סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
16:30
הנדנדה בוול סטריט נמשכת - לאחר הזינוק אתמול, המסחר נפתח בירידות על רקע זינוק במחירי הנפט, בעוד המשקיעים נערכים ליום נוסף של פרסום דוחות כספיים.
דאו ג'ונס יורד ב־0.2%, S&P 500 ב-0.4%, ונאסד"ק 100 ב־0.9%. SOXX , תעודת הסל על מניות השבבים נופלת בכ-2.5%.
ברקע, מחיר הנפט מסוג ברנט זינק בכ־4% לרמה של יותר מ־94 דולר לחבית, ואף חצה לזמן קצר את רף 95 הדולרים - שיא של יותר מחודש. גם הנפט האמריקאי (WTI) עלה בכ־3% לרמה של יותר מ־87 דולר לחבית.
העליות במחירי הנפט הגיעו לאחר סבב התקיפות ה־11 ברציפות של ארה"ב נגד איראן , כשמזכיר המדינה מרקו רוביו אמר כי "איראן אינה רצינית לגבי המשא ומתן". לדבריו, אם טהרן תהיה רצינית - גם וושינגטון תהיה, אך אם לא, ארה"ב "תעשה את הנדרש כדי להגן על האינטרסים שלה ושל בעלות בריתה". רוביו הוסיף כי הכוחות האמריקאיים ימשיכו להגן על חופש השיט במצר הורמוז.
המשקיעים עוקבים בדריכות אחר מחירי הנפט, מחשש שהתייקרות האנרגיה תחלחל למחירי המוצרים לצרכן, תגביר את הלחצים האינפלציוניים ותאלץ את הפדרל ריזרב להמשיך במדיניות מוניטרית מצמצמת ואף להעלות את הריבית.
בניגוד למגמה במניות השבבים - מניית סופר מיקרו קומפיוטר מזנקת במסחר המוקדם, לאחר שיצרנית שרתי הבינה המלאכותית עדכנה כי היא צופה שיעור רווח גולמי של 15%-17% ברבעון הרביעי , כמעט כפול מהתחזית הקודמת שעמדה על 8.2%-8.4%.
בבנק ג'יי.פי.מורגן העריכו כי השיפור החד בשולי הרווח צפוי להביא לכך שהרווח למניה ברבעון הרביעי יהיה גבוה בלפחות 80% מתחזיות האנליסטים בוול סטריט. עם זאת, הם מזהירים כי המשקיעים צפויים לבחון בשבועות הקרובים האם רמת הרווחיות הגבוהה הזו ניתנת לשימור לאורך זמן.
בנוסף, החברה הודיעה כי קיבלה הזמנות חדשות בהיקף של יותר מ־60 מיליארד דולר במהלך הרבעון , מעל התחזית שסיפקה בעצמה. לפי הבנק, הנתון מעיד על ביקוש חזק לשרתי AI, ועשוי להוות בשורה חיובית גם עבור דל ו־HPE שמניותיהן עלו ביותר מ־4% במסחר המוקדם.
16:22
בעוד שההתלהבות הציבורית והתרבותית סביב התחום נותרת חזקה, המשקיעים בשוק ההון נערכים לתנודתיות חריפה הרבה יותר במניות שמובילות את המהפכה.
החשש בקרב משקיעי מניות השבבים זינק, בעוד שבשוק המניות הרחב נותרה רמת הפחד נמוכה יחסית. מדד Cboe SMH Volatility Index מודד, באמצעות מחירי האופציות, את התנודתיות הצפויה ב־30 הימים הקרובים בקרן הסל VanEck Semiconductor ETF, בעוד שמדד VIX מודד את התנודתיות הצפויה במדד S&P 500. .
הפער בין שני המדדים, המשקף את רמת החשש הייחודית בענף השבבים - הגיע לאחרונה לכמעט 47 נקודות תנודתיות, וכעת הוא עדיין עומד על כ־45 נקודות. המשמעות היא שהמשקיעים מתמחרים תנודתיות גבוהה משמעותית במניות השבבים לעומת השוק הרחב.
מדובר בשינוי חד לעומת תקופת "יום השחרור" (Liberation Day) באפריל 2025, אז הכרזת המכסים של ארה"ב הובילה לזינוק במדד ה־VIX מעל לרמה של 50. באותה תקופה הפחד היה רוחבי והקיף את כלל השוק, בעוד שכיום עיקר החשש מרוכז בענף השבבים.
הירידות במגזר היו חריפות בהתאם: עד לשפל האחרון נמחקו כ־ 3.3 טריליון דולר משווי מניות השבבים בעולם, ומדד PHLX Semiconductor Index (SOX) ירד מתחת לרמת 12,000 הנקודות.
למרות שהמדד התאושש מאז וחזר להיסחר מעל לרף זה, בכתבה מציינים כי עדיין מוקדם להכריז על היפוך מגמה. ההתאוששות נותרה מתונה יחסית, בעוד שהפרמיה על התנודתיות בענף השבבים כמעט שלא ירדה - סימן לכך שהמשקיעים עדיין חוששים מתנודות חדות במגזר.
15:46
על רקע הזינוק בהשקעות בבינה מלאכותית, המשקיעים מצפים כי דוחותיה של אלפאבית בנעילת המסחר יציגו צמיחה חזקה בפעילות מחשוב הענן של Google Cloud, שתמחיש כי השקעות העתק של החברה מתחילות להניב תשואה.
לפי תחזיות השוק, תוצאות הרבעון השני צפויות להציג עלייה של כ־25% בהכנסות וברווח הנקי , בעוד שהכנסות Google Cloud צפויות לזנק בכ־65% לעומת התקופה המקבילה אשתקד ולהסתכם בכ־22.4 מיליארד דולר, לאחר צמיחה של 63% ברבעון הראשון. אנליסט Evercore ISI, מארק מהייני, העריך כי התחזית "סבירה מאוד ואף עשויה להתברר כשמרנית", נוכח הביקוש החזק לתשתיות AI.
עם זאת, הדוחות ייבחנו גם דרך היקף השקעות ההון של החברה. ברבעון הקודם הודיעה אלפבית כי היא מתכננת להשקיע עד 190 מיליארד דולר השנה , וציינה כי הוצאות ההון יהיו גבוהות משמעותית גם ב־2027 .
מבחינת תמחור, מניית אלפבית נסחרת במכפיל רווח עתידי של כ־23, לעומת ממוצע של 21 בעשור האחרון. לשם השוואה, מדד S&P 500 נסחר במכפיל של כ־20 ומדד נאסד"ק 100 במכפיל של כ־23. המשמעות היא שלמרות שאלפבית נסחרת במכפיל הגבוה ביותר מבין ענקיות הטכנולוגיה המשקיעות סכומי עתק ב־AI, האנליסטים אינם רואים בכך תמחור מופרז, בעיקר לנוכח קצב הצמיחה הצפוי של החברה.
15:15
מגמה חיובית במסחר באירופה, המדדים המובילים ביבשת נסחרים בעליות שערים, בהובלת מדד הפוטסי בלונדון שרושם עלייה נאה של כ-1.3%. בפריז, מדד הקאק מטפס ב-0.9%, בעוד מדד הדאקס בפרנקפורט מוסיף כ-0.3%. מדד ה-STOXX 600 הכלל-אירופי שומר אף הוא על טריטוריה ירוקה ועולה ב-0.5%.
החוזים העתידיים בוול סטריט מאבדים גובה ומצביעים על פתיחה אדומה בניו יורק, בהובלת החוזים על הנאסד"ק 100 שירדו בכ-0.9%. החוזים על ה-S&P 500 נחלשים ב-0.4%, והחוזים על הדאו ג'ונס יורדים ב-0.2%. עונת הדוחות עומדת גם היום במרכז הבמה, כאשר מאוחר יותר צפויים לדווח בין היתר טסלה, אלפבית, IBM, סרוויסנאו וטקסס אינסטרומנטס.
בין המניות הבולטות במסחר המוקדם, סופר מיקרו, דל והיולט פקארד: מניית סופר מיקרו מזנקת בעקבות תוצאות מוקדמות חזקות מהצפוי שזלגו גם למתחרותיה בתחום השרתים. מניות דל והיולט פקארד אנטרפרייז טיפסו שתיהן בלמעלה מ-4% בטרום המסחר. מניית AT&T טיפסה בלמעלה מ-4% לאחר שדיווחה על רווח מתואם ברבעון השני של 65 סנט למניה, מעל התחזיות שעמדו על 59 סנט. עם זאת, ההכנסות הסתכמו ב-31.6 מיליארד דולר, מעט מתחת לקונצנזוס (31.8 מיליארד דולר).
מניית חברת התוכנה, פגסיסטמס, צוללת בלמעלה מ-14% בעקבות פספוס תחזיות הרווח לרבעון השני, עם רווח מתואם של 35 סנט למניה לעומת צפי אנליסטים של 43 סנט.
בגזרת הסחורות, מחירי הנפט ממשיכים לטפס בחדות ברקע המתיחות הגיאופוליטית, הברנט מזנק בכ-3.9% ל-94.6 דולר לחבית, והנפט האמריקאי (WTI) עולה ב-3.6% לרמה של 87.4 דולר. גם הזהב רושם עליות של כ-1.3% ונסחר סביב 4,130 דולר לאונקיה. מנגד, הביטקוין שומר על מגמה שלילית ונחלש בכ-0.8% לרמה של 65.8 אלף דולר.
14:15
באירופה נרשמת כרגע מגמה ירוקה, בהובלת מדד הפוטסי בלונדון שמטפס ב-1.2%, לצד עליות בקאק בפריז (0.9%) ובדאקס בפרנקפורט (0.5%). מדד ה-Stoxx 600 האזורי מוסיף 0.6%.
מנגד, בארה"ב נרשמת דריכות לקראת הפתיחה: החוזים העתידיים בוול סטריט נסחרים בירידות קלות, בהובלת החוזים על הנאסד"ק שמביעים ירידה של 0.6%.
בין המניות הבולטות במסחר המוקדם, יצרנית השרתים, סופר מיקרו קומפיוטר מזנקת ב-17% לפני פתיחת המסחר בארה"ב, לאחר שדיווחה כי קיבלה הזמנות חדשות בהיקף של מעל 60 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, לצד תוכניות להקמת מרכז נתונים ל-AI בשיתוף פעולה עם SpaceX. חברת הסייבר ההתקפי הישראלית, פגסוס סיסטמס יורדת ב-16% במסחר המוקדם, לאחר שפספסה את תחזיות הרווח לרבעון השני.
בגזרת הסחורות, הנפט ממשיך בזינוק חד ברקע המתיחות במזרח התיכון - הברנט מעפיל ב-3.8% לעבר 94.5 דולר לחבית, והנפט האמריקאי (WTI) עולה ב-3.6% לרמה של 87.4 דולר. הזהב שומר על מגמה חיובית ועולה ב-1.1% לכ-4,122 דולר לאונקיה. הביטקוין נחלש ב-0.7% ונסחר סביב 65.9 אלף דולר.
12:30
המסחר באירופה מתנהל במגמה חיובית יציבה, כאשר מדד הפוטסי בלונדון מוביל את הזינוקים עם עלייה של כ-1.3%. מדד הקאק בפריז מטפס בכ-1%, הדאקס בפרנקפורט מוסיף כ-0.8%, ומדד ה-Stoxx 600 הכלל-אירופי רושם עלייה של כ-0.6%. המניות הבולטות במסחר הן מניות הכרייה, התשתיות, הנפט והגז שמובילות את העליות, בעוד מניות הטכנולוגיה צונחות, כאשר המשקיעים עוברים לנכסים הנחשבים לבטוחים יותר בזמנים אלו של תנודתיות.
בין המניות הבולטות, מניות חברת יצרנית המטוסים, איירבאס, מזנקת בכ-7% במסחר, ברקע פרסום תחזית צמיחה לטווח הבינוני ויעד רווח מתואם (EBIT) של 13-12 מיליארד אירו ל-2029, לצד הכרזה על תוכנית לרכישה חוזרת של מניות בהיקף של 5 מיליארד אירו לשלוש שנים. "איירבאס חשפה תחזית שעלתה בקנה אחד עם הציפיות, אך ההפתעה החיובית הגיעה מצד התוכנית לרכישה החוזרת", ציין כריסטוף מנארד, אנליסט בדויטשה בנק לרשת CNBC. בחברה מעריכים כי הצמיחה המסחרית נמשכת, בין היתר הודות להתרחבות בתחום המטוסים רחבי-הגוף והשירותים.
בניו יורק, החוזים העתידיים נסחרים בירידות שערים, בהובלת החוזים על הנאסד"ק שמאבדים כ-0.6%. החוזים על ה-S&P 500 יורדים בכ-0.2%, בעוד החוזים על מדד הדאו ג'ונס נסחרים כמעט ללא שינוי סביב רמת הבסיס.
החששות האינפלציוניים והסלמת המתיחות הגיאופוליטית ממשיכים להזניק את מחירי האנרגיה: נפט מסוג ברנט מזנק בכ-4.1% ונסחר סביב 94.7 דולר לחבית, בעוד הנפט האמריקאי (WTI) קופץ בכ-4.3% ומטפס לרמה של כ-88 דולר לחבית.
11:45
יום המסחר באירופה התהפך ועבר להתנהל בעליות שערים לרוחב היבשת, בהובלת מדד הפוטסי הלונדוני שמטפס בכ-0.7%. מדד הקאק בפריז מוסיף כ-0.7%, והדאקס בפרנקפורט עולה בכ-0.5%. בסיכום כלל-אירופי, מדד ה-Stoxx 600 מטפס בכ-0.3%.
הזהב מזנק לשיא של שבועיים ומטפס בכ-1.1% לרמה של כ-4,122 דולר לאונקיה, ברקע רכישות טכניות, הסלמת המתיחות בין איראן וארה"ב וחששות אינפלציוניים שלוחצים את המשקיעים לקראת החלטת הריבית של הפדרל ריזרב בשבוע הבא.
מגמה שלילית בחוזים העתידיים בוול סטריט: החוזים על הנאסד"ק יורדים בכ-0.8%, החוזים על ה-S&P 500 מאבדים כ-0.3% והחוזים על הדאו ג'ונס נסחרים בירידה קלה סביב רמת הבסיס.
11:20
מחירי הנפט מזנקים בכמעט 4%, ברקע גל תקיפות נוסף של צבא ארה"ב באיראן והחרפת הטון מצד וושינגטון. החוזים העתידיים על נפט מסוג ברנט מטפסים לרמה של כ-93.88 דולר לחבית, בעוד הנפט האמריקאי (WTI) נסחר סביב 87.24 דולר לחבית.
העליות החדות נרשמות לאחר שמזכיר המדינה האמריקאי, מרקו רוביו, הבהיר כי השליטה במצר הורמוז נותרה סלע מחלוקת מרכזי בשיחות, והאשים את טהרן כי אינה רצינית בנוגע למגעים הדיפלומטיים. התחדשות החששות מפני שיבושים ממושכים אספקת הנפט והתרחקות התרחיש של הפסקת אש זמנית מעוררות דאגה מחודשת בשווקים הפיננסיים מפני לחצים אינפלציוניים.
ג'ים ריד, אנליסט senior בדויטשה בנק אמר לרשת CNBC כי "בהיעדר פריצת דרך בנוגע לאיראן, המיקוד של השוק חזר ב-24 השעות האחרונות לנושא האינפלציה, כאשר נפט מסוג ברנט ננעל מעל 90 דולר לחבית לראשונה זה מעלה מחודש, מה שעורר מחדש את החששות מזעזוע סטגפלציוני רחב יותר. אין כמעט סימנים להקלה במחירי הנפט."
על רקע העלייה במחירי האנרגיה, המשקיעים בשווקים הפיננסיים החלו לתמחר מחדש את צעדי הפדרל ריזרב, כאשר ההסתברות להעלאת ריבית בארה"ב כבר בחודש יולי טיפסה לכ-24%, לצד סיכוי של כ-69% להעלאת ריבית עד ספטמבר.
במקביל, כלכלנים מצביעים על כך שסיכוני ההיצע אינם מוגבלים רק למזרח התיכון ומחריפים גם באזורים נוספים. צוות האנליסטים של בנק ING אמרו לרשת CNBC כי "סיכוני ההיצע הגוברים בשוקי האנרגיה אינם מסתיימים במזרח התיכון. בים השחור, מסוף ה-CPC ברוסיה הפסיק לקבל נפט מקזחסטן והטענות המיכליות הוקפאו בעקבות התקפות מתמשכות. ככל שההקפאה תתארך, גדל הסיכוי שקזחסטן תיאלץ לצמצם את תפוקת הנפט שלה, מדובר בנפחים משמעותיים של כ-1.7 מיליון חביות ביום".
11:05
חברת התוכנה מאנדיי הודיעה על שינוי מבני מקיף הכולל את פיטוריהם של כ-620 עובדים - כ-20% מכוח האדם הגלובלי של החברה. בחברה מסבירים כי המהלך נועד לשיטוח המבנה הארגוני והפחתת שכבות ניהול, במטרה להתאים את פעילותה לחזון המוצרי החדש המבוסס על בינה מלאכותית (AI) ולהגביר את מהירות קבלת ההחלטות. במאנדיי הבהירו כי לא מדובר בקיצוץ עלויות קצר טווח או בהתייעלות המונעת על ידי AI, אלא בהסטת משאבים ומיקוד מחדש לצורך צמיחה עתידית.
11:00
בנק ההשקעות ג'פריס ממשיך להמליץ על מניית אלביט מערכות בהמלצת "החזק" אך מזהה הזדמנויות צמיחה לחברה הביטחונית. בעקבות מפגש עם בכירי אלביט בתערוכה בתחום האווירי, האנליסטית שיילה קהייגלו את פתרון הלייזר לאיומי רחפנים וטילים, המותקן על-גבי מטוס, ומעריכה שלאלביט יש "חפיר" טכנולוגי חזק בתחום. להערכתה, גם הצמיחה של אלביט בארה"ב צפויה להאיץ משיעור חד-ספרתי בינוני לשיעור דו-ספרתי נמוך, ויש לחברה גם ביקושים גבוהים באירופה. היא מעריכה גם שאלביט תבצע רכישות בארה"ב או אירופה ותוכל להוציא סכום של עד כ-2.2 מיליארד דולר על רכישה שתוסיף לרווחי החברה.
בנק ההשקעות מורגן סטנלי עדכן השבוע חלק מההמלצות שלו למניות סקטור התוכנה, ביניהן גם ישראליות שנסחרות בוול סטריט. בבנק כתבו שהשוק "שלילי מדי" כלפי מניות התחום והמליצו על כמה מניות, כולל חברת הסייבר הדואלית פאלו אלטו נטוורקס. לעומת זאת, בבנק הורידו המלצות למניות נייס , Wix ו-JFrog .
ההמלצה לנייס ירדה מתשואת יתר לתשואת שוק ומחיר היעד ירד מ-130 דולר ל-111 דולר, פרמיה של 18%, וזאת על רקע חששות לגבי הצמיחה בשוק ה- CCaaS (ניהול מוקדי שירות בענן). גם ב- Wix ההמלצה יורדת לתשואת שוק ומחיר היעד נחתך מ-112 ל-60 דולר, פרמיה של 17.4%, ובמורגן סטנלי מציינים לחיוב את המוצרים Base44 והרמוני אך מוסיפים שהם עוד לא שיפרו את פרופיל הצמיחה הכללי בחברה.
בג'יי פרוג ההמלצה יורדת לתשואת שוק ומחיר היעד יורד מ-95 ל-80 דולר, ובמורגן סטנלי אומרים שהבסיס נותר חיובי והחברה ממוצבת היטב בשוק, אך זינוק במניה של מעל 100% בחודשים האחרונים מוביל לחששות בנוגע לשווי.
10:30
מגמה שלילית בפתיחת המסחר באירופה, מדד ה-Stoxx 600 האזורי מאבד כ-0.4%, כשהוא מובל על ידי ירידות בספרד, שם מדד ה-IBEX 35 משיל כ-0.4%. נסיגה קלה נרשמת גם בלונדון עם ירידה של כ-0.15% במדדי הפוטסי, בעוד בפרנקפורט ובפריז המסחר מתנהל בירידות מינוריות סביב רמת הבסיס.
נעילה מעורבת במסחר באסיה, מדד הקוספי הדרום-קוריאני בלט לחיוב וחתם בעלייה של כ-0.7% (לאחר שכבר טיפס בחדות מוקדם יותר), בעוד בשנחאי נרשמה יציבות עם עליה קלה של 0.1%. מנגד, ירידות שערים נרשמו בהונג קונג, שם מדד ההאנג סנג איבד כ-1.1%. בטוקיו, מדד הניקיי ננעל בירידה קלה של כ-0.2%.
זינוק במחירי הנפט, החוזים העתידיים מציגים עליות חדות של יותר מ-2.5%. נפט מסוג ברנט מטפס בכ-2.55% ונסחר סביב 93.33 דולר לחבית, בעוד הנפט האמריקאי (WTI) מוסיף כ-2.61% לרמה של 86.54 דולר לחבית.
9:00
שוק המניות
המסחר בבורסות העולם ייפתח הבוקר ברקע אישור טראמפ להסכם גרעין לסעודיה. על פי דיווח ב-Wall Street Journal, הנשיא דונלד טראמפ אישר רשמית הסכם בשווי עשרות מיליארדי דולרים ל-30 שנה עם ערב הסעודית. ההסכם יספק לממלכה תוכנית גרעין אזרחית ויפתח פוטנציאלית את הדלת להעשרת אורניום בשטחה, תוך הענקת תפקיד מרכזי לחברות אמריקאיות.
באסיה המסחר מתנהל במגמה מעורבת. מדד הקוספי הדרום-קוריאני מרכז עניין ומטפס בכ-2.4%, בעוד בטוקיו מדד הניקיי ובסין, שנחאי מדד שנחאי נסחרים ביציבות עם עליות קלות בלבד. מנגד, ירידות שערים נרשמות בהונג קונג, שם מדד ההאנג סנג מאבד כ-1.2%.
במסחר המוקדם בוול סטריט, מגמה שלילית קלה בחוזים העתידיים. החוזים על הנאסד"ק מאבדים כ-0.3%, בעוד החוזים על ה-S&P 500 והדאו ג'ונס יורדים בכ-0.1%.
● הערכת המודיעין החדשה בארה"ב - שמשנה את תמונת המלחמה
בנוסף, הלילה המשיכו התקיפות האמריקאיות באיראן. פיקוד המרכז של צבא ארה"ב הודיע כי השלים גל תקיפות נוסף באיראן, זה הלילה ה-11 ברציפות. הותקפו מרכזי מבצעים, מחסני כטב"מים ותשתיות ימיות, במטרה להבטיח את חופש השיט במצר הורמוז. בתוך כך, שר החוץ האמריקאי מרקו רוביו ציין כי ארה"ב נכונה לקיים מגעים עם טהראן, אך טען כי איראן אינה מציגה נכונות רצינית לשיחות.
ברקע לתקיפות, מחירי הנפט רשמו עליות קלות במסחר המוקדם הבוקר, ברקע התגברות החששות משיבושי אספקה נוספים באנרגיה העולמית. ברקע המגמה, החות'ים בתימן פתחו חזית חדשה כשהאיימו לפגוע בכלי שיט הנושאים נפט סעודי במצר באב אל-מנדב, לצד הכרזה על סגר ימי על ערב הסעודית. נתיב השיט בבאב אל-מנדב, שבכניסה הדרומית לים סוף, הפך לצינור יצוא מרכזי עבור הנפט הגולמי הסעודי, במיוחד לאור הירידה החדה בהיקף התנועה במצר הורמוז.
בתוך כך, שר ההגנה האמריקאי פיט הוגסת' ציין כי המערכה מול איראן עלתה לארה"ב כ-37.5 מיליארד דולר עד כה, זינוק של כ-8 מיליארד דולר לעומת ההערכה הרשמית הקודמת. בגזרת הנתונים, אומדני מכון הנפט האמריקאי שהתפרסמו הלילה הראו כי מלאי הנפט הגולמי והתזקיקים בארה"ב עלה בשבוע החולף, בעוד שמלאי הבנזין ירד. נתוני המלאי הרשמיים מטעם מינהל המידע על האנרגיה של ארה"ב צפויים להתפרסם מאוחר יותר היום.
● מנהל ההשקעות שמסמן מניה אחת מבטיחה: "מזכירה את סיפור ההצלחה של מור"
במסחר בוול סטריט אתמול נרשמה התאוששות והמשקיעים ניצלו את הירידות האחרונות כדי לחזור ולקנות מניות, בעוד שמניות השבבים הובילו את העליות על רקע ההערכה שגל ההשקעות בבינה המלאכותית, שהניע את שוק המניות בשנתיים האחרונות, עדיין רחוק ממיצוי.
משקיעים המשיכו להזרים כספים אתמול למניות השבבים שספגו ירידות בתקופה האחרונה, ומדד מרכזי של הענף (SOX ) זינק בכ-5% ונאסד"ק עלה ב-1.4%. S&P 500 ב-0.8%.
בתוך מניות השבבים הקרן שמרוכזת סביב מניות שבבי הזיכרון, DRAM , זינקה בכ-10%, הובילו אותה היום מיקרון טכנולוג'י , סנדיסק וווסטרן דיגיטל .
מניות נוספות שריכזו עניין אתמול -
אינטל זינקה לאחר שענקית אבטחת המידע Fortinet הודיעה כי תייצר את שבב האבטחה מהדור הבא שלה, SP6, באמצעות מפעלי הייצור של אינטל. בנוסף החברה מתכננת סבב קיצוצים נוסף.
אילון מאסק תקף את המשקיעים שמהמרים נגד SpaceX , למרות שיתרות השורט על מניית החברה זינקו. בפוסט ברשת X, הזהיר את השורטיסטים: "הסיכוי שאלה שישמרו לאורך זמן על פוזיציית שורט משמעותית על SpaceX ישרדו הוא נמוך מאוד".
צל נוסף עומד בפני החברה בתחילת אוגוסט - היא מתכוננת לאחד מאירועי שחרור המניות (Lock-up expiration) הגדולים ביותר בשוקי ההון, כאשר מניות בהיקף של עד 116 מיליארד דולר עשויות להפוך לניתנות למכירה לראשונה.
הביטקוין עלה אתמול ביותר מ־2% והתקרב לרמה של 67 אלף דולר, בעוד מניית Coinbase זינקה, לאחר ששר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר כי המחוקקים נמצאים "בקו היארד האחרון" לקראת אישור חוק Clarity להסדרת תחום הקריפטו.
הלילה, תעבור וול סטריט מבחן נוסף. לאחר שבשבוע שעבר פרסמה נטפליקס את דוחותיה לרבעון השני של השנה, הלילה, יפרסמו טסלה ואלפאבית (גוגל) גם הן את תוצאותיהן. מחר תדווח אינטל ובשבוע הבא, יפרסמו את תוצאותיהן מיקרוסופט , מטא , אפל ואמזון .
לדברי ברט קנוול, אנליסט ב-eToro, המשקיעים מציבים כיום רף גבוה במיוחד. "נטל ההוכחה השתנה. המשקיעים כבר לא שואלים אם החברות מסוגלות להתמודד עם אי-הוודאות - הם דורשים צמיחה ותחזיות חזקות מספיק כדי להצדיק את רמות התמחור הגבוהות של המניות", אמר.
בסך הכול, פתיחת עונת הדוחות הייתה חיובית: לפי נתוני בלומברג, יותר מ-90% מחברות מדד S&P 500 שפרסמו עד כה דוחות עקפו את תחזיות הרווח של האנליסטים.
שוקי האג"ח
בשוק האג"ח הממשלתי של ארה"ב נרשמו ירידות ותשואות האג"ח ל־10 ול־30 שנים עלו לרמות הגבוהות ביותר זה כחודשיים, על רקע הזינוק במחירי הנפט והחשש כי התגברות הלחצים האינפלציוניים תוביל את הפדרל ריזרב להעלות את הריבית.
התשואות עלו ב־2-4 נקודות בסיס לאורך עקום התשואות, כאשר התשואה על האג"ח ל־10 שנים טיפסה עד ל־ 4.64% - הרמה הגבוהה ביותר מאז סוף מאי. הירידות בשוק האג"ח מחקו את העליות שנרשמו לאחר פרסום נתון האינפלציה המתון מהצפוי בתחילת החודש.
שוקי הסחורות והמטבעות
הבוקר, מחירי הנפט מסוג ברנט נסחרים בעלייה של כ-1.04% לרמה של 91.96 דולר לחבית, בעוד שנפט מסוג WTI האמריקאי מטפס בכ-0.85% לרמה של 85.06 דולר לחבית.
מחירי הנפט רשמו עליות של כמעט 2% ברקע חילופי תקיפות חדשים בין ארה"ב ואיראן, לצד איומים בסגר ימי על ערב הסעודית מצד החות'ים בתימן - מהלך המשפיע על הסחר העולמי ומאיים על פעילותה של יצואנית נפט מרכזית נוספת. אתמול, חוזה עתידי על נפט מסוג ברנט עלה ב-1.9% לרמה של 90.92 דולר לחבית, בעוד שנפט מסוג WTI טיפס ב-2% ל-84.96 דולר לחבית.
ההסלמה נרשמת לאחר כוחות ארה"ב הפציצו מטרות בדרום איראן, בתגובה להרג חיילים אמריקאים, בעוד איראן תקפה אתרים אמריקאים בבחריין, בכווית ובירדן. במקביל, מכלית נפט במצר הורמוז נפגעה מקליע והצוות נטש את הספינה, דבר שהוביל לירידה נוספת בהיקף מעבר כלי השיט במצר.
ג'ובאני סטאונובו, אנליסט ב-UBS, אמר ל-CNBC כי "ירידה בהיקף היצוא דרך מצר הורמוז וחששות משיבושי אספקה פוטנציאליים דרך ים סוף מעניקים תמיכה מתונה למחירי הנפט". טים ווטרר, אנליסט ב-KCM Trade חיזק את סטאונובו וציין כי "האיומים בסגר ימי על ערב הסעודית מצד החות'ים משמעותיים, שכן הם מגבירים את הסיכון לשיבוש בפעילותה של יצואנית נפט מרכזית נוספת".
מי שממתן את עליות המחירים הוא דיווח של גורם איראני בכיר לסוכנות רויטרס, לפיו טהראן קיבלה הצעה להפסקת אש בת 10 ימים במטרה להציל את ההסכם שנחתם ב-17 ביוני ולסלול דרך לסיום הלחימה. בנוסף, סקר מקדים של רויטרס מצביע על צפי לירידה במלאי הנפט והבנזין בארה"ב, אל מול עלייה במלאי התזקיקים.
בסקירת SEB Research מצוין כי "האופטימיסטים עשויים לראות בתקיפות האמריקאיות ניסיון אחרון לחזק את עמדת המיקוח לפני פשרה ופתיחת מצר הורמוז. עם זאת, הסיכון הוא במבוי סתום ממושך שיגרור אי-וודאות באספקה ומחירים גבוהים".
הזהב טיפס ביותר מ-1% ברקע הדיווחים על מאמצי התיווך בין ארה"ב ואיראן, מהלך שעשוי לקרר את מחירי האנרגיה ולמתן את החששות מריבית גבוהה לאורך זמן. הזהב למסירה מיידית עלה אתמול ב-1.5% לרמה של 4,064.89 דולר לאונקיה, והחוזה העתידי לאוגוסט טיפס אתמול ב-1.4% ל-4,069.70 דולר.
רוס נורמן, אנליסט עצמאי: "הזהב חיפש רצפת מחיר לאחר הראלי ההיסטורי של ינואר, ונראה שיש תחושה שגל המכירות החד מאחורינו. עם זאת, הזהב מתקשה כרגע לייצר מומנטום חיובי כלפי מעלה, וזהירות היא עדיין שם המשחק".
גם הביטקוין התחזק היום, אחרי תקופה לא פשוטה ושבר שיא של יותר מחודש (מעל 66 אלף דולר למטבע). העליות יוחסו להתגברות בהזרמות הכספים לקרנות סל עוקבות ביטקוין, בין היתר, מצד משקיעים מוסדיים. הבוקר הוא נסחר בירידות של עד חצי אחוז.
מאקרו
הבוקר פורסם כי טראמפ מקדם מדיניות מכסים חדשה על תרופות גנריות. הנשיא טראמפ הודיע כי החל מ-1 באוגוסט יחול מכס של 0% על תרופות גנריות המיובאות לארה"ב למשך שנתיים. בתום התקופה יועלה המכס ל-100% לשנה, ולאחר מכן ל-200% - צעד שנועד לתמרץ חברות להעביר את מפעלי הייצור לתוך ארה"ב.
האנליסט דניס דינג מבנק ההשקעות ג'פריס מציין בסקירה כי בשלב זה עדיין חסרים פרטים מהותיים, כגון האם המכסים יחולו רק על מוצרים מוגמרים או גם על חומרי גלם, והאם יכללו תרופות ביוסימילר (להערכתו, תרחיש פחות סביר). להערכתו, חברות גנריות יתחייבו להגדיל את ההשקעות בארה"ב, אך בטווח הקצר ייתכנו שיבושים בענף עד להשגת בהירות רגולטורית.
לצד ההתפתחויות בסקטור הפארמה, עיני המשקיעים נשואות גם לעבר המדיניות מוניטרית בארה"ב והתחזיות להחלטת הריבית הקרובה של הפד. שוקי ההון והאג"ח בארה"ב מגיעים להחלטת הריבית הקרובה של הפדרל ריזרב כשהם ניצבים בפני עידן חדש ושונה מזה שהורגלו אליו בשנים האחרונות. אם בעבר נהג הבנק המרכזי לכוון ולהכין את השווקים בדיוק רב שבועות מראש, הרי שתחת הנהגתו של היו"ר החדש, קווין וורש, העמימות חזרה לשלוט ביד רמה.
עדותו של וורש בקונגרס הבהירה כי הבנק המרכזי אינו מגלה סובלנות ללחצים אינפלציוניים, אך נמנעה מלספק איתות חד-משמעי לגבי גובה הריבית בטווח המיידי. בשוק מגדירים את הגישה הזו כמפתיעה, ומותירים את האנליסטים והמשקיעים לחפש רמזים בין השורות.
שינוי הגישה של הנהגת הפד הנוכחית יוצר עצבנות בקרב פעילים בשוק ההון, שאינם מורגלים בחוסר ודאות מהסוג הזה.
"זה קצת מורכב כעת, כי וורש לא בהכרח מספק את אותה הנחיה מוקדמת שהורגלנו לקבל מהנהגת הפד בעבר," מסביר ג'רמי שוורץ , כלכלן אמריקאי בכיר ב-Nomura למארקטוואץ'. "בנקודה זו בעבר, היית מצפה שהפד יכוון את השוק בבירור - או לתמחור העלאת ריבית או להמתנה". דרק טאנג, מייסד-שותף ב-LH Meyer/Monetary Policy Analytics, מחזק את הדברים ומציין כי "יש חוסר שקט בשוק פשוט מכיוון שמשקיעים לא יודעים אם וורש עשוי להפתיע את כולנו".
את התחושה ששררה בגבעת הקפיטול סיכם דאגלס פורטר, הכלכלן הראשי ב-BMO Capital Markets, שציין בציניות בסקירתו ללקוחות כי עדותו של הנגיד "סיפקה קצת חום, אך לא הרבה אור חדש" לגבי תוואי המדיניות המוניטרית.
למרות העמימות מכיוון הנגיד, קולות ניציים בתוך מועצת המושלים והפד האזורי החלו לעלות אל פני השטח. נשיאת הפד של דאלאס, לורי לוגן, והנשיאה של קליבלנד, בת' האמאק, איתתו בגלוי על תמיכה בהידוק מוניטרי נוסף כדי לרסן את הציפיות האינפלציוניות של הצרכנים והעסקים.
"הייתי אומר לעשות זאת כבר בפגישה הקרובה - להעלות את הריבית ולנקוט פעולה" טוען ג'פרי לאקר , נשיא הפד של ריצ'מונד לשעבר. הוא מציין כי "הגענו לנקודה שבה זה מרגיש כמו דיבורים בלבד, ואנשים תוהים מדוע הפד אינו פועל בעוצמה נגד האינפלציה".
בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הניצים אינם מיעוט מבוטל. אדיטיה בהאבה, ראש מחקר הכלכלה האמריקאית ב-BofA Global Research, מעריך כי לוורש "יהיו מספיק קולות בוועדה כדי להעלות את הריבית", כשהוא חוזה גל של שלוש העלאות ריבית החל מחודש ספטמבר.
מנגד, מחנה רחב של כלכלנים מציג תמונה אופטימית יותר. נתוני מדד המחירים לצרכן שהיו רכים מהתחזיות, לצד התבטאויות של נשיא הפד של ניו יורק, ג'ון ויליאמס, מצביעים על כך ששיא האינפלציה עשוי להיות כבר מאחורינו, מה שיאפשר לבנק המרכזי להמתין בסבלנות.
"עבור וורש, להפגין קו תקיף ודיבורים 'נציים' אך בפועל לא להעלות את הריבית כיוון שהאינפלציה יורדת - זה התרחיש האידיאלי," אומר גיא לה-באס , אסטרטג אג"ח ראשי ב-Janney Montgomery Scott למרקטוואץ'.
ישנם אף אלה שצופים הקפאה ממושכת של עלויות הלוואות במשק. "תחזית הבסיס שלנו היא שהאינפלציה תתמתן במחצית השנייה של השנה," מבהיר מארק ג'יאנוני , הכלכלן הראשי לארה"ב ב-Barclays, שחוזה כי הפד יותיר את הריבית ברמתה הנוכחית ללא שינוי עד לסוף שנת 2027.
בשורה התחתונה, שוקי הנגזרים מתמחרים כעת הסתברות של כ-50% להעלאת ריבית בפגישת הפד בספטמבר, תוך ירידה בסבירות לצעד אגרסיבי כבר בטווח המיידי. עם זאת, כל עוד הפד שומר על קלפיו קרוב לחזה, התנודתיות בשוקי האג"ח והמניות צפויה ללוות את המשקיעים בכל פרסום של נתוני מאקרו חדשים.




















