גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חודש קשה לישראליות בוול סטריט; איזו מניה הצליחה להפתיע לטובה?

מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחר הישראליות בוול סטריט, נחתך באפריל ב-11.7%, כאשר הנאסד"ק רשם את החודש הגרוע ביותר מאז שנת 2008 ● פרוטליקס טיפסה לאור דוחות טובים, תופין נסקה בעשרות אחוזים לקראת רכישתה

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock
בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

חודש לא קל עבר על המשקיעים בחברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט. מדד גלובס-פרומתאוס, שעוקב אחרי החברות הללו, ירד בחודש אפריל ב-11.7%. מדובר על ירידה מתונה יותר מזו של מדד נאסד"ק  באותה תקופה - 13.3%, אך על ביצועי-חסר ביחס למדד ת"א 125 , שעלה בשיעור זעיר של 0.6%.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס מדעי החיים איבד מערכו באפריל כ־18.3%, כאשר מדד ת"א ביומד  ירד ב 10.8%, ומדד נאסד"ק ביוטכנולוגיה  ירד ב-9.7%. חברת המדיקל שהציגה את העלייה ביותר במחיר המניה בחודש האחרון היא פרוטליקס, שעלתה ב-9%.

פרוטליקס  הוקמה ב-1993 על-ידי יוסף שאלתיאל, בעל תואר דוקטור בביוכימיה צמחית ממכון ויצמן. במחלקת המחקר של פרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים שהחברה עוסקת בפיתוח ומסחור של חלבונים טיפוליים, וידועה במיוחד בזכות פיתוח תרופת ה- ELELYSO לטיפול במחלת גושה. צנרת המוצרים שלה כוללת את תרופת PRX-102 למחלת הפברי, שנמצאת בשלב האחרון של ניסויים קליניים לטיפול, תרופת PRX-110, שהשלימה ניסויים קליניים שלב IIa, תרופת PRX-115 לטיפול במחלת גאוט, ותרופת PRX-119, לטיפול במחלות הקשורות ל-NETs. לחברה הסכמים ושותפויות עם חברות גדולות בתחום, בהן פייזר, Fundação Oswaldo Cruz (Fiocruz), ו-Chiesi Farmaceutici S.p.A.

פרוטליקס דיווחה על תוצאותיה לשנת 2021, בהן רשמה הכנסות של כ-38.4 מיליון דולר, בהשוואה ל-62.9 מיליון דולר ב-2020. עם זאת, מניית החברה עלתה כאמור ב-9% בחודש האחרון. עלייה זו נובעת בעיקר מכך שבתחילת החודש החברה פרסמה את תוצאות הניסוי הקליני שלב III שנמשך 24 חודשים לתרופת PRX-110 לטיפול במחלת הפברי. ציפיות הצלחת הניסוי בקרב הציבור היו גבוהות, והמניה זינקה כמעט ב-50% בחמשת ימיו הראשונים של החודש. על אף שתוצאות הניסוי היו בסך הכול חיוביות, מניית החברה עברה למגמת ירידה בהמשך החודש.

תת-מדד גלובס-פרומתאוס טכנולוגיה איבד בחודש אפריל 11.4% מערכו, כאשר מדדי ההשוואה ת"א טכנולוגיה  ונאסד"ק טכנולוגיה ירדו בשיעור של 2.2% ו־14.6%, בהתאמה. אחת החברות בתת המדד שבלטה בעליות היא תופין , שטיפסה ב-43%.

תופין מפתחת משווקת ומוכרת פתרונות מבוססי תוכנה. היא מספקת שירותי תוכנה שמקנים למנהלי אבטחה את היכולת להגדיר ולנהל מדיניות אבטחה מרכזית בארגון, ובכך למזער את אפשרויות ההתקפה על החברה, וכן תוכנות המשמשות להערכה ​​ואימות של שינויים בתצורת אבטחה על-גבי פלטפורמות ענן, ושירותי ניהול מדיניות אבטחה עבור יישומים מבוססי ענן, ריבוי עננים וענן היברידי. החברה הונפקה לראשונה בארה"ב ב-2019.

ב-2021, הכנסות תופין המשיכו לגדול, והסתכמו בכ-111 מיליון דולר, צמיחה של 9.4% לעומת 2020. החברה הציגה הפסד נקי של 36 מיליון דולר, דומה להפסד ב-2020.

הסיבה העיקרית לעליית מחיר המניה בחודש האחרון היא העובדה שתופין הודיעה כי היא נרכשת על-ידי Turn/River Capital תמורת 570 מיליון דולר, 67% יותר משווי השוק שלה טרם פרסום העסקה.

 

פלוריסטם נהנית מהעניין הגובר בבשר מתורבת

בסוף חודש מרץ השנה, התכנסו יקי ינאי, נשיא ומנכ"ל פלוריסטם , וחיים גבריאלי, יו"ר חברת תנובה, לצלצל בפעמון נעילת המסחר של הנאסד"ק.

פלוריסטם שנכללת במדד גלובס-פרומתאוס שנים רבות, היא חברה ביו-רפואית בשלבי הניסויים הקליניים, העוסקת בפיתוח תרופות וטיפולים תאיים. פלוריסטם ותנובה חגגו את תחילת המיזם המשותף שלהן בפיתוח, ייצור ושיווק בשר מתורבת לתעשיית המזון.

פלוריסטם התחילה את דרכה בתחום הביו-רפואי בשנת 2003 לאחר שרכשה טכנולוגיה לגידול תאי גזע. היום החברה מפתחת טיפולים תאיים המופקים מהשלייה ואינם דורשים התאמות ספציפיות לכל למטופל. לצורך כך, החברה פיתחה מערכת טכנולוגית אשר מאפשרת גידול של תאים והפקה של טיפולים תאיים בקנה מידה גדול ובאיכות גבוהה.

בפרומתאוס ייעוץ כלכלי מציינים, כי בכוונת החברה ליישם את הטכנולוגיה והידע שצברה בגידול וטיפול בתאים, גם בתחומים נוספים וזאת על-ידי יצירת שיתופי פעולה עם חברות בתחומים שונים. השותפות עם תנובה היא תוצאה ישירה של אסטרטגיה זו.

חתימת תנובה ופלוריסטם. מימין: יעקב חן, המשנה למנכ''ל וסמנכ''ל כספים קבוצת תנובה, חן פרנקו-יהודה, סמנכ''לית הכספים, פלוריסטם, אייל מליס, מנכ''ל קבוצת תנובה, משמאל: יקי ינאי, נשיא ומנכ''ל פלוריסטם / צילום: תמר מצפי

על-פי מחלקת המחקר של פרומתאוס, פלוריסטם טרם הגיעה לרמת הכנסות משמעותית והיא צברה עד היום הפסד של כ-330 מיליון דולר וזאת משום שמוצריה טרם הגיעו לרמה המסחרית. כמצופה מחברה מסוג זה, עיקר הוצאותיה נובעות ממחקר ופיתוח, שב-2004 היו בסך כמיליון דולר וצמחו לכ-30 מיליון דולר בשנה שעברה. בפרומתאוס מוסיפים כי פלוריסטם מדגימה את הקושי בהבאת וצר לשוק וייצור הכנסות בתחום הביו-רפואי, וייתכן וזו הסיבה בגללה החליטה החברה להתרחב לתחומים נוספים.

גם מחיר מניית פלוריסטם משקף את ההתרחשות בה לאורך השנים. בשנים האחרונות סבלה המניה מירידות משמעותיות במחיר (ב-10 וב-5 השנים האחרונות, הראתה המניה ירידה של 94% ו-89%, בהתאמה), אשר ככל הנראה נבעו מהתארכות תהליכי המחקר והפיתוח. יחד עם זאת, ניתן לראות ששיתוף הפעולה עם תנובה יצר אופטימיות בקרב המשקיעים, מה שהביא לעליות במחיר המניה (לפחות לזמן מה).

בינואר השנה, ביום בו דיווחה פלוריסטם על השקת שיתוף הפעולה עם תנובה, זינקה מנייתה בכ-24%. בתחילת מרץ, עדכון נוסף הוביל לעלייה של 6%. מעבר לכך, המחיר הגבוה ביותר בו ננעלה המניה מאז ההכרזה על שיתוף הפעולה, גילם עלייה דרמטית של 48% במחירה ביחס לערב ההכרזה. אייל שבח, שותף מייסד בפרומתאוס וראש המחלקה הטכנולוגית מסביר, כי "תחום הבשר המתורבת הינו תחום אטרקטיבי ביותר, בעל התעניינות רבה מצד משקיעים וזאת בשל היתרונות הרבים בייצור מזון מסוג זה. עם זאת, יש לציין כי התלהבות המשקיעים מהמניה הספיקה לדעוך מאז ההכרזה על שיתוף הפעולה, ומחיר המניה חזר לרמה דומה לזו של טרם ההכרזה על שיתוף הפעולה".

למיזם החדש של פלוריסטם ותנובה מונה כמנכ"ל אייל רוזנטל וכחלק מההסכם בין החברות, תינתן למיזם הזכות להשתמש בטכנולוגיה, בקניין הרוחני ובידע של פלוריסטם בתמורה לתמלוגים. בנוסף, פלוריסטם תספק שירותי מחקר ופיתוח למיזם החדש. באופן דומה, תנובה תשתמש בידע וניסיון שברשותה לפיתוח מוצרי המזון המוגמרים של המיזם ותקבל זכויות לשיווק המוצרים בישראל. כחלק מהעסקה, תנובה קיבלה 15.8% ממניות המיזם המשותף בתמורה ל-7.5 מיליון דולר במזומן, המשקף למיזם שווי של 40 מיליון דולר לפני הכסף. לתנובה האופציה להשקיע עד 7.5 מיליון דולר נוספים ב-12 החודשים שלאחר העסקה. תנובה ופלוריסטם צופות את השקת המוצר המוגמר כבר בשנה הבאה.

תחליפי בשר של החברות ביונד מיט ואימפוסיבל פודס / צילום: Shutterstock

במחלקת המחקר של פרומתאוס מוסיפים כי תחום הבשר המתורבת תופס תאוצה משמעותית בשנים האחרונות. תחליפי הבשר, ובשר מתורבת בפרט, פותרים בעיות רבות, בין היתר את הבעיות המוסריות בצורת הגידול הרווחת של בעלי חיים, הגורמת להם לסבל במהלך גידולם ושחיטתם. בנוסף, תחליפי בשר עשויים לאפשר צמצום משמעותי במשאבים הרבים הנדרשים לגידול בעלי החיים וטומנים בחובם הבטחה להפחית את הפגיעה בסביבה (בין היתר בעקבות זיהום משאבי טבע וההתחממות הגלובלית ופינוי קרקעות חקלאיות המשמשות לגידול מזון לבעלי החיים).

עוד מציינים בפרומתאוס, כי כבר שנים שחברות מפתחות ומייצרות תחליפי בשר במטרה להנגיש את מוצרי הבשר למי שאינו אוכל בשר. עם השנים וההתקדמות הטכנולוגית, התחליפים נעשו דומים יותר ויותר לבשר אמיתי ולפופולריים יותר. עם זאת, נראה שטעם ומרקם הבשר המתורבת עדיין אינו מספק דיו לאימוץ המוני בקנה המידה הדרוש להחלפה של בשר מן החי.

ישנן כבר היום חברות בתחום תחליפי הבשר שהגיעו לשוויים של מיליארדי דולרים (Beyond Meat  נסחרת לפי שווי של 2.35 מיליארד דולר וחברת Impossible Foods השלימה סבב גיוס של חצי מיליארד דולר לפי שווי של כ-7 מיליארד דולר) והשוק בצמיחה מתמדת, כך שלפי פרומתאוס, נראה שפלוריסטם ותנובה נכנסות לתחום עם פוטנציאל אדיר אשר עשוי להביא את מחירי מניותיהן לשיאים חדשים ככל שיצליחו השתיים להביא לשוק פתרון רלוונטי.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו