גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נעילה ירוקה בוול סטריט; מטא ואפל קפצו לקראת הדוחות, מחירי המתכות היקרות זינקו לשיאים חדשים

ה-S&P 500 עלה בכ-0.5% ● קורוויב קפצה במעל 5%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר ● הכסף רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008, ואז נסוג מהשיא ● וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● הדולר נחלש בעולם, הין היפני התחזק במעל 1%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer
וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

לאחר שבועיים רצופים של הפסדים, וול סטריט פתחה את שבוע המסחר החדש בעליות שערים. מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4%, ה-S&P 500 הוסיף לערכו כ-0.5% והדאו ג'ונס התחזק בכ-0.6%.

מטא , אפל ומיקרוסופט רשמו עליות נאות לקראת פרסום דוחותיהן הכספיים בהמשך השבוע. מנגד, טסלה איבדה מערכה כ-3%. מניות נוספות בתחומי השבבים וה-AI שבלטו לחיוב הן אלפאבית , ברודקום , אורקל וקורוויב , שאנבידיה הודיעה כי השקיעה בה 2 מיליארד דולר. מנגד, אנבידיה , מיקרון , AMD ואינטל סיימו את היום באדום.

מחירי הזהב והכסף ניפצו שיאים חדשים במהלך יום המסחר, ובהמשך נסוגו מהם. מחיר הכסף זינק בשלב מסוים בכ-15% למחיר של כ-116 דולר לאונקיה, לאחר שחצה לראשונה את רף ה-110 דולר. כך, הוא רשם את הזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שלו מאז 2008. בסיום יום המסחר, מחירו עמד על כ-108 דולר לאונקיה.

גם הזהב קפץ וחצה לראשונה את רף ה-5,100 דולר לאונקיה, אם כי בסיום יום המסחר מחירו נע סביב 5,080 דולר. מקס בלמונט, מנהל תיקי השקעות ב-First Eagle Investment Management, אמר לבלומברג כי "זהב מצביע על ההפך מביטחון. הוא מהווה גידור מול עליות לא צפויות של אינפלציה, ירידות לא צפויות בשוק והתלקחויות של סיכונים גאופוליטיים".

Heraeus Precious Metals, אחת ממזקקות המתכות היקרות המובילות בעולם, מסרה לבלומברג כי עליות המחירים כנראה לקראת סיום, והצביעה על אינדיקטורים טכניים לכך, ביניהם יחס נמוך היסטורית של מחירי הזהב והכסף. "בעוד שלמשקיעים יש חששות לגיטימיים לגבי סיכונים גאופוליטיים, המדיניות המוניטרית והכלכלית של ארה"ב וגורלו של הדולר, ההיסטוריה מציעה שהראלי הזה הוא הרבה יותר קרוב לסיומו מאשר להתחלתו", מסרה החברה.

22:40

ב-CNBC מדווחים כעת כי נייקי מפטרת 775 עובדים, כחלק מהמטרה של החברה להגדיל רווחיות ולהאיץ את השימוש שלה ב"אוטומציה". לפי הדיווח, סבב הפיטורים, שיבוא בנוסף ל-1,000 המשרות שהחברה הודיעה שתקצץ בקיץ האחרון, ישפיע בעיקר על תפקידים במרכזי ההפצה בטנסי ובמיסיסיפי, שם מפעילה ענקית הסניקרס מחסני ענק - כך מסרו גורמים המעורים בנושא.

בהצהרה שנמסרה ל-CNBC, נייקי ציינה כי הפיטורים משפיעים בעיקר על פעילויות ההפצה שלה בארה"ב, ומטרתם היא "להפחית מורכבות, לשפר גמישות, ולבנות פעילות רספונסיבית, עמידה, אחראית ויעילה יותר. אנו נוקטים בצעדים לחיזוק ולייעול הפעילות שלנו כדי שנוכל לנוע מהר יותר, לפעול במשמעת רבה יותר ולשרת טוב יותר ספורטאים וצרכנים. אנו מחדדים את טביעת הרגל של שרשרת האספקה שלנו, מאיצים את השימוש בטכנולוגיה מתקדמת ואוטומציה, ומשקיעים במיומנויות שהצוותים שלנו צריכים לעתיד".

22:20

וול סטריט בדרך לסכם את היום בירוק. מדד הנאסד"ק עולה בכ-0.6%, ה-S&P 500 מתקדם בשיעור דומה והדאו ג'ונס מתחזק בכ-0.7%.

בחברת הפיננסים Wolfe Research מאמינים כי ייתכן שהנשיא טראמפ יכריז על זהותו של יו"ר הפד החדש ביום רביעי הקרוב, אז הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו. הכלכלנית הראשית של החברה, סטפני רות', כתבה בהודעה למשקיעים כי "אם יש חלון אחד שהוא הסביר ביותר, זה במהלך פגישת ועדת השוק הפתוח של ינואר - במיוחד אם טראמפ מחפש להסיט את תשומת הלב מכך שהפד לא ביצע הפחתת ריבית. באופן יותר רחב, ההחלטה יכולה להגיע כבר השבוע, או במהלך מספר השבועות הקרובים".

בנק ההשקעות Evercore ISI שדרג את המלצתו על מניית סיסקו לביצוע־יתר (שווה ערך להמלצת קנייה), והעלה את מחיר היעד שלו למניה מ-80 דולר ל-100 דולר - מה שמשקף לה אפסייד של כ-34% לעומת מחירה בנעילה של יום שישי האחרון.

אנליסט הבנק, עמית דריינני, ציין לחיוב את המומנטום של החברה בתחום ה-AI, התאוששות בשווקי הארגונים והטלקום המסורתיים, והתרחבות בשולי הרווח התפעולי. "התחושה שלנו היא שיש מספיק רוח גבית כדי להבטיח שסיסקו תוכל לשמור על צמיחה חד־ספרתית גבוהה במכירות וצמיחה דו־ספרתית נמוכה ברווח למניה לאורך מספר שנים, מה שהופך אותה לנכס אטרקטיבי במכפיל רווח של פחות מ-20, בהשוואה ליתר חברות הטכנולוגיה הגדולות בתחום", הוא כתב. המניה עלתה מתחילת השנה בכ-23%.

21:20

המסחר בוול סטריט מוסיף להתנהל בעליות שערים. מדד הנאסד"ק עולה בכ-0.7%, ה-S&P 500 מתקדם בשיעור דומה והדאו ג'ונס מטפס בכ-0.6%.

מטא , אפל ומיקרוסופט רושמות עליות נאות לקראת פרסום דוחותיהן הכספיים בהמשך השבוע. מנגד, טסלה מאבדת מערכה מעל 2%.

ב-CNBC מדווחים כי בסך הכל, מעל 90 חברות הכלולות במדד ה-S&P 500 צפויות לפרסם את תוצאותיהן הרבעוניות השבוע. עונת הדוחות היא חיובית עד כה, כאשר 76% מהחברות שדיווחו בינתיים עקפו את תחזיות האנליסטים, כך לפי FactSet.

טום היינלין, אסטרטג לאומי ראשי ב-U.S. Bank Asset Management Group, אמר ל-CNBC כי "ללא קשר לחוסר־הוודאות הגאופוליטי הרב ולחוסר־הוודאות המדיני, נראה שהצרכנים עדיין במצב טוב וממשיכים להוציא כסף, ונראה שהעסקים מתפקדים היטב מבחינת רווחיות ועדיין משקיעים את הרווחים הללו בבינה מלאכותית (AI) ובכלים אחרים להעלאת הפריון".

20:10

מחירי המתכות היקרות לא עוצרים. מחיר הכסף מזנק כעת בכ-15% למחיר של כ-116 דולר לאונקיה, לאחר שרק לפני שעה קלה חצה את רף ה-110 דולר. מדובר בזינוק התוך־יומי הגדול ביותר שנרשם מאז 2008.

גם הזהב עולה במעל 2% ונסחר סביב 5,100 דולר לאונקיה. מקס בלמונט, מנהל תיקי השקעות ב-First Eagle Investment Management, אמר לבלומברג כי "זהב מצביע על ההפך מביטחון. הוא מהווה גידור מול עליות לא צפויות של אינפלציה, ירידות לא צפויות בשוק והתלקחויות של סיכונים גאופוליטיים".

Heraeus Precious Metals, אחת ממזקקות המתכות היקרות המובילות בעולם, מסרה לבלומברג כי עליות המחירים כנראה לקראת סיום, והצביעה על אינדיקטורים טכניים לכך, ביניהם יחס נמוך היסטורית של מחירי הזהב והכסף. "בעוד שלמשקיעים יש חששות לגיטימיים לגבי סיכונים גאופוליטיים, המדיניות המוניטרית והכלכלית של ארה"ב וגורלו של הדולר, ההיסטוריה מציעה שהראלי הזה הוא הרבה יותר קרוב לסיומו מאשר להתחלתו", מסרה החברה.

מניית המם גיים סטופ מזנקת כעת במסחר, לאחר שהמשקיע הנודע מייקל ברי, ציין בבלוג שלו כי הוא מחזיק במניות קמעונאית משחקי הווידאו ורכש מהן לאחרונה.

"אני מחזיק ב-GME. קניתי לאחרונה. אני מאמין שאני קונה במחיר שעשוי להיות בקרוב פי 1 מהערך המאזני המוחשי / פי 1 מהשווי הנכסי הנקי", כתב ברי. "ובנוסף, מקבלים את ריאן כהן הצעיר [מנכ"ל גיים סטופ], שמשקיע ומנתב את ההון ותזרימי המזומנים של החברה. אולי ב-50 השנים הבאות". לפי הדיווח ב-CNBC, ברי ציין כי השקעתו היא חלק מפוזיציית לונג שלו על המניה, ולא הימור על התחדשות הספקולציות סביב מניות המם. גיים סטופ עמדה במרכזו של טירוף מניות מם שהתפרץ לפני כחמש שנים, כאשר סוחרים עצמאיים שתיאמו עמדות בפורומים מקוונים דחפו את המניות לגבהים יוצאי־דופן, ואילצו כך קרנות גידור לבצע כיסוי שורט מאסיבי.

19:10

המסחר בוול סטריט מוסיף להתנהל בעליות. מדד הנאסד"ק מטפס בכ-0.7%, ה-S&P 500 מוסיף לערכו כ-0.6% והדאו ג'ונס מתקדם בכ-0.3%.

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מצביעים על כך שהמשקיעים עדיין נוטים להיות שוריים, על אף הסיכונים הגאופוליטיים שנמצאים במוקד תשומת הלב בימים האחרונים. הבנק ציין כי לפי מדד הסנטימנט שלו, האופטימיות של המשקיעים נמצאת כעת סביב האחוזון ה-67, מה שמצביע על כך שהתיאבון לסיכון נותר יציב. למעשה, בגולדמן ציינו כי מדד התיאבון לסיכון שלהם טיפס לרמתו הגבוהה ביותר מאז אפריל 2021.

"הזרמות הכספים לנכסי סיכון ממשיכות להיות חיוביות, והשוריות בסקרי המשקיעים עלתה. התיאבון לסיכון גבוה מאוד כעת. המשתתפים בשוק ממשיכים להחזיק בפוזיציות שוריות במניות, והרחיבו את החשיפה שלהם לאזורים שונים ברחבי העולם", כתבו בבנק.

18:10

מיקרוסופט הודיעה כי היא משיקה את Maia 200, שבב AI מתקדם שיתחרה במוצרים של ענקיות ענן כמו אמזון ואלפאבית . לפי יאהו פייננס, השבב תחילה ירוץ במרכזי הדאטה של מיקרוסופט, ובהמשך יהיה זמין לבסיס לקוחות רחב יותר. בדיווח צוין כי השבב נועד להעניק למיקרוסופט גמישות רבה יותר באשר לאופן בו היא מפעילה את שירותי ה-AI שלה. על־ידי פיתוח שבבים משל עצמה, החברה מוודאת שהיא לא תצטרך להישען רק על מעבדים שמפתחות אנבידיה או AMD .

17:55

מחירי המתכות היקרות ממשיכים לנפץ שיאים חדשים, בעוד המשקיעים נוהרים לנכסי "מקלט בטוח", בין היתר, על רקע האווירה הגאופוליטית המתוחה בימים האחרונים. מחיר הכסף עולה כעת בקרוב ל-10% וחצה לפני שעה קלה לראשונה את רף ה-110 דולר לאונקיה; מחיר הזהב מטפס בכ-2% וחצה את רף ה-5,100 דולר לאונקיה.

בשוק החוב האמריקאי, תשואת האג"ח הממשלתית לעשר שנים יורדת כעת בכ-3 נקודות בסיס לרמה של 4.21%. זאת, לקראת החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בערב יום רביעי הקרוב. הקונצנזוס בשוק הוא שהבנק המרכזי יותיר את הריבית על רמה של 3.75%, אך המיקוד של המשקיעים יופנה למתחים בין ממשל טראמפ לפדרל ריזרב, ולחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי. זו תהיה החלטת הריבית הראשונה מאז שנודע כי משרד המשפטים האמריקאי פתח בחקירה פלילית נגד יו"ר הפד ג'רום פאוול, כחלק ממסע הלחצים שמפעיל הנשיא טראמפ על הפדרל ריזרב.

בשוק הקריפטו, הביטקוין יורד בכ-1% ומחירו נע סביב 87 אלף דולר.

17:10

העליות בוול סטריט מתחזקות מעט. מדדי הנאסד"ק, הדאו ג'ונס וה-S&P 500 מתקדמים שלושתם בכ-0.4%. שבוע המסחר נפתח כשברקע ציפיות המשקיעים לדוחות של ענקיות הטכנולוגיה מטא , מיקרוסופט , טסלה ואפל , כמו גם להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב ביום רביעי הקרוב.

המסחר במניות הטכנולוגיה מתנהל במגמה מעורבת. בעוד שמטא, אפל ומיקרוסופט עולות לקראת פרסום דוחותיהן בהמשך השבוע, טסלה מאבדת מערכה כ-2%. בין המניות נוספות שנסחרות כעת בטריטוריה שלילית ניתן למצוא את אנבידיה , מיקרון , AMD ואינטל .

16:35

עליות קלות בפתיחה בוול סטריט. הנאסד"ק עולה בכ-0.2%, בעוד ה-S&P 500 והדאו ג'ונס מתקדמים שניהם בכ-0.3%.

מניית ספקית תשתיות ה-AI קורוויב מזנקת במעל 12%, לאחר שאנבידיה הודיעה כי תשקיע בה 2 מיליארד דולר. לפי הודעת אנבידיה, החברה רכשה מניות במחיר של 87.2 דולר, דיסקאונט של כ-5.7 דולר על מחיר המניה בנעילה של יום שישי האחרון.

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג מסר כי המומחיות העמוקה של קורוויב בהקמת מפעלי AI, תוכנות פלטפורמה ומהירות ביצוע שאין לה אח ורע, מוכרות בכל רחבי התעשייה. יחד, אנחנו במירוץ לעמוד בדרישה יוצאת הדופן למפעלי ה-AI של אנבידיה - היסוד של המהפכה התעשייתית של הבינה המלאכותית".

ב-CNBC מדווחים כי קורוויב מייצרת את הכנסותיה בעיקר מבנייה ומהשכרה של מרכזי דאטה המלאים במעבדים הגרפיים של אנבידיה, החיוניים לאימון מודלים ולהרצת עומסי AI גדולים. החברה הפכה לשחקנית קריטית ברשת של שותפויות בתשתית ה-AI, אשר הולכת והופכת לסבוכה יותר.

15:00

החוזים בוול סטריט מציביעים על ירידות קלות בפתיחת המסחר בוול סטריט, לאחר שמדדי S&P 500, דאו ג'ונס ונאסד"ק ירדו זה שבועיים ברציפות.

מחירי הזהב זינקו מעבר לשיא נוסף, כאשר איומי מכסים על קנדה והאפשרות להשבתה חדשה של ממשלת ארה״ב הוסיפו דלק לראלי ההיסטורי של המתכת. החוזים העתידיים על המתכת היקרה עלו ב־2% וחצו את רמת 5,000 הדולר לאונקיית טרוי. מתיחות סחר מחודשת ודולר נחלש עשויים היו לדחוף את המתכות היקרות לשיאים חדשים. הנשיא טראמפ אמר בשבת כי יטיל מכסים של 100% על קנדה אם ראש הממשלה מארק קרני יחתום על הסכם סחר עם סין.

החוזים על כסף קפצו בכ־8% היום, ודחפו את המתכת עוד יותר מעל רף 100 הדולר לאונקיית טרוי שנחצה בשבוע שעבר.

הדולר נחלש מול סל מטבעות. מה שהפיל אותו: זינוק בערך הין, לאחר שוושינגטון וטוקיו אותתו שהן מוכנות להתערב כדי לתמוך במטבע היפני. הראלי ביין החל ביום שישי ונמשך גם הבוקר.

הסיכוי להשבתה נוספת של ממשלת ארה״ב עלה לאחר שהירי הקטלני במיניאפוליס בסוף השבוע הוביל את הדמוקרטים בסנאט לדרוש שינויים בחבילת הוצאות גדולה.

אפל, מטא ומיקרוסופט נמנות עם החברות הגדולות שצפויות לפרסם דוחות השבוע. ביום רביעי הפדרל ריזרב צפוי לקבל את החלטת הריבית האחרונה שלו, כאשר היו״ר ג'רום פאוול ימסור את מסיבת העיתונאים הקבועה שלו. המשקיעים יעקבו אחר כל הערה בנוגע לחקירת משרד המשפטים נגדו.

14:23

מניית USA Rare Earth מזנקת כעת ב-20% במסחר המוקדם בוול סטריט, לאחר שחברת הסטארט־אפ למינרלים קריטיים הודיעה כי משרד המסחר האמריקאי ירכוש בה אחזקת הון. משרד המסחר הוציא מכתב כוונות שלפיו יוענק ל־USA Rare Earth הלוואה של 1.3 מיליארד דולר ומימון פדרלי נוסף של 277 מיליון דולר.

USA Rare Earth תנפיק למשרד המסחר 16.1 מיליון מניות רגילות ו־17.6 מיליון אופציות (כתבי אופציה). ההסכם כפוף להשלמת החוזים הסופיים ולקבלת האישורים הנדרשים.

14:20

אלביט מערכות הודיעה היום (ב') כי בהמשך לפרסום של ממשלת ארה"ב מ־29 בספטמבר, לפיו General Dynamics Ordnance and Tactical Systems (GD-OTS) זכתה בחוזה לאספקת מערכת הגנה אקטיבית לנגמ"שי בראדלי, אלביט זכתה בחוזה בסכום של 228 מיליון דולר מ-GD-OTS לאספקה של מערכת ההגנה אקטיבית חץ דורבן של החברה. החוזה יבוצע על פני תקופה של שלוש שנים .

חץ דורבן היא מערכת הגנה אקטיבית מתקדמת מסוג "הגנה קשה " (Hard-Kill), אשר נועדה לשפר את השרידות ויכולות ההגנה העצמית של פלטפורמות משוריינות, כנגד מגוון רחב של איומים הקיימים בשדה הקרב המודרני. המערכת מספקת הגנה היקפית (360 מעלות) מול מגוון איומי הנ"ט, ובהם רקטות נ"ט (ATR), טילי נ"ט מונחים (ATGM), כטב"ם (UAS), חימושים משוטטים ופגזי טנק קינטיים (APFSDS), בשטחים פתוחים ובסביבה אורבנית .

11:33

המסחר באירופה מתנהל הבוקר במגמה שלילית אם כי רגוע למדי - בורסות פריז ופרנקפורט יורדות ב-0.2%, לונדון ללא שינוי.

08:50

הבוקר באסיה מגמה מעורבת, בורסת טוקיו נופלת בכ-2%, הונג קונג ושנחאי עולות ב-0.1%, הודו יורדת ב-0.5%

החוזים בוול סטריט מצביעים על ירידות של עד 0.4% במדדים המובילים.

בשישי האחרון בוול סטריט המדדים המרכזיים חתמו בשישי שבוע שני ברציפות של ירידות, כאשר המשקיעים התמודדו עם גל של כותרות גאו־פוליטיות והתמודדו עם איומי מכסים מחודשים.

מדד S&P 500 בקושי עבר את קו האפס ביום שישי, עם עלייה של פחות מ-0.1%, אך סיכם את השבוע בירידה כוללת של 0.4%. מדד דאו ג’ונס ירד ב-0.7% בסיכום השבוע. למרות שסיים את יום שישי בעלייה של 0.3%, מדד נאסד"ק גם הוא עבר לטריטוריה שלילית לשבוע כולו של כ-0.1%.

הכותרות הבולטות ביותר בשבוע שעבר הגיעו ממנהיגי העולם ודמויות מפתח מהעולם העסקי שהתכנסו בשווייץ לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. הנשיא טראמפ ומנהיגי אירופה הסכימו על מסגרת להסכם בנוגע לגרינלנד, אך הוועידה גם חשפה את הקרע המתגבש בין ארה"ב לבין כמה מבעלות בריתה המערביות המרכזיות.

מיקרוסופט, מטא, טסלה ואפל עומדות לפרסם את תוצאות הרבעון הרביעי - שלוש הראשונות ידווחו ביום רביעי לאחר סגירת המסחר, בעוד שאפל תדווח בחמישי. תשומת לב המשקיעים צפויה להישאר ממוקדת בהוצאות על בינה מלאכותית ובשאיפות של החברות בתחום.

בזירת המאקרו, המשקיעים כמעט בטוחים שהפדרל ריזרב ישאיר את הריבית ללא שינוי בטווח הנוכחי של 3.5%-3.75%. נכון ליום שישי, נתונים מראים שסוחרים מייחסים הסתברות של 97% לכך שהפד ישאיר את הריבית ללא שינוי ביום רביעי הקרוב.

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

אבל יש דרמה גדולה שמתרחשת הרחק משם. ביפן.

ביום שישי התחזק היין בשיעור של עד 1.75%, הזינוק היומי החד ביותר מאז אוגוסט, הבוקר המטבע היפני מוסיף ומתחזק ב-1% ל-154 יין לדולר. הזינוק עקב אזהרה של ראשת ממשלת יפן טקאיצ'י על כך שהיחלשות היין נובעת מספקולנטים שמנצלים את המצב. היא הצהירה שביפן "לא יעמדו מנגד".

הזינוק במהלך יום המסחר בארה"ב התרחש לאחר שסוחרים דיווחו כי הבנק הפדרלי של ניו יורק יצר קשר עם מוסדות פיננסיים כדי לברר לגבי שער החליפין של היין. בוול סטריט פירשו את הפניות הללו כהכשרת הקרקע להתערבות יפנית במטרה לתמוך ביין, אולי אפילו בשיתוף פעולה עם ממשלת ארה"ב.

בעגה קוראים לזה "בדיקת שערים" (Rate Check). זהו אחד הכלים הפסיכולוגיים החזקים ביותר בארסנל של בנק מרכזי (כמו הבנק של יפן) לפני שהוא עובר לפעולה ממש בשוק המט"ח, זוהי סוג של דריכת נשק או "יריית אזהרה".

כשערך המטבע (היין) יורד בצורה חדה מדי, פקידי הבנק המרכזי מתחילים להרים טלפונים לחדרי המסחר של הבנקים הגדולים (כמו גולדמן זאקס, ג'יי.פי מורגן ובנקים יפניים) ומבקשים הצעת מחיר (Quote) לקנייה או מכירה של כמויות עתק של מטבע. הבנק לא באמת צריך לשאול מה המחיר (הוא מופיע לו על המסך), הוא עושה זאת כדי להפחיד את הסוחרים. ברגע שסוחר בבנק גדול מקבל שיחה מהבנק המרכזי, השמועה פושטת בשוק תוך שניות בטרמינלים של בלומברג ורויטרס. הסוחרים מבינים: "הבנק המרכזי מתכונן למכור דולרים ולקנות יין במיליארדים".

הציטוט של פרופסור ג'ייסון פורמן הוא המפתח להבנת המצב הפוליטי-כלכלי הרגיש שבו אנחנו נמצאים בינואר 2026. פורמן, שהיה דמות מפתח בממשל אובמה, מצביע על כך שהגענו לנקודת רתיחה שבה האינטרסים של יפן ושל ארה"ב מצטלבים. ליפן נמאס: היין החלש מייקר להם את הדלק ואת המזון (שמיובאים בדולרים) ויוצר אינפלציה כואבת לאזרח. לארה"ב נמאס: ין חלש מדי נותן ליצרנים יפניים יתרון לא הוגן על פני יצרנים אמריקאים. בנוסף, חוסר היציבות ביפן מבריח משקיעים מאג"ח אמריקאיות, מה שמעלה את הריביות בארה"ב.

התוצאה המיידית היא בד"כ, כפי שקרה בשישי, סגירת פוזיציות: ספקולנטים שהימרו נגד היין ממהרים לסגור את ההימורים שלהם כדי לא להימחק וזינוק בערך המטבע רק מעצם הציפייה להתערבות, עוד לפני שהבנק הוציא ין אחד מהכיס.

ההתערבות המשותפת של יפן וארה"ב היא אירוע נדיר מאוד. אם ארה"ב (באמצעות הפד) עוזרת ליפן למכור דולרים ולקנות ין, זה שולח מסר פסיכולוגי אדיר לשווקים: "אל תהמרו נגד היין". כוח האש של שתי המעצמות יחד גדול בהרבה מזה של יפן לבדה.

ההתערבות בשער היין משפיעה על וול סטריט בכמה מישורים מרכזיים. כדי שיפן תוכל לקנות ין בכמויות אדירות, היא צריכה למכור דולרים אותם היא מחזיקה בעיקר באיגרות חוב של ממשלת ארה"ב (יפן היא המחזיקה הזרה הגדולה ביותר של חוב אמריקאי). אם יפן תתחיל למכור אג"ח אמריקאיות בצורה אגרסיבית כדי לממן את ההתערבות, מחירי האג"ח ירדו והתשואות (Yields) יעלו. תשואות גבוהות באג"ח נחשבות ל"רעל" עבור מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, כי הן הופכות את ההשקעה בסיכון לנחשקת פחות.

התערבות עלולה גם להשפיע על המסחר בהפרשי ריבית (ה-Carry Trade) - משקיעים לוו כסף ביפן (שם הריבית הייתה אפסית או שלילית) והשקיעו אותו בנכסים עם תשואה גבוהה יותר בארה"ב - כמו מניות או אג"ח. כשהיין מתחזק בפתאומיות בגלל התערבות, הלוואות הללו הופכות ליקרות יותר להחזרה. זה מאלץ משקיעים לסגור פוזיציות ("Unwinding"), מה שמוביל למכירה מסיבית של מניות בוול סטריט כדי להחזיר את החובות ביפן. עוד דבר שיכול לגרום לזעזוע ותנודתיות גבוהה.

השפעה נוספת היא שחברות ענק אמריקאיות (כמו אפל, מיקרוסופט או נייקי) מוכרות המון מוצרים ביפן. כשהיין חלש, הרווחים שלהם ביפן "שווים פחות" כשהם מתרגמים אותם חזרה לדולרים בדוחות הכספיים. התחזקות של היין מיטיבה עם שורת הרווח של החברות הללו.

בארה"ב, בשוק האג"ח הממשלתי נרשמה יציבות, כאשר התשואה ל-10 שנים נותרה ללא שינוי ברמה של 4.23%.

אלכס זבזינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב ציין תופעה מעניינת בשוק האמריקאי. "בשבוע שעבר ראינו עוד קדימון לאיך יכול להראות המשבר הבא בשווקים שיהיה כנראה שונה מבעבר. הירידות בשוק המניות האמריקאי מתרחשות בדרך כלל תוך ירידה בתשואות אג"ח (אלא אם הטריגר לירידה במניות מגיעה מאינפלציה לא צפויה כמו ב-2022) והתחזקות הדולר".

"אולם, הירידות שהיו באפריל של שנה שעברה היו שונות. הדולר נחלש ואחרי החרפת הירידות במניות תשואות האג"ח התחילו לזנק. מאז ראינו דפוס דומה חוזר על עצמו בירידות קצרות ובעוצמה נמוכה, כולל בשבוע שעבר. בהיעדר מסלול הימלטות לאג"ח ממשלת ארה"ב ולדולר המשקיעים בחרו לברוח לזהב, למתכות יקרות אחרות, למטבעות של שוויץ, מדינות סקנדינביות, אוסטרליה או ניו זילנד".

לדבריו, השינוי לא קשור רק לטראמפ ולמדיניותו. המעבר לקורלציה חיובית בין מחירי המניות ואג"ח התחיל עוד לפני טראמפ. הסיבות לשחיקה במוניטין של האג"ח האמריקאי קשורות לגירעון התקציבי הענק, לאינפלציה ולקלות שבה האמריקאים השתמשו במעמד הדולר כאמצעי פיקוח וענישה על מדינות אחרות. טראמפ רק החריף את המגמות ע"י הרחקת בעלי הברית שהם (אירופה) גם המחזיק הזר הגדול ביותר של האג"ח האמריקאי.

"הסיבה הנוספת לעלייה בתשואות האג"ח האמריקאי בעת ירידות חדות במניות", אומר זבז'ינסקי, "קשורה לגידול חד בפעילות קרנות הגידור בשוק האג"ח ולא רק האמריקאי. על פי הסקירה שפרסם לאחרונה Bank of International Settlements, קרנות הגידור פתחו פוזיציות ממונפות מול אג"ח שהיקפיהן עלו פי 2 מאז 2022".

הזהב טיפס הבוקר לשיא כל הזמנים חדש, חצה את רף 5,000 הדולר לאונקיה והמשיך את ריצת השיאים שלו, כאשר משקיעים מחפשים מקלט במתכת הצהובה על רקע מתחים גאו־פוליטיים גוברים וסיכונים פיסקליים גלובליים.

מחיר הזהב בספוט וחוזי הזהב בארה"ב לפברואר עלו ב־1.2%, ונסחרו ברמות של 5,042 ו־5,036 דולר לאונקיה, בהתאמה. הזינוק במתכת היקרה מגיע כאשר מוקדי מתיחות אחרונים, מגרינלנד וונצואלה ועד המזרח התיכון. מדגישים עלייה בסיכון הגאו־פוליטי, ומחזקים את האטרקטיביות של הזהב כהגנה מפני אי־ודאות.

WSJ | חמש סיבות לרף מחיר של 5,000 דולר: מה דוחף את הזהב לשבור עוד ועוד שיאים

הארוע החשוב השבוע הוא החלטת הריבית של הפדרל ריזרב. שפריר ציין ש"מבחינת הפד, שמתכנס השבוע להחלטת הריבית, הנתונים האחרונים צפויים לספק עידוד לכך שהכלכלה האמריקאית נמצאת במצב טוב, זאת למרות ההאטה הניכרת בשוק העבודה. הפד כבר רמז על כוונתו לצאת להפוגה זמנית בתהליך הפחתות הריבית, לאחר שלוש הפחתות רצופות בהחלטות האחרונות. בהתאם לכך, גם תמחור השווקים משקף הבנה של הכיוון, כאשר המשקיעים מעריכים כי הפחתת הריבית הבאה תצא לדרך רק בתחילת המחצית השנייה של השנה".

החלטות ריבית צפויות השבוע גם במקומות אחרים בעולם. שלושה בנקים מרכזיים נוספים, צפויים להשאיר את הריביות ללא שינוי, ברזיל, קנדה ושוודיה.

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

מניחים אבן פינה למפעל ייצור של מיקרון בניו יורק / צילום: Reuters, USA TODAY Network

בזכות חוות השרתים: מניות שבבי הזיכרון הן הטרנד החדש בוול סטריט

הגישה לשבבי זיכרון היא צוואר הבקבוק הגדול ביותר של חוות השרתים, ומניות השחקניות המרכזיות בתחום, כמו סנדיסק, מיקרון וסיגייט, רשמו בשנה החולפת תשואות תלת־ספרתיות ואף יותר ● אנליסטים מעריכים כי הביקושים ימשיכו להיות חזקים בזמן הקרוב, וכי יש למניות עוד לאן לעלות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בשל דרישת חברי הכנסת החרדים: ההצבעה על תקציב המדינה תידחה ליום רביעי

בשבוע שעבר האוצר הניח את הצעת תקציב המדינה לשנת 2026 על שולחן הכנסת תחת חוסר ודאות לגבי הסיכויים להעברתו, וזאת על רקע המחלוקת בקואליציה על חוק הגיוס ● התקציב צריך לעבור את תהליך החקיקה במלואו עד 31 במרץ - אחרת הכנסת תתפזר, וישראל תצא לבחירות

אילוסטרציה: Shutterstock

למה ביהמ"ש הקפיא נכסים של איש עסקים בהיקף 17.6 מיליון שקל?

ביהמ"ש קיבל באופן חלקי תביעה נגד יו"ר דירקטוריון בחברה צרפתית המוחזקת בידי חברה ישראלית ליבוא משקאות, והורה על "צו מרווה" בגובה 17.6 מיליון שקל, המהווים את סך הכספים שהתובעים הלוו לחברות ● מדובר בסעד זמני חריג במשפט האזרחי, שכן בניגוד לעיקול רגיל, הצו אינו "תופס" נכס מסוים אלא מופנה אישית כלפי הנתבע

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת, ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

מימין לשמאל: צפריר יואלי, שחר גרשון ונדב טנא / צילום: תמונה פרטית

לאחר שמכרו מניות במאות מיליונים: מנהלי נופר מסתערים על חוות השרתים

נדב טנא ושחר גרשון, שפרשו אשתקד במפתיע מניהול נופר של עופר ינאי, חוזרים לבורסה עם חברה שמתכננת לספק אנרגיה לחוות שרתים בארה"ב ושבה שותפים גם בכירים לשעבר בחברת אנלייט: "שוק האנרגיה והתשתיות הדיגיטליות בארה"ב נמצא בנקודת מפנה היסטורית"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי היום במסחר, והאנליסטים מעריכים - מניות הטכנולוגיה שירוויחו בגדול

השבוע ייפתח בצל הערכות הולכות וגוברות שארה"ב תתקוף באיראן ● עונת הדוחות בוול סטריט נכנסת למקטע קריטי, עם דיווחים של ארבע מתוך "שבע המופלאות" ● הפדרל ריזרב יפרסם את החלטת הריבית שלו, אך המשקיעים יתמקדו בחששות מפני פגיעה בעצמאות הבנק המרכזי ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים חמש מניות טכנולוגיה שהאנליסטים צופים שירוויחו בגדול ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר 

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ונשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין / צילום: ap, Manish Swarup

דיווח: הודו תסכים להפחית מכסים על כלי רכב אירופיים

הסכם סחר מתגבש בין האיחוד האירופי להודו עשוי להוביל להפחתה חדה במכסים על יבוא סחורה אירופית, כחלק ממהלך רחב יותר לפתיחת שווקים הדדית

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

צמצום היקף המילואים: צו 8 יוגבל, לוחמים ישרתו עד 55 ימים בשנה

המהלך, שמגיע לאחר שנתיים של חריגות תקציביות וביקורת על שימוש נרחב בצו 8, מעגן מגבלות קבועות על היקף שירות המילואים ● ההחלטה נועדה לאפשר מעבר הדרגתי לגיוס מצומצם ומבוקר יותר, אך מעוררת סימני שאלה בצה"ל לגבי היכולת לשמור על כשירות מבצעית לאורך זמן

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

בית הזיקוק פונטה קרדון בוונצואלה. בעיגול: דלסי רודריגס, נשיאת ונצואלה הזמנית / צילום: Reuters, Jesus Vargas, ULAN

קורצת לטראמפ: ונצואלה בדרך לרפורמה דרמטית בשוק האנרגיה

ההנהגה החדשה במדינה מקפלת את מדיניות ההלאמה ומקדמת את שחרור האחיזה הממשלתית בנכסים ● בתוכנית: קיצוץ מאסיבי במיסוי וויתור על ריבונות משפטית מול ענקיות האנרגיה ● לוונצואלה עתודות הנפט הגדולות בתבל, האם עתה סוף סוף יתממש הפוטנציאל?

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

סבב הפיטורים באמזון מתרחב: החל מהשבוע יפוטרו עוד 16 אלף איש

החל מהשבוע אמזון מרחיבה את גל הפיטורים שלה לעוד 16 אלף עובדים, בעיקר במשרות מטה ופיתוח ● מייל פנימי בחברה על עליית הבינה המלאכותית מספק הקשר לגל הקיצוצים הגדול בתולדותיה, אך המנכ"ל מנסה להרגיע את העובדים ולייחס את המהלך לעודף כוח אדם

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

לו הנג / אילוסטרציה: AI

היזם שגילה 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש - וגרף רווחים עצומים

לו הנג, יזם מכפר דייגים בסין, גילה באפריקה אוצר בלום: 10 מיליון כתובות IP שלא בשימוש ● אז הוא החל להשכיר אותן מחוץ ליבשת ● ההזדמנות שזיהה הפכה לעסק מצליח שגרף רווחים עצומים ● כשספקיות האינטרנט התעוררו, הוא הואשם בפעילות לא חוקית - והצדדים יצאו לקרב

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית