גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חשף "גלובס" את התרגילים בבזק ובמשרד התקשורת

שנתיים של חשיפות, בעיקר של הכתב גד פרץ, הרכיבו פאזל שאת תוצאותיו רואים כיום ב"תיק 4000" ■ מהלחץ לביטול ההפרדה המבנית ועד עסקאות בעלי העניין - כך זה התגלגל מעל דפי העיתון והאתר ■ ה"ניו-יורק טיימס" מצטט הערב את חשיפותיו של פרץ בסיקור מיוחד של הפרשה

שאול אלוביץ ושלמה פילבר /צילומים: תמר מצפי
שאול אלוביץ ושלמה פילבר /צילומים: תמר מצפי

כתבה שהקדיש היום (ג') ה"ניו-יורק טיימס" לפרשת 4000 התייחסה לשורת החשיפות של "גלובס" ובראשן של גד פרץ לשחיתות בבזק. וכך כותבים שם: "ראש הממשלה נתניהו היה שר התקשורת בשנים 2015-2017. לפי הדיווחים בעיתון 'גלובס' ובכלי תקשורת אחרים בישראל, בעל השליטה בבזק, שאול אלוביץ', ביקש את אישור הממשלה לאיחוד מבנה השליטה בחברה כדי לחסוך בהוצאות. מכתב קריטי מבכיר במשרד התקשורת בשלהי 2015 סיפק ערך רב הן לחברה והן למר' אלוביץ', כך לפי גד פרץ, כתב 'גלובס'". לכתבה ב"ניו-יורק טיימס"

הנה תזכורת לכמה מהחשיפות המדוברות שפורסמו ב"גלובס" בשנתיים האחרונות:

21.9.2015

ככה זה התחיל: לחץ כבד של בזק לביטול ההפרדה המבנית

בסוף קיץ 2015 פרסמנו כאן ב"גלובס" על הלחץ הכבד שהפעילה בזק לביטול ההפרדה המבנית. ללא ביטול ההפרדה המבנית, בזק לא הייתה יכולה לחתום על הסכם לניצול ההפסדים הצבורים ב-yes, מאחר שהיא לא תרצה להימצא במצב בו שילמה 460 מיליון שקל לרשויות המס ועוד 200 מיליון שקל לבעל השליטה, מבלי שיש לה ודאות מלאה שתוכל בכלל לנצל את ההפסדים שבגינם היא משלמת סכומי עתק אלה. כדי להשיג ודאות כזאת - הייתה חייבת בזק להשיג את ביטול ההפרדה. והיא החלה ללחוץ כדי להשיג אותו.

30.3.2016

המניפולציות הכספיות: למה שילמה בזק 460 מיליון שקל?

הסיפור המלא שנחשף ב"גלובס" על ההפסדים הצבורים של חברת הלוויין yes, ומדוע שילמה בזק 460 מיליון שקל במסגרת עסקת yes. מדובר באחד מהנדבכים המרכזיים בפרשה שכמעט ונעלם מן העין, בלהט החקירות בנושא עסקת בעלי העניין בזק-yes, והמניפולציות שנעשו בתזרים המזומנים של חברת הלוויין כדי להכשיר את התמורה המותנית ליורוקום. בזק הובילה כבר אז להסדר מס שייטיב עם שאול אלוביץ' על חשבון בזק. בסופו של יום, בזק שילמה שומות מס על ההפסדים ב-yes בשיעור הרבה יותר גבוה מאשר שילמה יורוקום, והיא עשתה זאת באמצעות סיוע נדיב של אנשי המסים במשרד סומך-חייקין, שגם שימש כמשרד רואי החשבון של יורוקום.

8.6.2016

דוחים ומעכבים: שימוע הטלפוניה של בזק מתעכב

אם מישהו מעוניין להבין כיצד עובדת השיטה של בזק, הדרך הטובה ביותר לעשות זאת הוא מעקב אחר הטיפול של המשרד בטלפוניה של בזק והקצאתה למתחרים כחלק מרפורמת השוק הסיטונאי. מחליט משרד ממשלתי (משרד התקשורת) ליישם תחרות בשוק הטלפוניה, לצורך כך מגיע שלמה פילבר כמנכ"ל חדש ועושה הכל על מנת לסכל אותה.

בהתחלה הוא דוחה את היישום, אח"כ מוצא מודל חדש במקום זה שאישר קודמו, בהמשך הוא קובע מחירים גבוהים, כך שלא יהיה שווה למתחרים להשתמש בתשתיות הטלפון של בזק, ובקיצור - מייצר ביורוקרטיה על גבי ביורוקרטיה במקום לקבל החלטות פשוטות. כל זאת אחרי שבג"ץ כבר נתן לו אישור מלא לפעול כרצונו.

17.8.2016

משרד התקשורת יקים צוות עבודה משותף עם בזק

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא מאמין בהפרדה המבנית בבזק, הוא סבור שהיא מיותרת. זו עמדה לגיטימית שאפשר להבין אותה. גם אין חולק על כך שצריך לבטל את ההפרדה המבנית בבזק - השאלה היא רק איך ומתי. מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, לא היה צריך שראש הממשלה נתניהו יאיץ בו - הוא הבין לבד מה רוצה הבוס שלו.

הבעיה הייתה שאת התכסיסנות והתחבולנות הוא עשה עם בזק בחדרי חדרים, ביחד הם ניסו לסדר את המערכת כך שהביטול יעבוד לטובת אלוביץ' ובזק במינימום התנגדות. זה לא הצליח להם.

14.12.2016

הרווחיות: למה נמשיך לשלם 60 שקל בחודש לקו טלפון?

הרווחיות העודפת של בזק היא תפוח אדמה לוהט במשרדי הממשלה. כולם יודעים שבזק מרוויחה בשיעור הרבה יותר גבוה מחברות טלקום אחרות בעולם, והרווחיות העודפת שלה נאמדת במיליארדי שקלים. פילבר ניסה להדחיק את הדיון סביב הרווחיות העודפת של בזק וטען שהוא רוצה שהרווחיות הזאת תתורגם להשקעות במקום לכיסי החברות המתחרות בבזק.

זה היה כמובן תירוץ שבא להסתיר את התרגיל שהוא ניסה להוביל - ביטול ההפרדה המבנית תמורת התחייבות להשקעות מצד בזק. זה לא עבד, כי פילבר לא הצליח להשיג את ביטול ההפרדה, ובזק מצידה עד היום לא יוצאת למהלך הגדול של הרחבת תשתיותיה. במלים אחרות: כולם הפסידו. אבל בעיקר הפסיד הציבור שממשיך לשלם מחירים גבוהים מאוד עבור הטלפוניה של בזק שמייצרת לה 1.5 מיליארד שקל בשנה.

25.12.2016

בעקבות חשיפת "גלובס": בזק תיקנה הדיווח למשקיעים

באותו יום שישי שבזק דיווחה על המכתב המפורסם שהוציא לה פילבר, היה ברור מיד שהמטרה במכתב בעיתוי הנוכחי, הייתה להכשיר לאלוביץ' את התשלומים המותנים במסגרת עסקת בזק-yes. כאשר פנינו אז לבזק ולפילבר וביקשנו הבהרות, פילבר הבין שהתרגיל נחשף ושהוא בסיכון, ומיד אישר שייערך שימוע לפני שתבוטל ההפרדה התאגידית. בזק ניסתה להתחמק מלדווח על הצורך בשימוע, אולם אחרי פרסום ולחץ מסיבי ב"גלובס" על כך שהיא מטעה את המשקיעים, נאלצה בזק לפרסם דיווח מתוקן שמאשר שהביטול עדיין רחוק. זה לא מנע ממנה להמשיך ולפעול למיזוג עם yes כאילו לא אירע דבר, אבל בפועל הדירקטוריון של בזק נקלע למצב בלתי אפשרי מאחר שאישר עסקה שהתבררה כתלויה על בלימה.

3.1.2017

אלוביץ' יקבל "מתנה" של 140 מיליון שקל ממנכ"ל משרד התקשורת

הפרסום הזה עוסק בהסברים שמנסה לנפק בזק ובאופן שבו בעל השליטה, אלוביץ', עומד ליהנות מתמורה שלא מגיעה לו בגין עסקת בזק-yes. במידה רבה - כאן החל הפאול הגדול של שאול אלוביץ', למרות שחקירת רשות לניירות ערך התחילה עוד הרבה קודם. המצוקה שבה היה נתון אלוביץ' דחפה אותו ללחוץ על משרד התקשורת עוד ועוד. מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, ידע היטב מה מונח על הכף, והוא ובזק ביחד המציאו את המונח הפרדה תאגידית במקום הפרדה מבנית. המצאת המונח החדש הזה נועדה לעקוף את התנגדות משרד האוצר לביטול ההפרדה המבנית, מתוך מחשבה שמדובר במונח שלא מבטא שינוי מהותי במבנה החברות.

27.3.2017

הבעיות בעסקת חלל ומלחמתו של הדירקטור רמי נומקין

רמי נומקין צריך לקבל פרס. כנציג עובדים בדירקטוריון בזק, הוא התנגד מהתחלה ועד הסוף לכל עסקאות בעלי העניין ולכל התרגילים, כולל הסדר המס. נומקין הוא דוגמה ומופת לדירקטור שייצג את טובת החברה בלבד ללא חשש וללא מורא, תוך שהוא מנהל קרב מאסף לבדו נגד כל דירקטוריון בזק. בסופו של דבר נומקין צדק, וכל ההתנגדויות שלו התבררו כמבוססות, כולל בעסקת חלל שהיא חלק מעסקאות בעלי העניין שנחקרות ברשות לניירות ערך.

18.5.2017

תרגיל חשבונאי של בזק? למה צנח תזרים המזומנים של yes

בפרשת בזק היו מספר שיאים משמעותיים שנחשפו ב"גלובס", אבל זה ללא ספק אחד משיאי הפרשה ומה שככל הנראה הוכיח לרשות לניירות ערך שמתבצעת כאן תרמית. יום לפני פרסום הדוחות של בזק לרבעון הראשון של 2017 נחשף באתר האינטרנט של "גלובס" כי yes עומדת להציג תזרים מזומנים נמוך מאוד. הפרסום באתר בשעות הערב הותיר את הדירקטוריון המום, מכיוון שפרט מהותי נחשף עוד לפני הדוחות שאמורים היו להתפרסם רק למחרת. כל ניסיון לחשוב איך פותרים את הבעיה והאם ניתן לתקן את הדוחות נפסל, מכיוון שכבר היה מאוחר.

למחרת התבררה האמת ולמעשה נחשף התרגיל - תזרים המזומנים של yes צנח דרמטית מכיוון שהחברה דחתה תשלומים ל-2017, והיא עשתה זאת אך ורק כדי לשפר את תזרים המזומנים שהיה אחד התנאים לפיהם יורוקום יכלה לקבל את התשלומים המותנים הנוספים בגין עסקת בזק-yes בסך 120 מיליון שקלים. הסכום צמח בעקבות ריבית אך במקור הוא עמד על 114 מיליון שקלים מתוך 170 מיליון שקל.

עוד כתבות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים