גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שופרסל: כאוס ניהולי שיש להפיק ממנו לקחים

צעדים שנויים במחלוקת שננקטו בשופרסל בחודשים האחרונים הובילו לרצף אירועים שדורשים בדיקה, כמו התפטרות המנכ"ל איציק אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות ● הדברים מעלים שאלות קשות באשר לתפקוד הדירקטוריון

סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky
סניף שופרסל / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

הכותב הוא מרצה וחוקר בבית הספר למינהל עסקים, המכללה האקדמית נתניה

עד לאחרונה נראתה חברת שופרסל כחברה יציבה שצמחה משמעותית בתקופת הקורונה וגם לפני כן. הכנסותיה של חברת הקמעונאות הגדולה בישראל, שנסחרת ללא גרעין שליטה מזה שלוש שנים, הגיעו בשנת 2021 לכ-14 מיליארד שקל,והרווח הגיע לכ-400 מיליון שקל. החברה מחזיקה בנתח שוק של כ-25% משוק הסופרמרקטים.

מנכ"ל שופרסל הקודם איציק אברכהן, שלפני עשור קיבל לידיו חברה במשבר ידע, להצעיד אותה קדימה בענף מאד תחרותי. הוא קידם את זרוע האונליין והפך אותה מנישה לכזו שבשיא משבר הקורונה אחזה בכ-20% מהמכירות. כך גם לגבי התפתחות המותג הפרטי, שהפך לכ-20% מהכנסות החברה. לצד ההישגים הנאים של החברה, היא הניבה תשואה נאה לבעלי המניות.

שופרסל נהנתה גם מקריסת מגה, שהפסיקה להיות מתחרה משמעותית. רכישת רשת הפארם הכושלת ניו-פארם ב-2017 (שנהפכה ל-BE) אמורה הייתה להיות מנוע צמיחה לחברה, דבר שבינתיים לא קרה. שוק קמעונאות המזון בישראל נערך להיות תחרותי עם כניסתה הצפויה לישראל של רשת המרכולים הצרפתית הענקית קארפור.

בראשית 2021 הגיע יו"ר חדש לשופרסל, יקי ודמני. הוא הגיע עם ניסיון רב בקמעונאות, ובתפקידו האחרון שימש כדירקטור בחברת החשמל. בוועדת האיתור ובדירקטוריון כתבו על ודמני בין היתר "כי הוא מביא רקורד וניסיון ניהולי עשיר בתחום הקמעונאות, מסחר, לוגיסטיקה ואספקה. אישיותו ומנהיגותו וניסיונו הרב יאפשרו להוביל דירקטוריון יעיל ואפקטיבי". אולם בהמשך הדברים השתבשו. מה השתבש ומדוע? מה לא ראו חברי הדירקטוריון בתהליך המינוי? האם הסתנוורו מהרקורד הניהולי של ודמני?

השאלה האם חברי דירקטוריון הכירו צדדים פחות זוהרים של ודמני לפני שאישרו אותו לתפקיד? לדוגמה, עזיבתו את עלית שבה שימש כסמנכ"ל לאחר שלא הסתדר עם המנכ"ל יאיר שמיר, פיטוריו מרשת אייס לאחר שבני גאון, מהמנהלים המוכשרים במשק הישראלי שקנה את החברה, טען כי ודמני לא הסכים לקבל את הוראותיו. בהודעה שחצנית אמר אז ודמני "אין ספר ניהול שממליץ לפטר מנכ"ל שהצליח" (האם זה לא מה שהוא עשה לאברכהן).

ודמני גם כשל כאשר הקים באלקטרה מוצרי צריכה רשת חנויות למכירת מחשבים, שנסגרה לאחר כשנה והביאה להפסד של 20 מיליון שקל. הוא נאלץ לעזוב את אלקטרה לאחר שיחסיו עם הבעלים דני זיסקינד עלו על שרטון.

ודמני שימש גם כמנכ"ל קופיקס והועזב לאחר שרמי לוי קנה את החברה. וכן, ודמני פרש מניהול חברת טמפו לאחר מחלוקות קשות עם היו"ר ג'ק בר, שהתערב לטענתו בניהול השוטף של החברה.

לכאורה נראה כי מה שמאפיין את המקרים הנ"ל שודמני התקשה לקבל הנחיות מיושבי-ראש החברות ודרש שאלה לא יתערב בעבודתו כמנכ"ל. מדוע לא יישם זאת בשופרסל? האם הדירקטוריון השתמש במידע הנ"ל על קשיו של ודמני להתנהל כדי לבחון עמו כיצד מתכוון לפעול בתפקידו כיו"ר ומה תהיה חלוקת התפקידים בינו לבין אברכהן, כאשר ידע שהאחרון איננו מתלהב מהמינוי?

מינוי ודמני הפתיע את הצמרת הניהולית של שופרסל ואת ענף המזון והועלה חשש בי בחירתו עלולה לפגוע בחופש הפעולה של המנכ"ל. עד אז היה מקובל שיש חלוקה ברורה בין שני התפקידים, כאשר יו"ר שופרסל בדרך-כלל מגיע ללא ניסיון ארוך בעולם הקמעונאות ולכן פועל בתחומים הכספיים, השקעות עתידיות וכו'.

כמעט מיד עם הגעתו של היו"ר החדש לשופרסל החלו סכסוכים בינו לבין המנכ"ל הדומיננטי אברכהן, שככל הנראה לא אהב את התערבותו של ודמני בניהול השוטף של החברה, בדיוק כפי שודמני לא אהב שעשו לו כך בזמנו.

צעדים שנויים במחלוקת שנקט ודמני בחודשים האחרונים, הובילו בשלב הראשון להתפטרות המנכ"ל אברכהן, שעזב את החברה לאחר שני עשורים בהתרעה קצרה ובנסיבות לא ברורות. בעקבות התפטרות אברכהן מינה ודמני שני מנהלים כממלאי-מקום עד כניסת המנכ"ל המיועד עופר בלוך. ודמני הביא לאישור מועצת המנהלים מנכ"ל חדש, עופר בלוך, חסר ניסיון בתחום הקמעונאות, מי ששימש כמנכ"ל חברת החשמל וקודם לכן שימש כמנכ"ל תשלובת החלב של תנובה וגם כמנכ"ל נטפים. מינוי זה נתפס בקרב המשקיעים כבעייתי וגרם לתחושה כי יו"ר החברה מתכוון לנהל בפועל את החברה.

בשלב מסוים הבין הדירקטוריון כי החברה נקלעה למצב בעייתי, בעיקר לאחר ש"המוסדיים" שנציגיהם חברים בדירקטוריון העלו תהיות לגבי הכיוון אליו הולכת החברה תחת ודמני וחוסר יציבותה הניהולית. באפריל 2022 החליט דירקטוריון שופרסל שלא להמליץ לאספה הכללית להאריך את כהונתו של היו"ר יקי ודמני - שהתפטר בעקבות כך מתפקידו.

תוארו לעיל רק עיקרי הדברים שהתרחשו בשופרסל בתקופה האחרונה, חברה שהתנהלה היטב עד שלפתע בינואר 2022 החלה בה טלטלה כאשר נודע כי המנכ"ל אברכהן עוזב לפתע את תפקידו.

הדברים מעלים שאלות קשות בעיקר לגבי תפקוד הדירקטוריון. 1. האם אפשרי שהדירקטוריון לא פעל כנדרש כדי לוודא שודמני מתאים לתפקיד היו"ר לאור הרקורד הבעייתי שלו בניהול ובשיתוף-פעולה עם יושבי-ראש בתפקידיו כמנכ"ל בחברות שונות ועל פני שנים ארוכות? 2. האם אפשרי שהדירקטוריון שלא פעל בהחלטיות ובתבונה וקיבל את המלצת היו"ר לפטר את המנכ"ל אברכהן ולא בחן לעומק את הצורך לנקוט צעד שכזה והמשמעויות על פעילות החברה? 3. מדוע הדירקטוריון לא פעל כדי לעצור את מינוי בלוך לתפקיד המנכ"ל מחוסר ניסיון רלוונטי בתחום הקמעונאות, על המשמעויות האפשריות של מינוי שכזה לחברה כה גדולה?

שאלות אלה ואולי עוד נוספות מחכות לתשובות שיובאו בפני בעלי המניות. ניתן לצפות שהנושא ייבדק על-ידי גורם חיצוני מקצועי ובלתי תלוי, כדי לברר את העובדות ולהמליץ על לקחים. לדוגמה, הצורך בהכנת פרופיל מקיף אודות מועמד לתפקיד בכיר על-ידי חברת ייעוץ ארגוני. כדאי שהמסקנות והלקחים יעמדו גם לנגד עיניהם של אלה שמלמדים קורסים לדירקטורים וידונו בפרקטיקה של יחסי הגומלין והתיחום בין מנכ"ל, דירקטוריון ויו"ר.

עוד כתבות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם