גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדוחות חושפים: זו חברת המזון הרווחית ביותר בבורסה

הדוחות הכספיים של יצרניות ויבואניות מוצרי מזון וצריכה מלמדים לרוב על עלייה במכירות בענף, הנהנה בדרך-כלל מצמיחה מתונה ● את הרווח הגולמי הגבוה ביותר רשמו סנו, שטראוס, מחלבות גד וויליפוד ● וגם: הירידה ברווחיות התפעולית של דיפלומט והרווח החריג של סוגת

מניות חברות המזון הפכו ללהיט / צילום: טלי בוגדנובסקי
מניות חברות המזון הפכו ללהיט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מניות יצרניות המזון הפכו לאחד הלהיטים הגדולים של הבורסה בתל אביב בשנה החולפת. לראיה, שלוש הנפקות של חברות יציבות ורווחיות - בלדי (מוצרי בשר), מחלבות גד וסוגת (סוכר, מלח, אורז ועוד) - זכו אשתקד להצלחה ניכרת וסיפקו תשואות חיוביות למשקיעים. בחברת הביטוח מגדל הסבירו לאחרונה את הביקוש למניות המזון בכך שמדובר ב"תחום סולידי מצד אחד, ומצד שני שיכול לצמוח. השוק מחפש את החברות האלה, שאפשר לישון איתן בשקט וליהנות מדיבידנדים".

מנהל ההשקעות שממליץ: "היהלומים" שכדאי להחזיק בתיק
מעל 10 מיליון שקל בשנה: שיאן השכר המפתיע בבתי ההשקעות

בדיקת התשואות שהניבו מניותיהן של 8 חברות ייצור ויבוא מוצרי מזון וצריכה הנסחרות בבורסה בתל אביב, מעלה כי הללו זינקו בממוצע ב-64% בשנה האחרונה. באשר לשלוש המנפיקות החדשות: את התשואה הגבוהה ביותר סיפקה מניית בלדי של ארז דהבני שטיפסה מאז הנפקתה בחודש ינואר אשתקד ב-166% (שיאנית התשואה בענף), הודות לשיפור ניכר בתוצאותיה. מחלבות גד של עזרא כהן, שהונפקה בספטמבר, סיפקה אף היא תשואה מרשימה של 43% מאז; בעוד מניית סוגת , שהצטרפה לבורסה בשלהי 2025, הניבה תשואה של 5% בלבד.

רווחיות חריגה

האם ביצועי חברות המזון מצדיקים את ההייפ במניותיהן? לאחר שנה של מלחמה, בה נרשמו העלאות מחירים מצד יצרניות ויבואניות המזון והתחזקות של השקל (שתומכת ביבואניות), בדקנו את הדוחות הכספיים שפרסמו ענקית הקפה והמעדנים שטראוס (פעילות בישראל בלבד), יבואניות מוצרי המזון נטו מלינדה וויליפוד , יבואנית מותגי המזון והצריכה דיפלומט (הפעילות בישראל), יצרנית מוצרי הניקיון סנו וכן שלוש המצטרפות החדשות לבורסה - בלדי, סוגת ומחלבות גד.

מהבדיקה עולה כי מרבית החברות שיפרו הן את המכירות והן את שיעורי הרווח הגולמי והתפעולי. הכנסותיהן המצרפיות של 8 חברות המזון ומוצרי הצריכה גדלו ב-7% ביחס לשנת 2024 והסתכמו ב-19 מיליארד שקל, כאשר הרווח הגולמי המצרפי עלה ב-3% ל-4.8 מיליארד שקל (25.3% מההכנסות לעומת 26.1% ב-2024). הרווח התפעולי המצרפי זינק בשיעור דו-ספרתי של 14% ל-1.8 מיליארד שקל, כאשר שיעורו מההכנסות עמד על 9.4% לעומת 8.8% שנה קודם.

ליאת קדיש, סמנכ"ל וראש תחום מימון תאגידי במידרוג, מציינת כי תוצאות חברות המזון מושפעות לחיוב מהמלחמה. "מוקד הבילוי של הצרכנים הפך להיות סופרמרקטים, והם גם נשארים בארץ. הכסף שלנו הולך לטובת ההוצאות האלה", אמרה. "אלה לרוב חברות שצומחות בקצב מאוד מתון, בדרך-כלל לפי קצב צמיחת האוכלוסייה, עם רווחיות תפעולית שלרוב היא נמוכה יחסית".

את הצמיחה הגדולה ביותר בהכנסות רשמה יצרנית ויבואנית הבשר בלדי, שהכנסותיה הסתכמו אשתקד ב-1.5 מיליארד שקל, עלייה של 23%. זאת כתוצאה מצמיחה במכירות ללקוחות קיימים לצד התקשרויות חדשות, כשעיקר הגידול היה בתחום פעילות הסחר וכן בתחום המפעלים. בד-בבד עלתה רווחיות החברה מהמכירות שעמדה על מעל 21% (רווחיות גולמית) ו-12% (תפעולית).

חלק אף העלו מחירים

מי שבלטה כמדי שנה בשיעורי הרווחיות הגבוהים שלה היא סנו, המייצרת ומספקת מוצרי ניקיון וטואלטיקה, שאומנם רשמה שחיקה קלה בהכנסות אשתקד ל-2.2 מיליארד שקל, בעיקר בשל ירידה במכירת מוצרי ניקוי ואחזקת הבית וכן הטואלטיקה והקוסמטיקה, אך עדיין שמרה על רווחיות גולמית יוצאת דופן של כ-37% מההכנסות - הגבוהה מבין החברות. זאת הודות לשיפור בביצוע מגזר מוצרי הנייר, שקיזז השפעה של התייקרות חומרי הגלם בתחומים אחרים. גם ברווחיות התפעולית סנו מובילה (בנטרול הרווחיות החד-פעמית של סוגת) עם כ-15% מהמכירות.

גם ענקית המזון שטראוס גרופ נהנית משיעורי רווחיות גבוהים במיוחד בפעילותה בישראל. החברה, בראשות עופרה שטראוס ובניהולו של שי באב"ד, התמודדה בעולם עם זינוק במחירי הקפה והקקאו שפגעו ברווחיותה, אך ידעה לפצות על כך בין היתר באמצעות העלאות מחירים.

מכירות שטראוס (בישראל) צמחו בשיעור מתון יחסית של כ-6% ל-5.5 מיליארד שקל, כתוצאה "מעדכון מחירי מכירה, צמיחה כמותית ושיפור בתמהיל המכירות". שיעור הרווח הגולמי נשחק ל-33.9% לעומת 36.3% ב-2024 בשל הזינוק במחירי חלק מחומרי הגלם. הרווח התפעולי בארץ נשחק ל-9.7% מהמכירות, לעומת 10.2% שנה קודם.

לעומתה יבואנית הבשר והדגים נטו מלינדה רשמה צמיחה חדה של 9% בהכנסות ל-5.2 מיליארד שקל (מתקרבות למכירות של שטראוס בישראל). עם זאת, מבחינת שיעורי הרווחיות החברה נמצאת בתחתית - 13.5% מהמכירות בגולמי ו-6.1% בתפעולי.

יבואנית מוצרי מזון נוספת, ויליפוד, רשמה אשתקד צמיחה של 6% בהכנסותיה ל-611 מיליון שקל. שיעור הרווחיות השתפר גם כתוצאה משינוי בשערי חליפין, והחברה בשליטת האחים ויליגר מציגה רווח גולמי שהיווה 28.6% מהמכירות, כשהרווחיות התפעולית זינקה מ-9% ל-12%. זאת לאחר שב-2024 ביצעה הפרשה בגין עיצום כספי בהסדר מול רשות התחרות.

לעומתה, דיפלומט רשמה עלייה של 7% במכירות בארץ שהסתכמו ב-2.3 מיליארד שקל, כתוצאה ממכירות של מותגים קיימים וחדשים. שיעור הרווח הגולמי עלה ל-23.4%, אך הרווח התפעולי נחתך ל-105 מיליון שקל (ירידה של 27%) והיווה 4.7% בלבד מהמכירות. זאת בשל אירוע חד-פעמי של רישום רווח הון של 47 מיליון שקל, ממכירת נכס בטירת הכרמל בשנת 2024. גם עיצום כספי שהוטל על דיפלומט בסך 5 מיליון שקל שחק את הרווח התפעולי.

גם השנה הושפעו תוצאותיהן הכספיות של חלק מהספקיות מאירועים חד-פעמיים שאינם בליבת פעילותן. הבולטת היא סוגת שבשליטת קרן פורטיסימו, שהכנסותיה נשחקו אשתקד ב-1% והסתכמו ב-939 מיליון שקל, בין היתר עקב ירידה במחירי הסוכר בעולם וכן מכירת מוצרים בעלי רווחיות נמוכה. אבל הרווח התפעולי המריא ב-213% ל-165 מיליון שקל, שכן החברה רשמה הכנסה חריגה של 92 מיליון שקל מהסדר על קרקעות "תעשיות מלח" בעיקר באילת, מול רשות מקרקעי ישראל.

"מתאפיינות בסיכון נמוך"

"יצרניות המזון מתאפיינות בסיכון נמוך", אומרת ליאת קדיש ממידרוג. "הן חוות ביקושים יציבים, ובסך-הכול יש חסמי כניסה מאוד משמעותיים לתחום, שדורשים השקעות הוניות, הקמה ותחזוקה של קווי ייצור".

מנגד היא מוסיפה כי בתחום הסחר, כלומר חברות שעוסקות ביבוא לארץ של מוצרי מזון שונים, "הביקושים יציבים אבל התחרות בו גבוהה, והנאמנות של הצרכנים מאוד מוגבלת. זה עולם שבו המוניטין של אותן החברות הוא זה שקובע".

מה משפיע על ספקיות המזון? "מה שעלול להשפיע הם מחירי הסחורות (קומודיטי) שהאמירו בשנים האחרונות", מסבירה קדיש. היצרניות נאלצו לבצע התאמה ועדכנו (העלו) כלפי מעלה מחירי מכירה, מה שחלחל לצרכן הסופי. גם תנודתיות בשערי החליפין יכולה להשפיע לשלילה".

עוד כתבות

מדיאר לאחר הניצחון בבחירות, בודפשט / צילום: Reuters, Porzycki Jakub

שחרור 20 מיליארד אירו: תוכנית השיקום של ראש ממשלת הונגריה החדש

אחרי 16 שנות שלטון אורבן, הונגריה נכנסת לעידן של שינוי מבני ● משימתו המרכזית של המנצח פיטר מדיאר היא שחרור כספים שהאיחוד האירופי מעכב בשל פגיעה בדמוקרטיה ● לשם כך הוא יצטרך לפרק את מוקדי הכוח, להילחם בשחיתות ולנתק את התלות ברוסיה

צילומים: Shutterstock, AP-Alex Brandon

התיש אפילו את המנוסים שבמשקיעים: התפניות של טראמפ והשתקפותן בשווקים

התהפוכות במלחמה מול איראן בשבועות האחרונים טלטלו את המחירים של מגוון השקעות, לא רק מתחום האנרגיה ● אבל לא פחות מהאירועים עצמם, למוצא פיו ומקלדתו של נשיא ארה"ב היה תפקיד מכריע בתנודות הללו

מצר הורמוז. עורק אנרגיה מרכזי – וציר של עימות / צילום: Reuters, Mohammed I Hamad

"ארמדה של מכליות" בדרך למפרץ מקסיקו. האם זו תהיה התשובה לאיראן?

בזמן שבוושינגטון מנסים להסיט את מרכז הכובד של שוק הנפט העולמי לעבר מפרץ מקסיקו, טהרן מוכיחה כי השליטה הימית שלה במצר נותרה אפקטיבית (ויקרה) מאי־פעם ● מהזינוק הדרמטי בפרמיות הביטוח ועד לאתגר המבצעי של הצי האמריקאי - אלה המשמעויות של המאבק על עורק החיים של האנרגיה הגלובלית

בורסת נאסד''ק, ניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ: "האיראנים התקשרו, הם רוצים הסכם"; וול סטריט ננעלה בירוק בוהק

דברי טראמפ הקפיצו את המדדים בדקות האחרונות של המסחר: הנאסד"ק קפץ בכ-1.2%, ה-S&P 500 עלה בכ-1% ● המצור הימי של ארה"ב על מצר הורמוז נכנס לתוקף, חלק מהמשקיעים מעריכים כי המהלך הוא עדיין רק טקטיקה של משא ומתן ● ענקית מחשוב הענן אורקל זינקה בחדות ● מניית גולדמן סאקס נפלה לאחר הדוחות ● מחירי הנפט ננעלו מתחת לרף ה-100 דולר לחבית

הדמיה של 845 Third Avenue. בעיגול: עידן עופר / צילום: סיון פרג'

ההשקעה החדשה של הישראלי העשיר בעולם

בסכום המוערך בכ-350 מיליון דולר ועם הלוואה מבנק הפועלים, עידן עופר מתקדם לרכישת מגדל משרדים בניו יורק שיוסב ל־529 דירות להשכרה ● משרד עורכי הדין בלטר גוט אלוני ממזג לתוכו משרד בוטיק ומקים מחלקת תקשורת וקניין רוחני ● וגם: חברת ההדפסה הדיגיטלית לופה רוכבת על משימת Artemis 2 בקמפיין על מגדלי עזריאלי ● אירועים ומינויים

ג'ורג'יה מלוני, ראשת ממשלת איטליה / צילום: Reuters, Domenico Cippitelli

ראשת ממשלת איטליה מודיעה: משהים את ההסכם הביטחוני עם ישראל

"לאור המצב הנוכחי, הממשלה החליטה להשעות את החידוש האוטומטי של הסכם ההגנה עם ישראל" - כך התבטאה היום ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'יה מלוני ● למרות שאיטליה נחשבת לבעלת ברית חשובה של ישראל באיחוד האירופי, מלוני החריפה לאחרונה את הטון נגד ישראל

נורברט צימבליסטה עם תמונות הוריו / צילום: אסף זגריזק

"התחבאנו מתחת למיטה. אחותי סתמה את פי בידה. תמיד היינו בסיכון"

נורברט צימבליסטה היה רק בן שלוש כשהופרד מהוריו שנלקחו ע"י הנאצים. הודות לעוזרת הבית הקתולית, הוא ואחותו ניצלו ● באירוע "זיכרון בסלון" בגלובס, הוא גולל את סיפורו בשואה

אילוסטרציה: Shutterstock

מה שטח הדירה? משרד המשפטים פרסם להערות הציבור תקן חדש

התקן המחייב החדש לחישוב שטחי דירות יחליף את התקן הקודם, שאושר ב-2008, ויחייב את חברות הנדל"ן, את הטאבו, את הלמ"ס וגורמים נוספים שלהם קשר לנושא

מטוס מעקב יוצא למשימה מנושאת המטוסים האמריקאית לינקולן / צילום: Reuters, US Navy

פי 8 מהסבב הקודם: כמה עלתה מלחמת שאגת הארי לארה"ב?

לפי דוח שפרסם מכון המחקר CSIS, עלויות המלחמה נאמדו ב־25-30 מיליארד דולר עבור ארה"ב, כולל נזקים רבים לתשתיות, יירוט של 46 כלי טיס ואירועי אש ידידותית ● במקביל, הפנטגון פונה לפיתוח חימושים זולים בהשראת שאהד 136 האיראני, בניגוד למסורת של מערכות יקרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האוצר מאפשר הלוואות בערבות מדינה לעסקים שנפגעו במלחמה

משרד האוצר הודיע כי יפתח בשבוע הבא מסלול ייעודי בקרן להלוואות בערבות המדינה עבור עסקים קטנים ובינוניים שנפגעו ממבצע "שאגת הארי" ● ברקע: הדיון הצפוי היום בוועדת הכספים על מתווה הסיוע לעסקים, לאחר ביקורת מצד גורמים במגזר העסקי ● נשיא להב: "כשל מתמשך של המדינה בטיפול בפיצויים בזמן חירום"

קלוד / צילום: Shutterstock

נתנו לקלוד להשקיע 50 אלף דולר: באיזו מניה הוא בחר?

חשבון אנונימי ברשת X בנה באמצעות מודל קלוד מנהל תיק השקעות וירטואלי שמצליח, לפחות בינתיים, לעקוף את מדד ה־S&P 500

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

בדרגי השטח בצה"ל חוששים: לוחמים יידרשו השנה לקרוב למאה ימי מילואים

החקיקה להארכת שירות הסדיר וביצוע התאמות במערך המילואים מתעכבת, וגורמים בצבא מדברים על אפשרות שלוחמים יידרשו לשירות ארוך מהמצופה ● בקרב הדרגים המקצועיים יוצאים נגד חוק הגיוס שמקדמת הממשלה ● וגם: הסיכוי לריבאונד כלכלי אחרי המלחמה

תקיפות צה''ל בדרום לבנון / צילום: ap, Ariel Schalit

ישראל נערכת לעצירה: המרוץ נגד השעון של צה"ל בלבנון

בזמן שבוושינגטון מנסים לכונן הסכם בין ישראל ללבנון, בשטח פועל צה"ל כדי למקסם הישגים צבאיים ● השגריר הישראלי לאחר השיחות עם לבנון: "הם הביעו רצון עז לפרק את חיזבאללה מנשקו" ● טראמפ: השיחות עם איראן יכולות לצאת לדרך ביומיים הקרובים • שר הביטחון כ"ץ: "ארה"ב וישראל הגדירו את הוצאת החומר המועשר מאיראן כתנאי סף לסיום המערכה" • שלושה לוחמים נפצעו קשה בהיתקלות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

אתר BUYME / צילום: צילום מסך

הזמנות האונליין של BUYME הוכפלו במערכה האיראנית. ומי עוד בלט?

האתרים הבינלאומיים רשמו החודש ירידה של כ-40% בהזמנות, בעוד המקומיים נהנו מגידול בשיעור דומה ● כ-70% מההזמנות ב-BUYME הן עד 250 שקל ● המדד החודשי של רכישות הישראלים

ברק רוזן, צחי ארבוב וזיו יעקובי / צילום: ינאי אלפסי, אלכס פרגמנט

רשות התחרות נתנה אור ירוק: מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו מתקדם שלב

אישור רשות התחרות מקרב את השלמת מיזוג הענק בין ישראל קנדה לאקרו, בעסקה של כ־10 מיליארד שקל שתיצור אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל עם צבר של כ־27 אלף דירות ● ברקע, שתי החברות מציגות ירידה במכירות ושחיקה במניות מאז ההכרזה על העסקה

אביגדור וילנץ, יו''ר דאסטפוטוניקס / צילום: אינטל

אקזיט של עד 1.3 מיליארד דולר לסטארט־אפ ממודיעין בראשות המשקיע הסדרתי

דאסטפוטוניקס הישראלית, שהיו"ר שלה הוא המשקיע הסדרתי אביגדור וילנץ, נמכרת לחברת השבבים האמריקאית Credo, בעסקה שמוערכת בטווח של כ־850 מיליון דולר ועד כ־1.3 מיליארד דולר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ על רקע מצר הורמוז / צילום: ap, Alex Brandon

50 אלף חיילים, בלי צוללות: איך ייראה המצור של טראמפ על הורמוז?

המצור שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מצר הורמוז צפוי להתחיל היום אחה"צ ● מדובר באירוע בעל משמעויות אדירות לכלכלה העולמית, כשהדאגה בשווקים כבר ניכרת עם ירידות שערים והחשש מהתחדשות הלחימה ● כיצד יתבצע המצור, מה חשיבותו לסחר העולמי, וכיצד ישפיע על מחירי הנפט? ● גלובס עושה סדר

תחנת כוח / אילוסטרציה: AP PRO

המרוץ לתחנת הכוח מתלהט: ריינדיר של פאוורג'ן קנתה טורבינת חשמל

בכך מתקדמת פאוורג'ן צעד נוסף לעבר הקמת תחנת כוח קרובה לאזור המרכז, תחת מכסה מוגבלת שקבעה רשות החשמל ● מתחרות בה OPC חדרה, שרכשה טורבינה, ודוראד, שהודיעה לאחרונה כי שריינה מקום בתור להשגת טורבינה ● מי התחנה שתיפול בין הכיסאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

העליון קבע: מחירן של תביעות סרק ייצוגיות יעלה

עלותן של תביעות ייצוגיות בהן לא נמצאו עילות מוצדקות תעלה - כך נקבע בבית המשפט העליון ● בית המשפט בחר, באמצעות תביעה ייצוגית שהוגשה נגד יצרנית הרכבים רנו שנמשכה ע"י התובע - לעסוק בסוגייה של היתרבות תביעות ייצוגיות בהן הסיכון הכלכלי של המבקש הוא נמוך

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

השיטה שסידרה למשקיע הסדרתי אקזיט של מיליארד דולר

חברת דסטפוטוניקס הישראלית נמכרה השבוע לענקית השבבים האמריקאית קרדו בעסקה שמוערכת בכמיליארד דולר ● מי שחתום על האקזיט הוא אביגדור וילנץ, המשמש כיו"ר וכמשקיע העיקרי של החברה ● בשנים האחרונות כמעט כל עסקת ענק בתחום השבבים הישראלי כוללת את שמו של וילנץ