גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד": כששר אוצר ניסה למנוע את ביטול מס רכוש

הניסיונות להחזיר לחיינו את מס רכוש על קרקעות פנויות, מזכירים את קריאתו של יעקב נאמן לתקן את העיוות ● אלא שבמקום מס שפוגע בקבוצות לחץ ברורות, בממשלה מעדיפים גזרות על כולם

ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר
ארסוף. חסידות גור מחזיקה קרקעות באזורים אטרקטיביים במיוחד / צילום: איל יצהר

זקני רשות המסים זוכרים ש"כוח מאה" היה פעם בכלל שלהם, להבדיל אלף אלפי הבדלות. לפני שני עשורים בדיוק גייסו ברשות, תחת השם הזה, עשרות רבות של סטודנטים לעבודה זמנית: גביית חובות מס רכוש על קרקעות פנויות.

פעילות הותמ"ל תוארך עד 2028: השינויים בחוק ההסדרים בנדל"ן
ת"א עדיין הכי יקרה בארץ, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

המס אומנם בוטל בתחילת שנת 2000, אבל חובות העבר הסתכמו באותה עת ביותר מ-1.5 מיליארד שקל, בעיקר במגזר הערבי. מאמצי הגבייה, שהסתיימו בהצלחה מפוקפקת למדי, הזכירו לכולם גם למה המס בוטל, ועד כמה קשה לגבות מס מנכס שלא בהכרח מניב פירות, ושכולל לא מעט בעלי קרקעות שבאמת לא יכולים לשלם גם אחוזים בודדים משוויין.

וכעת, ברקע הניסיונות להחזיר את המס לחיינו, הפעם בשיעור של 1.5% משווי הקרקע ולא 2.5% כמו שהיה עד שנת 2000, זו הזדמנות להיזכר עד כמה יהיה קשה לצלוח את מחסום האינטרסים. הגורמים שחרדים, לגמרי בצדק מבחינתם, מהמס הישן-חדש. המגזר הערבי, כאמור, שרוב אדמותיו פרטיות ובאופן מסורתי אינו מוכן בקלות למכור אותן הלאה. לפי כל הסימנים והערכות, ראש הממשלה נתניהו לא רוצה להיכנס איתם כעת לעימות מיותר, כי מי יודע אם לא יזדקק להם מחר (למשל לדיל על אישור חוק הגיוס, תמורת ביטול הכוונה להחזיר את המס על הקרקע).

וישנם החרדים, בדגש למשל על חסידות גור, המושכת עדיין בלא מעט חוטים בממשלה ומחזיקה קרקעות פנויות גם באזורים אטרקטיביים במיוחד (כמו היישוב ארסוף למשל, על חוף הים שמצפון להרצליה, שם מחזיק האדמו"ר אדמות כבר עשרות בשנים). והקבלנים כמובן, שמעדיפים לווסת את הבנייה בהתאם לקצב המכירות, ולא ישמחו לשלם מהיום הראשון מס על הקרקעות הפנויות שברשותם. מי יהמר נגד לובי כל כך חזק?

המחליף מיהר לבטל את מס הרכוש

אבל מס רכוש, יחזור או לא לחיינו, הוא רק משל. "אני רוצה לומר בצורה ברורה לכל חברי ועדת הכספים: אם כל אחד יפתח את הסידור שלו ויתפלל מהסידור שלו, ויגן על אותו סקטור שהוא חושב שהוא צריך להגן עליו, אין עוד אפשרות לעשות משהו", אמר יעקב נאמן ז"ל בדיון קצר ונשכח בסוף שנות ה־90, בנוגע לתוכניות לביטול מס הרכוש. "בנושא המסים, אנא, תהיו כאיש אחד בלב אחד. אחרת, לא נתגבר על הבעיה של מערכת המסים בישראל".

נאמן היה השר האוצר היחיד בתולדות ישראל שנבחר לתפקיד כמינוי מקצועי. נאמן בסך הכול ביקש מחברי הכנסת שלא לבטל כליל את המס, שהכניס כמיליארד שקל בשנה למדינה, אלא לתקן אותו: להפחית את שיעורו, לדחות את החיוב עד מימוש הקרקע, להגדיל את הפטור, ולמצוא איזון בין עיוות לעיוות. "קל מאוד לבטל כל מס ואין כל צורך בנימוקים כדי לבטל מסים", אמר. "אפשר לכל דוגמה של אי־צדק להביא דוגמה נגדית".

זה לא ממש עזר לו. פחות מחודש אחרי אותו דיון, תחת ביקורת מהקואליציה והאופוזיציה גם יחד, הוא הניח את המפתחות. שבעה חודשים בלבד לאחר שנכנס לתפקיד. אחריו חזרו שרי האוצר להיות פוליטיקאים. מאיר שטרית, מחליפו, ביטל את מס הרכוש, וריצה את המתנגדים בכך שלא באמת ביטל אותו, אלא קבע אותו על שיעור אפס, כביכול למקרה שיום אחד "יקל" להחזירו. ועם זאת, באותה נשימה הוא הודיע בכנסת כי "מס משוחרר לא יוחזר".

צריך איכשהו לממן תקציב שאחרי מלחמה

ובזמן שפוליטיקאים עדיין מתנהגים כאילו כסף גדל על העצים, דברי נאמן רלוונטיים יותר מתמיד. במקום מס לא נעים, כזה שדורך ופוגע בקבוצות לחץ ברורות, מעדיפים בממשלה שוב ושוב להשלים עם מסים וגזירות כואבים פי כמה, אבל כאלה שמציקים לכולם. במקום מס על בעלי קרקעות, אנו עשויים לקבל בקרוב 19% מע"מ, או עוד חיתוכים "רוחביים" שפשוט פוגעים בכולם, כי צריך איכשהו לממן תקציב שאחרי מלחמה, עם הוצאות ביטחון שעדיין מרקיעות לשמיים.

ועוד לקח חשוב ונשכח: לפני 25 שנה, ביטול מס רכוש הגיע כמהלך משולב. ועדה בראשות יורם גבאי, מי שהיה בשעתו הממונה על התקציבים, הצדיקה את ביטולו, נוכח מורכבות הגבייה והעובדה שלא כל הקרקעות אכן זמינות לבנייה או למימוש. אבל במקביל, היא אמרה, יש לקבוע במקומו, "לצורך איזון תקציבי", מס בשיעור של 2.5% על מכירת נדל"ן. מה קרה בפועל? כצפוי: מס הרכוש בוטל, אבל גם אותו מס מכירה שבא במקומו נעלם כעבור שנים ספורות.

כוכבי השבוע

מצוין: הדרך להישאר תל אביב עוברת בשיפוץ בניינים

תושבי תל אביב אוהבים "לעוף" על העיר שלהם. האורבניות, השדרות, הגינות, ההשקעה בחזרה בכל תושב (חוגים מסובסדים, מוסדות ציבור) ועוד ועוד. פועל יוצא מהעובדה שהעירייה נהנית מקופה גדושה במיוחד של מזומנים - בעיקר הודות לניהול נכון, כמות מסחר ומשרדים עצומה, ומחירי קרקעות שמניבים לה אגרות והיטלים גבוהים, ומאפשרים לה להחזיר לתושביה.

ולכן, במחילה מהתושבים הזועמים שהגיעו השבוע עד לבית משפט עליון, הדרישה של העירייה מבעלי דירות לשפץ ולשמור על חזית נורמלית של הבניינים, גם בעלות שיכולה להגיע למאות אלפי שקלים, היא הרבה יותר מסבירה. אי אפשר לאחוז בחבל בשני קצותיו - גם להתגאות בכך שתל אביב היא אולי העיר המערבית היחידה בישראל, וגם לקטר שהעירייה דואגת שהיא תעשה מאמץ להיראות כמו הערים האחרות שבשבילן אנחנו ממריאים לחו"ל.

בלתי מספיק: יד2 - אם המוצר בחינם, אתה המוצר

הקלישאה הכי מפורסמת בשיווק, "אם המוצר בחינם, אתה המוצר", קפצה לי לראש השבוע עם הדיווח על עסקת הענק של קרן KKR, שמכרה את אתר יד2 לקרן אייפקס בכ-950 מיליון שקל.

רוב גולשי יד2 מרגישים שהם מקבלים שירות סביר למדי, לגמרי בחינם. נפלאות עידן האינטרנט, ודאי למי שזוכר איך פרסם בעבר דירה או רכב תמורת מאות שקלים למודעה קטנטנה בעיתון סופ"ש. רוצים לשכור או להשכיר, לקנות או למכור - דירה, רכב, שידה? יש יד2. הכל זמין והכל בחינם.

או שלא - ויוכיחו זאת השווי הפנומנלי שבו נמכר יד2, הגבוה אי פעם שבו נמכר אתר אינטרנט ישראלי; ויעידו גם דיווחים על הכנסות שנתיות של 900 מיליון שקל ועל רווח תפעולי של כ-150 מיליון שקל. ההכנסות הללו, ובעיקר הרווח, מלמדים שמישהו שילם הרבה כסף כדי שתקבלו דווקא את המוצר שלו.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הביטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, ושערו מול הדולר עומד על 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

רחוב רבי עקיבא בבני ברק / צילום: Shutterstock

גן ילדים בבני ברק שביהמ"ש הורה לפנותו ממשיך לפעול ונאבק נגד תשלום שכירות

כמה שופטים קבעו בשורה של החלטות כי על הגן שהוקם על חלק מגג שבבעלות פרטית להתפנות, ובינתיים לשלם דמי שכירות - אך החברות המפעילות את הגן סירבו להתפנות ● מפעילי הגן: "מדובר בהחלטות טכניות, אנחנו פועלים בהתאם לפסקי הדין"

בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין / צילום: הילה דגן

"עדיין שוק של קונים": בכמה נמכרה דירת 4 חדרים שזקוקה לשיפוץ במודיעין?

דירת 4 חדרים בשטח של 87 מ"ר עם מרפסת נמכרה תמורת 2.39 מיליון, לאחר שמחיר השיווק עמד על 2.79 ● "מרגישים שינוי בעקבות ירידת הריבית. יש יותר פניות וגם נסגרות יותר עסקאות", אומרת זכיינית רימקס יוניק ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כוכבית בליתי לוי / צילום: יוני רייף/אוני' בר-אילן

הישראלית שמונתה באמצע המלחמה לתפקיד בכיר במפעל השבבים הטייוואני

בענקית השבבים TSMC מבינים כנראה שהחדשנות הישראלית היא דלק קריטי בשרשרת הייצור העולמית של התחום ● זו הסיבה לכך שלצד מנהל הפעילות במזרח התיכון ובאירופה מינו בחברה לראשונה מנהלת ייעודית לחיזוק הקשרים הישראליים - כוכבית בליתי–לוי

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

עקב אכילס של חמינאי שעשוי להוביל אותו להפסד מול ארה"ב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ההבדלים הגדולים בין טראמפ לחמינאי, איך מתמודדים צעירי עזה עם המשבר הכלכלי ברצועה, והארגונים העשירים שרוצים להשפיע על בחירות האמצע בארה"ב • כותרות העיתונים בעולם

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

מה מביא לירידות בשוק הקריפטו? / צילום: Shutterstock

111 מיליארד דולר נמחקו ביממה: מה עומד מאחורי הירידות החדות בקריפטו?

הביטקוין צנח מתחת ל-80 אלף דולר, הרמה הנמוכה שלו מאז אפריל ● גם יתר המטבעות רושמים ירידות חדות ● בין הסיבות: נזילות נמוכה ואכזבה מכך שהתחום לא מתפקד כ"מקלט בטוח" כמו בעבר

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

מפעלי ים המלח / צילום: Shutterstock

בג"ץ: ICL תשלם קנס של 16 מיליון על מחסור בסולר לחירום, פחות מהקנס המקורי

הקנס מהווה תקדים חשוב עבור רשות החשמל, ששואפת להרתיע מפני אי החזקת סולר לחירום, ששימש רק היום בתקלה במספר אסדות גז ● לאחר פשרה, איי.סי.אל תשלם קנס, אך הופחתו ממנו 18%

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

קטאר נוקמת באיראן, כך זה נראה

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הספארי ברמת גן / צילום: Shutterstock

לפחות 3 מיליארד שקל רווח: מי דוחף לפינוי הספארי ברמת גן?

הסיכום לגבי הזזת הספארי ממקומו היה פזיז: ראש העיר רמת גן לא יידע את המועצה, מינהל התכנון כלל לא היה שותף, וברמ"י אין מי שיאשר את התוכנית ● עוד הוכחה שכשהקרקע לוהטת, שווה להפריח בלונים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית