גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השר לענייני הרפורמה" לא לבד: לאן נעלמה האחריות של בכירי מערכת המשפט

שר המשפטים יריב לוין אפילו לא מתאמץ להציג תדמית של מי שדואג למשרד אותו הוא מנהל, והביקורת עליו צודקת ● אבל מה עם שאר בכירי מערכת המשפט? האם יש צורך בחתימתו של לוין כדי לקדם את הסחבת המשפטית? ● וגם: עו"ד חודק מאשים את כולם חוץ מאשר את עצמו

גלי בהרב-מיארה, אסתר חיות, יריב לוין / צילום: רמי זרנגר, דני שם טוב, דוברות הכנסת
גלי בהרב-מיארה, אסתר חיות, יריב לוין / צילום: רמי זרנגר, דני שם טוב, דוברות הכנסת

מן המפורסמות כי שר המשפטים יריב לוין לא משקיע את כל ימיו ולילותיו בניהול המשרד על ענייניו השוטפים. התקשורת המשפטית עסקה בכך לא מעט, וגם עבדכם הנאמן. מבחינת לוין, לפחות בשלב זה הוא בעיקר "השר לענייני הרפורמה". עמיתי נטעאל בנדל פרסם בהרחבה ב"ישראל היום" על העניינים החשובים שנתקעים מכיוון שלוין לא מתפנה או לא רוצה לטפל בהם. תקנות, תזכירי חוק ועניינים נוספים ממתינים לגאולתם.

היומן של עבריין המין ג'פרי אפשטיין נחשף: מנהל ה-CIA, יועצת של הבית הלבן ומי הישראלי שברשימה?
ההלוואה לא הוחזרה 17 שנה, ויזם הנדל"ן נאלץ לשלם לדיסקונט 330 מיליון שקל  
מושב הקיץ של הכנסת החל: איפה עומדים חוקי המהפכה המשפטית?

הביקורת על לוין מוצדקת. אבל דומני כי היועצת המשפטית לממשלה, מנהל בתי המשפט ונשיאת בית המשפט העליון צריכים לשאול את עצמם למה הם לא מתקנים את הליקויים, שלכל הדעות הם ליקויים חמורים, שכלל לא נזקקים לשר המשפטים כדי לתקן אותם. האם נדרשת רפורמה כדי שהשופטים יצייתו לתקנות סדר הדין החדשות לאחר שהם זלזלו בתקנות הקודמות? האם יש צורך בחתימה של שר המשפטים כדי ששופטים יפסיקו למרוח משפטים פליליים באופן חסר היגיון? יתחילו לממש את הסמכויות שניתנו להם כדי לסלק תביעות סרק? אולי סוף-סוף יפסיקו לתת ארכות ודחיות עד אין קץ?

מנגנון קבלת ההחלטות לא מתפקד

בואו ניקח דוגמה אקטואלית שרלוונטית ליועצת המשפטית לממשלה. לפני חודש וחצי פנה סנגורו של שאול אלוביץ' לשופט עודד שחם והציע כי בית המשפט ימליץ לתביעה להסכים לקיומו של גישור פלילי בפני שופט אחר. השופט שחם אכן המליץ זאת. מאז התקיימו ישיבות, שיחות, פגישות - אבל החלטה כל-כך טריוואלית, עוד לא התקבלה. מה בסך-הכול התבקש? רק שהיועמ"שית תענה אם היא מעוניינת בגישור או לא. איך יכול להיות שעבר כל-כך הרבה זמן, ועדיין היא לא הצליחה לגבש תשובה לשאלה הזו?

מנגנון קבלת ההחלטות במשרד המשפטים פשוט לא מתפקד, וזה נכון בפרקליטות האזרחית (ע"ע עמדות יועמ"ש על תובענות ייצוגיות), זה נכון בפרקליטות הפלילית, וזה נכון בייעוץ המשפטי לממשלה. הכול לוקח המון המון זמן.

האם רפורמה תפתור את הבעיה? לא. במשרד המשפטים יקפצו כמובן ויגידו שחסרים להם תקנים. זה ממש לא הסיפור. דרך קבלת ההחלטות במשרד פשוט לא יעילה בצורה קיצונית. שום רפורמה של שר המשפטים לא תועיל פה, לא תקנה ולא תזכיר חוק. היועמ"שית שאחראית על הניהול המקצועי - היא זו שצריכה לתת את דעתה לתרבות הקלוקלת שהשתרשה ופשוט לשנות אותה.

קחו דוגמה נוספת, הפעם בנוגע לרשות השופטת: במסגרת תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, נקבע כי כתב הגנה יוגש בתוך 60 ימים, ולא בתוך 30 יום כפי שנקבע בתקנות הישנות. בדברי ההסבר לתקנה נכתב כי "נמצא כי בבית המשפט מוגשות בקשות רבות להארכת מועד להגשת כתב ההגנה, דבר הגוזל זמן שיפוטי יקר ומשאבי מערכת. תופעה זו חוצת תחומי משפט, ולפיכך, נקבע כי יש לאפשר מראש זמן נוסף להגשת כתב ההגנה על-ידי בעל הדין המתגונן ולקבוע פרק זמן של 60 ימים להגשת כתב הגנה".

מה קורה בפועל? הזמן הוכפל, ובקשות הארכה ממשיכות להיות מוגשות כדבר שבשגרה. בדיוק הפוך מכוונת מתקין התקנה, שכתב כי "הוראה זו נקבעה בשים לב לציפייה כי הרפורמה בסדרי הדין תגביר את האכיפה של עמידה במועדים הקבועים בתקנות, כך שבקשות להארכת מועד להגשת כתב הגנה לא יתקבלו כדבר שבשגרה".

רק כלפי חודק יש אכיפה בררנית?

נעבור לחידה: מי אמר את הציטוטים הבאים - "יש אכיפה בררנית בישראל?" נשאל המרואיין; "לא, ממש לא", השיב בפסקנות. חודשיים בלבד לפני כן, אמר המרואיין בראיון אחר לאחר שזומן לחקירה באזהרה בלהב 433: "אני לא מבין בשביל מה היה צריך את החקירה. זו חקירה פוליטית".

ובכן מדובר בלא אחר מאשר יו"ר גולדפרב-גרוס-זליגמן עו"ד דוד חודק. בראיון לעורכת גלובס נעמה סיקולר בשבוע שעבר, יו"ר משרד עורכי הדין הגדול בישראל התבטא נחרצות נגד הטענות על אכיפה בררנית. דא עקא, כאשר הוא עצמו זומן לחקירה - הוא טען כי מדובר בחקירה פוליטית לחלוטין. ללמדכם, שאין אכיפה בררנית, אלא אם מדובר בענייניו של חודק.

כזכור, לפני מספר חודשים אמר חודק בכנס של לשכת עורכי הדין בנוגע לרפורמה שתכנן השר לוין כי "אני החלטתי שלא אחיה יום אחד בדיקטטורה, ואם צריך להילחם על זה - אני אלחם... רמת ההתנגדות לתוכנית החקיקה ההרסנית הזאת, אנשים מוכנים להילחם עם נשק… אם נצטרך להגיע לזה, זה מה שאעשה...".

על דבריו אלה החליטה הפרקליטות לאשר לצמרת המשטרה לפתוח בחקירה נגד עו"ד חודק בחשד להסתה לאלימות. בראיון לגלובס הוא הגיב: "היה צריך הרבה זדון רוע וציניות כדי לייחס לי מה שייחסו לי". כלומר, המשטרה והפרקליטות שהחליטו על החקירה עשו זאת מתוך הרבה זדון, רוע וציניות. אבל זה רק כלפיו, כי כידוע במענה לשאלה אם יש אכיפה בררנית בישראל, הוא השיב: "לא, ממש לא".

יש אבסורד גדול מזה? ובכן, מסתבר שיש. בהמשך הראיון כבר קובע חודק כי התיק הפלילי שלו יישאר פתוח שנים כדי לאיים עליו. "כל מי שניסה לייחס לי דברים אחרים, היו לו אינטרסים. אני חי עם מה שהיה, אני משלם את המחיר. הייתי בחקירה, בטח ישמרו אותה פתוחה כמה שנים טובות. חושבים שזה מאיים עליי? זה לא".

העיקר שעורך דין בכיר כמוהו לא יתנצל

בראיון לגלובס ביקש חודק לתת הסבר להצהרה שלו שישתמש בנשק כדי להתנגד לתוכנית החקיקה. ובכן, הפרשנות שלו לדברים כל-כך מופרכת, אבל אדרבא, הבה נצטט אותם: "אומרים לי, למה אתה התכוונת, שתיקח נשק ותירה באנשים? ואני משיב - לא. אבל אם יבוא לכפות עליי בכוח נשק מעשה דיקטטור, אני אתנגד על-פי זכות ההגנה העצמית הקיימת לי בחוק".

עורכת גלובס לא הבינה על מה הוא מדבר. חודק הסביר שוב. "נניח שאנחנו בהפגנה. ובא קצין משטרה ואומר לי 'ההפגנה הזו לא חוקית' - ואני יודע שהיא חוקית. ואנשים לא מתפזרים ומתחילים לירות עלינו... אז אם יהיה לי נשק, אני אירה בחזרה. מה לא ברור בזה? מישהו יורה עליי? באופן לא חוקי? אני אתגונן. זכות ההגנה העצמית שמורה לכל אחד. זו הייתה כוונתי".

במקום להכיר בטעותו ולבקש סליחה, חודק מתעקש לשכנע אותנו בלהט שהפרשנות הפשוטה של דבריו נובעת ממניעים זרים ואפלים. "אז למה אתה לא מתנצל על האמירה ודי?", שאלה המראיינת. "כי אני לא רוצה להתנצל", הוא השיב. "אני חושב שאני צודק. הבהרתי את דבריי, אפילו זה נשמע התנצלות, ועל זה אני מצטער, וכן ייתכן שדבריי לא הובנו כהלכה".

בסדר גמור. אנחנו לא הבנו. שותפיו הבכירים שהתנערו ממנו לא הבינו או שפעלו בעצמם מתוך מניעים זרים; המשטרה לא הבינה או שפעלה מאינטרסים אפלים; הפרקליטות נקטה בזדון. העיקר שיו"ר משרד עורכי הדין הגדול בישראל לא יתנצל.

עוד כתבות

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"