גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופ"ק צופה שבסוף הוא יהיה המנצח הגדול מהמעבר לאנרגיות מתחדשות

בקבוצת יצרניות הנפט אומרים שמדינות המזה"ת ייצאו 57% מהביקוש העולמי לנפט גולמי עד שנת 2045

מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav
מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav

אופ"ק חוזה מנצח בלתי סביר במעבר האנרגטי משימוש בפחמימנים: בקרטל טוענים שהשפעתו של אופ"ק עצמו תגדל מאוד בשוק הנפט העולמי במהלך שני העשורים הקרובים.

בדוח השנתי לגבי מגמות ארוכות טווח בתחום האנרגיה, ארגון המדינות המייצאות נפט אמר שהוא צופה שהביקוש העולמי לנפט יגדל באופן עקבי בשני העשורים הקרובים. עד 2045, צופה אופ"ק שהנפט שמייצרות המדינות החברות בארגון יהווה 39% מצריכת הנפט בעולם, לעומת שיעור של 33% כיום. בקבוצה אמרו שצופים שהמזרח התיכון - בו מדינות חברות אופ"ק כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות בולטות - ישלח 57% מייצוא הנפט הגולמי בעולם עד שנת 2045, לעומת 48% נכון ל-2019.

הרווח של הקבוצה בנתח שוק יגיע בזמן שייצור על ידי יצרניות נפט גדולות אחרות, כולל ארה"ב, יתמעט בתוך כך שיש ירידה בהשקעות בפיתוחי פחמימנים חדשים, כך כתוב בדוח. מלאי הנפט שלא מיוצר על ידי אופ"ק צפוי "להתמתן ולהגיע לשיא שלו שוב" בסוף העשור הנוכחי, נמסר מאופ"ק. ייצור הנפט בארה"ב צפוי לרדת ב-1.5 מיליון חביות ביום עד 2045 לעומת 2019, נכתב בדוח.

למרות המעבר לאנרגיה מתחדשת, הביקוש לנפט לא ייפסק בזמן הקרוב

התחזית, הכלולה ב"תחזית הנפט העולמית", מסמך של אופ"ק שגורמים רבים נועצים בו, מדגישה מה שכמה מנהלים בכירים בחברות נפט ואנליסטים של שווקי האנרגיה מדברים עליו כדינמיקה שלא מקבלת את תשומת הלב הראויה לה בכלכלות הדוחפות למעבר משימוש בדלקי מאובנים למקורות אנרגיה בפליטה נמוכה יותר: למרות המעבר, הביקוש לנפט וגז טבעי צפוי להימשך עוד שנים רבות.

בטווח הקצר, יש בזה פוטנציאל ליתרונות לשחקנים בשוק שלא התחייבו לצמצם את פליטות הנפט והגז שלהם - כמו אופ"ק.

"אופ"ק יהיה אולי יותר חיוני לשווקי הנפט מאשר בכל תקופה בהיסטוריה של הארגון", אמר ניל אטקינסון, יועץ אנרגיה עצמאי ולשעבר ראש מחקר שווקי הנפט בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, גוף שבין היתר חברים בו נציגים של ממשלות עשירות כמו ארה"ב.

על ידי הגדלת הנתח שלו בשוק הנפט העולמי, אופ"ק גם יגדיל את כוחו להשפיע על מחירי הנפט הגולמי. שלא כמו כל היצרנים, לערב הסעודית ולכמה מדינות אחרות יש מה שנקרא הספק עודף - מאגרי נפט שניתן בקלות להוציא מהאדמה. זה מאפשר לארגון להעלות ולהוריד את התפוקה הקיבוצית בהתאם לביקוש בעולם, ולפעול כמו בנק מרכזי לשווקי נפט ולעתים קרובות להשפיע כך גם על המחיר.

בחודש שעבר, למשל, ממשל ביידן קרא לאופ"ק להאיץ את התוכניות להגדיל את ייצור הנפט הגולמי על מנת לספק ביקוש שנוצר לאחר סיום הסגרים. הבקשה באה לאחר שמחירי הדלק בארה"ב עלו בחדות. באופ"ק סירבו להאיץ את התוכניות.

התחזיות באו בזמן ששווקי הנפט הגיעו לשיאים רב-שנתיים. המחיר הבינלאומי של נפט גולמי התקרב ל-80 דולר לחבית ביום שלישי, המחיר הגבוה ביותר שנרשם מזה שלוש שנים.

סך הביקוש לנפט יגדל ב-28% בשני העשורים הקרובים

אופ"ק, שיש לו צורך קיומי בכך שיהיה ביקוש לנפט בעולם, מעסיק צוות כלכלנים מקצוענים שבוחנים נתונים מהמדינות החברות וממקורות חיצוניים. הקבוצה הזו מפרסמת סדרה של דוחות רבי השפעה שרבים משתמשים בהם להערכת הביקוש וההיצע באופן יסודי.

בדוח של הארגון נכתב שסך הביקוש לנפט יגדל ב-28% בשני העשורים הקרובים, ל-108.2 מיליון חביות ביום, לעומת כ-100 מיליון חביות ביום ב-2019, לפני שהמגפה פגעה בביקוש. אופ"ק, שהמדינות החברות בו נפגשות כבר עשורים על מנת לוודא שהמחיר יהיה נוח לממשלותיהן, חזה שהקבוצה תגדיל את התפוקה שלה ביותר מ-23% בתקופה החזויה.

מהארגון נמסר שרוב הביקוש החדש לנפט יגיע מהעולם המתפתח, שם צפוי הביקוש לעלות ב-52% במהלך התקופה הזו.

בארגון חוזים גם שייצור אנרגיה מרוח ומהשמש יגדל פי ארבעה מבחינת נתח שוק בשוק האנרגיה העולמי, ויספק כ-10% מהביקוש העולמי לאנרגיה עד 2045, לעומת 2.5% היום.

זה ינגוס בסך ההשפעה של אופ"ק בשווקי אנרגיה, אבל בקרטל חזו רק שינוי קטן. עד 2045, כך נמסר מהארגון, התפקיד של נפט כמקור אנרגיה עדיין יהיה הגדול ביותר מבחינת נתח שוק - 28%, לעומת 30% כיום. גז טבעי, גם הוא פחמימן, יהווה 24.4%, לעומת 23% כיום.

הדוח של אופ"ק יצא לפני ועידת אקלים של האו"ם שתתקיים בגלזגו, סקוטלנד, בנובמבר. מדינות רבות הבטיחו לצמצם את הפליטות על מנת להאט את ההתחממות הגלובלית, שרוב המדענים מסכימים שהיא מעשה ידי אדם.

פליטות של גזי חממה, כולל פחמן דו חמצני, נפלטות כשנשרפים דלקי מאובנים לייצור אנרגיה. פסגה דומה, בפריז ב-2015, הסתיימה במחויבות להגביל כל התחממות כזו ללא יותר ממעלה וחצי יותר ממה שהיה לפני העידן התעשייתי.

מדינות הצורכות נפט, כולל ארה"ב, הבטיחו לקצץ את הפליטות באופן דרסטי על ידי אימוץ מקורות של אנרגיה מתחדשת כמו רוח וכוח השמש. בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אמרו שהגעה למצב של אפס פליטות היא המפתח להיצמדות לתחום של מעלה וחצי שנקבע בפסגת פריז. מוקדם יותר השנה נמסר מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה שהעולם צריך להפסיק באופן מידי להשקיע בפחמימנים על מנת להגיע למצב של אפס פליטות עד 2050.

באופ"ק, לעומת זאת, טוענים שעל העולם להשקיע 11.8 טריליון דולר עד שנת 2045 על מנת למלא אחר הביקוש הצפוי לגדול לדלק מאובנים ולפצות על הירידה בייצור בשדות הנפט הקיימים. ללא השקעה כזו, נמסר מאופ"ק, מסתכן העולם בכך שמחירי הנפט יעלו.

"תת-השקעה נותרה אחד האתגרים הגדולים ביותר לתעשיית הנפט", נמסר מאופ"ק. "ללא ההשקעה הנחוצה, קים פוטנציאל לכך שהתנודתיות תישאר גדולה".

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם