גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ודמני על שופרסל: "האחים אמיר לא היו צריכים אפילו להתכופף כדי להרים את הכסף מהרצפה"

יקי ודמני חוזר לימיו ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל ומספר על תפקידו הנוכחי כיו"ר חברת המכשור הרפואי בי־קיור לייזר, שאיבדה יותר מ-90% משווייה בהנפקה ● מאז חל שיפור מסוים בתוצאותיה, והמניה זינקה, למרות שהיא עדיין משקפת לחברה שווי זעום ● "אני יכול לכתוב את הספר על איך עושים שינוי לטובה בחברות ציבוריות משפחתיות"

יקי ודמני / צילום: יונתן בלום
יקי ודמני / צילום: יונתן בלום

חברת המכשור הרפואי אריקה בי־קיור לייזר  הפכה לאחת האכזבות הגדולות של גל הנפקות 2021 בבורסה בתל אביב. מאז הנפקתה איבדה מניית החברה, הפועלת בפיתוח וייצור מכשיר לטיפול בכאב ובפצעים, 93% מערכה, והיא נסחרת כיום בשווי של 35 מיליון שקל, לעומת כחצי מיליארד שקל אחרי הכסף בהנפקתה.

ניתוח | האם מנורה יכולה לעשות בישרכארט את מה שהאחים אמיר עשו בשופרסל? 
האחים אמיר מציגים: התייעלות אגרסיבית ושני מפסידים גדולים

לצד הרעה מיידית בעסקיה לאחר ההנפקה, שכללה ירידה חדה במכירות ומעבר להפסדים כבדים, שהצטברו לכ־80 מיליון שקל בשלוש וחצי השנים האחרונות, עלה שמה של בי־קיור פעם אחר פעם לכותרות בקשר עם התפטרות סיטונאית של מנהלים, שלוותה באחד המקרים בהאשמות הדדיות חריפות מול המייסד ובעל השליטה מיקי שלוסר (בעלי 74% מהמניות). לצד אלה דיווחה החברה על אי־סדרים בעסקיה, שהצריכו שינויים רטרואקטיביים בדוחות הכספיים, ואף הביאו עליה לאחרונה הליך אכיפה מינהלי מצד רשות ניירות ערך.

לפני כשנה, בעת שהחברה נסחרה בכמחצית משווייה הנוכחי, מונה לתפקיד היו"ר יקי ודמני, שבעבר כיהן בשורה של תפקידים בכירים בחברות גדולות במשק, האחרון שבהם כיו"ר רשת שופרסל. זה קרה בצמוד לפרסום הדוחות למחצית הראשונה של 2023, שבהם נכללה הערת רואי החשבון, לפיה יכולתה של אריקה בי־קיור לייזר להמשיך בפעילותה העסקית ולעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות, כפופה להתקיימות תוכניות ההנהלה הכוללות התייעלות ועמידה בתחזית התזרים שגיבשה.

"כשקיבלתי את תפקיד היו"ר, כולם שאלו אותי איך זה שאני מגיע מחברה כמו שופרסל, ששווה מיליארדי שקלים, לבי־קיור עם שווי של פחות מ־20 מיליון שקל", מספר כיום ודמני בראיון לגלובס. "התשובה שלי הייתה שזה אתגר מדהים. אני יכול לכתוב את הספר על איך עושים שינוי לטובה בחברות ציבוריות משפחתיות. כך עשיתי בטמפו ובאלקטרה צריכה".

"האחים אמיר הרימו את הכסף מהרצפה"

קצת יותר משנה טרם כניסתו לתפקיד יו"ר בי־קיור לייזר, נאלץ ודמני להתפטר מתפקיד יו"ר שופרסל. זאת לאחר שחברי הדירקטוריון החליטו שלא להאריך את כהונתו, ובהמשך מינו במקומו את איציק אברכהן. זה האחרון שימש כמנכ"ל הרשת תחת ודמני, ועזב זמן קצר קודם לכן את תפקידו בשל חילוקי דעות בין השניים. לאחרונה גם אברכהן עצמו הודח מתפקיד היו"ר, לאחר שהשליטה בשופרסל עברה לידי האחים יוסי ושלומי אמיר בתחילת השנה, והשניים נטלו לידיהם את מושכות הניהול.

כשהוא מתבקש לנתח את הצלחתם המהירה של האחים אמיר, שמאז כניסתם זינקה מניית שופרסל  ביותר מ־70%, ותוצאותיה השתפרו פלאים לאחרונה, אומר ודמני כי "שופרסל שהכרתי בין השנים 2020-2022 הייתה חברה בזבזנית ברמות ובהיקפים בלתי נתפסים. האחים אמיר לא היו צריכים אפילו להתכופף כדי להרים את הכסף מהרצפה. מספיק היה שיושיטו יד לערימות שנערמו לגובה".

איך אתה מסביר זאת?
"זו הטרגדיה של חברות ללא גרעין שליטה בישראל. גופים מוסדיים מושקעים במאות חברות, ואין להם היכולת והניסיון להבין לעומק כל פעילות, ומולם עומד שלטון מנהלים כוחני, כשבתווך דירקטוריון שאיש לא סופר אותו.

"ניסיון לשנות את מאזן הכוחות ולהחזיר את הדירקטוריון לתפקד כנדרש, נתקל במקרים כאלה גם בהתנגדות של מנהלים ודירקטורים ותיקים וגם בהתנגדות מצד הגופים המוסדיים שחוששים מה יקרה אם 'הכוכבים' בהנהלה יעזבו. כל הניסיונות שלי לשנות את המצב בשופרסל לצערי לא צלחו, ויעידו המוסדיים שטענתי ששוויה צריך להיות מעל 10 מיליארד שקל. עכשיו, כששווי הרשת הגיע לכ־8.5 מיליארד שקל, הם מודים שצדקתי".

מאוזנת בשורה התחתונה

ובחזרה לתפקידו הנוכחי של ודמני. עד להנפקתה נוהלה בי־קיור על־ידי המנכ"ל הוותיק מוטי נבון. לאחר שהחברה פספסה את התחזיות, והמניה נחתכה, נבון עזב, ובעל השליטה שלוסר נשאר הכוח המוביל בחברה, בתוך טורנדו של מנכ"לים וסמנכ"לים מתחלפים. אחד מהם, רום אליעז, האשים את המייסד ואת משפחתו בין היתר באחיזה מוגזמת בחברה ובריבוי בני משפחה מועסקים. "מובן שהירידה במניה יצרה כעס של המשקיעים וגם מתח בתוך החברה", אומר ודמני.

מאז כניסת ודמני התאוששה מניית בי־קיור ויותר מהכפילה את ערכה, עדיין לשווי מצומק. בדוחות שפרסמה לאחרונה לסיכום המחצית הראשונה של 2024 ניכרת עלייה מסוימת בהכנסות ל־19 מיליון שקל, לעומת 16 מיליון בתקופה המקבילה אשתקד. לא פחות מכך - היא מציגה מעבר לאיזון בשורה התחתונה, לעומת הפסד של 9 מיליון שקל במחצית המקבילה. "המחמאות מגיעות גם להנהלה בראשות המנכ"ל רונן גולדשטיין שהוביל את המהפך", אומר ודמני.

מה השתנה בפעילות החברה?
ודמני: "צירפנו חמישה חברי דירקטוריון חדשים, ביצענו תוכנית קיצוצים (החברה מעסיקה כעת 45 עובדים לעומת 130 בשנת 2022, ג"ו), והפסקנו את הפעילות הישירה בשוק הבריטי. תחתה חתמנו הסכמים עם מפיצים בחו"ל".

בבריטניה ובקנדה המוצר של בי־קיור לייזר, לדבריו, מאושר ומשווק, ואילו בארה"ב, במקסיקו ובסין המפיצים פועלים להשגת אישורים. "גם החלפנו את הפרזנטור המוביל שלנו, מיקי ברקוביץ' המיתולוגי, בארטיום דולגופיאט שזכה במדליית כסף באולימפיאדת פריז".

בעבר נכוותה החברה בפעילותה בבריטניה, כשלא הצליחה לגבות תשלום עבור מוצרים שמכרה ישירות. לדברי ודמני, "עברנו לעבוד עם מפיצים, מה שאולי מקטין את שולי הרווח, אבל הם מבינים נכון את השווקים ואת התרבות". בדוח האחרון שלה, כ־30% מהכנסות בי־קיור מגיעות מחו"ל לעומת 15% בעבר.

הליך אכיפה מינהלי

אשתקד דיווחה בי־קיור כי לאחד המוצרים שלה לא היה אישור שיווק באירופה, לאחר שלטענתה ספק סיני שלה הטעה אותה בעניין. עוד חשפה החברה כי שלוסר, שהיה אז יו"ר, קיבל מייל המתריע על הבעיה ולא טיפל בה. בעקבות פרסום הדברים שלוסר עזב את תפקיד היו"ר.

לפני כשבועיים פרסמה בי־קיור כי רשות ניירות ערך החליטה לפתוח בהליך אכיפה מינהלי בנושא זה נגד החברה, נגד שלוסר ונגד המנכ"לים לשעבר מוטי נבון וגידי לנדסברגר, בגין "אי־גילוי לציבור במועד והכללת פרטים מטעים בדוחות... מהנפקתה לראשונה של החברה". בי־קיור מסרה כי היא לומדת את כתב הטענות ותבחן את דרכי פעולתה בנדון. ודמני מעדיף שלא להתייחס להליך.

אסתטיקה ולייף סטייל

למרות השיפור בתוצאות, הפעילות של בי־קיור עדיין קטנה ורחוקה מהחזון למוצר לטיפול בכאב שקודם בקמפיין פרסומי נוצץ עם שלל סלבריטאים מקומיים ופיתה את המשקיעים בהנפקה. ודמני מכיר בכך: "הבנו שלא נוכל להיות חברה של מוצר אחד, והחלטנו שנתמחה בתחומי הכאב ואיכות החיים. לכן חתמנו הסכמי שיווק לשני מוצרים נוספים", אחד מהם להסרת שיער - אפיליידי המיתולוגי.

השני הוא איגיין, מוצר לטיפול אסתטי, שפותח על־ידי חברה אחרת של הבעלים שלוסר. "זו עסקת בעלי עניין שאושרה בידי בעלי המניות", מגן ודמני. הוא מציין כי החברה עשויה להוסיף למגוון המוצרים שלה "עוד מוצרי לייף סטייל כמו מכשיר מסאז' או כר אורתופדי". כלומר, היא מכוונת לקטלוג מוצרים מהסוג שבעבר ניתן היה למצוא בערוץ הקניות, והיום בשיווק ישיר בערוצים דיגיטליים.

בנוסף, החברה מצאה שמוצר הלייזר שלה יכול לסייע לתופעות הלוואי של סרטן והטיפול בו. לדברי ודמני, "אנו מתכננים להקים חברה חדשה ולגייס משקיעים בנפרד לפרויקט זה".

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"