גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה אדומה בבורסת ת"א; מדד הביטוח איבד 4%, הבנקים 3%

מדד ת"א 35 ירד ב-2% ● איי.בי.איי: "הירידות נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב" ● נקודות אור היום הן מניות נייס וארית שעולות בכ-2% ● פסגות מעלים את מחיר היעד של שופרסל ב-40% ● הערב תתקיים בארה"ב החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי
בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

17:30

יום שישי רצוף של ירידות בבורסת ת"א ננעל לפני דקות אחדות בירידות חדות - ת"א 35 ות"א 90 נפלו ב-1.9% וב-2.4% בהתאמה. המדדים המקומיים, אלה שמשקפים את הכלכלה בישראל, מדד הבנקים ומדד הביטוח השילו 3% ו-4.3% בהתאמה.

זהו רצף הירידות הארוך ביותר מזה 18 חודשים - על רקע דאגות גוברות של משקיעים מההשפעה הכלכלית של המלחמה בעזה. האיחוד האירופי הציע להשעות את ההטבות המסחריות המיוחדות שמהן נהנתה ישראל, מה שיחייב אותה בתעריפי מכס זהים לאלו של מדינות שאין להן הסכם סחר עם הגוש, כך נמסר בהודעת הנציבות ביום רביעי.

כתוצאה מכך, השוק המקומי החמיץ את הראלי האחרון במניות העולמיות שנבע מציפיות להורדות ריבית מצד הפדרל ריזרב. הירידה הרצופה במדד תל אביב במשך שישה ימים מדורגת כחדה ביותר מבין המדדים הגלובליים שבמעקב בלומברג.

נאום "סופר־ספרטה" של ראש הממשלה בנימין נתניהו באירוע של משרד האוצר, עורר הדים רבים ואף טלטל באופן זמני את המדדים בבורסה המקומית. נתניהו סיפק למשקיעים תחזית קשה: בידוד כלכלי. "מה שעבד עד עכשיו, לא יעבוד מעכשיו", במילים הללו בחר נתניהו לחתום את הדברים שלו, כשהתייחס למהלכים באירופה נגד התעשייה הישראלית, ובפרט בתחומי הנשק. "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים… אנחנו יכולים למצוא את עצמנו במצב שבו תעשיות הנשק שלנו יהיו חסומות… נצטרך להיות אתונה וסופר־ספרטה. אין לנו ברירה", אמר נתניהו בכנס של החשב הכללי שנערך ביום שני בירושלים.

על אף שבהמשך סייג את הדברים, וטען כי התכוון בעיקר לתעשיות הביטחוניות המקומיות, רבים ראו בכך הודאה רשמית בתחושות של חלק מהשחקנים במשק כבר תקופה, בכל הקשור לקשיים שהם חווים מול גורמים בחו"ל בצל מעמדה המתדרדר של ישראל בעולם. תחושות אלו עוד הסלימו עם הדיווחים על כך שספרד החליטה לבטל עסקה משמעותית עם אלביט מערכות, לרכישת מערכות ארטילריה.

ירידות השערים המתונות בעקבות דברי נתניהו מגיעות אחרי שבועות ארוכים שהראלי בתל אביב מאט. מתחילת השנה מדד ת"א 125 עלה ב־25% - מהתשואות הגבוהות בבורסות המערב. אבל רוב העליות הללו, קרו בחודשים הראשונים של השנה, והאטו מאז חודש יולי. אם מתחילת השנה ועד סוף יוני עלה מדד הדגל המקומי ב־25%, בשלושת החודשים שעברו מאז הוא עלה רק בכ־1%. מדד S&P 500, לשם השוואה, עלה מאז סוף יוני בשיעור כפול מכך - 6.6%.

מבחינת הבורסה המקומית נראה שהמתקפה על בכירי חמאס בקטאר חידדה אצל המשקיעים את התחושה שהמלחמה בעזה לא קרובה לסיום, ומדד ת"א 125 ירד ב־3.8% מתחילת השבוע, בעוד שמדד ת"א 90, הנחשב לאינדיקטור מייצג יותר של הכלכלה הישראלית, ירד בכ־5.9%. מדד הביטוח שהתבלט כנהנה העיקרי מהראלי בתל אביב, איבד 8.5% בארבעת ימי המסחר הראשונים של השבוע.

16:52

כ-40 דקות לפני נעילת המסחר הירידות מחריפות - ת"א 35 ות"א 90 נופלים ב-2% וב-2.3% בהתאמה. המדדים המקומיים, אלה שמשקפים את הכלכלה בישראל, מדד הבנקים ומדד הביטוח משילים 3% ו-4.3% בהתאמה.

בתגובה לירידות החדות היום, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אי.בי.אי רפי גוזלן מעריך כי אכן מדובר באווירה שלילית בקרב המשקיעים שנובעת מהחשש להתגברות הצעדים נגד ישראל בעולם, זאת בשל המלחמה הארוכה נגד החמאס בעזה.

"הירידות שהלכו והתגברו במהלך יום המסחר ברביעי הסביר, נובעות יותר מההבנה שהצעדים מהעולם, הם אולי לא ברמה של סנקציות, אבל כן מוציאים לנו כרטיס צהוב ואפילו קצת יותר מזה. אלה צעדים שמגיעים על רקע הרחבת המלחמה בעזה".

גוזלן סבור כי "ישנה כאן התרעה די ברורה שהמחיר הכלכלי עלול להיות גדול ממה ששילמנו עד עכשיו. כרגע תיתכן פגיעה בביקוש מהצד הישראלי. זה לא בהכרח סנקציות אבל כן יכול להקשות על הייצוא. זה אומר שאנחנו עלולים להיות בצמיחה יותר נמוכה, אבל אם לא נשנה את דרכנו, זה יחריף ולא יהיה יותר טוב. בהתחלה זו רטוריקה שהצעדים יכולים להיות חריפים. לכן עדיף שהממשלה תקשיב לדברים האלה ולא תפתור אותם כאילו זה כלום. ברור שהכיוון שהולכים אליו הוא לא טוב והבורסה מראה את זה. צמיחת המשק נרצה או לא מגיעה בסוף גם לבורסה".

16:25

פסגות בית השקעות עידכן היום תחזית ביחס למניית שופרסל . "מניית שופרסל פיגרה משמעותית אחרי מדד ת"א 125 ורוב המתחרות בשנה האחרונה. לדעתנו, שופרסל נמצאת בנקודת מפנה אסטרטגית - שלב שבו השוק נוטה להתייאש דווקא כשהשינוי מתחיל לתת פירות. בהתבסס על הערכה רב-ערוצית הכוללת מכפילים, היוון תזרימים ו-EVA, אנו מזהים אפסייד של 32% למניית שופרסל מהמחיר הנוכחי. אנו מעלים את ההמלצה ל"תשואת יתר" ומציבים מחיר יעד של 54 שקל".

15:39

הבורסה אדומה נמשכת גם היום והמדדים המובילים, ת"א 35 ות"א 90 נופלים בכ-1.8%. המדדים המקומיים, אלה שמשקפים את הכלכלה בישראל, מדד הבנקים ומדד הביטוח משילים 2.5% ו-3.6% בהתאמה.

מניות כלל , אל על ומספנות ישראל מובילות את הירידות בין 125 המניות הגדולות בבורסה. נייס וארית תעשיות הן נקודות אור היום. השתיים עולות במעל 2%.

15:00

הירידות בת"א מחריפות: ת"א 35 נופל ב-1.9% ות"א 90 מאבד 1.7%. מדד הבנקים צונח ב-2.1%, ת"א נדל"ן מאבד 2% ות"א בנייה נחלש ב-1.7%. מדד הביטוח צונח ב-3.4%.

14:10

ת"א 35 ות"א 90 נופלים כעת ב-1.5%. מדד הביטוח בצונח ב-2.7%, מדד הבנקים מאבד 1.6% ומדדי נדל"ן ובנייה נופלים ב-1.7%.

מניית נייס בולטת בעליות במדד ת"א 35, והיא המניה הגדולה היחידה שנסחרת עם עליות של יותר מ-2%.

האם נייס עולה על הרדאר של המשקיעים ברדיט - הרשת החברתית שמשתמשיה שהעלו לגדולה מניות מם בשנים האחרונות? באתר Yahoo Finance פורסמה אתמול (ג') כתבה על מניית נייס, המבוססת על פוסט שעלה בנושא מניית הטכנולוגיה מישראל בפורום של השקעות ערך ברדיט. באותו פוסט נכתב שנייס נראית משכנעת; הוא מזכיר את חששות השוק מפני השלכות ה-AI על פעילות נייס, אך לדבריו השוק מתעלם מכך שלקוחות נייס הן חברות ענק והחוזים "נעולים" לתקופה של כשלוש שנים, עם עלויות גבוהות של החלפה. עוד נכתב שם שנייס נמצאת בעמדה הטובה ביותר לנצל את יתרונות ה-AI משום שיש לה מסדי נתונים גדולים של לקוחות ענק שלה. בנוסף מוזכרים שם המאזן החזק ותוכנית הביי בק של נייס, והרכישה האחרונה של Cognigy מתחום ה-AI. להערכתם, מחיר המניה צריך להיות גבוה מ-200 דולר (לעומת 146 כיום).

בכתבה ב-Yahoo Finance, בעקבות הפוסט ברדיט, נכתב כי נייס מתגלה כהזדמנות שהשוק לא שם אליה מספיק לב, אך בשורה התחתונה כותבים כי בעוד הם מכירים בפוטנציאל ההשקעה בנייס, יש מניות אחרות בתחום ה-AI שמציעות פוטנציאל רב יותר בסיכון דאונסייד נמוך יותר.

13:50

הירידות בבורסת ת"א מתחזקות. ת"א 35 נופל ב-1.3% ות"א 90 מאבד 1.2%. מדד הבנקים יורד ב-1.3%, ת"א בנייה נחלש ב-1.4% ות"א נדל"ן מאבד 1.5%. מדד הביטוח צונח ב-2.7%.

שלוש מניות בלבד עולות במדד ת"א 35 - נייס , נאוויטס וניו-מד . בירידות בולטות כלל , מבנה , עזריאלי ואלביט מערכות .

הדולר מתחזק בקרוב ל-0.5% מול השקל, ושערו עומד כעת על 3.33 שקלים.

13:25

הירידות בתל אביב מתחזקות מעט. מדד ת"א 35 נופל כעת בכ-0.7%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.4%. בקרב המדדים הענפיים, בולטים כעת לשלילה מדדי הביטוח והפיננסים, עם ירידות של 2.1% ו-1.2%, בהתאמה.

12:35

בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש כעת מול הדולר בכ-0.2%, ושערו עומד על 3.32 שקלים.

בולטות כעת בעליות: ורידיס , תמר פטרוליום , נייס , ארית תעשיות ויוחננוף .

בולטות בירידות: אל על , מספנות ישראל , כלל עסקי ביטוח , קרסו מוטורס ומגדל ביטוח .

11:50

הבורסה בתל אביב עברה כעת לירידות: מדד ת"א 35 יורד בכ-0.5%, בעוד מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.4%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד הביטוח, שנופל בכ-2%. מדד הפיננסים נחלש בכ-0.9%.

בשוק החוב המקומי, מדד התל בונד הקונצרניים נסחרים ביציבות, בעוד שמדד תל גוב־שקלי 10+ מוסיף לערכו כ-0.3%.

11:30

הבורסה בתל אביב נסחרת כעת ביציבות: מדד ת"א 35 נסחר ללא שינוי מאתמול, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.1%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לשלילה מדד הביטוח, שנופל בכ-1%.

10:50

בשעה זו, מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.2%, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.4%. מדדי הביומד והנפט מובילים את העליות ומתחזקים בכ-0.8%.

המניות הביטחוניות ארית תעשיות ונקסט ויז'ן, שרשמו ירידות ביומיים האחרונים, לאחר דבריו של נתניהו על הבידוד של תעשיות הנשק הישראליות, מטפסות כעת במסחר. ארית תעשיות מתקדמת בכ-3%, בעוד נקסט ויז'ן עולה בכ-1.7%.

10:25

עליות קלות בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה כעת בכ-0.3%, בעוד מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.1%. מדד הבנקים בולט לחיוב, עם עלייה של כ-0.7%. אחריו, בולטים לחיוב מדדי הביומד והנפט, עם עליות של כ-0.6%.

10:10

בפעם השנייה תוך פחות משנה: הרשות להגנת הצרכן הודיעה לענקית קמעונאות המזון שופרסל על כוונתה להטיל עליה קנס בסך 1.9 מיליון שקל. לטענת הרשות, הקנס יוטל בגין אי הצגת מחיר, הטעיה במחיר המוצר בקופה (מחיר גבוה ממה שהוצג במדף או על המוצר), הטעיה ואי סימון ארץ הייצור. זאת בניגוד להוראות חוק הגנת היצרן.

10:05

הבורסה בתל אביב ממשיכה להתאושש אחרי הירידות ביומיים האחרונים: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.5%, בעוד מדד ת"א 90 מוסיף לערכו כ-0.7%. בקרב המדדים הענפיים, בולט לחיוב מדד ת"א־נפט וגז, שעולה בכ-1%, כאשר מדד הבנקים מטפס גם הוא בכ-0.7%.

מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: ריטיילורס , אינרום , נייס , ישראמקו ותמר פטרוליום .

מניות שבולטות לשלילה: קמטק , טאואר , מלם תים , אלביט מערכות ואורמת .

9:10

לפי שעה, השקל מתחזק בכ-0.1% מול הדולר, ושערו עומד כעת על 3.31 שקלים.

8:35

1. שוק המניות

הבורסה התל אביבית פתחה את יום שלישי בירידות חדות של מעל 2%, בהמשך לירידות חדות של יותר מ־1% בתום היום הקודם. זאת, על רקע נאומו של רה"מ נתניהו בכנס של משרד האוצר, שבו דיבר על החשש שהחברות הביטחוניות בארץ יהיו חסומות בשווקים הגלובליים בשל עיצומים ממדינות זרות, וכן על רקע תחילת התמרון הקרקעי לתוך העיר עזה. "אנחנו נצטרך להיות אתונה וסופר ספרטה. אין לנו ברירה", אמר נתניהו.

השוק נפל, אך ביום שלישי נרשמה התאוששות מהירה יחסית במניות הבורסה, והמסחר ננעל לבסוף בירידות קלות. מדד ת"א ירד ב-0.1% ומדד ת"א 90 ב-1%. את הירידות הובילו מניות הנדל"ן שירדו ב-1.3% ומניות התקשורת והטכנולוגיה שירדו ב-1.5%. לעומת זאת, המדד הענפי היחיד שהיה ירוק היום הוא מדד הביטוח שעלה ב-0.8% ומחק ירידה מוקדמת של 3.8%. נראה כי ההבהרות שיצאו לאחר הנאום של נתניהו, כמו גם הפרסום כי ביום שלישי בערב הוא יכנס מסיבת עיתונאים כלכלית, סייעו לרגיעה בשוק המניות.

במסיבת העיתונאים, נתניהו הצהיר כי יש לו אמון מלא בכלכלת ישראל החזקה "היא חזקה, חזקה מאוד. מדהימה את העולם כולו בעשורים האחרונים... בשנה האחרונה, הבורסה שלנו חזקה יותר מה-S&P בארה״ב, והאבטלה שלנו בשפל היסטורי. בנוסף, רואים כניסה של משקיעים זרים לישראל" אמר נתניהו. הוא הוסיף כי השקל חזק בצורה בלתי משוערת, ואף גבוה משהיה בתחילת המלחמה.

נתניהו התייחס לדבריו בנוגע התעשיות הביטחוניות והבהיר כי דבריו על משק אוטרקי כוונו למגזר הביטחוני בלבד. "יש מקום אחד שבו יכולות להיות הגבלות שאינן כלכליות אלא פוליטיות ביסודן - וזה התעשיות הביטחוניות", אמר נתניהו. "הן מרקיעות שחקים ושוברות שיאים, אבל שם אנחנו יכולים לפגוש, וכבר פגשנו, הגבלות פוליטיות. אם יש לקח אחד שהפקנו במלחמה, הוא שאנחנו רוצים להיות במצב שלא מגבילים אותנו. אנחנו רוצים להגיע לעצמאות ביטחונית".

בנוסף לכך, בחדר העסקאות של אינטראקטיב ישראל ציינו כי מאז נאום "ספרטה" של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש, נרשמה עלייה חדה של כ-25% בפעילות המשקיעים. הנתונים משקפים גם גידול משמעותי בפתיחת חשבונות מסחר חדשים וגם עלייה בפעילות של לקוחות קיימים.

בין האירועים החיוביים בבורסה ביום המסחר החולף: הודעת תדיראן גרופ כי היא שוקלת להיכנס לתחום הלוהט של קירור חוות שרתים. החברה פרסמה שחברת בת שלה התקשרה עם חברת שניידר אלקטריק ישראל כמפיצה של מערכות כאלה לתקופה של חמש שנים בישראל ובאירופה. מניית החברה זינקה ביותר מ־7% במהלך המסחר.

אמש בוול סטריט, לקראת החלטת הריבית שתתקיים היום בערב, הבורסה ננעלה בירידות קלות. S&P 500 ירד ב-0.15% ועדיין מעל 6,600 נקודות שרשם שלשום לראשונה. מדד נאסד״ק ירד ב-0.1% ועצר רצף של תשעה ימי עליות. הדאו ג'ונס ירד ב-0.3%.

המשקיעים מצפים ברובם שהפד יוריד את הריבית המרכזית ברבע אחוז היום. עיקר המתח טמון בשאלה אם יו"ר הפד, ג'רום פאוול, ינקוט טון ניצי או יוני במסיבת העיתונאים. רוב הסוחרים צופים שהפד יבצע הורדות נוספות של רבע אחוז בכל אחת משלוש הישיבות שנותרו השנה (ראו הרחבה תחת סעיף 4).

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ יתבשר על הורדת הריבית בעודו בלונדון. הנשיא יצא אמש לביקור מדיני בבריטניה, שם הוא צפוי להתקבל מחר בטירת וינדזור על ידי המלך צ'ארלס והמלכה קמילה.

בתוך כך, מיקרוסופט הודיעה אתמול כי היא מתכננת להשקיע 30 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית בבריטניה עד שנת 2028. ההשקעה כוללת 15 מיליארד דולר בהוצאות הון ו־15 מיליארד דולר בפעילות החברה בבריטניה, כך נמסר ממיקרוסופט. החברה ציינה כי ההשקעה תאפשר להקים את "הסופר-מחשב הגדול ביותר בבריטניה", עם יותר מ־23,000 יחידות עיבוד גרפי מתקדמות, בשיתוף עם חברת המחשוב הענני הבריטית Nscale.

מיקרוסופט מצטרפת לאלפאבית (גוגל) שהכריזה גם היא על השקעה של 5 מיליארד ליש"ט (6.8 מיליארד דולר) בפיתוח בינה מלאכותית בבריטניה במהלך השנתיים הקרובות. במסגרת ההסכם, גוגל תקים חוות שרתים צפונית ללונדון. שרת האוצר הבריטית רייצ'ל ריבס כינתה את ההשקעה כ"הצבעת אמון בכלכלה הבריטית".

בגזרת הישראליות בוול סטריט:

מניית וויקס עלתה בכ-4%. בתוך כך פורסם היום שניר זוהר, נשיא ואחד ממייסדי החברה, הוא אחד החתומים על מסמך ההקמה של המפלגה החדשה של הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט.

סולאראדג' זינקה בכ-8% בהתאם למגמה הכללית במניות האנרגיה הירוקה בוול סטריט. סקטור האנרגיה המתחדשת נמצא במומנטום חיובי בעקבות החקיקה המרוככת מן הצפוי שהעביר הממשל האמריקאי באשר להטבות המיסוי על פרויקטים ירוקים, בחודש שעבר.

בריינסוויי הדואלית, שמתמחה טיפול מתקדם ולא פולשני בהפרעות מוחיות זינקה בכ-12%. החברה דיווחה היום שמינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אישר את הרחבת פרוטוקולי הטיפול של מערכת Deep TMS של החברה, להכללת פרוטוקול מואץ לטיפול בחולים עם דיכאון מג'ורי (MDD) לרבות חולים עם תסמיני חרדה נלווים.

המסחר בחוזים העתידיים על וול סטריט מתנהל הבוקר ביציבות.

באסיה, הבורסות נסחרות הבוקר במגמה מעורבת: מדד הניקיי יורד בכ-0.1%, בורסת שנגחאי מתקדמת בכ-0.4%, ההנג סנג קופץ בכ-1.5% והקוספי מאבד מערכו כ-0.8%.

2. שוקי האג"ח

האווירה בשוק החוב הייתה שלילית בדומה למסחר בבורסה. ביום שלישי נסחר מדד תל גוב־כללי בירידה קלה, אך מתחילת החודש הוא עדיין עלה ב־0.4%. התשואה לפדיון הגלומה במדד האג"ח שבו כלל אגרות החוב של ממשלת ישראל עומדת על 3.46%. נראה כי המשקיעים מפרשים באופן שלילי את הרחבת המבצע בעזה, כגורם שעלול להוביל להרחבת הוצאות הביטחון העתידיות של הממשלה. עם זאת, המגמה השלילית מתונה.

מדד תל גוב־שקלי 10+, בו אגרות החוב הרחוקות ביותר לפדיון של הממשלה ירד ב־0.1%, ועלה ב־0.3% מתחילת החודש. התשואה לפדיון הגלומה בו עומדת על 4.46%, נמוכה מהרמה של יותר מ־5.2% בשיא הבהלה והפסימיות בשוק האג"ח הממשלתיות בחודש יולי אשתקד.

בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח הממשלתיות נסחרות הבוקר ביציבות. התשואה לעשר שנים עומדת על כ-4.02% והתשואה לשנתיים עומדת על כ-3.51%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

מחיר הנפט התחזק קלות בשלישי והוא נסחר סביב 63.7 דולרים לחבית. בחודש האחרון כבר ביקר הנפט ברמה של 65 דולרים, מאז נחלש ובסה"כ המסחר בו רגוע, כאשר למתקפה של ישראל על בכירי חמאס בקטאר לא הייתה השלכה מוחשית מבחינת המשקיעים על אספקת הנפט הגלובלית. הבוקר, מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-64.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-68.4 דולר.

הכוכב התורן בתחום הסחורות הוא הזהב, שמחירו עקף את רף ה־3,700 דולר לאונקיה. מחיר הזהב עלה ב־10% בחודש החולף וב־43% בשנה האחרונה. זאת, על רקע החלשות הדולר בעולם, והחיפוש של המשקיעים אחר חוף מבטחים שהוא חסין בפני זעזועי האינפלציה או היקפי החוב העצומים שצברה ארה"ב וממשלות אחרות.

4. מאקרו

היום בערב, יודיע הבנק הפדרלי בארה"ב על החלטת הריבית שלו, כאשר הקונצנזוס בשוק הוא כי הבנק יודיע על הורדת ריבית של רבע אחוז. לפי שעה, השוק מתמחר הורדת ריבית של רבע אחוז בהסתברות של כ-96%, וכן סיכוי קלוש של 4% להורדת ריבית גדולה של מחצית האחוז - כך לפי נתוני CME Group.

כלכלני הבנק השוויצרי יוליוס בר מעריכים כי נסללה הדרך להפחתת ריבית של 0.25%. בסקירה שפרסמו, ציינו כי "לפדרל ריזרב יש אור ירוק לחדש את מחזור ההקלות המוניטריות ב־17 בספטמבר עם הורדת ריבית של 25 נקודות בסיס. ההנחיות לגבי מסלול המדיניות המוניטרית יהיו גם הן במרכז תשומת הלב". לדברי כלכלני יוליוס בר, הנתונים האחרונים בארה"ב, "כמו שוק עבודה מדשדש, אישרו את הרקע הכלכלי המתמתן שמאזן את הלחצים האינפלציוניים המגיעים כתוצאה ממכסים גבוהים יותר.

ביוליוס בר הוסיפו: "נתוני האינפלציה מ־10 בספטמבר הראו רק העברה מתונה של השפעת המכסים אל מחירי הצרכן, בעוד שמדד המחירים לצרכן הליבה (בניקוי אנרגיה ומזון) עלה כצפוי ל־3.1% בשיעור שנתי. הפדרל ריזרב יתעלם מהעלייה הזמנית באינפלציה ויוכל לעבור ממדיניות שעדיין נחשבת מצמצמת למדיניות נייטרלית יותר. אנו צופים סך של חמש הורדות ריבית עד סוף הרבעון הראשון של 2026, מה שיוריד את טווח יעד ריבית הפד ל־3% עד 3.25%".

5. תחזית

ב-CNBC סימנו בתחילת החודש מספר מניות שצפויות להרוויח מהורדת הריבית המסתמנת של הפדרל ריזרב, והצביעו בעיקר על סקטור הפיננסים וסקטור הצריכה המחזורית ככאלו שצפויים לקבל רוח גבית מהמהלך.

בנקי ההשקעות צפויים להרוויח מהורדת הריבית, בשל האצה בהיקף הפעילות הכלכלית, לרבות מיזוגים ורכישות והנפקות ראשוניות לציבור, כמו גם עלויות אשראי נמוכות יותר, שיעודדו חברות למחזר חוב בריבית יותר נמוכה. בהתאם לכך, ב-CNBC מסמנים את חברת החזקת הבנקים קפיטל וואן פייננשל ואת בנק ההשקעות וולס פארגו .

בסקטור הצריכה המחזורית, ב-CNBC סימנו את הום דיפו כמניה שצפויה לככב על רקע של הורדות ריבית. מציינים שם כי אם הריבית על המשכנתאות תרד באופן משמעותי מתחת ל6%, מה שיביא לריבאונד בשוק הדיור, המשמעות של הדבר יהיה יותר ביקושים לטובת ענקית המוצרים לבית. עוד מציינים כי בדרך כלל, הדבר הראשון שעושים בעלי בתים חדשים הוא עיצוב מחדש של הבית, שזו בדיוק הנקודה החזקה של הום דיפו.

עוד כתבות

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

איך חברה שגייסה פחות מ־5 מיליון דולר נמכרה ביותר ממיליארד דולר?

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: אובר משקיעה מיליונים בחברת רחפנים ישראלית ● פריצת ענק בסיילספורס מאיימת על פאלו אלטו ● וגם: סקר חדש מגלה כמה האמריקאים מפחדים מבינה מלאכותית • חדשות ההייטק

אהרון פרנקל / צילום: אלי אטקין

אהרון פרנקל קונה מניות תמר פטרוליום ב-320 מיליון שקל. וזו חברת הביטוח המוכרת

בחודשים האחרונים הקטין פרנקל את החזקותיו בחברת האנרגיה בשורה של מימושים ומכירת חלק מהמניות לחברה האזרבייג׳נית סוקאר ● כעת הוא קונה 9% מהמניות ממנורה מבטחים, ומגדיל את האחיזה במי שמחזיקה במאגר הגז תמר

הותר לפרסום: 4 לוחמים נהרגו בקרב בדרום רצועת עזה, לוחם נוסף במצב קשה

באירוע שבו נפלו ארבעת הלוחמים נפצע באורח קשה צוער בגדוד דקל, בבית הספר לקצינים ● הותר לפרסום: סא"ל יצחק הרוש, בן 68 מירושלים, וסמל אורן הרשקו, בן 20 מתל מונד, נפלו בפיגוע במעבר אלנבי בגבול ירדן ● חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● כטב"ם נפל בחצר מלון באילת: נזק נגרם למבנה ● 48 חטופים - 713 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

אחרי ספרד, גם יוון מאיימת לבטל עסקת נשק עם ישראל

טורקיה מתקדמת עם פיתוח מטוס הדור החמישי קאאן וצפויה להטיס אב־טיפוס ב־2026 ● הקרבות בעזה מאיימים על עסקה ביטחונית של מאות מיליונים עם יוון ● לוקהיד מרטין ו־BAE מפתחות מל"טים אוטונומיים שילוו מטוסי קרב ● וארה"ב חושפת פצצות ימיות חדשות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

האבטלה בהייטק מזנקת, ומספר המשרות הפנויות צונח

מחקר חדש של מרכז טאוב שמתפרסם היום מצביע על עלייה באבטלה בענף ההייטק, ירידה במספר המשרות הפנויות והעמקת פערים מגדריים וגאוגרפיים, זאת לצד איום הולך וגובר של אוטומציה ובינה מלאכותית על שוק העבודה

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

המשרוקית. על הפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק / צילום: ap, Alex Brandon

הלקח החשוב מהפייקים סביב הירי בצ'ארלי קירק - שהגיעו גם לארץ

דקות אחרי הירי ביוטה, היו כבר מי ש"ידעו" מי הרוצח ומה המניעים שלו ● עד כה תיאוריות שונות הופרכו שוב ושוב, אבל זה לא מפריע להן להמשיך ללוות אותנו ● הפרשה מלמדת אותנו שיעור קריטי בצריכת מידע בסביבה טכנולוגית

רמי שבירו ואשתו רונית / צילום: אביב חופי

ב-30 מיליון שקל: הבית החדש של רונית ורמי שבירו

בני הזוג שבירו רכשו וילה חדשה בהרצליה פיתוח ב-30 מיליון שקל ● וגם: טופ גאם פתחה מפעל חדש בשדרות בהשקעה של 60 מיליון דולר – המפעל התעשייתי הראשון בעוטף מאז המתקפה ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

מה עומד מאחורי עסקת אינטל-אנבידיה, והמרוויחה הישראלית המפתיעה

קשה שלא לראות בהצהרת אנבידיה, לפיה תשקיע 5 מיליארד דולר באינטל, מעין מס נוסף מבית היוצר של הנשיא טראמפ ● יותר מאשר תוכנו של שיתוף הפעולה, חשובה הזרמת ההון הגדולה לאינטל, שתאפשר לה להימנע מהמשך פיטורים ומכירה בחסר של נכסים ● גם חברות הפורטפוליו של אינטל ירוויחו מהמהלך, ובראשן מובילאיי הישראלית

עומר אדם בקמפיין לאומי / צילום: צילום מסך מיוטיוב

לאומי ודיסקונט ראש בראש: מי הפרסומת הזכורה ביותר, ומי הפרסומת האהובה

בנק לאומי אחראי השבוע לפרסומת הזכורה ביותר, ואילו בנק דיסקונט מתברג במקום השני בזכירות - אך הראשון באהדה. כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרטנר משלבת בין הדור הצעיר לשיר בן כ–60 שנה, ומתברגת גבוה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מניות השבבים הובילו את וול סטריט לשיאים; מניית אינטל זינקה ב-23%

ארבעת המדדים המובילים, כולל ראסל 2000 קבעו שיאים ● אנבידיה תרכוש מניות אינטל בשווי 5 מיליארד דולר, היום הכי טוב של המניה מאז 1987 ● רוש רוכשת את 89bio בעסקה של עד 3.5 מיליארד דולר, הנרכשת מזנקת ב-90% ● מספר תביעות האבטלה הראשונות ירד בשבוע שעבר ל-231 אלף, לעומת 264 אלף בשבוע שעבר ● הדולר עלה בשוק המט"ח בעקבות סגירה של פוזיציות שורט על המטבע האמריקאי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

קרוקטים ב''מלגו ומלבר'' / צילום: זהר פלגי

13 שנה אחרי שפתחה דלתות, "מלגו ומלבר" מדויקת מתמיד

השף מוטי טיטמן החליט בשנה האחרונה להנגיש את המסעדה שלו, כך שתהלום את המצב הרגשי והכלכלי במדינה. זה רק מחמיא לה

השבוע בעולם / צילום: Anthony Behar - רויטרס

טראמפ מבקר, סטארמר צונח, 3,500 ק"ג קוקאין מוברחים בצוללת לספרד

הבריטים מתכוננים לכרות עוד ראש ממשלה ● טראמפ הורג עוד מבריחי סמים ● 3,500 ק"ג קוקאין בחופי ספרד ● סינים נתבעים לשלם 80 מיליארד דולר על הרעלת מקורות מים בזמביה ● מודל חדש של AI יחזה 1,231 מחלות ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בלוקסמבורג מנסים להבין: למה המדינה הפרו-פלסטינית נבחרה להנפיק אג"ח ישראליות?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: בריטניה צפויה להכריז על הכרה במדינה פלסטינית, בגרמניה מתווכחים על התמיכה בישראל, ובלוקסמבורג מבקרים את ההחלטה לסייע להנפיק אג"ח ישראליות ● כותרות העיתונים בעולם 

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דוח פעילות קופות החולים: שלוש קופות הגיעו לאיזון תקציבי, ואחת לא

ממשרד הבריאות נמסר כי הגירעון של שירותי בריאות כללית בשנת 2024 הוא משמעותי ומחייב מתן מענה לטווח ארוך באופן שלא יפגע באיכות ובזמינות השירות למבוטחים ● ובכמה גדל סל הבריאות לפי הדוח?

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

"עובדים על ההסכם כבר שנה, טראמפ לא היה מעורב": פרטים חדשים על עסקת אנבידיה-אינטל

"אני בתפקיד הזה כבר חצי שנה - וכבר ביומי הראשון בו עסקתי בפרטי ההסכם", גילה מנכ"ל אינטל, ליפ-בו טאן, במסיבת עיתונאים לרגל חתימת עסקת הענק ההיסטורית בין שתי החברות ● ראש תחום מניות טכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי DA Davidson: "המוטיבציה של אנבידיה להשקיע באינטל היא כפולה - היא יכולה לעזור לגוון חלק מהייצור הרחק מ-TSMC והיא יכולה לתמוך בממשל האמריקאי"

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון