גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופרסל: כאוס ניהולי שיש להפיק ממנו לקחים

צעדים שנויים במחלוקת שננקטו בשופרסל בחודשים האחרונים הובילו לרצף אירועים שדורשים בדיקה, כמו התפטרות המנכ"ל איציק אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות ● הדברים מעלים שאלות קשות באשר לתפקוד הדירקטוריון

סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הכותב הוא מרצה וחוקר בבית הספר למינהל עסקים, המכללה האקדמית נתניה

עד לאחרונה נראתה חברת שופרסל כחברה יציבה שצמחה משמעותית בתקופת הקורונה וגם לפני כן. הכנסותיה של חברת הקמעונאות הגדולה בישראל, שנסחרת ללא גרעין שליטה מזה שלוש שנים, הגיעו בשנת 2021 לכ-14 מיליארד שקל,והרווח הגיע לכ-400 מיליון שקל. החברה מחזיקה בנתח שוק של כ-25% משוק הסופרמרקטים.

מנכ"ל שופרסל הקודם איציק אברכהן, שלפני עשור קיבל לידיו חברה במשבר ידע, להצעיד אותה קדימה בענף מאד תחרותי. הוא קידם את זרוע האונליין והפך אותה מנישה לכזו שבשיא משבר הקורונה אחזה בכ-20% מהמכירות. כך גם לגבי התפתחות המותג הפרטי, שהפך לכ-20% מהכנסות החברה. לצד ההישגים הנאים של החברה, היא הניבה תשואה נאה לבעלי המניות.

שופרסל נהנתה גם מקריסת מגה, שהפסיקה להיות מתחרה משמעותית. רכישת רשת הפארם הכושלת ניו-פארם ב-2017 (שנהפכה ל-BE) אמורה הייתה להיות מנוע צמיחה לחברה, דבר שבינתיים לא קרה. שוק קמעונאות המזון בישראל נערך להיות תחרותי עם כניסתה הצפויה לישראל של רשת המרכולים הצרפתית הענקית קארפור.

בראשית 2021 הגיע יו"ר חדש לשופרסל, יקי ודמני. הוא הגיע עם ניסיון רב בקמעונאות, ובתפקידו האחרון שימש כדירקטור בחברת החשמל. בוועדת האיתור ובדירקטוריון כתבו על ודמני בין היתר "כי הוא מביא רקורד וניסיון ניהולי עשיר בתחום הקמעונאות, מסחר, לוגיסטיקה ואספקה. אישיותו ומנהיגותו וניסיונו הרב יאפשרו להוביל דירקטוריון יעיל ואפקטיבי". אולם בהמשך הדברים השתבשו. מה השתבש ומדוע? מה לא ראו חברי הדירקטוריון בתהליך המינוי? האם הסתנוורו מהרקורד הניהולי של ודמני?

השאלה האם חברי דירקטוריון הכירו צדדים פחות זוהרים של ודמני לפני שאישרו אותו לתפקיד? לדוגמה, עזיבתו את עלית שבה שימש כסמנכ"ל לאחר שלא הסתדר עם המנכ"ל יאיר שמיר, פיטוריו מרשת אייס לאחר שבני גאון, מהמנהלים המוכשרים במשק הישראלי שקנה את החברה, טען כי ודמני לא הסכים לקבל את הוראותיו. בהודעה שחצנית אמר אז ודמני "אין ספר ניהול שממליץ לפטר מנכ"ל שהצליח" (האם זה לא מה שהוא עשה לאברכהן).

ודמני גם כשל כאשר הקים באלקטרה מוצרי צריכה רשת חנויות למכירת מחשבים, שנסגרה לאחר כשנה והביאה להפסד של 20 מיליון שקל. הוא נאלץ לעזוב את אלקטרה לאחר שיחסיו עם הבעלים דני זיסקינד עלו על שרטון.

ודמני שימש גם כמנכ"ל קופיקס והועזב לאחר שרמי לוי קנה את החברה. וכן, ודמני פרש מניהול חברת טמפו לאחר מחלוקות קשות עם היו"ר ג'ק בר, שהתערב לטענתו בניהול השוטף של החברה.

לכאורה נראה כי מה שמאפיין את המקרים הנ"ל שודמני התקשה לקבל הנחיות מיושבי-ראש החברות ודרש שאלה לא יתערב בעבודתו כמנכ"ל. מדוע לא יישם זאת בשופרסל? האם הדירקטוריון השתמש במידע הנ"ל על קשיו של ודמני להתנהל כדי לבחון עמו כיצד מתכוון לפעול בתפקידו כיו"ר ומה תהיה חלוקת התפקידים בינו לבין אברכהן, כאשר ידע שהאחרון איננו מתלהב מהמינוי?

מינוי ודמני הפתיע את הצמרת הניהולית של שופרסל ואת ענף המזון והועלה חשש בי בחירתו עלולה לפגוע בחופש הפעולה של המנכ"ל. עד אז היה מקובל שיש חלוקה ברורה בין שני התפקידים, כאשר יו"ר שופרסל בדרך-כלל מגיע ללא ניסיון ארוך בעולם הקמעונאות ולכן פועל בתחומים הכספיים, השקעות עתידיות וכו'.

כמעט מיד עם הגעתו של היו"ר החדש לשופרסל החלו סכסוכים בינו לבין המנכ"ל הדומיננטי אברכהן, שככל הנראה לא אהב את התערבותו של ודמני בניהול השוטף של החברה, בדיוק כפי שודמני לא אהב שעשו לו כך בזמנו.

צעדים שנויים במחלוקת שנקט ודמני בחודשים האחרונים, הובילו בשלב הראשון להתפטרות המנכ"ל אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות. בעקבות התפטרות אברכהן מינה ודמני שני מנהלים כממלאי-מקום עד כניסת המנכ"ל המיועד עופר בלוך. ודמני הביא לאישור מועצת המנהלים מנכ"ל חדש, עופר בלוך, חסר ניסיון בתחום הקמעונאות, מי ששימש כמנכ"ל חברת החשמל וקודם לכן שימש כמנכ"ל תשלובת החלב של תנובה וגם כמנכ"ל נטפים. מינוי זה נתפס בקרב המשקיעים כבעייתי וגרם לתחושה כי יו"ר החברה מתכוון לנהל בפועל את החברה.

בשלב מסוים הבין הדירקטוריון כי החברה נקלעה למצב בעייתי, בעיקר לאחר ש"המוסדיים" שנציגיהם חברים בדירקטוריון העלו תהיות לגבי הכיוון אליו הולכת החברה תחת ודמני וחוסר יציבותה הניהולית. באפריל 2022 החליט דירקטוריון שופרסל שלא להמליץ לאספה הכללית להאריך את כהונתו של היו"ר יקי ודמני - שהתפטר בעקבות כך מתפקידו.

תוארו לעיל רק עיקרי הדברים שהתרחשו בשופרסל בתקופה האחרונה, חברה שהתנהלה היטב עד שלפתע בינואר 2022 החלה בה טלטלה כאשר נודע כי המנכ"ל אברכהן עוזב לפתע את תפקידו.

הדברים מעלים שאלות קשות בעיקר לגבי תפקוד הדירקטוריון. 1. האם אפשרי שהדירקטוריון לא פעל כנדרש כדי לוודא שודמני מתאים לתפקיד היו"ר לאור הרקורד הבעייתי שלו בניהול ובשיתוף-פעולה עם יושבי-ראש בתפקידיו כמנכ"ל בחברות שונות ועל פני שנים ארוכות? 2. האם אפשרי שהדירקטוריון שלא פעל בהחלטיות ובתבונה וקיבל את המלצת היו"ר לפטר את המנכ"ל אברכהן ולא בחן לעומק את הצורך לנקוט צעד שכזה והמשמעויות על פעילות החברה? 3. מדוע הדירקטוריון לא פעל כדי לעצור את מינוי בלוך לתפקיד המנכ"ל מחוסר ניסיון רלוונטי בתחום הקמעונאות, על המשמעויות האפשריות של מינוי שכזה לחברה כה גדולה?

שאלות אלה ואולי עוד נוספות מחכות לתשובות שיובאו בפני בעלי המניות. ניתן לצפות שהנושא ייבדק על-ידי גורם חיצוני מקצועי ובלתי תלוי, כדי לברר את העובדות ולהמליץ על לקחים. לדוגמה, הצורך בהכנת פרופיל מקיף אודות מועמד לתפקיד בכיר על-ידי חברת ייעוץ ארגוני. כדאי שהמסקנות והלקחים יעמדו גם לנגד עיניהם של אלה שמלמדים קורסים לדירקטורים וידונו בפרקטיקה של יחסי הגומלין והתיחום בין מנכ"ל, דירקטוריון ויו"ר.

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו