גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במשך שנים זו הייתה נראית כמו ההשקעה הכושלת של צחי נחמיאס. עכשיו היא עושה קאמבק

בשנתיים האחרונות ביצעה חברת ההחזקות הוותיקה, שמובילים צחי נחמיאס והאחים זלקינד, שורה של מימושים לצד התמקדות בתחום הנדל"ן ● התוצאה: שיפור משמעותי באיתנותה הפיננסית ● מכירת נתח ממניות גב-ים עשויה לאותת על קיפול קומה בפירמידה ההיסטורית

נטלי משען זכאי, מנכ''לית גב ים וצחי נחמיאס, יו''ר דסק''ש ומבעליה / צילום: יח''צ, ורד פיצרסקי
נטלי משען זכאי, מנכ''לית גב ים וצחי נחמיאס, יו''ר דסק''ש ומבעליה / צילום: יח''צ, ורד פיצרסקי

חמש שנים אחרי שרכשו את חברת ההחזקות הוותיקה דיסקונט השקעות (דסק"ש), קבוצת המשקיעים שכוללת את צחי נחמיאס (מגה אור ), האחים זלקינד (אלקו ) ורמי לוי מתחילה לראות את האור בקצה המנהרה. אחרי כמה שנים קשות, בהן ספרו הפסדים של מאות מיליוני שקלים על הנייר מהשקעתם, שילשה המניה את שווייה בשנה וחצי האחרונות והפסד המשקיעים כמעט התאפס.

הישראלית שצללה משווי של מעל מיליארד דולר לפחות מ־70 מיליון
רבעון שני ברציפות: מאנדיי מפרסמת דוחות, והמניה נופלת בכמעט 20% במסחר המוקדם

לכך קדמה שורה של מימושי השקעות (סלקום , אלרון , מהדרין ואפסילון), שהקטינו באופן דרמטי את היקף החובות של דסק"ש ואת המינוף הגדול שרבץ עליה. את התוצאה ניתן לראות לא רק במחיר המניה אלא גם בתשואת האג"ח, שחזרו לטריטוריה חד ספרתית לאחר שרק לפני כשנתיים שיקפו חששות כבדים לגבי יכולת ההחזר של דסק"ש.

כעת, מקווים בעלי השליטה בחברה (בהובלת היו"ר נחמיאס) להתחיל ולראות פירות ראשונים מהמיקוד בתחום הנדל"ן המניב, בעיקר באמצעות ההחזקה בחברת המשרדים גב-ים. כך, בשבוע שעבר מימשה דסק"ש מניות גב-ים בהיקף של 650 מיליון שקל, שהותיר אותה עם החזקה של כ-64% בענקית הנדל"ן המניב, המוחזקת באמצעות החברת הבת נכסים ובניין. המהלך, על פי ההערכות בשוק, נועד בעיקר כדי לשרת את החוב של נכסים ובניין, אך גם לשפר את הסחירות במניית גב-ים, הנסחרת בשווי של 8.6 מיליארד שקל. זו עשויה לאפשר לה כניסה למדד הדגל ת"א 35 (אשר דורש רף החזקה מינימלי של 30% מהמניות בידי הציבור).

השלב הבא צפוי להיות מיזוג של נכסים ובניין עם דסק"ש, מהלך שיצמצם את הפירמידה בת שלוש השכבות של דסק"ש, ואת ההוצאות הכרוכות בהחזקה של שתי חברות ציבוריות. עוד קודם לכן תצטרך נכסים ובניין להמשיך ולהקטין את המינוף שלה, מהלך שצפוי להתבצע באמצעות מכירת מגדל המשרדים HSBC שבמנהטן, ניו יורק, הנכס השני שלה לצד מניות גב-ים.

המינוף קטן משמעותית

כאמור בתחילת שנת 2021 השלימה קבוצת משקיעים בראשות מגה אור, שבשליטת נחמיאס, חברת ההחזקות אלקו של האחים מיכאל ודניאל זלקינד, ורמי לוי עסקה לרכישת מניות השליטה בדסק"ש (82%) מידי כונסי הנכסים של קבוצת אי.די.בי. זאת תמורת 1.1 מיליארד שקל (שווי חברה של 1.36 מיליארד שקל). צעד זה הסתמן בשנים הבאות כהשקעה כושלת, כשרק לפני כשנה עוד נסחרה מניית דסק"ש במחיר נמוך בכ-60% מזה שבו נרכשה. הסיבה לכך היו החובות העצומים שרבצו על החברה, שבעקבות עליית הריבית איפסו את השווי הנכסי הנקי (NAV) של דסק"ש.

אלא שבשנה וחצי האחרונות חל מפנה ומניית דסק"ש שילשה את שווייה, כך שהיא משקפת לחברה כיום שווי של כ-1.3 מיליארד שקל, הדומה לזה ששילמו לפני כחמש שנים חברי קבוצת הרכישה עבורה. לכך קדם מהלך מימושים אגרסיבי, שצמצם את החוב הכבד ואת רמות המינוף הגבוהות (היחס בין החוב לשווי הנכסים) שהגיעו בשיאן לכמעט 100% (באופן שאיפס כאמור את השווי הנכסי הנקי של דסק"ש).

המהלך המשמעותי הראשון שבו נקטה דסק"ש, אז בניהולה של נטלי משען זכאי (כיום מנכ"לית גב-ים), התרחש בקיץ 2023 אז נמכרה השליטה (44.5%) בחברת הפרדסים והקרקעות מהדרין לידי קבוצת דלק של יצחק תשובה, תמורת 250 מיליון שקל. שנה לאחר מכן, השלימה דסק"ש את מכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום (35.5%) לידי קרן ההשקעות פורטיסימו ושותפיה, תמורת כ-930 מיליון שקל. בדרך מימשה החברה את החזקתה גם בחברת החזקות הביומד אלרון, בית ההשקעות אפסילון וכן בקרקעות שברשותה.

"אין תחושת החמצה"

בדסק"ש אולי ראו בנפש כלה כיצד זינקו מניות החברות הנמכרות תחת בעלי השליטה החדשים, בשיעורים תלת ספרתיים (סלקום ב-113%, מהדרין 93.5% ואלרון 110%), אך מהלכים אלה אפשרו לחברה להקטין בשנתיים האחרונות את החוב (נטו) בכ-1.3 מיליארד שקל, לסך של כ-521 מיליון שקל בלבד, ואת רמת המינוף לכ-28%.

"אצל הדירקטורים ובעלי המניות המרכזיים אין תחושת החמצה", משתף גורם בסביבת החברה. "את ההחלטות צריך לבחון בזמן שבו התקבלו, זו חוכמה מאוד קטנה להגיד דברים בדיעבד. ידענו שמכרנו נכסים מצוינים, אבל במצב שבו היינו לפני שנתיים מקסמנו את מה שיכולנו לקבל".

הקטנת החוב והמינוף הביאה לכך ששלוש סדרות האג"ח של דסק"ש, שמהן נותרו לפירעון כ־913 מיליון שקל, נסחרות כיום בתשואה חד־ספרתית שבין 4.7% ל־6.8%. זאת, לאחר שבשנים האחרונות נסחרו בתשואות זבל דו-ספרתיות. כך, בנובמבר 2023, זמן קצר לאחר פרוץ המלחמה, האג"ח מסדרה י' נסחרה בתשואה של כמעט 30%, ששיקפה חוסר אמון של המשקיעים ביכולת החזר החוב של דסק"ש. כיום היא נסחרת בתשואה של 5.6%.

העיניים לגב־ים

כעת, כשנדמה שמצבה הפיננסי של החברה התייצב, ההערכות בשוק הן כאמור שדסק"ש תפעל להצפת ערך בפעילות הנדל"ן המניב של נכסים ובניין (בה היא מחזיקה 70.5%). זו כוללת כאמור את מניות השליטה בגב ים (החזקה של 64%) ובמגדל המשרדים HSBC בניו יורק. נכסים ובניין נסחרת כיום בדיסקאונט עמוק של כ-53% על שווי נכסיה.

כאמור בשלב הראשון, ינסו בדסק"ש למכור את הבניין בניו יורק, מהלך שעל כוונתו הצהירו לא פעם, אך התקשו לבצע בשל ההתקררות שוק הנדל"ן האמריקאי, לנוכח סביבת הריביות הגבוהה בשנתיים האחרונות, ועזיבתו הצפויה של דייר העוגן (בנק HSBC), כשלאחרונה נכנס לבניין שוכר מרכזי חדש - ענקית הטכנולוגיה אמזון.

יציאתה לפועל של המכירה תאפשר הקטנה נוספת במינוף החברה, ועל פי התוכניות גם למזג את נכסים ובניין עם החברה האם, מה שעשוי להציף ערך נוסף לבעלי המניות בדסק"ש.

עם השלמת המהלכים הללו צפויה דסק"ש להתמקד בהשבחת פעילותה המרכזית, ההחזקה בגב-ים, המתמחה בהשכרת משרדים בעיקר לחברות טכנולוגיה מובילות - כוונתם המקורית של בעלי המניות המרכזיים שלה בעת הרכישה. נזכיר כי בשנת 2022 הגדילה נכסים ובניין את החזקתה בגב-ים באמצעות רכישת חלקו של איש העסקים אהרון פרנקל, שאיתגר את שליטתה (37% מההון), לפי שווי של יותר מ-8 מיליארד שקל - מחיר שהיה גבוה ממחיר השוק. כיום, לאחר עלייה של כ-41% מתחילת השנה נסחרת מניית גב-ים לפי שווי גבוה יותר מאותה רכישה.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

דיווחים סותרים בארה"ב לגבי אפשרות של מלחמה קרובה באזור

ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?