גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  משפט

התקדים, התזמון וסימן השאלה הגדול: נשיא מחוזי ויו"ר הלשכה לשעבר בחקירה

במקביל לכנס השנתי הגדול של לשכת עורכי הדין באילת, האירוע שהיה מזוהה יותר מכל עם יו"ר הלשכה לשעבר אפי נוה, הודיעה המשטרה על חקירתו לצד נשיא המחוזי לשעבר איתן אורנשטיין ● החשד: שוחד, מרמה והפרת אמונים ● מדוע זה קרה דווקא עכשיו, ומה הסיכויים שגם שרת המשפטים לשעבר איילת שקד תיחקר?

איתן אורנשטיין, איילת שקד ואפי נוה / צילומים: תמר מצפי, עמית שאבי - "ידיעות אחרונות", שלומי יוסף
איתן אורנשטיין, איילת שקד ואפי נוה / צילומים: תמר מצפי, עמית שאבי - "ידיעות אחרונות", שלומי יוסף

באופן סמלי, בזמן שמתקיים הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין באילת, אותו הוביל בעבר ביד רמה יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה, הודיעה יחידת להב 433 במשטרה על חקירתו לצד נשיא המחוזי לשעבר, איתן אורנשטיין. החשד: עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, שהתקיימו במסגרת מינויו של אורנשטיין לתפקיד נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב בשנת 2016.

בחשד לשוחד, מרמה והפרת אמונים: השופט בדימוס איתן אורנשטיין ועו"ד אפי נוה עוכבו לחקירה
החשדות וקו ההגנה: כל מה שצריך לדעת על החקירה הדרמטית של אורנשטיין ונוה
אלפי שקלים לשעה ותיבת פנדורה: הכירו את השופט שנחקר בחשד לשוחד
פרשנות | התזמון לא מקרי: הפצצה שהטילה יאח"ה במקביל לכנס הגדול באילת
דעה | חקירת נוה ואורנשטיין מסמנת עידן חדש באכיפת שחיתות בישראל

החקירה מרעידה את אמות הספים של מערכת המשפט ומעלה שורה של שאלות קרדינליות. מדובר בפעם הראשונה אי־פעם שבה נשיא בית משפט מחוזי מובא לחקירה במשטרה בחשד לעבירות שחיתות, ונוה מצדו כבר אותת יותר מפעם אחת שהוא מחזיק בידו חומר רגיש שיכול לסבך בכירים נוספים.

מה הוביל לכך שהחקירה מתנהלת דווקא עכשיו, ארבע שנים אחרי שהתפוצצה פרשת נוה, והאם שרת המשפטים לשעבר איילת שקד עשויה למצוא עצמה גם כן בחדרי החקירות, אחרי שגם שיחות בינה לבין נוה נחשפו לאחרונה?

1החקירה התקדימית

החקירה של נשיא המחוזי בדימוס, איתן אורנשטיין, היא תקדימית בכל מובן. כאמור, מעולם לא נחקר נשיא בית משפט בחשד לעבירות שחיתות. במקרה של אורנשטיין ההחלטה חריגה ביותר, משום שהוא כבר אינו שופט מכהן.

נשיא מכהן נחקר בעבר על עבירת מין. בשנת 2014 נפתחה חקירה נגד נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, יצחק כהן. בהמשך הוא הועמד לדין והורשע בהטרדה מינית של עוזרת משפטית שעבדה בבית המשפט שבראשו עמד. הוא ביצע 220 שעות של עבודה לתועלת הציבור כעונש, לאחר שפרש בעקבות החקירה.

מאז פרש בשנת 2020, פתח אורנשטיין בקריירה מצליחה כבורר, לאחר שרכש לעצמו שם בעולמות המשפט התאגידיים והחוזיים. כבר עם פרסומי שיחותיו עם נוה, לפני כחודשיים, הוא קיבל פניות מצדדים להפסיק את הליך הבוררות עמו, בשל חוסר אמון או בשל חקירה עתידית שלא תאפשר לו לסיים את ההליכים. עד כה הוא סירב לפסול את עצמו בנימוק שלא מספיקה תחושה אישית של צד כדי לפסול בורר. הוא קבע כי ההסתמכות על כתבה עיתונאית, שעיקרה פורסם בעבר, אינה מהווה בסיס לאובדן האמון בו. הנימוק הזה אינו תקף כעת, עם פתיחת החקירה.

2 למה עכשיו?

לפני כחודשיים חשף העיתונאי חיים לוינסון ב"הארץ" את תמלילי השיחות בין נוה לאורנשטיין, בהם עסקו השניים במינוי השופט לנשיא המחוזי. אולם כבר בשנת 2020 היו בידי המשטרה הקלטה בין הנשיא לשעבר לבין נוה שעוררה סערה.

חילופי הדברים שפורסמו לפני כארבע שנים התרחשו באפריל 2016, אז התמודד אורנשטיין על התפקיד שבו זכה לבסוף. נוה כתב לאורנשטיין: "השבוע אני אצל ועדת האיתור" (לבחירת נשיא המחוזי - נ"ש); והשופט השיב: "תשמור עליי"; נוה ענה: "ברור. אם לא אתה, לא הייתי בא לשם בכלל"; אורנשטיין: "סומך עליך. תעדכן", ונוה סיים את ההתכתבות ב"אתה הכי מתאים וראוי. לכן נילחם בשבילך".

בהמשך הגיע החלק הבעייתי יותר, כשנוה התנה לכאורה את התמיכה במינוי אורנשטיין לנשיא בכך שהאחרון יקיים התחייבות קודמת. "אתה תצטרך רק לקיים את ההתחייבות היחידה שסיכמנו", כתב נוה והוסיף: "לטובת ציבור הנזיקיסטים". נוה, שמשרדו עוסק בנזיקין, ביקש מאורנשטיין לעשות שינוי בתחום, בטענה כי הוא סבל מפיגורים ובעיות עקב טיפולה של השופטת בדימוס דליה גנות, שעסקה אז בתיקי נזיקין.

התכתבות זו פורסמה כאמור כבר לפני שנים. לאותו פרסום קדמה החקירה מ־2019 על אופן מינויה של השופטת בדימוס אתי כרייף, שהובילה לסגירת התיק בסופו של יום. השיחות הנוספות שחשף לוינסון הוסיפו מידע והעצימו את החשד הראשוני כי נוה הציע לשופט בדימוס שוחד שעיקרו - אני אעזור לך להתמנות לנשיא, ואתה תזיז את השופטת גנות.

ב־2016, תמיכתו של נוה נדרשה למי שביקש להתמנות בוועדה לבחירת שופטים - והשופטים נהגו לפנות אליו. נוה טיפח גם מערכת יחסים עם איילת שקד, שכיהנה אז כשרת המשפטים, וסגר איתה "דילים" למינוי שופטים וקידומם.

לצורך מינוי נשיא בית משפט נדרשת גם הסכמה של שרת המשפטים לצד נשיא בית המשפט העליון, שניתנת לאחר המלצה מוועדת איתור. לוועדת האיתור ניגשו אורנשטיין, גנות, ישעיהו שנלר ודוד רוזן. הוועדה המליצה על אורנשטיין ושנלר, שהיו מוערכים מאוד באותה עת. לאחר שגנות לא הומלצה על־ידי הוועדה, היא הודיעה על התפטרותה.

בהקלטות ה"חדשות" אומר נוה לאורנשטיין: "צריך רק לשנות את מחלקת הנזיקין אצלכם, והכול יהיה מושלם. שעוד תחומים ייהנו ממנה (מגנות, נ"ש). למה רק אנחנו? היא מושלמת לפירוקים". אורנשטיין ענה: "ממש. נטפל בכך". בהמשך הוסיף אורנשטיין: "אפי, אני פרעתי את החוב אם כך" - זאת נוכח עדכון מנוה כי גנות החליטה לפרוש. על כך השיב נוה: "לא. אני אמצא לך חדש, מה אתה חושב לך, חביבי".

יש לציין כי מאחר שגנות פרשה עוד לפני מינויו של אורנשטיין, הוא לא נדרש כלל למלא את הבקשה של נוה, העולה מהשיחות. כאמור, באיחור של ארבע שנים, החליטו ביחידה להב 433 במשטרה, לאחר חשיבה משותפת עם היועמ"שית גלי בהרב־מיארה, לפתוח בחקירה.

אחת הבעיות היא התיישנות עבירת הפרת האמונים, העומדת על חמש שנים. במשטרה ובפרקליטות יצטרכו להחליט אם הספירה תחל מיום העבירה לכאורה ב־2016, או שהיא בעיתוי מאוחר יותר - כאשר התפוצצה פרשת נוה.

3ומה עם שקד?

מי שנעדרה מרשימת המעוכבים לחקירה החדשה היא שרת המשפטים שמינתה את אורנשטיין בלחץ נוה, איילת שקד. שקד צפויה למסור עדות, ואולי אף להיחקר באזהרה, בשל שיחות בינה לבין נוה, שפורסמו לאחרונה על־ידי עיתונאי חדשות 12 עמרי מניב.

במסגרת השיחות שנחשפו אומרת שקד לנוה: "לא היה שום סיכוי בעולם שהייתי ממנה אותו (את אורנשטיין, נ"ש) ולא את שנלר אחרי החומר שקיבלתי מוועדת האיתור".

נוה חשף בפני שקד את האינטרסים הכלכליים שיש לו במינוי אורנשטיין. בשיחה ביניהם אמרה שקד על הבחירה באורנשטיין: "אתה באמת שם אותי בבעיה פה. זה הדבר הכי חשוב לך בעולם, אה?".

נוה: "תראי, אנחנו מתפרנסים, אנחנו עובדים בבית המשפט הזה. נשבע לך, יותר קל לי להגיד לך 'מי את רוצה בעליון שיהיה מועמד שלי?' אני יותר חי עם זה בסדר".

על פניו משתמע מהמשפט כי שקד מתייחסת למידע שלילי על אורנשטיין, אך השרה לשעבר טוענת כיום כי התכוונה לדבר אחר. לדבריה, החומר שהועבר לידיה על־ידי ועדת האיתור כלל רצף של תשבוחות על השופט אורנשטיין והמלצה למנותו לתפקיד, אולם כיוון שקיבלה המלצה גם על שנלר, היא באופן טבעי הייתה בוחרת בו.

שקד ונוה עומדים על כך שאורנשטיין היה מועמד ראוי, כבר אז, בעיני בכירי מערכת המשפט ונשיאת בית המשפט העליון דאז מרים נאור ז"ל. ולראיה - יש תמימות־דעים במערכת המשפט כי אורנשטיין כיהן בהצלחה בתפקיד.

*** חזקת החפות: יודגש כי אורשנטיין ונוה הם בגדר חשודים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

רובע שדה דב, תל אביב / צילום: גיא יחיאלי

בלי מיפוי ובלי תשובות על היקף הזיהום: רמ"י הגישה את תשובתה בנוגע לקרקעות הפרטיות בשדה דב

רמ"י הגישה לבית המשפט עדכון בנוגע לבדיקות זיהום הקרקע ברובע שדה דב לקראת הגרלת חלוקת הקרקעות שכבר נדחתה ● "העיכוב זניח" לעומת האפשרות שיתגלה פער משמעותי בהיקף הזיהום בין המתחמים, אמר השופט ● אבל גם העדכון הנוכחי לא מספק את התמונה המלאה לה המתינו מנהלי הקרקעות, והמשמעות: ההגרלה שוב תידחה

זום גלובלי / צילומים: AP - Christophe Simo, Shutterstock

הסדק הראשון? לבנון שינתה את החוק, בניגוד לעמדת חיזבאללה

לבנון הופכת למדינה הערבית הראשונה שמבטלת את עונש המוות ● סטודנטים פלסטינים בקולומביה תובעים את האוניברסיטה על אפליה ● ופרויקט התשתית הבריטי שנכנע למאבק של מעריצי הארי פוטר ● זום גלובלי

הפרסומות לחופשות שהוצעו ליועצי המשכנתאות

המחירון נחשף: כך מתמרצים הגופים החוץ־בנקאיים את יועצי המשכנתאות

טיסות יוקרה לניו יורק ולאס וגאס, תשלום ישיר של עשרות אלפי שקלים ותחרות אגרסיבית על כל לווה: גופי המימון החוץ־בנקאיים מפתים את יועצי המשכנתאות בתמריצים נדיבים ● התוצאה: הלקוחות נדחקים להלוואות יקרות, לפעמים בריבית כפולה ● בענף מודים: "זה יוצר ניגוד עניינים"

אוטובוסים של חברת דן, אילוסטרציה / צילום: כדיה לוי

ארבעה חודשים אחרי שאגת הארי: החזרים לנוסעי התחבורה הציבורית

משרד התחבורה יחל ביום ראשון במבצע החזרים לנוסעים שהחזיקו במנויים תקופתיים בתקופת צמצום השירות במהלך המלחמה ● ההחזר יינתן למחזיקי "חופשי חודשי" ולסטודנטים שהחזיקו במנוי שנתי או במנוי לסמסטר ב' בשנת הלימודים הנוכחית, וניתן יהיה לממשו עד סוף 2026

שר ההגנה האמריקאי, פיט הגסת' / צילום: ap, Alex Brandon

שר המלחמה האמריקאי הגסת' על איראן: ארה"ב יכולה להמשיך במצור ככל שיידרש

ארה"ב במתקפה חריגה: טרוריסטים ישראלים, אין לזה הצדקה ● הישגי חמאס - ואזהרת מערכת הביטחון: "צריך תפנית מדינית שתוביל לשינוי מבצעי" ● דיווח: ישראל ולבנון הסכימו על המדינות שישתתפו במנגנון הפיקוח ● בכיר בממשל טראמפ נגד דברי כ"ץ: "ישראל הבהירה באופן חד-משמעי כי אין לה שאיפות טריטוריאליות בלבנון" ● עדכונים שוטפים

עמוס דבוש, מנכ''ל קרדן נדל''ן / צילום: יח''צ

המנכ"ל שבטוח: "המשבר הבא בשוק הנדל"ן יהיה משמעותי הרבה יותר מהמשבר הנוכחי"

מנכ"ל קרדן נדל"ן, עמוס דבוש, סבור שהתייקרות עלויות הבנייה, ייבוש שוק הקרקעות והיעדר ניהול ממשלתי עלולים לפגוע בענף הנדל"ן לשנים ● לדבריו, חברות רבות ייאלצו לחבור לשותפים כדי לשרוד

מעילת כספים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ירושלים מכחיש ואנחנו יצאנו לבדוק האם מעילה גדולה בבנק בכלל אפשרית

בנק ירושלים הכחיש בשעות האחרונות את חרושת השמועות וטען כי לא נמצאה עדות לפעילות חריגה ● על הרקע הזה בדקנו האם מעילה בהיקף נרחב בכלל אפשרית כיום בעקבות הקשחת המגנונים לאחר פרשת אתי אלון והבנק למסחר משנת 2002, שבה נגנבו 250 מיליון שקל

העבריינים יודעים פרטים רבים על התקדמות הליך הבנייה / צילום: Shutterstock

משפחת הטייס נפלה בעוקץ מתוחכם וחשפה שיטה לגניבה של מיליונים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● בחודשים האחרונים מתרבות התלונות על עוקץ מתוחכם: אזרחים הממתינים שנים להיתר בנייה מקבלים שיחה מ"נציג עירייה", המציג מידע מדויק על התיק ודורש תשלום אחרון לקבלת ההיתר ● התרמית שהולכת ומשתכללת גזלה כבר עשרות אלפי שקלים מזוגות ומיליונים מיזמים ● מה עושה המשטרה?

בנק ירושלים / צילום: איל יצהר

"אין ממצאים למעילה": מניית בנק ירושלים ירדה על רקע שמועות ברשתות החברתיות

מבנק ירושלים נמסר כי "לא נמצא כל ממצא המעיד על פעולות חריגות כלשהן בכספי הבנק, בנכסיו או בכספי הלקוחות" ● המניה נסחרת בתנודתיות גדולה על רקע שמועות ביחס לפרשה שחל עליה צו איסור פרסום

איור: גיל ג'יבלי

הפרדוקס של אפל: משקיעה הכי פחות ב־AI, ומזנקת לשווי שיא

למרות השקעות נמוכות בבינה מלאכותית והימנעות מפיטורים, אפל נגעה בשיא של 5 טריליון דולר, לפני שאיבדה שוב את הבכורה לאנבידיה ● מדוע הגישה השמרנית משתלמת למשקיעים, והאם החברה תצליח להתגבר על הרוויה בשוק הסמארטפונים עם חידושים נוספים? ● עכשיו גם בגרסת הפודקאסט 

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

אפסייד של 24%: הבנק שקיבל המלצה חמה

בנק אוף אמריקה העניק ללאומי המלצת קנייה אחרי פרסום הדוחות וצופה למניה אפסייד של 24% לעומת שער הנעילה שלה אתמול ● "המומנטום בהכנסות השתפר, יעילות הבנק הגיעה לרמות שיא חדשות והצמיחה במתן אשראי כבר הגיע ליעדי ההנהלה לשנה הנוכחית", כתבו הכלכלנים

שישברק מסאחן פורל / צילום: אסף קרלה

שף שהוא בן לאב בדואי ולאם אנגלייה מבשל את הבית שלו ברמת הגולן - והתוצאה נפלאה

מסעדת "רוז'" במלון פרא שברמת הגולן, שפתוחה לקהל הרחב, מציעה פרשנות מקורית לקלאסיקות מהגליל בלי לאבד את הנשמה

שיבן רמג'י, המנכ''ל החדש של סלברייט / צילום: סלברייט

המניה הישראלית שפספסה בדוחות, וצנחה בכ-30% בוול סטריט

חברת המודיעין הדיגיטלי סלברייט דיווחה על צמיחה של 16% בהכנסות ברבעון השני, אך לא הצליחה להכות את צפי השוק והורידה את התחזיות להמשך ● במקביל, דיווחה על החלפת מנכ"לים ● בינתיים, בוול סטריט מותירים את המלצת הקנייה למניה

איתמר פורמן, מנכ''ל ישראכרט / צילום: ענבל מרמרי

דוחות ישראכרט מגלים: זה היקף המצטרפים למועדון פליי קארד

מספר כרטיסי האשראי המונפקים ע"י ישראכרט חצה את הרבע מיליון - זינוק של 200,000 כרטיסי אשראי חוץ-בנקאיים חדשים בארבעה חודשים בלבד ● קצב הגיוס הגבוה של מועדון פליי קארד תומך בתחזית החברה לתוספת של 1.2 עד 1.6 מיליארד שקל לרווח (לפני מס) במהלך תקופת ההסכם

גלידה מאצ'ה של וניליה בשיתוף עם PerfectTed / צילום: יחצ

וניליה נכנסת לטרנד המאצ'ה ותוציא סדרת גלידות בשיתוף עם המותג הבריטי

רשת הגלידריות תשתף פעולה עם שסטוביץ, יבואנית מותג המאצ'ה הבריטי PerfectTed ● בניין שנפגע מטיל איראני בבני ברק ב-2025 נהרס השבוע לקראת הקמת פרויקט מגורים חדש ● סודקסו ישראל מרחיבה פעילות עם לקוחות חדשים לשירותי ההסעדה, ביניהם מזרחי טפחות ● ויצרנית המשאיות הסינית FAW יוצאת בקמפיין השקה בישראל בהיקף של כ-3 מיליון שקל ● אירועים ומינויים

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המומחה שמסביר: ייתכנו הפתעות בנתוני האינפלציה מחר

מדד המחירים לצרכן ביולי צפוי לעלות ב־0.2%-0.3% ולהוריד את האינפלציה השנתית ● למרות זאת, בנק ישראל עשוי שלא להוריד ריבית, בשל גורמים שעלולים להעלות את האינפלציה, כמו עליות מחירי הנפט והתייקרות הדיור ● רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, מציע לא להסתפק בשורה התחתונה בלבד

גרגורי (גרג) גלפנבויים / צילום: נועם בידרמן

בגיל 13 למד כלכלה, היום הוא משקיע לפי כלל אחד: כמה שפחות התעסקות

גרג גלפנבויים עשה תואר ראשון בכלכלה וחשבונאות כשהיה רק בן 13 וגילה שם לראשונה את אפקט הריבית דריבית: "ראיתי איך בחישוב פשוט אפשר לצבור הון ניכר בזמן הגיוני" ● כשהשתחרר מהצבא פתח תיק: "התחלתי מת"א נדל"ן והיום אני ב־S&P 500" ● המשקיעים החדשים

הווירוס החדש שיצר כלי בינה מלאכותית / צילום: Samuel H. King et. al

מכונה, תעשי לי וירוס: החלום והסיוט של הביולוגיה החדשה

חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד תכננו ויצרו מאפס וירוסים שתוקפים חיידקים עמידים, והוכיחו שכלי בינה מלאכותית כבר מסוגלים לכתוב קוד גנטי שעובד ● פריצת הדרך שהסעירה את עולם המדע השבוע מציגה הבטחה רפואית עצומה, אבל היא מגיעה גם עם חשש למרוץ חימוש ביולוגי

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

שתי החברות שעברו לרווח ברבעון השני - וזינקו בחדות בתל אביב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● יצרנית הדלתות וחברת מוצרי הבנייה רב בריח דיווחה על צמיחה של 20% במכירות, על רקע תהליכי המיגון באזור הצפון ● תדיראן דיווחה גם היא על צמיחה דו־ספרתית בהכנסות, לנוכח שיפור בפעילותה בתחום האנרגיה

אנתרופיק / צילום: Shutterstock

דיווח: אנתרופיק במגעים לרכישת דקארט הישראלית ב־6 מיליארד דולר

לפי בלומברג, מפתחת קלוד מנהלת מגעים לרכישת חברת ה־AI שהקימו יוצאי 8200 ● אם תושלם, תהיה זו רכישת ענק חריגה עבור אנתרופיק ואחד האקזיטים הגדולים בהייטק הישראלי ● השבוע דווח בכלכליסט כי דקארט "על הכוונת של מאסק", אך הוא הכחיש: "פייק ניוז"