גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנער הפוסטר לנוכל המדובר בתעשייה: כך קרסה האימפריה של סם בנקמן־פריד

מאז נחשף סיפור הקריסה המהדהד של בורסת הקריפטו FTX, שמו של מייסדה, סם בנקמן־פריד, מופיע בכל אמצעי התקשורת בעולם ● איך הפך הצעיר המבטיח בן ה־30 לדמות כה מושמצת בתעשיית הקריפטו, וכיצד איבד 32 מיליארד דולר בתוך פחות משבוע?

סם בנקמן-פריד, מייסד ומנכ''ל בורסת הקריפטו FTX / צילום: CNBC, רויטרס; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
סם בנקמן-פריד, מייסד ומנכ''ל בורסת הקריפטו FTX / צילום: CNBC, רויטרס; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תוך פחות משבוע, סם בנקמן-פריד הפך ממוביל תעשייה למוקצה, הפסיד את רוב הונו, ראה את החברה שלו, השווה 32 מיליארד דולר, צוללת לפשיטת רגל ונכנס תחת חקירה של רשות ניירות ערך האמריקאית. 

האימפריה שבנה בנקמן-פריד קרסה בשבוע שעבר לאחר ריצה על הבנק והותירה את בורסת הקריפטו שלו, FTX, עם מחסור של 8 מיליארד דולר, מה שאילץ את החברה להגיש בקשה לפשיטת רגל. תוך זמן קצר נסחפה אל הסערה כל התעשייה, יציבותן של בורסות קריפטו אחרות התערערה, וחוסר האמון בטכנולוגיה העמיק. 

קורבן נוסף מנפילת בורסת הקריפטו FTX: ג'נסיס עוצרת משיכות של לקוחות
בתעשיית הקריפטו יש מי שרוצים לראות את מייסד FTX סם בנקמן־פריד בכלא
מי ילחץ על הבלמים? הקריסה שמלמדת - לפעמים מנהלים הם הסיכון הגדול ביותר לחברות
אפילו קרנות הענק נפלו: מאחורי קריסת בורסת הקריפטו השנייה בגודלה בעולם | ניתוח
אחרי הגירושים: ג'יזל ובן הזוג לשעבר בין הנפגעים מקריסת FTX 

 

הפרי שתלוי הכי נמוך

סם בנקמן-פריד התחיל את דרכו בשנת 2017, כסוחר ביטקוין שמרוויח מניצול פערים בין ערך המטבע בפלטפורמות השונות - מה שמוכר בתור סחר ארביטראז'. היום המחיר הזה די אחיד בכל הבורסות, אבל אז, אמר בנקמן-פריד בעבר בראיון לרשת CNBC, ההבדל בערך המטבע יכול היה להגיע גם ל-60%.

כך החל בנקמן-פריד לקנות ביטקוין בבורסה אחת, למכור אותו בחזרה בבורסה אחרת ולהרוויח מפער המחירים. תוך זמן קצר הוא הקים פלטפורמת מסחר משלו - אלמידה - כדי למנף את ההזדמנות ולעסוק בזה במשרה מלאה ובהיקף רחב. לפי מה שסיפר בראיון ל-CNBC, בימים טובים, החברה הייתה יכולה להגיע לרווחים של כמיליון דולר ביום. "זה הפרי שתלוי הכי נמוך על העץ", אמר בנקמן-פריד בראיון בספטמבר האחרון. 

כבר אז הונחו היסודות למוניטין האמין והמכובד של בנקמן-פריד, בזכות אסטרטגיית מסחר פשוטה יחסית, אבל לא קלה לביצוע על גבי תשתיות הקריפטו של לפני חמש שנים. ארביטראז' ביטקוין דרש להיות מחובר לכל אחת מפלטפורמות המסחר ובנוסף לבנות תשתית מסובכת אחרת כדי לפשט הרבה מההיבטים התפעוליים של ביצוע המסחר. אלמידה של בנקמן-פריד הייתה טובה מאוד בזה, והכסף התגלגל פנימה.

נער הפוסטר של הקריפטו

ההצלחה של אלמידה הובילה להשקת בורסת הקריפטו FTX באביב 2019. ההצלחה של FTX הולידה קרן סיכון של 2 מיליארד דולר, שהשקיעה בחברות קריפטו אחרות, והונו האישי של בנקמן-פריד צמח ליותר מ-16 מיליארד דולר בשיאו במרץ.

אלמדה צברה "פוזיציית מרווח" גדולה ב-FTX, כלומר בעצם לוותה כספים מהבורסה. "זה היה הרבה יותר גדול ממה שחשבתי", הוא מודה היום בפני ה"ניו יורק טיימס". "ולמעשה, הסיכון השלילי היה משמעותי מאוד".

עם הצלחתה של אלמידה הפך בנקמן-פריד לנער הפוסטר של הקריפטו, והלוגו של FTX עיטר הכול בכל מקום - ממכוניות פורמולה 1 ועד אולם כדורסל במיאמי. הצעיר בן ה-30 התרברב בכך שיש לו מאזן שיוכל יום אחד לקנות את גולדמן זאקס, והפך לאחד התורמים הבכירים של המפלגה הדמוקרטית, מתוך חזון חברתי ופוליטי. הוא אף הבטיח להשקיע מיליארד דולר במרוץ לנשיאות, עד שחזר בו. 

בורסת הקריפטו FTX / צילום: Reuters, CNBC

בנקמן-פריד והמעגל הקרוב אליו היו מחויבים לרעיון של אלטרואיזם יעיל, תנועה שמעודדת בעלי הון לתרום את הונם בדרכים יעילות ומעשיות. הוא בנה אימפריה פילנתרופית שאפתנית, השקיע בעשרות חברות קריפטו אחרות, רכש מניות בחברת המסחר רובין הוד, תרם לגופים פוליטיים וחברתיים, העניק ראיונות לתקשורת ואף הציע לאילון מאסק מיליארדי דולרים כדי לסייע במימון ההשתלטות שלו על טוויטר. אולי המטרה השאפתנית ביותר של בנקמן-פריד הייתה לעצב את רגולציית הקריפטו בוושינגטון, שם העיד בפני הקונגרס ונפגש עם רגולטורים.

אבל נדמה כי הכול היה רק תעתוע, לכל הפחות, וככל שחולף הזמן, התמונה הולכת ומתבהרת. התמונה היא למעשה פסיפס, חיבור מידע מדיווחים של גופי תקשורת שונים, ביניהם CNBC, בלומברג, "ניו יורק טיימס", "וול סטריט ג'ורנל" ומקומות אחרים, ומה שעולה ממנה הוא משקיע שהרחיב את היקף העבודה שלו יתר על המידה, התקדם בקצב מסחרר כדי לכסות את הטעויות שלו באמצעות טקטיקות מפוקפקות ואולי אפילו לא חוקיות, והקיף את עצמו בקבוצה צפופה של יועצים שלא יכלו או לא רצו לרסן את התנהגותו הקיצונית. 

"הטוב ביותר עבור הלקוחות" 

לפני שישה חודשים, גל נפילות של ענקיות קריפטו יצרו בעיית נזילות בשוק. תחילה הגיע הכישלון של פרויקט מטבע יציב פופולרי המוצמד לדולר ארה"ב - הטרה, ואחותו לונה - שהביא להפסדים של 60 מיליארד דולר. הקריסה הזו עזרה להפיל את Three Arrows Capital, שהייתה אחת מקרנות גידור הקריפטו המובילות בתעשייה.

לברוקרים ולמלווים של קריפטו כמו וויאג'ר וצלזיוס הייתה חשיפה משמעותית לקרן הגידור, אז הם נפלו ממש יחד איתה ברצף מהיר. הבעיה הגדולה היא שכולם לווים אחד מהשני, מה שעובד רק כאשר המחיר של כל מטבעות הקריפטו ממשיך לעלות. אלא שעד חודש יוני האחרון, גם הביטקוין והאת'ר - שני מטבעות הקריפטו המובילים - צנחו ביותר ממחצית מתחילת השנה. 

כשמחירי הקריפטו ירדו, בנקמן-פריד התגאה בכך שהוא והאימפריה שלו חסינים. אבל למעשה, המחיקה בכל התעשייה פגעה בה די קשה. אלמידה לוותה כסף כדי להשקיע בחברות נכסים דיגיטליים כושלים על-מנת לשמור על הענף צף, ולאחר מכן, כך לפי דיווחים, משכה אליה את הפיקדונות של לקוחות FTX כדי למנוע מצב של דרישת ביטחונות, שיביא לאי-עמידה בהתחייבויות מידיות. מאבק מתמשך בטוויטר עם מנכ"ל הבורסה המתחרה בייננס, צ'אנפנג זאו, היה הדחיפה האחרונה שהייתה חסרה להתחלת ההידרדרות.

כמשקיע לשעבר ב-FTX, צ'אנפנג זאו עדיין החזיק בכמות גדולה של FTT, מטבע קריפטוגרפי ש-FTX הנפיקה כדי להקל על המסחר בפלטפורמה שלה. ב-6 בנובמבר, זאו הודיע ​​בטוויטר כי הוא מוכר את מטבעות ה-FTT שהוא מחזיק בהם, ויצר תגובה מבוהלת בשוק, של לקוחות שמיהרו למשוך את פיקדונותיהם ב-FTX.

כאשר FTX קרסה, זאו הסכים בתחילה לקנות את הבורסה, וכל האירוע היה מסתכם בחילוץ. אבל עד מהרה העסקה נפלה, לאחר שבייננס מצאה בעיות בספרי החשבונות של החברה. משהתפוצצה העסקה - הדרך לפשיטת רגל הייתה קצרה ובלתי נמנעת.

צ'אנגפנג זאו, מנכ''ל בייננס / צילום: Reuters, Benoit Tessier

ניהולו של בנקמן-פריד את FTX הוא כעת הנושא שנמצא תחת חקירה של תובעים פדרליים בניו יורק, שהחלו ליצור קשר עם עדים אפשריים, כך לפי פרסום ב"ניו יורק טיימס". אחרים הקשורים ל-FTX החלו לפנות לעורכי דין לצורך ייצוג פוטנציאלי. בנקמן-פריד "עובד בצורה בונה עם רגולטורים, פקידי פשיטת רגל והחברה עצמה, כדי לנסות לעשות את הטוב ביותר עבור הלקוחות", כך כלשונו באותו הפרסום.

FTX, אלמידה ושלל חברות-בנות שייסד בנקמן-פריד הגישו בקשה להגנה מפשיטת רגל בדלאוור. הוא פרש מתפקידיו הבכירים ואיבד 94% מהונו האישי ביום אחד. לא ברור היכן בדיוק הוא נמצא כעת, מכיוון שעל-פי הדיווחים, הפנטהאוז שלו ב-40 מיליון דולר באיי הבהאמה עומד למכירה. תמונות פניו המופיעות בשלל הפרסומים העוסקים ב-FTX ברחבי הרשת משמשות תזכורת מצמררת לכך שלא כל האימפריות נופלות לאט.

עוד כתבות

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

מודיעין: פרויקט תעסוקה חדש יוקם בהשקעה של יותר ממיליארד שקל

כבר לא עיר שינה? פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"