גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חנות בגדים / צילום: Shutterstock
חנות בגדים / צילום: Shutterstock

מקרה ההתאבדות הטרגי של איש העסקים בכיר בעולם האופנה הותיר את התעשייה בתדהמה. החברה, שניהלה בעבר למעלה מ־100 סניפים ברחבי המדינה, נקלעה בשנים האחרונות לחובות כבדים, ופעילותה הצטמצמה משמעותית ככל שעבר הזמן. בסוף שנת 2025 דווח כי החברה הייתה במגעים עם גורמים שונים בשוק באשר לרכישתה.

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף
הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות
המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

בעשורים האחרונים תעשיית האופנה הישראלית, בדגש על העסקים הקטנים, מתמודדת עם שורת אתגרים מכיוונים שונים. המכה האחרונה הייתה העלאת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־150 דולר, מהלך שעורר מאבק ציבורי מצד בעלי עסקים קטנים בתחום האופנה ואף לקמפיין בהובלת איגוד לשכות המסחר.

אבל זה רק קצה הקרחון. הרשתות הגדולות שולטות על השוק בצורה די ריכוזית, רכישות האונליין מחו"ל מזנקות ונוגסות לאט־לאט בנתח השוק הפיזי, וההעדפות של הדור הצעיר משתנות בקצב מסחרר.

השוק נשלט באופן ריכוזי יחסית

שוק האופנה הישראלי מנוהל כיום ברובו על-ידי קמעונאיות גדולות כמו קבוצת אירני, פוקס, קסטרו־הוד'יס, בריל וגולף. זאת, לצד רשתות זרות מובילות כמו זארה.

"אין המון מקום לשחקניות ישראליות עצמאיות, ואלה שרוצות לשרוד לאורך זמן, במיוחד בימים שלנו, צריכות לשים יהבן על אחת מהקבוצות הגדולות", אומר לגלובס גורם בכיר בתעשיית האופנה המקומית.

על־פי נתוני הפדיונות של הרשתות הגדולות בישראל ושקלול המתבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), שוק ההלבשה וההנעלה בישראל מגלגל כ־25 מיליארד שקל בכל שנה.

מתוך כך, העסקים הקטנים מהווים כחמישית מהשוק, בעוד שקבוצת פוקס לבדה שולטת על כ־25% ממנו. מיד אחריה מגיעה קבוצת זארה־גוטקס של ג'ואי שוויבל, שחולשת על כ־14% מהשוק; קסטרו־הודי'ס על כ־9%; רנואר ופקטורי 54 על 5% כל אחת; והיתר מתפזר בין חברת דלתא ליתר החברות.

לדברי אילן בז'ה, לשעבר סמנכ"ל הסחר של H&O וחברות אופנה נוספות, "כשאין לך גב חזק מרשת גדולה כמו פוקס או קסטרו, אתה יכול למצוא את עצמך בקשיים כלכליים משמעותיים".

30% מהרכישות הן באונליין

בז'ה מתייחס לאתגר נוסף - הביקוש לרכישות באונליין. על־פי הערכות, ההוצאה הישראלית על קניות באונליין עומדת על כ־30% מנתח השוק. "זאת, לצד הקלות הרבה שבה ישראלים יכולים לנסוע לחו"ל בימינו, למלא את העגלה שלהם בפריימארק או כל רשת כלבו זרה אחרת, ולחזור עם מזוודה מלאה", מוסיף בז'ה.

אינדיקטור להשלכות משתקף בנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). מדד מחירי ההלבשה וההנעלה בעשור האחרון ירד ביותר מ־34%, בין השאר בגלל צמיחת האונליין. לשם השוואה, מדד המחירים לצרכן עלה בקרוב ל־19%.

דוגמאות לא חסר. בשנת 2018 למשל חברת הוניגמן הישראלית הגישה בקשה לפירוק, לאחר שצברה חובות בגובה של כ־240 מיליון שקל. הרשת, שכללה 137 סניפים בשעתו והחזיקה מספר מותגים כמו TNT ו־VIRUS, העסיקה בשיאה למעלה מ־1,000 עובדים. בענף מעריכים כי לצד התנהלות כלכלית לא נכונה, החברה התפרקה בגלל הקושי להחזיק את הראש מעל המים.

עם זאת, תמיר בן שחר, יועץ אסטרטגי ושיווקי, מסביר כי רוב התחרות בעולם האופנה עדיין נמצאת בחנויות הפיזיות. "שוק הקניות באופליין הוא עדיין 70% מסך הקניות של ביגוד והנעלה, ו־30% נמצא באונליין. הבעיה המרכזית היא שהדורות הצעירים, דור ה־Z ודור האלפא, פחות מתעניינים באופנה, והם מחפשים יותר להוציא כסף על ריגושים וחוויות".

קושי לעמוד בהסכמי השכירות

רוני אינסאז, מנכ"ל ובעלים משותף של רשת הנעליים סקופ, מצביע על בעיה נוספת שאיתה מתמודדת תעשיית האופנה. לדבריו, חלק ניכר מהמצוקה של בעלי רשתות אופנה נובעת מהסכמי השכירות עם חלק מרשתות הקניונים.

לדברי אינסאז, מדובר בהוצאה של מיליוני שקלים לאורך השנים רק על דמי השכירות של החנויות. עם זאת, הוא מציין כי רשתות מסוימות בשוק מאוד מתחשבות בשוכרים שמתקשים לשלם.

עוד כתבות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"