גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעולם חברות מורידות מחירים, בישראל הן מעלות אותם שוב ושוב

ענקית המזון טארגט הודיעה על מהלך הנחות חוצה קטגוריות במטרה למשוך קונים - אחרי שספגה ירידה במכירות ● גם המתחרות וולמארט ואלדי הגרמנית מיהרו להודיע על מהלכי מחיר ● ניסיון העבר מראה שהרשתות בארץ לא צפויות לעשות מהלך דומה, גם לא אחרי המלחמה

סניף של טארגט בארה''ב. הורדת מחירים מיידית על 1,500 מוצרים / צילום: Shutterstock
סניף של טארגט בארה''ב. הורדת מחירים מיידית על 1,500 מוצרים / צילום: Shutterstock

בצל עליות מחירים בכל העולם, ענקית הקמעונאות האמריקאית טארגט הודיעה החודש כי בכוונתה להוריד מחירים של כ־5,000 מוצרים. המטרה: למשוך בחזרה את הקונים, אחרי שספגה ירידה במכירות.

מדובר במגוון רחב של מוצרים, חלקם מהמותג הפרטי של הרשת, החל מחלב וחמאה, דרך פירות וירקות וכלה בחומרי ניקוי. עד כה הופחת מחירם של כ־1,500 מוצרים, כשלדברי החברה צפויות הוזלות נוספות לקראת הקיץ. 

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?
הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

טארגט אינה הרשת היחידה שנוקטת צעד כזה, אם כי היא הגדולה והמשמעותית בשוק. מוקדם יותר החודש הודיעה גם רשת השיווק הגרמנית אלדי - שמפעילה מעל 9,000 סניפים ברחבי העולם - כי תוריד את מחיריהם של יותר מ־250 מוצרים. מנכ"ל החברה אמר בשבוע שעבר בתוכנית "בוקר טוב אמריקה" כי מוצרים שהורד מחירם רשמו עלייה של 30% במכירות, ומכירות חזה העוף למשל אף עלו בכ־50%.

גם וולמארט, המתחרה הגדולה של טארגט, החלה בפעולות לשימור צרכנים באמצעות קו מותג פרטי של מוצרי מזון שיימכרו בפחות מ־5 דולר. בין המוצרים שתחת הקטגוריה הזו נמנים קפואים, מוצרי חלב, חטיפים, משקאות, פסטה, מרקים, קפה ושוקולד.

רשת הסופרמקטים של אמזון אומנם קטנה בהרבה מהמתחרות, אך גם היא מצטרפת למהלך: הרשת הודיעה כי תעניק בכל יום הנחות של עד 30% על 4,000 מוצרים באונליין ובחנויות שהיא מפעילה. המוצרים עליהם תחול ההנחה יתחלפו מדי שבוע, וחלק לא מבוטל מהם מגיע מהמותג הפרטי.

עריקת צרכנים

כל המהלכים האלה לא מתרחשים בוואקום: רוב החברות הקמעונאיות פרסמו בדוחותיהן האחרונים נתונים לא מעודדים שמעידים על עריקת צרכנים לחנויות זולות יותר, על רקע אי־שביעות־רצון מהמחירים בחנויות.

טארגט, למשל, שמפעילה כ־2,000 חנויות ברחבי ארה"ב, דיווחה על רבעון שני ברציפות של ירידות בכ־3.7% במכירות בחנויות זהות, שמשקפת ירידות גם בכמות וגם בשווי העסקאות. כלומר, במהלך שלה אין אבירות, אלא שיקולים כלכליים נטו.

וולמארט, המפעילה כ־5,200 חנויות בארה"ב, דיווחה על צמיחה של 3.8% במכירות הודות למספר גבוה יותר של עסקאות. איך היא עשתה את זה? כבר לפני כמה שנים היא החלה לפנות גם למשקי בית בעלי הכנסה הגבוהה מ־100 אלף דולר, בניסיון (מוצלח יש לומר) למשוך לקוחות מבוססים וצעירים, באמצעות מותג יקר יותר של מוצרים צמחיים וללא גלוטן.

המלחמה לוקחת פוקוס

פרקטיקה של הורדת מחירים נרחבת לא קיימת כמעט בישראל. מהלך יוצא דופן נרשם בסוף 2022, כאשר בשיא הביקורת הציבורית על גל ההתייקרויות שהתחולל באותם חודשים (ולא נעצר עד היום), הכריזה שופרסל על מהלך להוזלת סל הקנייה, ויצאה במבצע "הורדנו־נעלנו".

במסגרת המהלך הורידה קמעונאית המזון הגדולה בישראל את מחיריהם של יותר מ־320 מוצרים - ביניהם מוצר מזון, חלב, ניקיון, פארם, משקאות וחטיפים - והקפיאה את מחירם למשך חצי שנה. כ־70 מוצרים היו של המותג הפרטי, ושאר הרשימה הורכבה מחברות כמו שטראוס, תנובה, אסם, סנו וספקים נוספים.

כיום המהלך הזה נראה כמו זיכרון רחוק. עם רשימת ההתייקרויות הארוכה של החודשים האחרונים - שכוללת בין היתר את שטראוס, תנובה, אסם, טרה, דיפלומט, שסטוביץ, זוגלובק ועוד - ספק אם בעלי השליטה החדשים בשופרסל, או מי מהרשתות האחרות, ירימו את הכפפה ויאמצו את המהלכים של ענקיות הקמעונאות הבינלאומיות. 

גם משיחות עם מנהלים בכירים ברשתות המזון עולה כי הסיכוי שמהלך כזה יקרה בארץ בקרוב הוא קלוש. "בעולם, חברות ענק יכולות לבצע מהלכים כאלה, מכיוון שהתנהגות הצרכנים שונה: כשלאנשים יש פחות כסף, הם מצמצמים צריכה ומצביעים ברגליים, מה שמוביל לפגיעה ברשתות - והן נאלצות להוריד מחירים", אומר בכיר בענף הקמעונאות.

בישראל, בצל המלחמה, השוק נמצא בפוזיציה שונה מבעבר. למרות העלאות המחירים האגרסיביות של הספקים ורשתות המזון, המכירות עדיין עולות, מכיוון שיותר ישראלים נשארים בארץ ולא וטסים לחו"ל מסיבות שונות (צורך רגשי, מיעוט טיסות, עליית מחירים ועוד).

כך, אם לפני שנה ושנתיים גלי העלאות מחירים פתחו מהדורות, וקרפור הייתה בדרך לישראל עם הבטחות למהפכת מחירים - היום הישראלים עסוקים במלחמה, ובמצב־הרוח הירוד אין להם פניות נפשית לצאת לרחובות בשל יוקר המחיה.

אין פייט

מתי יחול השינוי? לפי הערכות בשוק, אחרי שתסתיים המלחמה, והישראלים יחזרו לטוס. כשיפגשו את הפרשי המחירים במדינות אחרות, יחזור גם הזעם, ואז רשתות המזון יצטרכו לתת מענה לנושא.

"יוקר המחיה לא מרגש אף אחד באקלים החדשותי הנוכחי", מחדד גורם בכיר בענף. לדבריו, בארץ גישת ה-every day low price לא תופסת כמו באירופה וארה"ב. "ההתנהגות הצרכנית היא הרבה מבצעים - מבצע מושך הרבה יותר מהקפאת מחירים במחירים זולים לתקופה מסוימת.

"שנית, אלה מהלכים יקרים מאוד עבור רשתות. אני לא בטוח שלשופרסל יש כוח מול הספקים הגדולים, כמו יוניליוור, קוקה־קולה ושטראוס, שדואגים לרווחיות שלהם באותה מידה, ופחות מודאגים שייכנסו איתם לפייט כמו בעבר.

"לפני שנה, כשהיה גל עליות מחירים, הספקים והרשתות תירצו אותן באינפלציה והתייקרות חומרי הגלם. מעניין יהיה לגלות מה תהיה הרווחיות השנה, וכמה הפערים יהיו גדולים. אם לפני שנה או שנתיים ספקים אמרו שהם לא יכולים יותר, היום יש סטטוס־קוו שטוב לכולם - חוץ מאשר לצרכנים. המחירים יצאו מפרופורציה, אבל הקושי נדחק הצידה, כי יש דברים חשובים יותר.

"מנכ"ל של חברה צריך לשרת את מטרת־העל שלו, שהיא להביא רווח. רגולציה ו'רשימות שחורות' לא יכולות לנצח את זה. מה שמייצר שיווי משקל הם עקרונות הכלכלה - תחרות, יבוא פתוח ומותג פרטי, ברמה שישראל עדיין רחוקה ממנה". 

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

לא ספג ביקורת אחרי 7 באוקטובר, ונחבא אל הכלים במבצע באיראן: מי האיש שעומד בראש חיל האוויר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר