גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

חיים כצמן בהתבטאות ראשונה: "אני לא הולך לשום מקום"

לאחר שהחליט למכור את השליטה בג'י סיטי, איש העסקים הוותיק חיים כצמן הודיע על כוונתו לפנות את כיסא המנכ"ל ● בשיחה עם גלובס הוא מסביר את הפרישה מתפקידו ב-8 השנים האחרונות: "לחברה יש מחויבות לספק לבעלי המניות את ההנהלה הכי טובה שאפשר"; ומספר מדוע החליט למכור את השליטה: "עדיף לאבד רגלי כדי לזכות במלכה"

חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן
חיים כצמן, מייסד ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בסוף השבוע האחרון הפתיע איש העסקים חיים כצמן את השוק המקומי כשהודיע על כוונתו למכור את השליטה בחברת הנדל"ן המניב ג'י סיטי, שאותה הוא מחזיק כבר 35 שנים. בפתח השבוע הטיל כצמן פצצה נוספת, כשהודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד מנכ"ל ג'י סיטי בתחילת השנה הבאה ולהיכנס לתפקיד היו"ר. מי שתתפוס את מקומו היא קרן כליפה, המשמשת כיום בתפקיד מנהלת התפעול הראשית ומנהלת חטיבת הנדל"ן בג'י סיטי.

איבד את הקסם ואת התשוקה? מדוע חיים כצמן מוותר על השליטה בחברה שהקים
"השוק לא יודע איך לעכל את זה": מה האנליסטים חושבים על ההסכם עם איראן?

"אלה אירועים טבעיים והמשכיים", הסביר חיים כצמן את המהלך בשיחה עם גלובס. "אחרי 9 שנים בחר הדירקטוריון שלנו להעביר את השרביט לקרן, אבל אני גם לא הולך לשום מקום, ואסייע לה. יש לה את כל הכישרונות והמיומנויות הנדרשים, והיא תיקח את החברה למקומות חדשים וגבוהים יותר. לג'י סיטי יש מחויבות לספק לבעלי המניות את ההנהלה הכי טובה שאפשר, ואני בטוח שגם בעלי מניות חדשים ישמחו על ההנהלה הזאת".

כצמן גם התייחס למהלך שיזם למכור את השליטה בג'י סיטי (בה הוא מחזיק באמצעות נורסטאר): "יש הרבה מאוד פניות, אבל אנחנו נמצאים בשלב ראשוני. נבחר את ההצעה הכי מתאימה שיכולה לקדם את החברה. ג'י סיטי לא עוסקת מי יהיו בעלי המניות שלה. אין לנו דד-ליין, אבל אני מעריך שזה ייקח כחודשיים".

לדבריו, מה שהניע את המהלך הוא הרצון להציף ערך בפעילות של ג'י סיטי: "התפקיד שלי הוא למקסם את השווי לבעלי המניות. אני מאמין שהפיכת ג'י סיטי לחברה ללא גרעין שליטה תאפשר הצפת ערך, בין השאר בדרך של הנפקת חברות-בנות והורדת מינוף מסיבית - שזו אחת המשימות החשובות של ג'י סיטי. לכן נורסטאר מוכנה לעשות את המהלך של ויתור על השליטה. עדיף לאבד רגלי כדי לזכות במלכה".

יפרוש בתחילת השנה

על-פי הודעת החברה, כצמן הודיע לדירקטוריון כי אין בכוונתו לחדש את הסכם כהונתו כמנכ"ל, אשר צפוי להסתיים בסוף חודש ינואר 2027. בעבקבות הפרישה צפוי כצמן, המכהן מאז שנת 2018 כמנכ"ל, לחזור לתפקיד היו"ר בו הוא כיהן למעלה משני עשורים. ברקע, לצד תפקיד המנכ"ל כיהן כצמן כסגן יו"ר הדירקטוריון, לצד תפקידיו ניהוליים אחרים בקבוצה, בארץ ובחו"ל.

ההודעה של כצמן מגיעה כאמור לאחר שלקראת סוף השבוע שעבר הודיע איש העסקים הוותיק על כוונתו לוותר על השליטה בג'י סיטי (לשעבר גזית גלוב), זאת באמצעות מכירת מחצית ממניותיו בחברת ההחזקות נורסטאר בה הוא מחזיק כיום 30%. נורסטאר עצמה מחזיקה 54.3% ממניות ג'י סיטי.

המהלך נועד על-פי נורסטאר לחזק את מבנה ההון שלה ולאפשר לה להנפיק את החברות-הבנות של ג'י סיטי, מבלי להיקלע ל"פירמידה" בת שלוש שכבות של חברות ציבוריות, האסורה על-פי חוק הריכוזיות. בשוק העריכו כי הכוונה היא להנפיק את פעילותן של ג'י סיטי ישראל, שמהווה כ-13% מפעילות הקבוצה, ואולי גם את ג'י סיטי אירופה (הפעילה בפולין), שמהווה נתח של כ-20% ממנה.

אשת אמונו של כצמן

את מקומו של כצמן בעמדת המנכ"ל תתפוס כאמור קרן כליפה, שמונתה בשנת 2022 למנכ"לית ג' סיטי ישראל. בשנת 2023 היא מונתה לסמנכ"לית תפעול, וכעבור שנה מונתה גם למשנה למנכ"ל החברה.

אל ג'י סיטי הגיעה כליפה אחרי שמונה שנים בחברת הביטוח הראל, כשבתפקידה האחרון היא כיהנה כסמנכ"לית נכסים. קודם לכן כיהנה בשורה של תפקידי ניהול בכירים בתחום הנדל"ן המניב והייזום. היא בעלת תואר ראשון בכלכלה ובמינהל עסקים עם התמחות במימון מאוניברסיטת בן גוריון.

"אני נרגשת לקבל את האחריות להוביל את ג'י סיטי בשלב הבא של דרכה", מסרה קרן כליפה בעקבות המינוי. "בשנים האחרונות זכיתי לעבוד לצד חיים כצמן וצוות הנהלה מקצועי, מנוסה ומחויב, שהוביל יחד מהלכים משמעותיים לחיזוק הקבוצה ולמיקודה בנכסי הליבה ובשווקים שבהם יש לנו יתרון תחרותי ברור".

את כצמן פגשה כליפה בעת שערך ביקור בישראל בשלהי תקופת הקורונה. כצמן מתגורר במיאמי, וביקורו באותה עת נערך קצת אחרי שהחברה נכנסה לסחרור. "הסבירו לי שהוא רוצה לעשות שינוי בחברה, והלכתי לפגוש אותו. באתי בראש פתוח. אהבתי לעבוד בהראל. היה לי קשר טוב עם יאיר המבורגר הבעלים, שהוא אדם קסום. כמו נשים רבות, אני מתחברת בנפש למקומות, והרגשתי שאם אלך למקום אחר, זה כמו 'בגידה'. אבל אחרי שישבתי עם חיים, היה לי ברור שאני צריכה לעשות את הצעד", סיפרה כליפה בראיון לגלובס לפני כשנתיים.

על היחסים עם כצמן סיפרה כליפה כי "רמת האמון שלי בו גבוהה מאוד - אני מאוד מעריכה אותו. אומרים עליו שהוא כריש נדל"ן, ויש הרבה כותרות כמו 'איזה שפן עכשיו חיים ישלוף', וזה ממש ככה, אני לומדת ממנו ומקווה שהוא לומד ממני".

האתגרים: להוריד את רמות המינוף ולהציף ערך

בתפקידה הבא כליפה תצטרך להתמודד עם רמות החוב והמינוף הגבוה של הג'י סיטי. בשנים האחרונות הוביל כצמן תוכנית מימוש ומכירה של נכסים בקבוצה, בהיקף עצום של יותר מ-7 מיליארד שקל, באירופה, ברוסיה, בארה"ב, בברזיל ובישראל. עם זאת, גם כיום יש לג'י סיטי חובות עתק בהיקף של יותר מ-20 מיליארד שקל. גם רמת המינוף של החברה נותרה גבוהה ועומדת על כ-75%, אך בחברה הצהירו על כוונתם לרדת ל-50% עד שנת 2028 - תהליך אותו תוביל כליפה.

כחלק מכך צפויה כליפה להוביל את הנפקת הפעילות בישראל, המחזיקה בנכסים בשווי של כ-4.5 מיליארד שקל. לצד זאת, בשוק מעריכים כי בעתיד תיתכן גם אפשרות הנפקת הפעילות בפולין. הללו, במקרה שייצאו לפועל, עשויות להזרים הון משמעותי לחברה ולתמוך בהמשך הפחתת המינוף.

ברקע, בשנים האחרונות הציגה מניית ג'י סיטי ביצועי חסר ביחס לשוק המקומי. כך, בעוד שמדד ת"א-125 זינק בחמש השנים האחרונות ביותר מ-140%, מניית ג'י סיטי התרסקה ביותר מ-40% באותו הזמן. למעשה, מאז שנת 2010 מניית החברה נמצאת בתשואה שלילית של יותר מ-30%, למרות חלוקת דיבידנדים לאורך השנים. כתוצאה מכך החברה הודחה לאחרונה מהמדדים המובילים של הבורסה.

עוד כתבות

ניתוח חברה - אפקון / צילום: אתר החברה

בשקט בשקט הופכת אפקון מחברה מנומנמת למעצמת אנרגיה ותשתיות

קבוצת אפקון החזקות עשתה מהפך דרמטי בשנים האחרונות כשזנחה את הריצה אחרי פרויקטי בטון וברזל ועברה למיקוד בשוק האנרגיה, האגירה והתחבורה החכמה ● ההנהלה צופה הכפלה של הרווחים בתוך שלוש שנים, ובינתיים נראה שבשוק אופטימיים

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

העליון קבע: ירושת הענק של הקשיש תעבור לחברת הילדות

כשאשתו נפטרה, הקשיש יצר קשר עם חברת ילדות שלו בלטביה. לאחר מספר חודשים ערך צוואה בכתב-יד בה ציווה את כל רכושו ברחבי העולם לחברת הילדות, וכחודש לאחר מכן נפטר ● הסוגיה הגיעה לבית המשפט, שנדרש להכריע האם הצוואה תקפה

שִי ג'ינפינג ו־ולדימיר פוטין. ירוויחו מהסרת הסנקציות על איראן / צילום: ap

נפט ונשק: האינטרסים של סין ורוסיה בהסכם בין ארה"ב לאיראן

שתי מעצמות העל יפיקו תועלת כלכלית מההסכם בין ארה"ב ואיראן ● סין זקוקה לנפט, והסרת סנקציות יקלו עליה ● רוסיה, מהצד השני, מסייעת בהקמת הגרעין וסוחרת בנשק עם איראן

אשתו של סוכן השחקנים חשודה בהעלמת הכנסות משכירות בהיקף של כ-3 מיליון שקל

טלי פרתוק-זהבי, רעייתו של סוכן השחקנים פיני זהבי, חשודה בהעלמת הכנסות מהשכרת דירות שבבעלותה ● עפ"י החשד, בשנים 2025-2018 הושכרו לפחות ארבע דירות לדיירים שונים, אשר הניבו הכנסות בסכום של לפחות 3 מיליון שקל, שהופקדו בחשבונות הבנק של פרתוק-זהבי ושל שני ילדיה ולא דווחו כחוק

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב ומוג'תבא ח'אמנאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: AP

היום שאחרי ההסכמות: מה תהיה התחתית של מחיר הנפט ולמה המשקיעים בישראל מאוכזבים?

הכרזת טראמפ על גיבוש הבנות עם איראן ופתיחת מצד הורמוז, הפיגה חלק מהחששות ממשבר אנרגיה עולמי, והשווקים בעולם הגיבו בעליות ● בישראל, לעומת זאת, המשקיעים נותרו זהירים יותר בעקבות תוצאות המלחמה והשלכותיה הכלכליות ● "בשוק המקומי נותרות שאלות פתוחות שהשווקים הגלובליים פחות רגישים לזה", אומרים כלכלנים ● שאלת השעה

שופט העליון בדימוס יוסף אלרון ועו''ד מיכאל ראבילו / צילום: רפי קוץ, אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

יוסף אלרון לבג"ץ: ההצבעה על מבקר המדינה לא הייתה חוקית

עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של רה"מ נתניהו, נבחר למבקר המדינה ברוב של 61 מול 57 קולות שקיבל השופט בדימוס יוסף אלרון בסבב ההצבעה השני, לאחר שחברי כנסת התבקשו עפ"י הנטען להצטלם עם פתק ההצבעה מאחורי הפרגוד - אף שהחוק קובע כי ההצבעה תהיה חשאית ● בעתירות נטען כי הליך הבחירה זוהם, וכי עיקרון חשאיות הדיון נפגע

תל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב הייתה המתנגדת הגדולה לקרן הארנונה, וכעת היא המרוויחה המרכזית ממנה

מבדיקת גלובס עולה כי עיריית תל אביב־יפו, שהתנגדה בחריפות לקרן הארנונה בעת הקמתה ואף העריכה כי תיפגע ממנה, דווקא נהנית ממנה בשלב זה: העירייה צפויה לקבל על שנת 2025 כ־30 מיליון שקל מהקרן ● מנגד, חיפה היא העיר הבולטת בצד המפסיד של המנגנון ● מי עוד ברשימה?

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה מפתיעה לטובה במאי - הקצב השנתי נותר על 1.9%; מחירי הדירות חזרו לרדת

מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% במאי, מעט מתחת לציפיות הכלכלנים ● ירידות בולטות נרשמו בסעיפי ירקות טריים ותחבורה; מחירי הטיסות לחו"ל צנחו בחדות ● מחירי הדירות חזרו לרדת באפריל, מחירי השכירות קופצים

אלון ג'קסון / צילום: אסטריקס

מנכ"ל הסטארט-אפ שנמכר לסיסקו ב־400 מיליון דולר בראיון ראשון

שנה בלבד אחרי שנבחרה לאחת החברות המבטיחות של גלובס, אסטריקס נרכשה על ידי ענקית תשתיות האינטרנט סיסקו ● כעת, בראיון ראשון מאז האקזיט, המנכ"ל והמייסד השותף אלון ג'קסון מספר איך תחום אפור של זהויות מכונה הפך ללב ההגנה על סוכני בינה מלאכותית ● רשימת הסטארט-אפים המבטיחים של גלובס תיחשף ביום רביעי (17.06) בכנס TECH-IL

בנייה. בעיגול: שי אהרונוביץ', מנהל רשות המיסים / צילום: שאטרסטוק, יוסי כהן

רשות המסים תיאלץ לבצע שינוי דרמטי? המכתב החריף של משרד המשפטים

במכתב ששלחה מועצת השמאים לבכירים ברשות המסים נטען כי הרשות מעכבת לעיתים את פרסום העסקאות למשך חודשים לאחר שנחתמו, למרות שהן מדווחות לה באופן מקוון זמן קצר לאחר החתימה ● "הדבר פוגע ביכולת לזהות שינויי מגמות ומייצר אי–ודאות קשה בשוק"

עדי צפדיה, מנכ''ל גילת

מנרכשת לרוכשת: גילת רוכשת את חטיבת הלוויינים והחלל של קומטק ב-157.5 מיליון דולר

לאחר שבעבר נמכרה כמעט לקומטק האמריקאית, גילת היום מודיעה על רכישה בכיוון ההפוך ● עדי צפדיה, מנכ"ל גילת: "אלה חברות שדי משלימות אחת את השנייה, עם פתרון דומה שמגיע דרך עבודה טכנולוגית שונה"

אילוסטרציה: Shutterstock

מור ומיטב סוגרים את טבלת התשואות במאי. ומי מככבים?

מתחילת השנה המסלולים הכלליים כבר הניבו יותר מ-6.5%, המנייתיים כ-12% ● בשלוש השנים האחרונות התשואות עומדות על 47% במסלול הכללי וכמעט 90% במסלולי המניות ● אנליסט הוביל במאי במסלול הכללי, מי הגופים הנוספים שבלטו לאורך הדרך?

סיוע הומוניטרי ברצועת עזה / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

100 מיליון שקל לעזה: הדיווח שחשף תעשיית ענק שכולם רוצים להסתיר

רשת ויקטורי של אייל רביד נדרשה לדווח על הכנסותיה הרבעוניות ממכירת סחורות לרצועת עזה, וסיפקה הצצה לתעשייה שמגלגלת מיליארדי שקלים בשנה: מכרזים חסויים, ספקים שמעדיפים להישאר מתחת לרדאר ועמימות גבוהה מצד רשות המכס

אקזיט / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר באמצעות Adobe firefly)

הסטארט-אפ הישראלי אפונו נרכש ב-250 מיליון דולר על ידי חברה קנדית

וואן פסוורד הקנדית רוכשת את אפונו במעל ל-250 מיליון דולר במזומן ותקים מרכז פיתוח בישראל ● בנובמבר האחרון גייסה החברה לפי שווי של 115 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות חדות בוול סטריט; הנאסד"ק מזנק בכ-3%, בהובלת מניות השבבים

מדד הדאו ג'ונס מטפס לשיא חדש ● בורסות אירופה נסחרות גם הן בעליות ● "ספינות העולם הניעו מנועים" הכריז טראמפ - ומחיר הנפט צונח לאזור ה-80 דולר לחבית ● SpaceX עולה ביום המסחר השני שלה ● ההסכם בין ארה"ב לאיראן מקפיץ את הביטקוין; מניות הקריפטו מזנקות

זהבית כהן / צילום: רמי זרנגר

זהבית כהן נגד מס' 2 שלה לשעבר: יצא למסע נקמה וזמם להחליף אותי

מנכ"לית קרן אייפקס הגישה כתב הגנה לתביעה שהגיש נגדה ארז נחום, ובו היא טוענת כי הוא פעל לפגוע בה תקשורתית אחרי שנחשפו כשליו, וכי טען בפני מנכ"ל הקרן העולמית שהיא "זקנה מדי" ושיש להחליפה ● לדברי כהן, כשהטיחה בו את הדברים, נחום "התפרץ עליה בפראות" ובהמשך התנצל ונשלח לחל"ת ● בתביעה שהגיש טען נחום כי כהן נהגה להטיח עלבונות וקללות בעובדים ● נחום בתגובה לכתב ההגנה: "טענות חסרות בסיס"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

צעד ראשון לקראת מכירת השליטה? חיים כצמן יפרוש מתפקיד מנכ"ל ג'י סיטי

על רקע ניסיונותיו למכור את השליטה בה, החליט איש העסקים חיים כצמן הוותיק לפנות את כיסא המנכ"ל בתחילת השנה הבאה ● מי שתתפוס את מקומו היא קרן כליפה, מנהלת התפעול הראשית ומנהלת חטיבת הנדל"ן בג'י סיטי

עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מניות השבבים זינקו

הבורסה בת"א ננעלה באדום, בניגוד למגמה ביתר הבורסות בעולם ● כלל המדדים הענפיים נסחרו בירידות, למעט מדד הטכנולוגיה, שטיפס בזכות העליות שנרשמו במניות השבבים הדואליות ● טאואר עקפה לראשונה את בנק הפועלים בשווי שוק ● הדולר נסחר ב-2.91 שקלים ● המניות הביטחוניות נחלשו ● היום יפורסם מדד המחירים לצרכן, כאשר הצפי הוא לירידה מתונה

פיטורים בהייטק / אילוסטרציה: Shutterstock

חברת הפרסום הדיגיטלי נטורל אינטליג'נס מפטרת מעל ל-30 עובדים

על רקע הטלטלה שחווה שוק הפרסום, לגלובס נודע כי חברת הפרסום הדיגיטלי הישראלית יוצאת לסבב פיטורים וארגון מחדש ● מדובר במהלך מפתיע, שכן נטורל אינטליג'נס נחשבה לחברה רווחית וכזו המגלגלת מאות מיליוני דולרים בזכות מנוע הפרסום שלה

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום בנתוני האינפלציה, ואיך זה ישפיע על הריבית?

רוב האנליסטים צופים ירידה מתונה של כ-0.1% עד 0.2% במדד המחירים של מאי ● אם האינפלציה תעמוד בציפיות, יתחזקו הערכות להורדת ריבית ביולי