גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופרסל: כאוס ניהולי שיש להפיק ממנו לקחים

צעדים שנויים במחלוקת שננקטו בשופרסל בחודשים האחרונים הובילו לרצף אירועים שדורשים בדיקה, כמו התפטרות המנכ"ל איציק אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות ● הדברים מעלים שאלות קשות באשר לתפקוד הדירקטוריון

סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הכותב הוא מרצה וחוקר בבית הספר למינהל עסקים, המכללה האקדמית נתניה

עד לאחרונה נראתה חברת שופרסל כחברה יציבה שצמחה משמעותית בתקופת הקורונה וגם לפני כן. הכנסותיה של חברת הקמעונאות הגדולה בישראל, שנסחרת ללא גרעין שליטה מזה שלוש שנים, הגיעו בשנת 2021 לכ-14 מיליארד שקל,והרווח הגיע לכ-400 מיליון שקל. החברה מחזיקה בנתח שוק של כ-25% משוק הסופרמרקטים.

מנכ"ל שופרסל הקודם איציק אברכהן, שלפני עשור קיבל לידיו חברה במשבר ידע, להצעיד אותה קדימה בענף מאד תחרותי. הוא קידם את זרוע האונליין והפך אותה מנישה לכזו שבשיא משבר הקורונה אחזה בכ-20% מהמכירות. כך גם לגבי התפתחות המותג הפרטי, שהפך לכ-20% מהכנסות החברה. לצד ההישגים הנאים של החברה, היא הניבה תשואה נאה לבעלי המניות.

שופרסל נהנתה גם מקריסת מגה, שהפסיקה להיות מתחרה משמעותית. רכישת רשת הפארם הכושלת ניו-פארם ב-2017 (שנהפכה ל-BE) אמורה הייתה להיות מנוע צמיחה לחברה, דבר שבינתיים לא קרה. שוק קמעונאות המזון בישראל נערך להיות תחרותי עם כניסתה הצפויה לישראל של רשת המרכולים הצרפתית הענקית קארפור.

בראשית 2021 הגיע יו"ר חדש לשופרסל, יקי ודמני. הוא הגיע עם ניסיון רב בקמעונאות, ובתפקידו האחרון שימש כדירקטור בחברת החשמל. בוועדת האיתור ובדירקטוריון כתבו על ודמני בין היתר "כי הוא מביא רקורד וניסיון ניהולי עשיר בתחום הקמעונאות, מסחר, לוגיסטיקה ואספקה. אישיותו ומנהיגותו וניסיונו הרב יאפשרו להוביל דירקטוריון יעיל ואפקטיבי". אולם בהמשך הדברים השתבשו. מה השתבש ומדוע? מה לא ראו חברי הדירקטוריון בתהליך המינוי? האם הסתנוורו מהרקורד הניהולי של ודמני?

השאלה האם חברי דירקטוריון הכירו צדדים פחות זוהרים של ודמני לפני שאישרו אותו לתפקיד? לדוגמה, עזיבתו את עלית שבה שימש כסמנכ"ל לאחר שלא הסתדר עם המנכ"ל יאיר שמיר, פיטוריו מרשת אייס לאחר שבני גאון, מהמנהלים המוכשרים במשק הישראלי שקנה את החברה, טען כי ודמני לא הסכים לקבל את הוראותיו. בהודעה שחצנית אמר אז ודמני "אין ספר ניהול שממליץ לפטר מנכ"ל שהצליח" (האם זה לא מה שהוא עשה לאברכהן).

ודמני גם כשל כאשר הקים באלקטרה מוצרי צריכה רשת חנויות למכירת מחשבים, שנסגרה לאחר כשנה והביאה להפסד של 20 מיליון שקל. הוא נאלץ לעזוב את אלקטרה לאחר שיחסיו עם הבעלים דני זיסקינד עלו על שרטון.

ודמני שימש גם כמנכ"ל קופיקס והועזב לאחר שרמי לוי קנה את החברה. וכן, ודמני פרש מניהול חברת טמפו לאחר מחלוקות קשות עם היו"ר ג'ק בר, שהתערב לטענתו בניהול השוטף של החברה.

לכאורה נראה כי מה שמאפיין את המקרים הנ"ל שודמני התקשה לקבל הנחיות מיושבי-ראש החברות ודרש שאלה לא יתערב בעבודתו כמנכ"ל. מדוע לא יישם זאת בשופרסל? האם הדירקטוריון השתמש במידע הנ"ל על קשיו של ודמני להתנהל כדי לבחון עמו כיצד מתכוון לפעול בתפקידו כיו"ר ומה תהיה חלוקת התפקידים בינו לבין אברכהן, כאשר ידע שהאחרון איננו מתלהב מהמינוי?

מינוי ודמני הפתיע את הצמרת הניהולית של שופרסל ואת ענף המזון והועלה חשש בי בחירתו עלולה לפגוע בחופש הפעולה של המנכ"ל. עד אז היה מקובל שיש חלוקה ברורה בין שני התפקידים, כאשר יו"ר שופרסל בדרך-כלל מגיע ללא ניסיון ארוך בעולם הקמעונאות ולכן פועל בתחומים הכספיים, השקעות עתידיות וכו'.

כמעט מיד עם הגעתו של היו"ר החדש לשופרסל החלו סכסוכים בינו לבין המנכ"ל הדומיננטי אברכהן, שככל הנראה לא אהב את התערבותו של ודמני בניהול השוטף של החברה, בדיוק כפי שודמני לא אהב שעשו לו כך בזמנו.

צעדים שנויים במחלוקת שנקט ודמני בחודשים האחרונים, הובילו בשלב הראשון להתפטרות המנכ"ל אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות. בעקבות התפטרות אברכהן מינה ודמני שני מנהלים כממלאי-מקום עד כניסת המנכ"ל המיועד עופר בלוך. ודמני הביא לאישור מועצת המנהלים מנכ"ל חדש, עופר בלוך, חסר ניסיון בתחום הקמעונאות, מי ששימש כמנכ"ל חברת החשמל וקודם לכן שימש כמנכ"ל תשלובת החלב של תנובה וגם כמנכ"ל נטפים. מינוי זה נתפס בקרב המשקיעים כבעייתי וגרם לתחושה כי יו"ר החברה מתכוון לנהל בפועל את החברה.

בשלב מסוים הבין הדירקטוריון כי החברה נקלעה למצב בעייתי, בעיקר לאחר ש"המוסדיים" שנציגיהם חברים בדירקטוריון העלו תהיות לגבי הכיוון אליו הולכת החברה תחת ודמני וחוסר יציבותה הניהולית. באפריל 2022 החליט דירקטוריון שופרסל שלא להמליץ לאספה הכללית להאריך את כהונתו של היו"ר יקי ודמני - שהתפטר בעקבות כך מתפקידו.

תוארו לעיל רק עיקרי הדברים שהתרחשו בשופרסל בתקופה האחרונה, חברה שהתנהלה היטב עד שלפתע בינואר 2022 החלה בה טלטלה כאשר נודע כי המנכ"ל אברכהן עוזב לפתע את תפקידו.

הדברים מעלים שאלות קשות בעיקר לגבי תפקוד הדירקטוריון. 1. האם אפשרי שהדירקטוריון לא פעל כנדרש כדי לוודא שודמני מתאים לתפקיד היו"ר לאור הרקורד הבעייתי שלו בניהול ובשיתוף-פעולה עם יושבי-ראש בתפקידיו כמנכ"ל בחברות שונות ועל פני שנים ארוכות? 2. האם אפשרי שהדירקטוריון שלא פעל בהחלטיות ובתבונה וקיבל את המלצת היו"ר לפטר את המנכ"ל אברכהן ולא בחן לעומק את הצורך לנקוט צעד שכזה והמשמעויות על פעילות החברה? 3. מדוע הדירקטוריון לא פעל כדי לעצור את מינוי בלוך לתפקיד המנכ"ל מחוסר ניסיון רלוונטי בתחום הקמעונאות, על המשמעויות האפשריות של מינוי שכזה לחברה כה גדולה?

שאלות אלה ואולי עוד נוספות מחכות לתשובות שיובאו בפני בעלי המניות. ניתן לצפות שהנושא ייבדק על-ידי גורם חיצוני מקצועי ובלתי תלוי, כדי לברר את העובדות ולהמליץ על לקחים. לדוגמה, הצורך בהכנת פרופיל מקיף אודות מועמד לתפקיד בכיר על-ידי חברת ייעוץ ארגוני. כדאי שהמסקנות והלקחים יעמדו גם לנגד עיניהם של אלה שמלמדים קורסים לדירקטורים וידונו בפרקטיקה של יחסי הגומלין והתיחום בין מנכ"ל, דירקטוריון ויו"ר.

עוד כתבות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים