גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביטוח לאומי משנה את הכללים ומטלטל את החברות בתחום הסיעוד

בשנים האחרונות הפכו שירותי הסיעוד בבית לשוק צומח ורווחי במיוחד לחברות ולמשקיעים ● אבל רגולציה שמחוץ לשליטת החברות יכולה לטלטל את התחום ● איך יושפעו החברות המובילות בתחום?

הרגולציה של ביטוח לאומי / איור: גיל ג'יבלי
הרגולציה של ביטוח לאומי / איור: גיל ג'יבלי

לפני שבוע בלבד הגישה חברת עמל ומעבר תשקיף לפני הנפקה, במה שהייתה צפויה להיות אחת ההנפקות הגדולות ביותר של השנה, אם לא של השנים האחרונות, ולספק לבעלי המניות של החברה אקזיט נאה. אך החלטת בית המשפט לדחות את רוב טענות חברות השירותים הרפואיים בערעור לגבי מכרז שירותי הסיעוד החדש של ביטוח לאומי מעלה שאלות לגבי ההנפקה, ואף מעלה את האפשרות לדחות אותה למועד לא ידוע.

כשדליה קורקין השקיעה בחברה, היא חששה שתצטרך "לעבור לגור באוהל". היום זו אחת ההנפקות הגדולות של השנה
בלעדי | האנרגיה קורצת למוסדיים: כלל משקיעה 200 מיליון שקל בהקמת תחנת הכוח קסם
בית ההשקעות שהפך ללהיט ומי איבד לקוחות ב-16 מיליארד שקל בתוך פחות משנה?

והיא לא החברה היחידה שנפגעה. בשנה האחרונה רשמה מניית דנאל , המספקת שירותי כוח אדם רפואי, עלייה של כ-45%, אלא שאתמול בצהריים (ג') התהפכה המגמה ומניית החברה הציגה ירידה יומית של 12%. מגמה דומה נרשמה גם במניית חברת תיגבור , שירדה בשלישי ב-7%, אחרי עליות של 25% בשנה האחרונה, היום החברות התאוששו מעט, עם עליות של כ-3.5% ו-כ-2%, בהתאמה.

טענות ביטוח לאומי

מאחורי נפילת המניות עומדת הודעה של ביטוח לאומי, המתקשר עם החברות הסיעודיות על פי מרכז מ-2007, שעתיד לפוג בדצמבר 2026. מאז 2018 מנסה ביטוח לאומי לצאת במכרז חדש, אך גורמים שונים וביניהם התנגדות החברות, מנעו זאת, והדבר אף הגיע לבית המשפט, שהודיע על דחיית ערעור החברות.

לטענת ביטוח לאומי, החברות ניפחו את רווחיותן באופן לא ראוי לאורך השנים על ידי "עיגול פינות" במתן שירותי הסיעוד וחלוקת השירות באופן שקיפח את הפריפריה. על פי דוח של חברת ארנסט אנד יאנג מ-2019, עיגולי הפינות הללו עולים למדינה לפחות 400 מיליון שקל בשנה, וסביר להניח שהסכום הזה עלה עם השנים. על פי ביטוח לאומי, לדברים אלה המכרז החדש נותן מענה, שלא כדי לחסוך כסף לביטוח לאומי, אלא כדי לתת שירות הוגן לציבור. בנוסף, ביטוח לאומי אומר בתגובה לטענת החברות כי המכרז החדש יהיה הפסדי עבורן, כי אין לו כוונה שחברות הסיעוד יפסידו, וכי הוא צריך חברות סיעוד חזקות ומצליחות.

ברוב הנושאים קיבל בית המשפט את טענות ביטוח לאומי. למשל הוא אפשר לביטוח לאומי להתנות פעילות במרכז גם באספקת שירות בפריפריה, חייב אותן לקלוט מטופלים מסויימים במקום שבעבר היה להן שיקול דעת, אפשר לביטוח לאומי לקנוס עבור אי אספקת שירות או עבור אספקת שירות שלא על פי תוכנית הטיפול. המכרז גם מגדיר תנאי מינימום להעסקת העובדים הסיעודיים, הכשרות חובה, ומנגנון של פיקוח על עבודתם. ביטוח לאומי ציין כי: "בגלל שהחברות סחבו אותנו שנים על גבי שנים בפרוצדורות משפטיות, אזרחים לא קיבלו שירות ראוי. השופט נכנס סעיף אחר סעיף, וקיבל כמעט את כולם. נעשה כאן צדק חברתי עם האזרחים הותיקים של מדינת ישראל".

לעומת זאת אומר מנכ"ל איגוד חברות הסיעוד דורון רז, יו"ר איגוד נותני שרותי הסיעוד בישראל: "זה לא נכון שהפסיקה הייתה אך ורק לטובת ביטוח לאומי. בית המשפט שלח את ביטוח לאומי לשנות מספר סעיפים משמעותיים במכרז, ואנחנו עוד עשויים לערער". למשל, ביטוח לאומי קבע תשלום על נסיעות המטפלות לפי מפתח של רבע שעה למעבר בין מטופל למטופל. חברות הסיעוד טענו כי מדובר בהערכת חסר מופרכת, והשופט החזיר את הנושא לועדת המכרזים של ביטוח לאומי. הקלה בסעיף זה יכולה להשפיע משמעותית על רווחי החברות.

רז מוסיף כי: "עבור חברות ועמותות קטנות, המכרז החדש יכול למחוק את הרווח, ואת החברות".

מיכאל בן יעקב, אנליסט בכיר ומנהל קרנות בפרופאונד בית השקעות מציין כי: "אני בספק אם המכרז הזה יעבור כמו שהוא, מכיוון שבסוף ההרעה בתנאים לא תגדיל את התחרות, להפך, וזה לא לטובת ביטוח לאומי. לא אתפלא אם המכרז ייסגר בצורה הרבה יותר מתונה ממה שחשבנו. אבל אם אני טועה אז בהחלט תהיה הרעה משמעותית, כי זה המגזר הכי רווחי של החברות האלה".

בתוך כך, ביטוח לאומי צפוי להמשיך את ההתקשרות עם החברות במכרז הישן עד סוף 2026, כך שבכל מקרה יקח זמן עד שהפסיקה תשנה את המצב של החברות במציאות, וייתכן שהתמונה הסופית תהיה מרוככת יותר.

מה צפוי לחברות?

מאחורי העליות בחברות הסיעוד עד אתמול בבוקר, ושווי ההנפקה של כ-3 מיליארד שקל לעמל ומעבר, עומד חשבון פשוט: האוכלוסיה מתרבה והעולם הולך ומזדקן. ההמלצה הכמעט גורפת של הקהילה הרפואית היא לאפשר למבוגרים להישאר כמה שאפשר בבית. מאחר ואי אפשר כמעט להזדקן בבית ללא טיפול סיעודי בתשלום, שמגיע בחלקו מביטוח לאומי, והתוצאה היא שוק שמגלגל היום כ-14 מיליארד שקל בשנה.

על המגזר הזה בנו דנאל, תיגבור, עמל ומעבר ועוד כ-100 חברות ועמותות גדולות. על פי דוחות החברות, מעל 48% מהכנסות דנאל הגיעו מביטוח לאומי. תמונה דומה נרשמה גם בעמל ומעבר, שם הכנסות החברה מביטוח לאומי מהוות כ-64% מההכנסות הכלליות. גם עבור תיגבור המוסד הוא הלקוח הדומיננטי ביותר אם כי בשיעורים מעט יותר נמוכים (42% מההכנסות).

בשל הגידול המתמשך באוכלוסיית האזרחים הוותיקים, נהנה תחום הסיעוד מצמיחה משמעותית בשנים האחרונות, מגמה שצפויה להמשך ואף להתגבר בשנים הקרובות. על פי התשקיף של עמל בשנים האחרונות ישנה מגמת גידול בביקוש לשירותי סיעוד, אשר באה לידי ביטוי בצמיחה שנתית ריאלית של בין 4%-10% בשוק הסיעוד.

בן יעקב מסביר: "החברות טוענות שהתנאים של המכרז מונעים מהן רווחיות סבירה. אנחנו מעריכים כי אם המכרז באמת יעבור, החברות הללו שידעו בעבר להשיג רווחיות של בין 5%-10%, עלולות להצטרך להסתפק ברווחיות מתחת ל-4%".

אבל, הוא אומר, ייתכן והתהליך הזה יוביל לקונסולידציה בשוק שתשרת דווקא את החברות הגדולות. "בטווח הקצר אין ספק שכל החברות בתחום יפגעו, אבל בטווח הארוך מי שישלמו את המחיר הן החברות הקטנות שיחלשו מאוד ובסף כנראה יבלעו ע"י הגדולים".

לגבי עמל ומעבר, הוא אומר: "אני מניח שאם הם ינפיקו עכשיו. ההנפקה תצטרך לצאת במחיר הרבה יותר נמוך, ויש מצב שהיא אפילו תידחה. מכיוון שהם לא ירצו להנפיק במחיר שמבחינתם לא סביר".

עוד כתבות

בלי נופים, טיולים ואטרקציות: ברוכים הבאים לחופשות השינה / צילום: Shutterstock

עם 16 שעות שינה ובלי אטרקציות: הכירו את טרנד החופשות החדש

סוכריות גומי עם שמן קנאביס, כריות שזוכרות את מבנה הראש וגם מיטות שמנתחות את איכות השינה ● קבוצה הולכת וגדלה של נופשים חיפשה פתרון לעייפות - ופיתחה טרנד שהיא מכנה sleepcation ● תעשיית האירוח מציעה ועוד ועוד שדרוגים, אבל מומחים מזהירים: "זה אינו פתרון משמעותי לחוסר"

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

מעבר הגבול בטאבה / צילום: יוד צילומים

השמיים עדיין סגורים, כך תוכלו בכל זאת להיכנס ולצאת מישראל

עקב המצב, ארקיע תחל היום להפעיל טיסות חכורות בין טאבה לאתונה, על מנת לאפשר כניסה ויציאה מישראל ● בימים הקרובים חברות תעופה נוספות צפויות להצטרף למודל דומה דרך טאבה או עקבה

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

מיני ACEMAN / צילום: יח''צ

אחרי הוזלה של 40 אלף שקל: האם המכונית הזו שווה את המחיר?

המכונית העירונית הקומפקטית של המותג "מיני" מבית ב.מ.וו משלבת ממדים מותאמים לעיר, עיצוב אופנתי והתנהגות כביש מלוטשת שפונה לחובבי נהיגה ● אבל מתלים קשיחים ומחיר שאפתני מגבילים את פוטנציאל השוק שלה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

עלי חמניאי, מנהיג איראן / צילום: ap

40 שנות דיכוי וטרור: בישראל בטוחים - חמינאי חוסל

גורם בכיר בישראל ואחריו גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיעו כי המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, חוסל הבוקר במכת הפתיחה של מבצע "שאגת הארי" ● מדובר במהלך דרמטי שעלול לטלטל את מוקדי הכוח בטהרן ולשנות את מאזן ההרתעה האזורי לאחר יותר משלושה עשורים בהם חלש על השלטון

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר