גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנקודת התחלה דומה לשווי גבוה פי 14: כך עקפה פוקס את קסטרו בדרך לפסגה

שתי רשתות האופנה המובילות בישראל נסחרו לפני כ-20 שנה בשווי דומה, אך בשנים האחרונות הן משחקות בליגה אחרת ● בשוק מצביעים על ניהולו של הראל ויזל מפוקס כסיבה המרכזית להבדל העצום בין השתיים, עם מסע התרחבות מוצלח ושלל מותגים בינלאומיים, בעוד שקסטרו מתקשה לצמוח ולהרוויח

הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי
הראל ויזל, מנכ''ל ובעל השליטה בפוקס / צילום: דימה טליאנסקי

זה לא היה השבוע של המשקיעים במניית קסטרו, רשת חנויות האופנה שהפתיעה את הציבור עם מבצע, שבו חתכה את מחירי פריטי הלבוש שלה בשיעור דרמטי. אתר החברה קרס ובהמשך נסגר בפני רוכשים, בזמן שהלקוחות מסתערים על סניפי הרשת כדי לרכוש שלושה פריטים ב-100 שקל. 

● רשתות האופנה לא התכוננו נכון לחורף, ומשלמות מחיר
דסק"ש מתניעה מחדש את מהלך מכירת השליטה בסלקום 
● פחות מותגים, יותר דירות: כיכר המדינה כבר לא יוקרתית כמו פעם

המבצע האגרסיבי, כפי שכבר נכתב לא אחת בימים האחרונים, הוא תוצאה של חורף חם מהצפוי, שהוביל את רשתות האופנה המקומיות לנקוט מהלך של הפחתות מחירים, שתכליתו חיסול מלאי הסחורה שבה הצטיידו לקראת החורף, גם במחיר של פגיעה ברווחיות.

את החשבון הזה עשו כנראה גם המשקיעים במניית קסטרו , שהפילו אותה בשבוע האחרון בכ-25%. מדובר אומנם בירידה דרמטית בפרק זמן קצר, אך היא מתגמדת לנוכח אובדן השווי שחוותה קסטרו בחמש השנים האחרונות - של יותר מ-60%, המעמיד את שווי השוק הנוכחי של החברה על פחות מ-300 מיליון שקל. הנפגעים העיקריים מכך הם בעלי המניות הגדולים בחברה, בראשות המייסדים ממשפחת רוטר (המחזיקה כ-31% מהמניות).

הירידה הזו צורמת במיוחד לנוכח הביצועים החזקים שמציגה מניית המתחרה הגדולה, פוקס , שבאותן חמש שנים זינקה בכ-460%, ושמחירה משקף כיום לפוקס שווי חברה של 4.2 מיליארד שקל - פי 14 מקסטרו.

לנוכח פערי התשואה והשווי העצומים שנפתחו בשנים האחרונות, קצת קשה להאמין שבעבר היו שתי החברות הללו שמות כמעט שמות נרדפים בעולם רשתות האופנה המקומי. לפני כ-20 שנה, זמן קצר לאחר הנפקתה הראשונית של פוקס בבורסה בתל אביב, נסחרו פוקס וקסטרו בשווי דומה.

כשמשווים את התוצאות הכספיות של תשעת החודשים הראשונים של 2022, מקבלים אינדיקציה לפערי השווי בין החברות. קסטרו, המנוהלת כיום על-ידי רון רוטר, בנם של אתי וגבי רוטר (המהווים חלק מדבוקת השליטה בחברה), רשמה הכנסות של 1.2 מיליארד שקל, שעלו ב-7% ביחס לתקופה המקבילה שנה קודם לכן. הרשת סבלה ברבעון השלישי מחולשה גוברת במכירות פריטי האופנה שלה, בזמן שהוצאות המכירה והשיווק טיפסו, וכך גם הוצאות שכר העבודה.

רון רוטר, מנכ''ל קבוצת קסטרו-הודיס / צילום: יח''צ רפי דלויה

פוקס רשמה באותה תקופה הכנסות של 3.45 מיליארד שקל, שצמחו ב-18% בתוך שנה. בשורה התחתונה הפערים גדולים הרבה יותר. קסטרו הציגה רווח נקי של כ-10 מיליון שקל בלבד בתשעת החודשים הראשונים של השנה החולפת, שחיקה של 89% ביחס לתקופה המקבילה, ואילו פוקס רשמה באותה תקופה רווח נקי של 137 מיליון שקל, שחיקה מתונה יותר של 32%.

 

משווי דומה לפתיחת פערים אדירה

כאמור, לא תמיד היו הפערים בין קסטרו לפוקס כל-כך משמעותיים. קסטרו הונפקה במרץ 1992, כאשר יצחק שמיר המנוח שימש כראש הממשלה, ואילו פוקס הונפקה כעשור לאחר מכן, באפריל 2002. שנה לאחר הנפקתה נסחרו כאמור השתיים בשווי דומה פחות או יותר.

אז מה הוביל לפתיחת הפערים האדירה? גורם בשוק ההון טוען כי בשתי מילים, הגורם להבדל הוא "הראל ויזל", המנכ"ל הדומיננטי של פוקס ואחד מבעלי השליטה בקבוצה, שהשכיל להביא לישראלים מותגי-על בינלאומיים (נייקי, פוט לוקר, אמריקן איגל, אורבן אאוטפיטרס, מנגו, ג'מבו ועוד), לייצר עימם קשרים אמיצים ואף לקבל זיכיונות לפתיחת עשרות חנויות של נייקי ופוט לוקר באירופה ובקנדה. חברת ריטיילורס, המחזיקה בצמד מותגי הספורט של פוקס, נסחרת כיום לבדה בשווי של יותר מ-3 מיליארד שקל.

סניף של רשת פוקס / צילום: כדיה לוי

תחת ניהולו של ויזל, נקטה פוקס מהלך התרחבות אפקטיבי באמצעות הוספת עוד ועוד מותגים בינלאומיים, שמחד העצימו את כוחה בקניונים, שם ממוקמות רוב החנויות של רשתות האופנה, ומאידך הקטינו את התלות שלה בשוק המקומי, על תהפוכות מזג האוויר והתחרות החריפה המאפיינים אותו.

בשוק טוענים כי עצם העלייה בכושר המיקוח של קבוצת פוקס מול בעלי הקניונים סייעה להמשך הצמיחה וההתרחבות שלה, אגב יצירת זרוע דיגיטלית חזקה (טרמינל איקס) שהונפקה בבורסה בעצמה.

למרות כל אלה, מניית פוקס לא נמלטה מהירידות בשוק בשנה האחרונה, ולנוכח הגורמים שפגעו בענף בתקופה זו (פתיחת השמיים, פגעי מזג האוויר, גידול בהוצאות), הסבה מניית החברה תשואה שלילית של מעל 40%. אצל קסטרו המצב גרוע אף יותר, עם ירידה שנתית של 63%.

 

המיזוג לא הביא לשיפור המקווה בתוצאות קסטרו

צריך לציין כי גם קסטרו לא שקטה על השמרים בשנים האחרונות, אך לא הצליחה לתרגם זאת לשבריר מההצלחה העסקית של פוקס. המהלך המשמעותי ביותר שנקטה החברה התרחש בשנת 2018 - המיזוג עם קבוצת האופנה הודיס בראשותו של יוסי גביזון.

העסקה הגיעה כשנתיים לאחר שקסטרו נכנסה כשותפה ורכשה כרבע ממניות הודיס, שהחזיקה מעבר לחנויות הבגדים הנושאות את שמה גם ברשת אביזרי האופנה המוזלים אורבניקה, בחברת משקפי השמש קרולינה למקה וברשת האקססוריז טופ טן.

ביוני 2018 חתמה קסטרו על רכישת כלל מניות הקבוצה באמצעות הקצאת מניות. משפחת רוטר, שעד אותה עסקה החזיקה בכ-70% ממניות הרשת שייסדה, דוללה משמעותית, והיא מחזיקה כיום בכ-31% מהמניות.

שווי החברה הממוזגת, כפי שחושב אז על-ידי חברת הייעוץ הכלכלי פרומתיאוס, הוערך ב-1-1.3 מיליארד שקל. אולם נכון להיום נסחרת קסטרו בשווי של שליש עד רבע מאותה הערכה, לאחר שהמיזוג לא הביא לשיפור המקווה בתוצאות העסקיות של החברה המאוחדת.

התקווה של המשקיעים לראות צמיחה משמעותית בהכנסות ובשורת הרווח הנקי של קסטרו לא התגשמה. בשנים 2018-2019 רשמה החברה הפסדים עצומים של יותר מ-100 מיליון שקל במצטבר, בשל זינוק חד בהוצאות המכירה והשיווק, לצד עלייה בהוצאות ההנהלה והכלליות.

גם את שנת הקורונה, שהגיעה לאחר מכן, חתמה החברה בהפסד ובירידה של 30% בהכנסות, שעמדו על 1.2 מיליארד שקל. ב-2021 חלה התאוששות בהכנסות, שהסתכמו ב-1.6 מיליארד שקל, וקסטרו רשמה רווח משמעותי ראשון לאחר זמן, של 108 מיליון שקל.

הכנסותיה של פוקס ב-2018 הסתכמו ב-2 מיליארד שקל (לעומת 1.2 מיליארד שקל אצל קסטרו באותה שנה), אך הן יותר מהכפילו את עצמן ל-4.2 מיליארד שקל שלוש שנים לאחר מכן. בשורה התחתונה סיפקה פוקס רווח נקי של 152 מיליון שקל ב-2018, ורווח כפול מכך ב-2021 (298 מיליון שקל).

"מתקשה להבין למה השוק לא מפרגן להם"

"צריך להבין שמניית קסטרו נסחרת בדיסקאונט עמוק ומשמעותי זה זמן", אומר גורם מוסדי בכיר. "אני מתקשה להבין מדוע שוק ההון לא מפרגן להם עד כדי כך. מדובר במנהלים מעולים ששולטים היטב בכל הסניפים, עם מערכות מחשוב מתקדמות וניהול צוותים מקצועיים ברמה הכי גבוהה, וכך גם הממשל התאגידי שם".

לדבריו, "הפעילויות של הודיס וקסטרו זוכות לפרגון גם מצד המתחרים, ואילו רשת אורבניקה היא קונספט של לואו קוסט שנחשב למוצלח, ולא נראה שהסיפור שלה מתומחר בשווי שהשוק נותן לרשת. 

"לעומתה ויזל הלך והתרחב בקצב מהיר מאוד, והביא לארץ רשתות בינלאומיות משגשגות. בשלב מסוים הקסם של פוקס כבר דיבר בעד עצמו. יש לא מעט רשתות שלא רצו להגיע לישראל, והגיעו רק בזכות ויזל. זה משהו שאין לקסטרו". 

התנפלות על סניף קסטרו בימי המבצע / צילום: איל יצהר

גם בשוק ההון לא האיר המזל פנים לקסטרו. בעוד שפוקס הנפיקה שתי חברות-בנות (ריטיילורס וטרמינל איקס) בשנת הגאות של 2021, הניסיון של קסטרו להנפיק את אורבניקה נבלם שנה לאחר מכן, כשהשווקים הלכו והתקררו במהירות.

ההנפקה תוכננה לצאת לדרכה במרץ אשתקד, ועל-פי מקורבים למהלך, כבר היו הצעות על השולחן לשווי של מעל לחצי מיליארד שקל, אך בקסטרו, ששאפה לשווי גבוה יותר עבור החברה-הבת, העדיפו לעצור ולתת לאורבניקה להמשיך לצמוח, בתקווה שיקבלו עליה שווי נדיב יותר בעתיד.

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי