גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המטרה של אברכהן: להתמנות ליו"ר שופרסל באמצעות החלפת כל הדירקטורים הרגילים

אספת בעלי המניות של שופרסל מתכנסת כשעל הפרק החלפת חלק מהדירקטורים וכן תנאי העסקת המנכ"ל עופר בלוך ● איציק אברכהן, המנכ"ל לשעבר שזוכה לתמיכת הגופים המוסדיים, מעוניין שחברי הדירקטוריון הישן (כולם דח"צים) יהפכו למיעוט בדירקטוריון החדש, מה שיסייע לו להיבחר ליו"ר

יצחק אברכהן - מנכ''ל שופרסל / צילום: איל יצהר
יצחק אברכהן - מנכ''ל שופרסל / צילום: איל יצהר

המאבק על הרכב דירקטוריון שופרסל  מגיע לרגע האמת, ומי שיכריעו אותו יהיו הגופים המוסדיים שמחזיקים במרבית מניות החברה. לפי הערכות בשוק, צפוי המנכ"ל לשעבר איציק אברכהן להפוך למנצח הגדול של ההתמודדות, ולהתמנות בהמשך לתפקיד יו"ר שופרסל.

האסיפה הכללית של בעלי מניות שופרסל מתכנסת ביום ג' השבוע ובפניה שתי החלטות מרכזיות: ראשית יידרשו בעלי המניות לבחור חמישה דירקטורים רגילים מתוך שבעה המתמודדים על התפקיד, ובמסגרת ההחלטה השנייה יתבקשו לאשר את הסכם השכר של המנכ"ל החדש, עופר בלוך.

עופר בלוך / צילום: יונתן בלום

האסיפה צפויה להביא לסיומה שורת אירועים חריגים בשופרסל, שהובילו לטלטלה ניהולית ברשת הקמעונות הגדולה בישראל בשנה האחרונה. אירועים אלו החלו עם מאבקים בין המנכ"ל הקודם איציק אברכהן ליו"ר הדירקטוריון הקודם יקי ודמני, שהובילו לעזיבת הראשון בתחילת השנה, בעקבות תמיכת הדירקטוריון ביו"ר.

בהמשך ביקש ודמני להוביל מהלכים עסקיים בשופרסל עוד טרם בחירת מנכ"ל חדש, בד בבד עם בחירת הדירקטוריון במנכ"ל חברת החשמל, עופר בלוך, למחליפו של אברכהן. הגופים המוסדיים, שלא אהבו את התנהלות היו"ר, החלו להתבטא בחריפות כנגדו ולדרוש שינויים בהרכב הדירקטוריון במסגרת האסיפה השנתית.

בעקבות הדברים החליט דירקטוריון שופרסל שלא להעמיד לבחירה נוספת את ודמני, ובתגובה לכך עזב האחרון את תפקידו, כשבמקומו מונה רן גוטפריד לתפקיד היו"ר. אלא שהמוסדיים ביקשו שינוי נרחב יותר בהרכב הדירקטוריון, ולאסיפה הובאו לבסוף שבעה מועמדים: חמישה מועמדים חדשים שהציעו גופים מוסדיים, וכן שני דירקטורים מכהנים - גוטפריד ויואב שלוש.

הדירקטורית הרביעית, איילת בן עזר, הודיעה כי לא תעמיד עצמה לבחירה מחודשת, ובכך תצטרף בוודאות ליקי ודמני. עם זאת, משיחות עם משקיעים בחברה וגורמים בשוק, נראה כי גם גוטפריד ושלוש צפויים לאבד השבוע את מקומם בדירקטוריון.

"מהפכה" בדירקטוריון בהובלת אברכהן

שופרסל היא חברה ללא גרעין שליטה, שמרבית ממניותיה מוחזקות כאמור בידי גופים מוסדיים ישראלים. ששת בעלי המניות הגדולים בחברה הם ששת הגופים המוסדיים הגדולים ביותר - מגדל, אלטשולר שחם, מנורה, כלל, הראל והפניקס - המחזיקים יחד ב-60% ממניות שופרסל.

הרכב דירקטוריון החברה כלל עד כה ארבעה דירקטורים חיצוניים, שלא יעמדו לבחירה מחדש באסיפה הנוכחית, ועוד ארבעה דירקטורים רגילים, מספר שיגדל כעת לחמישה, כחלק מהרצון לפייס את הגופים המוסדיים. על חמשת המקומות מתחרים כאמור גוטפריד ושלוש, לצד חמישה מועמדים חדשים: המנכ"ל לשעבר אברכהן, משה אטיאס, רון הדסי, שלמה זהר ואילן רון.

רן גוטפריד, איציק אברכהן ויקי ודמני / צילום: יח''צ, איל יצהר, סיון פרג'

לכאורה מדובר בבחירה של כל מועמד בנפרד, אולם בפועל מדובר בהכרעה בין שתי דרכים אפשריות: מתן רוב בדירקטוריון לדירקטורים הוותיקים, או ביצוע מהפכה שתכלול בחירה בחמשת המועמדים החדשים. אברכהן הוא הכוח המניע מאחורי רעיון המהפכה, שלפיו יהפכו חברי הדירקטוריון הישן (כולם דח"צים) למיעוט בדירקטוריון החדש. לדברי גורמים בשוק, אברכהן רוצה להיות יו"ר שופרסל - הוא לא רוצה להיות 'עוד דירקטור', והוא שידר את המסר הזה לגופים המוסדיים בשבועות האחרונים.

יציבות ו"מבוגר אחראי" לרשת שחוותה טלטלות

על פי התסריט הרווח בשוק, במקרה שבו לפחות אחד משני המועמדים הוותיקים יצליח להיבחר לכהונה נוספת, לא יהיה רוב בדירקטוריון לבחירת אברכהן לתפקיד היו"ר והוא יתפטר מתפקידו כדירקטור. עוד מעריך תסריט זה, כי גם אם יימצא לבסוף הרוב לבחירת אברכהן ליו"ר, הרי שהוא יתקשה לפעול עם דירקטוריון שמורכב ברובו מדירקטורים ותיקים, שצידדו ביקי ודמני בעת המאבק ביניהם.

"אם נבחרים רק ארבעה דירקטורים חדשים ואחד ותיק מצליח לשמור על מקומו בדירקטוריון, אז לדירקטוריון הישן יש רוב. במקרה כזה אברכהן לא יצליח להתמנות ליו"ר וצפוי להתפטר מתפקידו כדירקטור, ואז עופר בלוך נשאר בתפקיד המנכ"ל והדירקטוריון הישן שומר על הכוח שלו", מעריך גורם בשוק.

"מנגד, אם נבחרים חמישה דירקטורים חדשים, אז הם הופכים להיות הרוב בדירקטוריון והם ממנים את אברכהן ליו"ר. במקרה כזה, צפוי להתחיל תהליך שבסיומו בלוך יעזוב את תפקיד מנכ"ל שופרסל", מעריך אותו גורם.

אחרי שנה של תהפוכות, מה שדרוש עתה לשופרסל הוא בעיקר יציבות. לשם כך רוצים המוסדיים במינוי אברכהן לתפקיד היו"ר, ויתרה מכך - מינויו של אורי קילשטיין לתפקיד מנכ"ל הרשת המתחרה, קארפור ישראל, מחזק עוד יותר את הצורך של שופרסל במבוגר אחראי בחברה.

קילשטיין פרש לפני כשנה וחצי משופרסל, בה כיהן כמשנה למנכ״ל וסמנכ"ל סחר ושיווק. דומה כי החלטתו להעדיף מינוי למנכ"ל החברה המתחרה על פני האפשרות שימונה בעתיד למנכ"ל שופרסל, מלחיצה כעת עוד יותר את משקיעי שופרסל, שאיבדה ב-2022 כ-9% מערכה, לשווי של 6.2 מיליארד שקל.

צפויה התנגדות לתנאי השכר של בלוך

במאבק המתחולל סביב בחירת הדירקטורים בשבועות האחרונים, פעלו לדברי גורמים בשוק שני כוחות עיקריים. הראשון הוא אברכהן, שדוחף כאמור למהפכה בדירקטוריון ולבחירת חמשת המועמדים החדשים. מולו התמודדו חלק מהדח"צים שקיימו שיחות עם גופים מוסדיים וניסו לשכנעם כי הדירקטוריון במצבו הקיים הוא הדרך העדיפה לחברה. להערכת אותם גורמים, הדח"צים הללו לא כל-כך הצליחו לשכנע את הגופים המוסדיים, אשר מעדיפים דירקטוריון חדש בראשות אברכהן.

הסיבה לכך היא התנהלותו של הדירקטוריון הישן, שתמך ביו"ר ודמני במאבק מול אברכהן ולאחר מכן התהפך והדיח את ודמני מתפקיד היו"ר. אותו דירקטוריון ישן רוצה כעת לשמר את כוחו, אולם אינו מועדף על הגופים המוסדיים כנראה בשל חוסר הניסיון של חבריו בתחום הקמעונות.

בנוסף, טוענים גורמים בשוק כי גופים מוסדיים רבים אינם מרוצים מהבחירה בעופר בלוך למנכ"ל, ולכן בחירה בחמישה דירקטורים חדשים בראשות אברכהן תוכל להוביל להחלפתו של בלוך. השאלה המרכזית היא האם אותם מוסדיים ישאירו את עבודת ההדחה לדירקטוריון החדש, או יחליטו לסייע לו באמצעות התנגדות להסכם השכר של בלוך.

כאמור, הנושא השני שעומד להצבעת בעלי המניות של שופרסל באסיפתם הוא אישור תנאי הכהונה וההעסקה של המנכ"ל הנכנס. בלוך, שנכנס לתפקידו ב-9 במאי השנה, זכאי על פי הסכם ההעסקה לתגמולים בעלות של 4.3 מיליון שקל בשנה, הכוללים שכר חודשי של 125 אלף שקל ותנאים נלווים, בונוס שנתי בסך כ-1 מיליון שקל ואופציות הניתנות למימוש על פני ארבע שנים, בהטבה המוערכת בכמיליון שקל בשנה.

לפי ההערכות, לפחות חלק מהגופים המוסדיים יצביעו נגד הסכם השכר של בלוך, אבל לא ברור האם יהוו רוב בקרב המצביעים באסיפה. אם יצביעו מרבית המשקיעים נגד השכר של בלוך, הוא עצמו עשוי לקום ולהתפטר. עם זאת, גם במידה שרוב זה לא יימצא, עשוי הדירקטוריון למצוא את הדרך לסיים בעתיד את כהונתו של בלוך, וזאת כמובן במקרה שבו אברכהן ימונה ליו"ר.

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות