גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל של עסקאות ענק: כך הופך תחום המזון ללהיט החדש של המשקיעים

עסקאות השקעה שדווחו בתקופה האחרונה מלמדות על האטרקטיביות הטמונה בחברות מבוססות הפועלות בתחומי המזון והמסעדנות ● מה הסיבות לכך, והאם בקרוב נוכל להשקיע במניות זוגלובק, קיסו וסוגת - בד-בבד עם הנפקת הענק שבוחנת תנובה?

צילום: אתר המסעדה, איל יצהר, יח''צ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: אתר המסעדה, איל יצהר, יח''צ; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בשעה שסימני שאלה עדיין מרחפים מעל קיומו של גל ההנפקות הראשוניות לו נערכו השנה בבורסה בתל אביב, עושות מספר חברות הפועלות בתחום המזון צעדים שצפויים לקרב אותן למהלך שכזה בשנים הקרובות.

בדיקת גלובס | ידענו שיקר בישראל, אבל הנתונים האלה הפתיעו אפילו אותנו
ניתוח | רגע לפני שהקפיצו את המחירים, שטראוס ושופרסל חילקו דיבידנד ענק

כך, בשבועות האחרונים נרקמו שתי עסקאות השקעה פרטיות בענף, שעשויות להיות שלב מקדים לקראת הנפקה: רכישת השליטה ביצרנית הנקניקים הוותיקה זוגלובק והכנסת שותפים לרשת המסעדות האסייתיות קיסו. בד-בבד מחממות מנועים לקראת הנפקה חברות מבוססות בענף - ובראשן ענקית מוצרי החלב תנובה.

בין מי שעוד עשויות להנפיק את מניותיהן כשהשוק יאפשר זאת, נמנות יצרנית מוצרי המזון הבסיסיים סוגת וחברת הפטריות הוותיקה מרינה, שבחנו מהלך שכזה בעבר. זאת לאחר שבסוף ינואר הנפיקה את מניותיה בתל אביב חברת מוצרי הבשר בלדי (לאחר שגייסה אג"ח כמה חודשים קודם).

"ענף המזון מוערך על-ידינו ברמת סיכון יחסית נמוכה", מסבירה רו"ח ליאת קדיש, סמנכ"ל וראש תחום מימון תאגידי בחברת הדירוג מידרוג. "סביבת הביקושים בענף הזה היא בסך-הכול יציבה, ואנחנו רואים גם שבזמנים קשים, כמו בתקופת הקורונה או במלחמה, הוא דווקא נהנה מביקושים גדלים. ברגע שלא היו יציאות לחו"ל, זה תרם לחברות הפועלות בתחום".

קדיש מוסיפה כי "יש חסמי כניסה משמעותיים לענף. החברות הגדולות שפועלות בו, כמו שטראוס, תנובה ואסם, נדרשו לבצע בעבר השקעות הוניות כבדות כדי להתבסס. סביבת הביקושים היציבה יחד עם ההשקעות שתרמו לחסמי הכניסה, הביאו לסביבת סיכון נמוכה עבור מי שפועל בו. זה ענף ריכוזי יחסית שמובל בידי עשרה ספקי מזון גדולים".

ענף דפנסיבי

גורם בשוק ההון מוסיף כי "ענף המזון הוא אזור דפנסיבי למשקיעים. הם ראו במשברים כמו המלחמה והקורונה סקטור שרק התחזק, שהוא הרבה פחות תנודתי ממגזרים אחרים. בעשור האחרון ענף המזון צומח בארץ בקצב כפול מהצמיחה של התוצר המקומי. אם לפני 30 שנה שתינו קפה בוץ ואכלנו גבינה לבנה פשוטה, היום הילדים לא זזים בלי מוצרלה, פרמז'ן או קפה נספרסו".

אמירות אלה יכולות להסביר סדרה של השקעות שביצעו קרנות השקעה פרטיות בתחום המזון בשנים האחרונות. בין אלה ניתן למנות את קרן פורטיסימו של יובל כהן (שרכשה את הבעלות בסוגת); קרן גרין לנטרן שמוביל ריצ'י האנטר, המתמחה בתחום (השקיעה במחלבות גד, רשת הקונדיטוריות של מיקי שמו, מעדני יחיעם, פטריות מרינה וגלידות פלדמן); וקרן קדמה קפיטל (תבליני מימון, יקבי כרמל).

קרן השקעות נוספת שמעמיקה כעת אחיזה בתחום המזון היא איי.פי. פרטנרס שמובילים שמואל וולודינגר וחגי שטדלר. לאחר השקעה מוצלחת שביצעה ביצרנית תוספי המזון טופ גאם (הנסחרת בשווי 880 מיליון שקל בבורסה), פועלת בימים אלה איי.פי פרטנרס לרכישת השליטה בזוגלובק מידי משפחת המייסדים (אלי זוגלובק). על-פי המתווה שדווח בתקשורת, צפויה הקרן להשקיע 300-320 מיליון שקל עבור 70% ממניות יצרנית הנקניקים, לפי שווי חברה של 420-450 מיליון שקל.

בסביבת הקרן סירבו להתייחס לנתונים, בטענה כי הקלוזינג טרם הושלם. בכיר בענף המזון מספר כי "ממה שהבנתי, המלחמה שיבשה את הנתונים של שנת 2024, משום שהמפעלים שלהם בצפון (בשלומי ובנהריה, ח"ש) הושפעו מאוד מהלחימה. יש כנראה נתונים כספיים חד-פעמיים שצריך לנכות, כדי להבין את השווי שלפיו היא נרכשת".

בעסקת זוגלובק עשויים לקחת חלק גם גופים מוסדיים, בהם חברות הביטוח מגדל וכלל, לצד דיסקונט קפיטל. לדברי אותו בכיר, זו עשויה להיות עדות לאיכות העסקה: "אם יש כמה גופים מוסדיים שבחנו את העסקה, והם מעוניינים להצטרף, אז היא כנראה מעניינת. לפעמים קרנות השקעה פרטיות טועות ומתלהבות יותר מדי, ואז סוגרות הכול לבד. אבל כשמביאים עוד כסף, צריך להציג את המספרים לעוד ועוד ועדות השקעה, כך שאם יש כמה גופים, זה דווקא חיובי".

אותו בכיר מנתח את האטרקטיביות של זוגלובק: "זו חברה בקטגוריה טובה וצומחת שהיא השחקן הגדול ביותר בענף שלה (כ-40% נתח שוק). מצד אחד לא ברור כמה יוכלו שם לצמוח בתחום הפעילות, אבל להערכתי יש להם מערך משאיות להובלת מזון בצינון, שאיתו יוכלו להתרחב ולהפיץ מוצרים ליצרנים קטנים. אולי יבצעו גם רכישה של חברה נוספת. על כל פנים, אני בטוח שבתוך שנה-שנתיים הבעלים החדשים ירצו להנפיק אותה בבורסה".

"מסעדות שעובדות טוב"

השקעה שונה במקצת היא זו שעשויה להיחתם ברשת המסעדות קיסו, שאותה ייסדו לפני 20 שנה (2005) רותם טחן ונועם גבאי. עם שותפים נוספים הקימו השניים שמונה מסעדות ברחבי הארץ המתמחות במטבח מזרח-אסייתי ונחשבות לרווחיות ומוצלחות (בין אלה: נישי בנתניה, פו סושי בתל אביב וקיסו בקריית אונו).

בכיר בשוק אומר כי "אלה מסעדות לא מאוד יקרות שפשוט עובדות טוב. העסק שלהן התגלה כחסין יחסית בתקופה הקשה של המלחמה, ויש בהן המון הזדמנויות צמיחה".

בשבועות האחרונים מקדמים בעלי קבוצת ההשקעות אורוקום, האחים אורן ואבי חלפון, עסקה שבה תרכוש קבוצת משקיעים פרטיים כרבע ממניות רשת קיסו לפי שווי של 300-350 מיליון שקל. גורם המקורב לעסקה אומר לגלובס כי "תוך שנה השותפים שם יוציאו את קיסו לבורסה להנפקת מניות לציבור. זו חברה בלי חובות, שכל חודש מחלקת רווחים לבעליה".

בין המשקיעים שצפויים להשתלב בעסקה נמנים שמות מוכרים בשוק ההון כמו איתן בר-זאב, יו"ר ביג מרכזי קניות; מנכ"ל ביג, חי גאליס; אורי מקס, ממייסדי רשת החנויות המוזלות מקס סטוק; אדם פרידלר, ממייסדי רשת גוד פארם; ואחרים.

תנובה תונפק הפעם?

הבכיר בתחום ההשקעות אומר כי בשוק ההון המקומי מתקיימת אנומליה: "בעולם רוב ענקיות המזון מונפקות בבורסה - אלה חברות שמתאימות לשוק ההון. בישראל המצב הפוך; אסם נקנתה בעבר על-ידי נסטלה ונמחקה מהבורסה. נשארנו עם שטראוס, בעוד ששחקנית גדולה אחרת, קוקה-קולה ישראל, תמיד הייתה פרטית. זה לא אמור להיות ככה. יש כאן הרבה חברות מזון טובות שאמורות להיות ציבוריות".

מי שעשויה להפוך לאחת מחברות הענק בבורסה בתל אביב, אם השוק יאפשר את הנפקתה, היא תנובה, כיום בשליטת החברה הסינית כמצ'יינה. זאת לאחר שדירקטוריון החברה החליט לאחרונה, ככל הידוע, להתניע שוב את מהלך ההנפקה שלה לפי שווי חברה המוערך ב-9-10 מיליארד שקל.

גם סוגת, יצרנית מבוססת של סוכר, אורז ומלח, הנשלטת כאמור בידי קרן פורטיסימו, עשויה לחדש את תוכנית ההנפקה שזנחה בשנה שעברה - אז דובר על גיוס הון ראשוני לפי שווי של מיליארד שקל.

במקרה של בלדי שבבעלות ארז דהבני, הנחישות השתלמה. החברה, העוסקת ביבוא, ייצור ושיווק של מוצרי בשר ודגים, הנפיקה כאמור את מניותיה בתל אביב בסוף ינואר השנה ונסחרת כיום בשווי של כמיליארד שקל (עלייה של 15% מההנפקה).

עוד כתבות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

חברות התעופה שזיהו הזדמנות והסתערו על הקווים הרווחיים של ריינאייר

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

שר החוץ של עומאן, סייד באדר בן חמד אל-בוסעידי, נפגש עם סטיב וויטקוף וג'ארד קושנר, לקראת השיחות העקיפות בין ארה''ב לאיראן, בז'נבה / צילום: Reuters, via REUTERS

הזעקה שניסתה להגיע לחדרי הדיונים: הגולים האיראנים בז'נווה מול "השטיח האדום" של המשטר

הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● בכיר איראני לאל-ג'זירה: "יישום האיומים האחרונים של חמינאי נגד ארה"ב מוכן ברמה המבצעית ונמצא בהישג יד ● הצמצום באבטחת הבכירים - בעקבות עימות בין צה"ל לשב"כ ● עדכונים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף