גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתחרה באסותא: רשת בתי חולים פרטית חדשה יוצאת לדרך

מינואר 2026 יחלו ארבעה מרכזים רפואיים לפעול רשמית כרשת אחת תחת השם "מדיקה", בשאיפה להיות שחקן משמעותי במערכת הבריאות ולהתרחב בהמשך ● בין הבעלים: קופות החולים לאומית ומאוחדת ● מנכ"ל הרשת: "יש לנו אתגר להיתפס כספק לרפואה הציבורית ולא כאויב"

בית החולים מדיקה רפאל בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון
בית החולים מדיקה רפאל בתל אביב. רכישה שאפשרה את המהלך של הרשת / צילום: עמית גרון

לאורך עשור, מתחת לרדאר, צמח בהדרגה שחקן משמעותי במערכת הבריאות, ועכשיו הוא מכריז על עצמו באופן רשמי כרשת פרטית חדשה של בתי חולים. בתחילת ינואר יאוחדו ארבעה מרכזים רפואיים מבחינה תפעולית ויחלו לפעול כרשת מדיקה. היעד שלה הוא שכ־75% מהפעילות תגיע מקופות החולים, כלומר, מהמערכת הציבורית.

מטופלים במיון יוכלו לתרום דגימות למאגר חדש: הבנק שמצטרף למגמה העולמית במחקר
"המודל של בית החולים לא עובד": איך הדסה שוב נקלע למשבר?
התוצאה מפתיעה: איזה בית חולים מוביל בשביעות־הרצון של המטופלים?

כך נולד שחקן בריאות

הצעד הראשון בדרך להקמת מדיקה נעשה כבר ב־2015. אז רכש איש העסקים צביקה בארינבוים עם שותפיו - חברת קיסריה שבבעלות צבי ברק, משפחת ארקין ובית ההשקעות אלטשולר שחם - את מרפאות נאר"א. כעבור שנתיים רכשה נאר"א את בית החולים אלישע בחיפה, שמפעיל מרפאות במקומות נוספים, ובמקביל משנה את שמה למדיקה. ב־2018 מדיקה פותחת את המרכז הרפואי RMC בעפולה, וב־2019 היא משלימה עסקה עם קופת חולים מאוחדת, שבמסגרתה הקופה רוכשת 40% ממנה.

ב־2024 מגיע המהלך שמאפשר למדיקה להפוך לרשת. היא רוכשת את בית החולים רפאל בתל אביב, שהקימו קבוצת משקיעים פרטית וחברת הביטוח הראל על בסיס רישיון ישן של בית חולים בבת ים לביצוע כמעט כל סוגי הניתוחים. במסגרת העסקה, בסך 550 מיליון שקל, מצטרפת קופת חולים לאומית כבעלת מניות ברשת.

"על בית חולים גדול אחד בחיפה לא באמת יכולנו לבסס רשת, לא מבחינת כוח הקנייה ולא מבחינת ההסכמים", אומר מנכ"ל הרשת ד"ר שלמה ישראלית, "אבל עם הכניסה של רפאל ויחד איתו הכניסה של לאומית לקבוצת הבעלים של הרשת, הפכנו לכוח משמעותי בשוק הבריאות. פתאום אנחנו יכולים לתת שירות ל־23%, שזה כבר לא בפער גדול ממכבי־אסותא, שהם כ־27%".

לדברי ד"ר ישראלית, המודל ההיברידי של פעילות פרטית לצד שירות למערכת הציבורית היה המודל המיועד של בית החולים אסותא באשדוד, אלא שלבסוף הוחלט שהוא יהיה ציבורי. "והוא אכן נכנס לגירעון ויצא ממנו רק בתמיכת המדינה. עכשיו צריך להכפיל אותו, כי כולם במסדרון. כשמוקדנית מקבלת לקוח, היא לא יודעת אם הוא פרטי או ציבורי. אבל יש לנו הרבה אתגרים מול הרגולטור, שעדיין רואה בנו רפואה פרטית".

כמו מה?
"בקבלת רישיונות להרחיב את היכולות, להקים מרכזים נוספים, להיתפס כספק שירותים לרפואה הציבורית ולא כאויב שלה. לראות בנו שותפים לדרך ולא מתחרים".

ד''ר שלמה ישראלית,  מנכ''ל רשת מדיקה / צילום: רשת מדיקה

"לא הפרטה אלא הלאמה"

ד"ר ישראלית מתאר כמה תהליכים שהובילו להיווצרות רשת מדיקה כפי שהיא. הראשון הוא כניסת קופות החולים לבעלות על בתי החולים. לכללית היו תמיד בתי חולים ציבוריים, ובשנים האחרונות היא בעלת מדיקל סנטר בהרצליה. מכבי, הבעלים של אסותא, הפכה גם לבעלים של בית חולים ציבורי כשהוקם אסותא אשדוד. מאוחדת ולאומית נותרו ללא בית חולים וללא הסינרגיות שיכולות להיווצר כשקופה שולחת מבוטחים לבית החולים שלה. הן צפויות להיות הבעלים של בית החולים הציבורי שיבא נגב, אבל זה יקרה רק בעוד כמה שנים טובות.

הבעלות על רשת פרטית מאפשרת לקופות את הסינרגיות הללו בעקבות תהליך אחר: הרפורמה שאפשרה ועודדה את קופות החולים לרכוש שירותים מבתי חולים פרטיים, כך שמטופל יוכל לעבור בהם ניתוח או הליך רפואי עם טופס 17.

"בישראל כמעט לא הוקמו בשנים האחרונות בתי חולים ציבוריים, אבל נעשה תהליך שהוא בעצם הלאמה שקטה של הרפואה הפרטית", אומר ישראלית. "רוב בתי החולים הפרטיים מקבלים את רוב העבודה שלהם מקופות החולים, ולא מהביטוח הפרטי".

ד"ר ישראלית מציין כי אפילו במערכת הנחשבת הכי ציבורית בעולם, ה־NHS הבריטית, שבה כמעט כל שירותי הרפואה מסופקים דרך מבטח ממשלתי אחד, חלק מהשירות נרכש על־ידי המדינה מקבלני משנה פרטיים. "לשם זה הולך", הוא אומר.

תהליך נוסף שהתרחש הוא הרצון של בתי החולים לפעול כרשתות. בתי החולים של קופת חולים כללית ורשת אסותא כבר עשו את זה, ושיבא מקים את בית החולים החדש בבאר שבע. "רשת בתי חולים היא אטרקטיבית מאוד לקופה שחולשת על כל המדינה", אומר ד"ר ישראלית.

מדוע זה לא קרה עד עכשיו - הבעלות של קופות החולים הקטנות על בית חולים והפעילות שלכם כרשת?
"לא הייתי ממליץ על זה למי שרוצה לראות תשואה לפני הנכדים שלו. זה יותר בשביל הגלורי מאשר בשביל הכסף, ועוד עם אחריות על חיי אדם. יותר קל להתעסק בשבבים. לכן הרבה גורמים שראו בזה פוטנציאל משכו את ידיהם. אפילו רשת שיבא הגדולה לא תגייס בקלות מיליארד שקל להקמת בית חולים בבאר שבע, והיא יכולה לעשות זאת רק כי היא ממשלתית".

נזכיר כי מדיקה עצמה רצתה להפעיל גם את בית החולים בבאר שבע, שבסופו של דבר ניתן לשיבא.

התרחבות נוספת בעתיד

איך מתאמים בין צורכי פריפריה ומרכז, מרפאות קטנות ובתי חולים? לדברי ד"ר דוד מוסינזון, המנהל הרפואי של רשת מדיקה, "אם בממוצע 75% מהלקוחות שלנו מגיעים דרך קופות החולים, אז בעפולה זה 90%, ובתל אביב 50%. אנחנו עושים סטנדרטיזציה מסוימת - אותם תהליכי הכנה לניתוח, מעקב, הפקת לקחים. אם רופא מסוים הצליח במקום מסוים, נשאף לכך שהוא יעבוד במקומות נוספים ברשת. הספקים אחידים, וגם הסטנדרטים הרפואיים. אבל אנחנו גם שומרים על העצמאות של כל מנכ"ל. לא בכל המרפאות יש כל השירותים, וגם תנאי האשפוז שונים".

בנוסף לבתי החולים ולמרפאות שנרכשו, הקימה הקבוצה מעבדה פתולוגית ברחובות, שתפעל לקדם טכנולוגיות של ביופסיה נוזלית. "היו רק שתי מעבדות פתולוגיה בארץ, ואז אחת מהן נרכשה על־ידי כללית, והשנייה על־ידי אסותא", אומר ד"ר ישראלית. "ברגע שהקופה נכנסת, אתה לא שולט בזמני התגובה, באיכות התשובה, ביכולת לתקשר עם המעבדה. כשהמעבדה היא שלנו, יש אינטגרציה מלאה של התוצאות לתיק המטופל".

תרצו לרכוש מרפאות נוספות?
"כרגע אנחנו עוסקים בייצוב ובצמיחה אורגנית. בעתיד נקים עוד נקודות, היכן שהקופות צריכות אותנו: ירושלים, בית שמש, אשדוד; וגם היכן שהמדינה צריכה אותנו, וזה מביא אותנו למשל לקצרין. אני לא יודע אם זה יבשיל, אבל יש רצינות וכוונה אמיתית מצדנו לתת מענה לתושבים ולחיילים שמשרתים שם. אנחנו במגעים גם עם כמה נקודות מעבר לקו הירוק, זו הזדמנות".

בכל פעם שמקימים בית חולים חדש, עולה שאלת כוח־האדם והקניבליזציה במערכת.
"הרפואה הפרטית מאפשרת לרופאים להשתכר כמה שהם מאמינים שמגיע להם ומשמרת אותם במערכת הבריאות, ובישראל. יש מצוקה של כוח־אדם, ואנחנו חווים אותה. זה נושא שצריך להיפתר על־ידי המדינה, לפי הצרכים של כלל המערכת".

יו"ר רשת מדיקה הוא אייל גבאי, שהוא גם יו"ר קופת חולים מאוחדת, ובעבר היה בין היתר מנהל רשות החברות הממשלתיות, מנכ"ל משרד ראש הממשלה ויו"ר קרנות ההשתלמות למורים. המינוי של גבאי כיו"ר הרשת מעיד על החשיבות שלה למאוחדת ועל הכוח של מאוחדת בתוכה.

גבאי אמר עם השקת הרשת במתכונתה האינטגרטיבית כי "רשת מדיקה נולדה מאיחוד ארבעה מרכזים רפואיים מובילים, ובכך יצרה גוף רפואי רחב־היקף בעל השפעה מערכתית. כיום הרשת פועלת להרחבת הפריסה הגאוגרפיה לפריפריה, במטרה לשלב רפואה ברמה פרטית במערכת הציבורית".

עוד כתבות

ידיעת שפות מגינה מפני התדרדרות קוגניטיבית במוח / צילום: Shutterstock, ahmetmapush

דוברים מספר שפות? ייתכן וזה מגן עליכם מפני דמנציה. כך זה עובד

מספר מחקרים הראו כי אנשים הדוברים שתי שפות ומעלה, מצליחים בדרך כלל יותר בממוצע במשימות המצריכות להפעיל את הפונקציות הניהוליות במוח ● מחקר נוסף מראה, כי בידיעת שפות ישנה קישוריות רבה יותר במוח, אשר גורמת לו לפעול להיות יעיל הרבה יותר

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

רשות התחרות משנה את הכללים. האם תחנת הכוח דוראד תאושר?

תחנת הכוח דוראד לא הייתה יכולה להתרחב עפ"י התקנות הישנות, בשל מניות המיעוט של אדלטק - יצרנית החשמל הפרטית הגדולה בישראל ● השינוי בתקנות נותן לדוראד הזדמנות נוספת, אך ייתכן כי אדלטק ושותפיה בדוראד ייאלצו להיפרד בכל זאת, דבר שיסיים סכסוך ארוך שנים בין השותפים

שלומי אלברג ואסף בנאי / צילומים: ענבל מרמרי

תחום סוכנויות הביטוח ממשיך לייצר עסקאות ענק: הבעלים של פרופיט בדרך למכור 15% לפי שווי של כ-650 מיליון שקל

הגאות בשוק ההון והגידול בהיקפי הנכסים שנובע גם מהפקדות קבועות, מייצר הרבה ערך לסוכני הביטוח ● אחרי שהפניקס סימנה תג מחיר של 4.4 מיליארד שקל לתחום הסוכנויות שלה, כעת גם פרופיט, החברה העצמאית הגדולה בענף, מקבלת תג מחיר גבוה פי 5.5 תוך עשור

השנה הטובה של הבורסה / צילום: Shutterstock

שיאניות התשואה וחגיגת משקיעי הריטייל: 5 הערות על השנה ההיסטורית בבורסה

הבורסה לניירות ערך בתל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ומפרסמת את הנתונים של 2025: מחזורי המסחר זינקו, שוק ההנפקות התאושש, ומניות הפיננסים הפכו ללהיט ללא תחרות ● וגם: המשקיעים שהציפו את השוק

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

בג"ץ הוציא צו ביניים: סגירת גלי צה"ל הוקפאה

נשיא העליון יצחק עמית הוציא צו ביניים שמקפיא את החלטת הממשלה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית, וזאת עד לדיון בעתירות נגד המהלך ● ההחלטה ניתנה לאחר הודעת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה כי היא תומכת בהוצאת הצו

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ"שית לבג"ץ: להוציא צו ביניים שיקפיא את החלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל

בהרב-מיארה פרסמה את התגובה לבקשה לצו ביניים בנושא, ואמרה כי החלטת הממשלה על סגירת גלי צה"ל "רצופת פגמים" ● היועמ"שית טענה כי על בג"ץ למנוע כל מהלך בעניין עד להכרעה בעתירות, והבהירה: "הנזק שייגרם הוא משמעותי ובלתי הפיך"

כמה עולה לגור במרחק הליכה מהים / צילום: Shutterstock

7 מיליון שקל בנהריה, 58 מיליון בתל אביב: כמה עולה לגור ליד הים בישראל?

2025 סיפקה שלל עסקאות בלתי שגרתיות על קו החוף. יצאנו לבדוק את המובילות שבהן ● הסקירה כוללת מדגם של עסקאות שבוצעו לאורך חוף הים התיכון - מנהריה שבצפון ועד לאשקלון שבדרום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

סופו של עידן: הבורסה נפרדת מימי ראשון – המדדים ננעלו בעליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4%, ביום המסחר האחרון לפני המעבר לימים שני עד שישי ● תמר פטרוליום קפצה בכ-5%, אל על ירדה ● במגדל שוקי הון מעריכים כי גם 2026 תהיה שנה חיובית בשוק החוב המקומי ● במזרחי טפחות מעריכים: העלאת תקרת הפטור ממע"מ ל-150 דולר לא תוריד את המחירים ● הזהב הוא הכוכב הגדול של 2025 ● וגם: מניית הסייבר הישראלית שעשויה לעלות במעל 20%

מושגים לאזרחות מיודעת. עודפי תקציב / צילום: Shutterstock

הממשלה מצאה שימוש לעודפי התקציב. מה זה אומר?

הממשלה מצאה ייעוד לעודפי התקציב. מה הם, ועם מה אסור לבלבל אותם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים 

באיראן מודאגים: המדינה ממערב אסיה שמתקרבת לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: באיראן מודאגים מהתחממות היחסים בין ישראל וארמניה, החלום האימפריאלי של ארדואן נתקל בקשיים ויש קשר לישראל, ובאירלנד לא מכירים בזה שיש אנטישמיות במדינה • כותרות העיתונים בעולם

מרכז המיון דואר ישראל / צילום: גיא יחיאלי

אחרי שנה כחברה פרטית, בדואר ישראל מתעודדים מ-231 אלף תלונות בלבד

שנה אחרי ההפרטה, בדואר ישראל מנסים להוכיח שתם עידן הפקסים והחבילות האבודות ● המנכ"ל לרון מציג ירידה עקבית בתלונות והשקעות ענק במיון, אך בשטח, מורשת העבר עדיין מנצחת ● כעת, עם שאיפות להפוך לבנק ורפורמת המע"מ, הדואר מתייצב למבחן מציאות

מערכת הלייזר אור איתן / צילום: דובר צה''ל

עידן חדש: מערכת הלייזר "אור איתן" נמסרה לצה"ל

מפא"ת וחברת רפאל מסרו הבוקר לצה"ל את מערכת הלייזר "אור איתן" ● המערכת, שהוכיחה את יעילותה בסדרת ניסויים נרחבת, תיקלט בחיל האוויר ותשתלב במערך ההגנה הרב־שכבתי של מדינת ישראל

היקף המשכנתאות עלה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

תושבי החוץ לא חזרו בהמוניהם לשוק, אך המשכנתאות שלהם זינקו

היתרה על המשכנתאות עלתה ב־195 מיליון שקל מתחילת 2025 - כך עולה מנתוני בנק ישראל ● בין הסיבות לעלייה: רכישות נדל"ן יוקרתיות בפרויקטים בנתניה ובירושלים ● עם זאת, נראה כי ההיקף הכולל עדיין קטן ביחס לשוק הישראלי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

היועץ הפיננסי ישלם מאות אלפים בגלל שלא מנע מבעל עסק להקים אותו

העליון קבע כי זכותם של עורכי דין לשכר־טרחה אינה גוברת על האינטרס הציבורי שבחילוט כספי נאשמים ● ביהמ"ש דחה תביעה לפיצול משק חקלאי בין שתי אחיות ● יועץ פיננסי חויב לפצות בעל עסק שקרס, לאחר שנקבע כי היה עליו לייעץ לו שלא לפתוח את העסק מלכתחילה ● 3 פסקי דין בשבוע

עופרה גנור / צילום: אבי גנור

עופרה גנור נפרדת מהבייבי: "בארה"ב את קבוצות המסעדות הגדולות מנהלים רואי חשבון, לא מסעדנים רומנטיקנים"

אחרי 27 שנה סגרה עופרה גנור את מאנטה ריי, שהייתה לחלק מקו החוף התל אביבי ● בראיון לגלובס היא מודה שהופתעה מהתגובות ("אני מסעדנית בישראל, תמיד מצפה לרע"), מספרת למה ויתרה על השיפוץ היקר ("ידעתי שצריך גם הידוק קונספט"), וממליצה לצעירה שרוצה לעסוק בתחום: "רק אם יש לה סכין בין השיניים כמו שלי היה"

עבדירחמן מוחמד עבדולאהי, נשיא סומלילנד ובנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל / צילום: Reuters, Monicah Mwangi, Jonathan Ernst

מים, נפט וציר אסטרטגי מול טורקיה: מאחורי ההכרה הישראלית בסומלילנד

אחרי שנים של מגננה מול שלוחות הטרור של איראן וההתפשטות הטורקית, ירושלים מאמצת אסטרטגיה יצירתית - הכרה במדינה שאיש לא הכיר בה קודם ● מהקשרים ההדוקים של נתניהו עם מודי ההודי ועד מלחמות המים והנפט מול מצרים וסומליה - כך נבנה הציר החדש

רן גואילי ז''ל

דיווח: "ישראל חטפה מחבל שמעורב בהחזקת רן גואילי בשבי"

צה"ל: נחתמה תוכנית העבודה המשולשת לשיתופי פעולה צבאיים של יוון, קפריסין וישראל ● לראשונה מחיסול סינוואר: המסר מאחורי הבחירות להנהגת חמאס ● פסגת טראמפ-נתניהו, והמוקש שרה"מ ינסה לבלום בעזה ● על רקע המחסור בלוחמים: בצבא בחנו אפשרות לגייס ילדי עובדים זרים ● בסומלילנד מבהירים: "לא הסכמנו לקלוט תושבי עזה בשטחנו ● עדכונים שוטפים

בועז גלעד / איור: גיל ג'יבלי

היזם הפסיד למשקיעים 160 מיליון שקל באחת הפרשות החמורות של העשור - אבל זכה לקנס מופחת

כ־160 מיליון שקל שגייסה חברת הנדל"ן ברוקלנד של בועז גלעד ירדו לטמיון, והוא הואשם בהטעיית משקיעים ובהפרות דיווח ● רשות ני"ע הגדירה את הפרשה כחמורה ביותר זה 14 שנים, אך בגלל היעדר נתונים מלאים על מצבו הכלכלי של גלעד, התיק נסגר בקנס נמוך - כמעט מחצית ממה שביקשה הרשות

גניבת רכב / אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה של 25% בגניבות רכב ברבעון הרביעי של השנה לעומת הקודם

לפי נתוני פוינטר, בשנת 2025 נרשמה ירידה של 18% בגניבות כלי רכב ובניסיונות גניבה לעומת 2024 ● מדובר בירידה ראשונה מאז תקופת הקורונה, אבל כזו שמלווה בכוכבית ברורה: הרבעון הרביעי של השנה כבר מציג היפוך מגמה, עם עלייה משמעותית בהיקף הגניבות לעומת הרבעון השלישי

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

זינקה 600% בחודשים: המניה הכי טובה במדד S&P 500 השנה והקשר הישראלי

חברת אחסון המידע סנדיסק, שהקים וניהל בעבר אלי הררי, זינקה ב־614% והיא נסחרת בשווי של 36.6 מיליארד דולר ● החברה מעסיקה מאות עובדים בישראל, לאחר שרכשה כאן בעבר את מפתחת ה"דיסק און קי" ● בצמרת התשואות ב־S&P 500 - עוד 3 חברות מתחום אחסון המידע