלטפורמה שלה להזרמת משחקים לקונסולת האקסבוקס.
דומינוס פיצה - בבנק אוף אמריקה מציינים לחיוב את הצעות הערך החזקות של החברה ואת קנה המידה התפעולי שלה. האנליסטית שרה סנאטורה הצביעה על חוזקתן של תוכניות הנאמנות של החברה, על החדשנות בפלטפורמות שלה ועל אסטרטגיית התמחור שלה כמנועים לצמיחה במחצית השנייה של השנה. המניה עלתה בכ-11% מתחילת השנה.