ג'ורג' חורש / צילום: תמר מצפי
מתחמם המרוץ לרכישת חברת כאל - כאשר שני גופים בולטים במשק איחדו כוחות כדי להגיש הצעת רכישה לבנק דיסקונט , השולט כיום בחברת כרטיסי האשראי הרווחית במשק (72% מהמניות). חברת הביטוח הראל שבשליטת משפחת המבורגר חברה למיליארדר ג'ורג' חורש, אחד מאנשי העסקים החזקים במשק, לצורך הגשת הצעה במסגרת השלב הראשון של המכירה.
● בדיקת גלובס | כך הפכה תל אביב לבורסה הראשונה במערב שהגיעה לשיא מתחילת מלחמת הסחר
● מנכ"ל קבוצת הפיננסים מזהיר: אל תנסו לתזמן את השוק, במיוחד לא דרך הפנסיה
ההצעה המשותפת שהגישו הראל וחברת יוניון השקעות של חורש היא בלתי מחייבת, כאשר מתמודדים על כאל שיעברו את השלב הראשון של התהליך, יידרשו בשלב השני להגיש הצעה מחייבת לדיסקונט, המחויב למכור את מניותיו בכאל עד מאי 2027.
בהראל ציינו כי המהלך נעשה "כחלק מאסטרטגיית החברה לגוון את מקורות הרווח שלה ולהרחיב את פעילותה בתחום האשראי".
יש לציין כי לבנק הבינלאומי , המחזיק ביתרת מניות בכאל (28%), ישנה זכות הצטרפות לעסקה ולאלץ את הראל וחורש, במקרה שייבחרו לגוף הרוכש, למכור להן את מניותיו באופן שיביא את החזקם המשותפת ל-100% ממניות כאל.
על-פי דיווח של הראל לבורסה, במקרה שהצעתם המשותפת תזכה, יקימו הראל וחורש תאגיד משותף לצורך רכישת כאל, שבו תחזיק יוניון של חורש 51% מהמניות, והראל 49%.
הצדדים הדגישו כי לצורך העסקה יידרשו אישורים רגולטוריים, ובכלל זה אישור מנגיד בנק ישראל וכן אישור הממונה על התחרות. לא מדובר בעניין טכני או שולי, שכן לפני כשנתיים ניסתה הראל לרכוש את חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, אך המהלך טורפד בתחילת 2024 על-ידי רשות התחרות, שחששה מפגיעה בתחרות בתחום ביטוחי הבריאות. ההחזקה במניות מיעוט בתאגיד המתמודד על רכישת כאל מהווה ככל הנראה לקח מאותו ניסיון, והוא נועד לייצר להצעה המשותפת אופק רגולטורי נוח יותר.
חורש, נזכיר, הוא בעלי יבואנית טויוטה יוניון מוטורס, מסוכנויות הרכב המובילות בישראל, ומחזיק בנוסף ברשת סופר-פארם, בתחנות הכוח דליה ואשכול, ברשת האופנה H&M בישראל, בנדל"ן בארץ ובחו"ל ועוד.
יעד שאפתני
את מהלך המכירה של מניות דיסקונט בכאל מנהל בנק ג'יי.פי מורגן האמריקאי, שעניין עד היום מספר רב של גופים מקומיים ובינלאומיים ברכישה. בתחילת השנה ייצא מנכ"ל כאל, לוי הלוי, לרוד-שואו בלונדון, ובו הציג את החברה ללא מעט גופי ענק זרים.
כמתעניינות ברכישה מוזכרות, בין היתר, מספר קרנות השקעה זרות, ובהן בלקסטון, אייפקס וכן סנטרברידג' וגלטין, לאחר ששתי האחרונות השלימו לאחרונה סיבוב מהיר ורווחי מאוד במניות קבוצת הפניקס. בין הגורמים המקומיים שבוחנים את העסקה נמנית גם קבוצת הביטוח מנורה מבטחים, שכשלה לאחרונה בניסיון להשתלט על ישראכרט.
סכום הרכישה שמציעות הראל ויוניון עדיין לא דווח. נזכיר כי בימים אלה מקדמת קבוצת דלק של יצחק תשובה את השלמת העסקה לרכישת ישראכרט לפי שווי חברה של 3.56 מיליארד שקל, אך בדיסקונט מקווים להשיג שווי גבוה יותר של כ-4 מיליארד שקל לכאל. מדובר ביעד שאפתני (המתחרה השלישית בענף, מקס, נמכרה לכלל ביטוח לפני כשנתיים תמורת 2.5 מיליארד שקל "בלבד"). עם זאת, נוכח מספר המתעניינים בחברת כרטיסי האשראי שסיימה את השנה החולפת ברווח נקי של 324 מיליון שקל, הוא עשוי להפוך למוחשי.